Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Volkswagen: το κατσαριδάκι του γερμανικού καπιταλισμού


Tου Αρη Χατζηστεφάνου

Από το Βερολίνο του Χίτλερ μέχρι την καγκελαρία της Μέρκελ και από την Αμερική του Ρούζβελτ μέχρι τον Λευκό Οίκο του Ομπάμα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες των αναπτυγμένων κρατών γίνονταν καθρέφτης των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία. Το σκάνδαλο της Volkswagen ήρθε απλώς να καταρρίψει μερικούς από τους μύθους για το σύγχρονο πρόσωπο του καπιταλισμού.

Στριμωγμένος σε ένα σχετικά μικρό γραφείο σχεδίαζε και ξανασχεδίαζε ένα μικρό αυτοκινητάκι.

Μπορεί κανένας να μην αναγνώριζε το καλλιτεχνικό του ταλέντο (κάτι που η ανθρωπότητα το μετάνιωσε αρκετές φορές έκτοτε), τα χρόνια όμως που είχε περάσει σαν ζωγράφος τον βοηθούσαν στις λεπτομέρειες.

Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε πολύ καλά στο μυαλό του πώς θα ήθελε το αυτοκίνητο του λαού (Volkswagen) που σχεδίαζε: η γερμανική οικογένεια θα έμενε αδιαίρετη με τους δυο γονείς στα μπροστινά καθίσματα και δυο ή τρία παιδιά στο πίσω, να κινούνται με 100 χλμ/ώρα στους νέους αυτοκινητόδρομους.

Ο Τσίπρας στις ΗΠΑ με το χρέος στις αποσκευές του (η ανακούφιση!!!)


Στη Νέα Υόρκη, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός με το ζήτημα του ελληνικού χρέους στις βαλίτσες του. Ο Αλέξης Τσίπρας θα παραχωρήσει την πρώτη του ομιλία στον ΟΗΕ ενώ στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης θα έχει σημαντικές διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών, πιθανότητα και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. 

Μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ακόμη θα έχει επαφές με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας και του Ισημερινού.