Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Καθηγητάδες, εξουσιολάγνοι νάνοι υποκριτές, αριστερά ρετάλια...


Τί έλεγαν οι Συνταγματολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ 

Του Δημήτρη Σπάθα*

Σας παραθέτω ένα μικρό απάνθισμα απ’ όσα έλεγαν οι συνταγματολόγοι του Σύριζα όπου γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι καταργείται το ελληνικό σύνταγμα και η λαϊκή και κρατική κυριαρχία της χώρας. Με πλήρη νομική και πολιτική τεκμηρίωση. Αυτοί οι άνθρωποι κυβερνούν(;) σήμερα την Ελλάδα. Πρόκειται ή για άσχετους νομικούς-συνταγματολόγους ή για πολιτικούς απατεώνες; Όσα έγραφαν ή έλεγαν ίσχυαν για τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και δεν ισχύουν για την δική τους υπερμνημονιακή κυβέρνηση;
«Η συνήθης δικαιολογητική βάση υιοθέτησης των μνημονιακών μέτρων από τους απολογητές τους,  δεν συνίσταται τόσο στην άρνηση του επαχθούς χαρακτήρα τους, αλλά στην επίκληση της αναγκαιότητάς τους εν όψει της σωτηρίας της εθνικής οικονομίας, ως ζητήματος υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος. Η θέση αυτή υπόρρητα αποδέχεται την αντισυνταγματικότητα των υπό κρίση ρυθμίσεων «υπό ομαλές συνθήκες», επικαλείται όμως, για να δικαιολογήσει την επιβολή τους, μια ιδιόρρυθμη κατάσταση ανάγκης, ή, όπως έχει εύστοχα γράφει, ( Δ. Μπελαντής, Η κατάσταση εξαίρεσης και οι εφαρμογές της στο πρόγραμμα «στήριξης της ελληνικής οικονομίας», ΔτΑ 2010, σ. 1115) μια κατάσταση εξαίρεσης, με την έννοια που δίνει στον όρο ο Agamben G.Agamben, State of Exception, 2006, Εισαγωγή και Πρώτο Κεφάλαιο) Συνεπώς, η μεγαλύτερη κατάπτωση του Συντάγματος συνίσταται στην πλήρη, συστηματική και απροσχημάτιστη πλέον καταστρατήγηση του, όχι μόνον από την Κυβέρνηση και την πλειοψηφία της Βουλής, αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πέραν της υπονόμευσης της λαϊκής κυριαρχίας, πέραν της διάλυσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και του εργατικού δικαίου, η μεγαλύτερη θεσμική ζημία που επέφεραν οι πολιτικές των τελευταίων χρόνων έγκειται ακριβώς στον ευτελισμό του Συντάγματος.»

Δύο φαντάσματα πάνω από την Ευρώπη


Του Γιώργου Στάμκου 

Δύο φαντάσματα πλανιούνται πάνω από την Ευρώπη. Το ένα είναι το ξεθωριασμένο φάντασμα του κομμουνισμού, και το άλλο το νεκραναστημένο φάντασμα του φασισμού. Ειδικά για το τελευταίο υπάρχει γόνιμο έδαφος σχεδόν παντού στην Ευρώπη για ν' αναπτυχθεί και να γίνει και πάλι απειλητικό.

Σε όλη την Ευρώπη, από τις παρυφές της Ρωσίας μέχρι την καρδιά του Δυτικού πολιτισμού, το κτήνος του νεοφασισμού και της ακροδεξιάς δυναμώνει μέρα με την ημέρα. Για παράδειγμα οι Αυστριακοί σε λίγες μέρες θα αποφασίσουν αν θα έχουν ή όχι τον πρώτο ακροδεξιό πρόεδρο στη μεταπολεμική ιστορίας της Ευρώπης.

Εκμεταλλευόμενος την οικονομική, μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, αλλά και τη γενικότερη “κρίση ταυτότητας” της σημερινής Ευρώπης, που φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τις αξίες της και να έχει παραδοθεί αμαχητί στις δυνάμεις του Νεοφιλελευθερισμού και του Τουρμποκαπιταλισμού, ο Νεοφασισμός, με τη χυδαία και μισαλλόδοξη προπαγάνδα του, την τάση του να επινοεί διαρκώς “εχθρούς” και αποδιοπομπαίους τράγους, κερδίζει παντού φασ

Η Δημοκρατία έρμαιο 

Το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα της Ευρώπης, φθαρμένο, συντηρητικό και φοβικό, έχει προ πολλού παραδώσει τη Δημοκρατία έρμαιο στις δυνάμεις της Αγοράς, καθώς προσυπέγραψε ήδη από τη δεκαετία του 1980 την αποδόμηση του Κράτος-Πρόνοιας πάνω στο οποίο βασίστηκε το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Έτσι οι πολίτες μετατράπηκαν σε καταναλωτές, οι λαοί σε target group, και οι πολιτικοί σε managers.

Τύφλα να έχει ο Αδωνις...

Καρακώστα: Φοροφυγάδες οι 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που τους κόβεται το ΕΚΑΣ...

Φοροφυγάδες αποκάλεσε τους 70.000 με 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους στους οποίους κόβεται το ΕΚΑΣ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα. 
Κληθείσα να αναφερθεί στο κόψιμο του ΕΚΑΣ, για τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι καλούνται να το επιστρέψουν αναδρομικά, η βουλευτής δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δικαίως γίνεται αυτό γιατί δεν το δικαιούνται.»

«Θα επιστρέψουν το ΕΚΑΣ αυτοί που δεν το δικαιούνται... Είναι παρά πολύς κόσμος που δεν δηλώνει τα πραγματικά του εισοδήματα και δεν το δικαιούνται... Καταλάβατε; Δεν το δικαιούνται...» επέμεινε η βουλευτής.

Ερωτηθείσα δε από τον δημοσιογράφο των Παραπολιτικών εάν οι άνθρωποι αυτοί αποκαλύφθηκε πως ήταν φοροφυγάδες, η κ. Καρακώστα απάντησε θετικά λέγοντας χαρακτηριστικά «ακριβώς, όσοι δεν το δικαιούνται.» 

«Υπάρχουν παρά πολλοί  τέτοιοι άνθρωποι δυστυχώς οι οποίοι έπαιρναν παρανόμως το ΕΚΑΣ, από αυτούς θα κοπεί και θα ζητηθεί να επιστραφεί..."

Ποσοτική Χαλάρωση ή 175€ μηνιαίως σε κάθε ευρωπαίο πολίτη;


Toυ Παντελή Κάλλια*

[ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ]

Στις 22 Ιανουαρίου 2015 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε το «Διευρυμένο Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων» που θα διαρκούσε από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Το πρόγραμμα είναι ευρέως γνωστό ως Ποσοτική Χαλάρωση, συνολικού ύψους 1,1 τρις. Ευρώ, ήτοι 60 δις μηνιαίως. 
Στόχος της συγκεκριμένης «μη συμβατικής πολιτικής» της Ε.Κ.Τ ήταν η τόνωση του ευρωπαϊκού πληθωρισμού ο οποίος βρίσκεται στα κατώτερα ιστορικά επίπεδα και η ταυτόχρονη ενδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας μέσω της παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες προς το επιχειρηματικό περιβάλλον.  

Ένα πρόγραμμα … επίκλησης στο φαντασιακό

Με την Ποσοτική Χαλάρωση η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αγοράσει μεγάλο μέρος κρατικού και ιδιωτικού χρέους στη δευτερογενή αγορά. Κατά μια έννοια αυτό ισοδυναμεί με «τύπωμα» χρήματος παρακάμπτοντας το ίδιο το καταστατικό της που απαγορεύει τέτοιου είδους πρακτικές. Η ΕΚΤ μέσω της επίκλησης του φαντασιακού ήλπιζε ότι οι πωλητές των ομολόγων αυτών θα χρησιμοποιούσαν τα χρήματα που θα τους έδινε για να αγοράσει τους τίτλους αυτούς, σε παραγωγικές επενδύσεις οι οποίες θα τόνωναν την πραγματική οικονομία και θα έδιναν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και τον πληθωρισμό.