Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Γερμανία: ορθολογισμός ή παράνοια;

Του Κώστα Τζαναβάρα

Ο Γερμανός έχει σαφές «καθήκον», έχει «ευθύνη» να εκφρασθεί όπως ακριβώς πρέπει. Δεν του επιτρέπονται πολλές-πολλές αμφιβολίες. Κάπως έτσι είναι διαχρονικά εγκλωβισμένος στον κίνδυνο της παράνοιας, αλλά και στην ερωτοτροπία με το «μαστίγιο».
«Η βαθιά γερασμένη ευρωπαϊκή σκέψη χρειάζεται εκ βάθρων ανανέωση για να μπούμε σε μια τροχιά αλλαγών. Πρωτοπόρα μυαλά και ρηξικέλευθες ιδέες και όχι εύκολη επίρριψη ευθυνών στο κακό δολάριο και τον κακό καπιταλισμό».
Η κ. Κατερίνα Χουζούρη, με σπουδές Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., έδωσε με ιδιαίτερη προθυμία την άδεια να δημοσιευθεί επωνύμως αυτό το σχόλιο της για το προηγούμενο άρθρο μας «Δολάριο ή καπιταλισμός;»

Ιδέες έχουμε ήδη αρχίσει να παρουσιάζουμε στο φιλόξενο www.analyst.gr:

Ιδέες αναμφισβήτητα ρηξικέλευθες. Και ικανές να πυροδοτήσουν κολοσσιαία δημιουργική ανατροπή, μακροχρόνιο ενάρετο κύκλο. Όχι;
Το πρόβλημα είναι στη βαθιά γερασμένη ευρωπαϊκή σκέψη. Ιδεολογικές προκαταλήψεις και κλίκες εμποδίζουν την ελεύθερη σκέψη και τον ανοικτό διάλογο. Αλλες εποχές τα πανεπιστήμια θα είχαν «πάρει φωτιά». Όχι και σε αυτό;

Ποιές χώρες και πόσο ωφελήθηκαν απο το Ευρώ

Του Μανώλη Δρεττάκη

Ενα ερώτημα που πολλές φορές και από πολλές πλευρές τίθεται είναι το ποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης ωφελήθηκαν ή ζημιώθηκαν και πόσο από τη λειτουργία της. Στο άρθρο αυτό θα εξετάσουμε μόνο μία από τις ωφέλειες ή ζημίες, δηλαδή τη βελτίωση ή την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών. Ουσιαστικά το ισοζύγιο αυτό αντανακλά το αν και κατά πόσο βελτιώθηκε η συνολική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μιας χώρας, μια ανταγωνιστικότητα που εξαρτάται από την ποιότητα και τις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών που παράγει σε σχέση με τις οικονομίες κρατών όλου του κόσμου.  

Το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών μιας χώρας είναι το άθροισμα του ισοζυγίου αγαθών και του ισοζυγίου υπηρεσιών. Ολα τα ισοζύγια είναι η διαφορά των εισαγωγών από τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της χώρας αυτής. Ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης υπάρχουν κράτη τα οποία έχουν πλεόνασμα στο ισοζύγιο αγαθών και έλλειμμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών (όπως η Γερμανία), άλλες στις οποίες ισχύει το αντίθετο, έχουν δηλαδή έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών και πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών (όπως η Ελλάδα) και άλλες έχουν πλεόνασμα και στα δύο ισοζύγια (όπως η Ολλανδία).

Πωπώ συμφορά! ΠΡΟΣΟΧΗ μην γίνουμε Αργεντινή…


Toυ Γιώργου Κανελλάκη

Διαβάζω αδέλφια στο zougla :” Εφιάλτης στη χώρα του τάνγκο” μιλώντας για την ενδεχόμενη παύση πληρωμών από την Αργεντινή και σκέφτομαι τι θα πει χρεωκοπία. Εν συντομία :

  • Δεν θα έχεις μια να πας 10 μέρες στο χωριό σου
  • Δεν θα έχεις μια να πας στο μανάβικο για ψώνια, στο φούρνο, στο περίπτερο, στο χασάπικο.
  • Δεν θα έχεις μια να πληρώσεις τον ασφαλιστικό σου οργανισμό
  • Δεν θα έχεις μια να πληρώσεις το ρεύμα, το τηλέφωνο, το νερό
  • Δεν θα έχεις μια να πάρεις ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια.
  • Δεν θα έχεις μια να αγοράσεις ένα παιχνιδάκι και μολυβοκόντυλα στο παιδί σου.
  • Δεν θα έχεις μια να βάλεις πετρέλαιο τον χειμώνα να πυρωθείς.
  • Δεν θα έχεις μια για να θεραπεύσεις την ασθένειά σου
  • Δεν θα έχεις μια για να πληρώσεις το εισιτήριό σου στα ΜΜΜ
  • Δεν θα έχεις μια για να δεις ένα κινηματογράφο
  • Δεν θα έχεις μια για να κάτσεις γύρω από ένα τραπέζι με 5 φίλους και να φάτε ένα μεζέ και να πείτε τον πόνο σας
  • Δεν θα υπάρχει εργασία σε εκατομμύρια κόσμου
  • Δεν θα μπορεί να παραμείνει ανοικτή η ΕΒΖ και θα παίρνουμε ζάχαρη από τα σκόπια
  • Δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να είμαστε στην ΚΑΠ (και να έχουμε δικαίωμα να παράγουμε ΜΟΝΟ το 30% των αναγκών μας σε γάλα)
  • Δεν θα πληρώνει το κράτος τις υποχρεώσεις του στους πολίτες
  • Θα κλείσουν νοσοκομεία, σχολεία, αστυνομικά τμήματα
  • Θα κλείσουν τα καταστήματα στις γειτονιές, αλλά και στο εμπορικό κέντρο
  • Όταν πας να διαδηλώσεις κατά των αχρήστων που έφαγαν ένα σκασμό δισ. θα έρχονται ΜΑΤ και θα σε πλακώνουν (ας είσαι και ένστολος)
  • Δεν θα μπορεί το κράτος να προφυλάξει τα σύνορά του και θα μπαίνουν αφειδώς από όλες τις γωνιές του κόσμου όλες οι φυλές του ισραήλ …
  • Δεν θα διορίζονται τραπεζίτες σε καίριες κρατικές θέσεις διαχείρισης
  • Θα επικαλεστεί η πολιτεία πως θα πρέπει το κράτος να πουλήσει Κρατικές εκτάσεις για να βρει πόρους
  • Θα δίνουν ΤΣΑΜΠΑ την Β. Ελλάδα σε κάποιους για να περάσει ένας αγωγός και στο τέλος θα χάνεται η αυτοτέλεια του Ελληνικού Χώρου.
  • Θα στήνουν σχέδια για να ξεπουλήσουν το Αιγαίο για τα κοιτάσματά του

Παράλληλα,
Δεν θα υπάρχει φράγκο στην πιάτσα για σούσι, χαβιάρι, σαμπάνιες, rolex, ιστιοπλοϊκά, φράγκα για πισίνες, για porsche Cayenne, για 4k τηλεοράσεις, πάρτι εκατομμυρίων στην Μύκονο, για gps, για χρωματιστά καλαμάκια φραπέ, για tablets και έτσι θα πηγαίνει χαμένο το δωρεάν wi-fi της … κυβέρνησης.

Καταρρέει από τα ελλείμματα ο ΟΑΕΕ – 7,4 δισ. ευρώ οι απλήρωτες εισφορές


Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση

Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απειλείται με κατάσχεση. Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ, το Ταμείο όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, καταρρέει υπό το βάρος των μεγάλων ελλειμμάτων και είναι αμφίβολο αν θα μπορεί να καταβάλλει συντάξεις και στο μέλλον. 

Στο αδιέξοδο αυτό είναι εγκλωβισμένοι 370.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις εισφορές τους αλλά και το ασφαλιστικό ταμείο τους το οποίο εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μαύρη τρύπα 720 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι το σύνολο των απλήρωτων εισφορών προς το Ταμείο φθάνει τα 7, 4 δισ. ευρώ - το 80% αυτών προέρχεται από μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 10.000 ευρώ.

Κύκλοι των ασφαλιστικών ταμείων εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΕ και προειδοποιούν για ακόμη χειρότερες ημέρες από τον Σεπτέμβριο κα μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται η ομαλή καταβολή των συντάξεων. "Η πληρωμή των 265 εκατ. ευρώ τον μήνα σε συντάξεις του ΟΑΕΕ από τον Σεπτέμβρη και μετά θα είναι ένας γρίφος" διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, Θανάσης Καπωτάς (πληροφορίες: «Τα Νέα»).

Το «έξωθεν σχέδιο» και οι εγχώριοι πρόθυμοι

Το «φούσκωμα του ελλείμματος» ήταν «ο μόνος επιστημονικός τρόπος προετοιμασίας του εδάφους για το Μνημόνιο», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης. Ολα τα ώς τώρα δεδομένα, που έχουν γίνει γνωστά, συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι το «μαγείρεμα» των δημοσιονομικών στοιχείων για την παράδοση της χώρας στους δανειστές, με την υπαγωγή μας στο μηχανισμό στήριξης το 2010, ήταν προϊόν πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν εντός και εκτός Ελλάδας.

 Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως, που φέρνει στην επιφάνεια το δικαστικό βούλευμα για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, είναι το γεγονός πως η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος μετά τις εκλογές του 2009 έγινε επειδή υπολογίστηκαν στο συνολικό ύψος του ποσού και τα swapς (συμφωνίες ανταλλαγής εκτός αγοράς) του 2001-2007.

Αυτό το γεγονός συνδέει την υπαγωγή μας στο Μνημόνιο με την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη το 2001. Επί κυβέρνησης Σημίτη η χώρα μας έδωσε 1 δισ. δολάρια στην αμερικανική Goldman Sachs για τη σύναψη του swap, προκειμένου να αποκρυβούν τα πραγματικά δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και να εισέλθει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Ο γαλλογερμανικός άξονας, αν και γνώριζε, εκείνη την περίοδο έκανε τα «στραβά μάτια».

Οι πόρτες των φτωχών


Ας υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται επιτέλους κυβέρνηση, ότι ανακάμπτει η οικοδομική δραστηριότητα, αφού προηγουμένως κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν χάσει το σπίτι τους, και ότι αποφασίζει κατά προτεραιότητα να κατεβάσει νόμο στη βουλή, σύμφωνα με τον οποίο οποιαδήποτε νέα πολυκατοικία ή συγκρότημα κατοικιών που θα κατασκευάζονται θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό διαμερισμάτων με χαμηλό ενοίκιο, έτσι ώστε οι νεόπτωχοι να μπορούν να βάλουν ένα κεραμίδι στο κεφάλι τους σε οποια συνοικία της πόλης θελήσουν και να μην δημιουργούνται καστροπολιτείες τύπου Εκάλης, Παλαιού Ψυχικού ή Λατινικής Αμερικής με ηλεκτροφόρα σύρματα, τάφρους και περίτεχνα οχυροματικά έργα.

Μια τέτοια απόφαση θα ξεσήκωνε αναμφίβολα θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στα κανάλια, αλλά και στην ίδια την ελληνική κοινωνία, η οποία θα διέβλεπε στην πρόταση αυτή την αναβίωση του λενινο-σταλινο-μπολσεβίκικου φαντάσματος, έτοιμο με το κονσερβοκούτι στο χέρι ν’ απειλήσει τις ελευθερίες και τις περιουσίες των κατά τ’ άλλα ανελεύθερων και λεηλατημένων νοικοκυραίων. Διότι τι αξία θα έχει πλέον το ιδιόκτητο διαμέρισμα του κυρίου τάδε, που το χρυσοπλήρωσε, αν αναγκάζεται, λόγω της κομμουνιστογεννούς νοοτροπίας της νέας κυβέρνησης, να συγκατοικεί στο ίδιο οίκημα με κάποιον κύριο δείνα, πρώην τρόφιμο Μπουρναζίου, ή ακόμα χειρότερα Περάματος; Θα μπορεί ν’ αντέξει το συγχρωτισμό, το μοίρασμα του ασανσέρ, τις έντονες μυρωδιές της κατσαρόλας, τις φωνασκίες και τα καψουροτράγουδα αυτών των κοινωνικώς δευτεροκλασάτων;

Η Ισραηλινή προπαγάνδα και η ταμπέλα του "αντι-Σημιτισμού"

globinfo freexchange

Όταν Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Μαβί Μαρμαρά το 2010, εκτέλεσαν 9 ακτιβιστές εν ψυχρώ σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά πορίσματα. Υπήρχαν 700 επιβαίνοντες, άοπλοι ακτιβιστές που προσπάθησαν να φτάσουν στη Γάζα για να μοιράσουν ανθρωπιστικό υλικό.


Ο μηχανισμός προπαγάνδας του Ισραήλ ήταν παρόμοιος, ο τρόπος που το Ισραήλ προσπάθησε να στήσει μια "ομπρέλα" για να μπλοκάρει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη. Οι ακτιβιστές και οι δημοσιογράφοι της αποστολής κρατήθηκαν στις Ισραηλινές φυλακές 2 με 3 μέρες τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα είχε το βλέμμα στραμμένο στο δραματικό αυτό γεγονός, ακριβώς για να εμποδίσουν οποιονδήποτε να δώσει πληροφορίες σχετικά με τη βαρβαρότητα της Ισραηλινής επέμβασης και τις εν ψυχρώ εκτελέσεις.

Το Ισραήλ εφαρμόζει παρόμοια τακτική σε μεγάλο βαθμό, ειδικά όσον αφορά τις ΗΠΑ, αν δει κάποιος το είδος των πληροφοριών που αναπαράγονται από τα ΜΜΕ. Ο μέσος τηλεθεατής θα καταλάβει ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτο-άμυνα απέναντι σε μερικές αυτοσχέδιες ρουκέτες, ενώ δεν θα λάβει καθόλου υπόψη ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώνονται, στην πλειοψηφία τους παιδιά, γυναίκες και γενικά άμαχοι, από τις Ισραηλινές δυνάμεις.

Το όνειδος

Του Γιώργου Βότση

«Μπορεί ένα κράτος να πληρώσει την κακοδιαχείριση των οικονομικών του με την ίδια του την υπόσταση;» ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΦ, σύμβουλος Επικρατείας


Δεν ζητάει μόνο τα ρέστα, ανερυθρίαστα, ο πολλαλώς υπόλογος Γ. Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του δυσώνυμου και ψευδώνυμου ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει αναλάβει, κατ' αποκλειστικότητα, το ανόσιο έργο να ξεπουλήσει τον εθνικό μας πλούτο για να εξοφληθούν μέχρι δεκάρας οι πιστωτές μας. Εχει το θράσος να απειλεί κιόλας:

«Εν τέλει -λέει- πρέπει να γίνουμε πιο δυσάρεστοι με όσους θέτουν εμπόδια στην ανάπτυξη των έργων»!

Πού το λέει; Δεν δυσκολεύτηκε, βέβαια, να βρει πρόσφορο βήμα (στο «Βήμα» 20-7-14) για να αντικρούσει, χωρίς και να το κατονομάζει, το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου και την ανατριχιαστικά αποκαλυπτική έκδοσή του «ΤΑΙΠΕΔ: όργανο εκποίησης της περιουσίας και κατάργησης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας» (παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους στις 7-7-14).

Κατά τα ειωθότα του «Συγκροτήματος», ο δημοσιογράφος που παίρνει τη συνέντευξη δείχνει με την πρώτη κιόλας ερώτηση («Γιατί καθυστερούν οι ιδιωτικοποιήσεις;») ότι παρέχει καλές υπηρεσίες και δεν προτίθεται να κακοκαρδίσει τον συνομιλητή του με κριτική και με ανοίκειες ερωτήσεις του τύπου:

Η γλώσσα λύνεται μόλις γευθεί «σύνταξη»


Του  Σωτήρη Καλαμίτση

Όλοι έχουμε παρατηρήσει ότι άνθρωποι που έχουν ασκήσει εξουσία, είτε μικρή είτε μεγάλη, αρχίζουν τον καταγγελτικό λόγο, αφού, ή λίγο πριν, πάρουν τη συνταξούλα τους από το Δημόσιο. Μέχρι τότε κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο για να μη χάσουν τη θέση και τη σύνταξη που θα έλθει μετά βεβαιότητος. Τί κι’ αν με τις πράξεις και παραλείψεις τους ταλαιπωρούν τον συμπολίτη, τί κι’ αν επιβραβεύουν τις αδικίες και συγκαλύπτουν τους πάσης φύσεως επίορκους όσο είναι εν ενεργεία.

Έτσι ακριβώς και ο Κάρολος. Κοντεύει 9,5 χρόνια στον Προεδρικό θώκο και ενόψει αποχώρησης αφ’ ενός μάς έδωσε μερικά μαθήματα Δημοκρατίας αφ’ ετέρου προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Είναι δε τόσο αναξιοπρεπής που δεν τόλμησε να βάλει στη θέση της ούτε την κυβερνητική ψεύτρα Βούλτεψη, η οποία είχε το θράσος να ερμηνεύσει τα λόγια του με τρόπο αήθη. Ούτε μια ανακοίνωση από την Προεδρία τύπου «τί λέτε μανδάμ που θα πείτε ότι εννοούσα πως υποχώρησε η αντίληψη για τη Δημοκρατία και όχι η Δημοκρατία! Υποχωρημένης αντίληψης είσαι συ και όλο σου το σόι».
Μεταξύ των όσων διδακτικών, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, μας είπε ο Κάρολος είναι και τούτο.

«Προσωπικά, δέχθηκα αρκετές φορές κριτική για τις υπογραφές που έβαλα. Το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος.»