Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Περιπεπλεγμένες περιπλοκές...και ημείς άδωμεν!...


Spiegel: Νέο «όχι» Σόιμπλε για ανακούφιση του ελληνικού χρέους – Απέρριψε πρόταση του ESM

13|05|2016 19:58

Αρνητικός σε πρόταση του ESM για ανακούφιση του ελληνικού χρέους είναι ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε δεν θέλει να προσφέρει ανακούφιση χρέους στην Ελλάδα μέσω μακροπρόθεσμων εγγυήσεων για τα επιτόκια.

Ο γερμανός υπουργός, γράφει το περιοδικό απέρριψε την πρόταση του ESM να ορίσει πλαφόν 2% στα επιτόκια ως το 2020 ανεξάρτητα του πώς θα εξελιχθεί το χρέος και οι τάσεις στην διεθνή αγορά.
Παρ’ όλα αυτά είναι ανοικτός σε συζητήσεις για επιμήκυνση των πληρωμών, χαμηλότερα επιτόκια και αναβολές πληρωμών (περίοδο χάριτος) αλλά μόνο το 2018 όταν τα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διάσωσης.

Η νέα άρνηση καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη την επίτευξη τελικής συμφωνίας δανειστών-Ελλάδας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Χωρίς Βουλή, χωρίς κυβέρνηση...


Του Απόστολου Διαμαντή

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το τακτικό της σχέδιο, το οποίο της δίνει μερικούς μήνες βέβαιης παραμονής στην εξουσία- ίσως και χρόνο ακόμη στην απίθανη περίπτωση που δεν απαιτηθεί νέο μνημόνιο από τους δανειστές το φθινόπωρο.

Ωστόσο, αυτή η αγορά πολιτικού χρόνου συνοδεύτηκε από τεράστιο κόστος για τον Συριζα, αλλά και για τη χώρα. 

Ο Σύριζα υποχρεώθηκε σε πλήρη μετάλλαξη, καθώς εγκατέλειψε το σύνολο του κυβερνητικού του προγράμματος, αλλά και τα βασικά ιδεολογικά του θεμέλια, εφόσον δέχθηκε να εφαρμόσει το πιο εκτεταμένο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα- χωρίς καν να μπορεί να προστατέψει τα κοινωνικά στρώματα που αποτελούν τον εκλογικό του κορμό- και η χώρα παρέδωσε και τα τελευταία υπολείμματα εθνικής κυριαρχίας που της είχαν απομείνει και μετατρέπεται πλέον και επισήμως σε αποικία χρέους για τα επόμενα 70 χρόνια τουλάχιστον.

Η μόνη δυνατότητα πλέον που έχει να βγει από αυτήν την κατάσταση είναι η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ, προοπτική όμως που προϋποθέτει κοινωνική επανάσταση και έχει επίσης τεράστιο κόστος για τα λαϊκά στρώματα.
  • Το κόστος για τη χώρα
Η κυβέρνηση αντί να παραδώσει στη δεξιά την εξουσία, προτίμησε να προτείνει η ίδια τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα, να διασφαλίσει η ίδια όχι το 3ο μνημόνιο, αλλά και όλα τα επόμενα. Να διασφαλίσει ένα διαρκές μνημόνιο, μέσω του αυτόματου μηχανισμού περικοπής μισθών και συντάξεων.

Ο «κόφτης» και η αυτονόμηση του «οικονομικού» από το «πολιτικό»


Του Δήμου Χλωπτσιούδη

Εδώ και χρόνια το φιλελεύθερο μπλοκ προσπαθεί να αναγάγει σε αυτόνομη εξουσία την οικονομική, μία υπερεξουσία που θα ξεπερνά τη νομοθετική (Βουλή) και την εκτελεστική (κυβερνήσεις) σε όλη την ΕΕ.

Η αυτονόμηση του «οικονομικού» από το «πολιτικό»

Η αυτονόμηση της Οικονομίας από την Πολιτική είναι παλιά κουβέντα, βέβαια. Ωστόσο, όσο προχωρά ο καιρός παρατηρείται ότι με μικρά βήματα η κατάσταση ολοένα οδεύει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ήδη βιώνουμε τις αντιδημοκρατικές υπερεξουσίες που συγκεντρώνει το eurogroup. Μολονότι θεωρητικά πρόκειται για ένα άτυπο όργανο οικονομικού συντονισμού, τούτο όμως διατηρεί χαρακτηριστικά ελεγκτικού μηχανισμού που προχωρά σε αποφάσεις.
Στο ίδιο σκεπτικό υποτάσσονται και οι "ανεξάρτητες αρχές" που ορίζονται, όπως η ΕΛΣΤΑΤ και ακόμα η Γενική Γραμματεία Εσόδων. Και στις δύο περιπτώσεις η ψευδότιτλη "ανεξαρτησία" είναι στην πραγματικότητα η αυτονόμηση των φορολογικών και δημοσιονομικών πολιτικών. Ήδη ορισμένα Υπουργεία Οικονομικών εμφανίζονται -τρόπον τινά- να ανεξαρτητοποιούνται  από Πρωθυπουργούς/Καγκελάριους.