Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ρωσία:Στρατηγική χρεοκοπία


Στη Ρωσία συζητείται η στάση πληρωμών ενός τρις δολαρίων, η οποία θα γονάτιζε το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα – πόσο μάλλον όταν η Κίνα είναι βυθισμένη στην κρίση, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται στην άκρη του γκρεμού
Η Ρωσία, είτε συμπαθεί κανείς τον πρόεδρο Putin, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία μετά την πτώχευση της (άρθρο), έχοντας βιώσει τη στρατηγική «σοκ και δέος» που προκάλεσε μία μαζική γενοκτονία στην πατρίδα του, είτε όχι, θεωρώντας τον δικτάτορα, είναι ασφαλώς μία χώρα που οφείλουμε να παρακολουθούμε – μεταξύ άλλων επειδή είναι η μοναδική που αντιτάσσεται ενεργητικά στην υφιστάμενη «τάξη πραγμάτων», αρνούμενη να αποδεχθεί τις Η.Π.Α. ως το μοναδικό ηγεμόνα του πλανήτη.
Πρέπει να παρακολουθείται δε κυρίως από όλους εκείνους τους Έλληνες που αναζητούν μία πραγματική, βιώσιμη λύση στα προβλήματα της χώρας τους, η οποία να μην προϋποθέτει την εξευτελιστική συνέχιση της απώλειας της εθνικής της κυριαρχίας – ενώ δεν θεωρούν καλύτερο το ξεπούλημα της στη Γαλλία ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, για να αποφύγουν τη «γερμανική μπότα».

Μπουρμπούτσαλα


- Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες από τις αρχές του έτους, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν φθάσει τα 8,390 δισ. ευρώ, από 6,923 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη (δηλαδή και τα χρέη των προηγούμενων χρόνων) έφθασαν πλέον τα 80,420 δισ. ευρώ, χωρίς μάλιστα να συνυπολογίζονται σ’ αυτά τα χρέη προς τα τελωνεία. 
- Το ύψος των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 72,02 δισ. ευρώ, από 72,18 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. 
- Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου μέσω των ευνοϊκών ρυθμίσεων και των κατασχέσεων εισπράχθηκε 1,25 δισ. ευρώ από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (το 15,3%) και 1,36 δισ. ευρώ από τα παλαιά, ενώ διαγράφηκαν ως ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές περίπου 560 εκατ. ευρώ (παλαιές και νέες).


Τα παραπάνω στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Μαζί με τις οφειλές προς τα τελωνεία, το κράτος έπρεπε να έχει εισπράξει κάπου 84 δισ. ευρώ (κάπου 48% του ΑΕΠ!) περισσότερα από όσα έχει εισπράξει. Κι επειδή τα λεφτά είναι πολλά, δύσκολα πλέον μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι το φαινόμενο οφείλεται στο ότι οι έλληνες είναι μπαταχτσήδες. Είναι ηλίου τηλαυγέστερον πια ότι το κράτος επιβάλλει στους πολίτες του περισσότερους φόρους από όσους εκείνοι μπορούν να πληρώσουν. 

Στην κυβέρνηση επικρατεί αναβρασμός, επειδή οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υστέρηση ετησίων εσόδων κατά 5 δισ., γεγονός που θα οδηγήσει νομοτελειακά σε επιβολή νέων μέτρων για την κάλυψη του "κενού", όπως προβλέπεται από το μνημόνιο.

Ξανά στον φαύλο κύκλο…


Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Η κυβέρνηση νομοθετεί με νεοφιλελεύθερο ζήλο, οι δανειστές ανοίγουν παράθυρα ακόμη και σε εθνική κρίση και οι θεσμοί διαγκωνίζονται για τις προτεραιότητες

Η πρώτη αποστολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-AΝΕΛ εξετελέσθη, με την ψήφιση, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των 48 προαπαιτούμενων για τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Απομένει ένας μαραθώνιος με ταχύτητα σπριντ, για να καλυφθούν και τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, να ανοίξουν και να κλείσουν σε χρόνο dt η νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ριζική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, να κλείσει αισίως η πρώτη αξιολόγηση, να εκταμιευτούν άλλα 6,7 δισ., ευρώ από το νέο δάνειο μέχρι το τέλος του χρόνου, να κλείσει χωρίς τεράστιες τρύπες που θα απαιτήσουν νέα μέτρα ο Προϋπολογισμός. Όλα μέχρι τέλος Νοέμβρη.

Ακόμη κι αν όλα αυτά εξελιχθούν «ομαλά» (σ.σ. η ομαλότητα είναι πια ένας ευφημισμός για τη διαρκή κατάσταση έκτακτης ανάγκης), το 3ο Μνημόνιο στο οποίο ομνύει η κυβέρνηση χωρίς να παρεκκλίνει σπιθαμή από τις προβλέψεις του, έχει ακόμη δυο μεγάλα κενά: πρώτον, τη πλήρη χρηματοδοτική του κάλυψη που παραμένει εκκρεμής λόγω ΔΝΤ και, δεύτερον, το απόλυτα συναρτημένο με το πρώτο θέμα του χρέους. Για το οποίο οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν βιάζονται καθόλου, έστω κι αν τους κοστίσει την αποχή του ΔΝΤ από νέο δανεισμό.

Το παρελθόν ξανάρχεται


Toυ Γιάννη Μακριδάκη

Οι εικόνες που βλέπει κανείς στην πόλη της Χίου είναι τραγικές. Πρόσφυγες μούσκεμα από τη βροχή, με σακούλες στα κεφάλια και περασμένες σαν πανοπλίες στο κορμί τους, άλλοι να φοράνε σαγιονάρες και να είναι τυλιγμένοι με κουβέρτες, οι μάνες φασκιωμένες με τις μαντίλες τους να στάζουνε και να βαστάνε στην αγκαλιά τα βρέφη τους μέσα σε σπάργανα, να τραβοκοπάνε από το χεράκι τα παιδιά τους που δεν ξέρουν τι συμβαίνει, πού πάνε και γιατί βρίσκονται εδώ. Κάθε υπόστεγο πλήρες ανθρώπων που στέκουν, που κάθονται, που είναι ξαπλωμένοι στα παγωμένα πλακερά και προσπαθούν να φυλαχτούν απ’ το νερό.

Θυμήθηκα στη θέα όλων αυτών των ανθρώπων τα όσα διάβαζα κάποτε στις εφημερίδες της εποχής του διωγμού, όταν χιλιάδες και πάλι πρόσφυγες κατέκλυσαν το νησί φτάνοντας από την ίδια απέναντι ακτή. Θυμήθηκα και όσα μου αφηγήθηκαν ως μνήμες τους οι χιώτες μεσανατολίτες πρόσφυγες που φύγανε το 41 με τις βάρκες από εδώ προς την αντίθετη κατεύθυνση και φτάσανε στην Κύπρο, στη Συρία, στον Λίβανο, στην Αίγυπτο, στο Βελγικό τότε Κονγκό.

Guardian: Το «δραματικό τριήμερο της Συνόδου Grexit» του Ιουλίου


Η επιμονή Σόιμπλε, η έκπληξη σε ΕΚΤ και ΕΕ, οι αντιδράσεις από Παρίσι

Λονδίνο 
Το τι συνέβαινε στους διαδρόμους Βρυξελλών, Βερολίνου και Φρανκφούρτης το τριήμερο της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου για την Ελλάδα, όπου το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ μπήκε στο τραπέζι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιγράφει ο βρετανικός Guardian επικαλούμενος πηγές από το παρασκήνιο. Η επιμονή του γερμανού ΥΠΟΙΚ, η έκπληξη στην ΕΚΤ και την Κομισιόν, οι αντιδράσεις από Παρίσι και Ρώμη.

Το «χρονικό» του Guardian ξεκινά από την παραμονή του Eurogroup του Σαββάτου -τότε που η Αθήνα προσέρχεται, μετά το δημοψήφισμα, με πρόταση για πακέτο έναντι μεταρρυθμίσεων-  και καταλήγει στο πρωί της Δευτέρας, οπότε και η Σύνοδος καταλήγει στο νέο πρόγραμμα. 

Η συνοπτική εικόνα που περιγράφει η αναφορά του Guardian είναι η εικόνα σκληρής πίεσης που προέρχονταν κυρίως από την πλευρά του γερμανού ΥΠΟΙΚ και την πρόταση βόμβα για προσωρινό Grexit, ο οποίος χαρακτηριστικά αναφέρεται ως «αποφασισμένος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη», και μάλιστα από την αρχή του χρόνου, πολύ πριν την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το νέο «Τείχος του Αίσχους» στην Ευρώπη


«Η Γερμανία δεν διαθέτει κοινή λογική στην οικονομία, αλλά ούτε και συμπόνια. Αυτό που επιβάλλει με το ραβδί είναι τυφλή ηλιθιότητα»
Τζόζεφ Στίγκλιτς, στην Libération, 17/7/2015

Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*

Όταν τα μεσάνυχτα της 3ης Αυγούστου του 1914 άρχιζε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Σερ Έντουαρντ Γκρέϋ (Edward Grey) συνόψισε σε μια φράση του τα συμβαίνοντα ως εξής: «Απόψε τα φώτα θα σβηστούν σε όλη την Ευρώπη και δεν πρόκειται να τα δούμε να ανάβουν πάλι».
Στην δραματική πορεία της Ευρώπης έκτοτε, μέσα από δύο παγκοσμίους πολέμους, ρήξεις και αποσταθεροποιήσεις και έναν νέο παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο που βιώνουμε σήμερα, πρωταγωνίστησε το φάντασμα της γερμανικής ηγεμονίας και η απληστία των Γερμανοεβραίων Τραπεζιτών που κρύβονται πίσω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την Νέα Παγκόσμια Τάξη.

Αν και οι ελληνορωμαϊκές ρίζες της Ευρώπης άντεξαν απέναντι σ’ αυτό τον κίνδυνο για έναν αιώνα, ποτέ οι ψευδαισθήσεις της γερμανικής ηγεμονίας δεν ήταν πιο απειλητικές απ’ ό,τι σήμερα. Μιας ηγεμονίας ανεύθυνης, ολοκληρωτικής, χωρίς αίσθηση ιστορίας και πολιτισμού, βάρβαρης με επικίνδυνα ανορθολογικά στοιχεία ρεβανσισμού και αλαζονείας που αποτελούν θανάσιμη απειλή για τις δημοκρατικές και ανθρωπιστικές κατακτήσεις της γηραιάς ηπείρου.

E.ΠΑ.Μ.:Για μια άλλη Αρχιτεκτονική του Συνταξιοδοτικού Συστήματος


Του Όθωνα Κουμαρέλλα*

Α. Το μεγάλο πρόβλημα του Συνταξιοδοτικού Συστήματος τα τελευταία χρόνια, πέραν της υφαρπαγής των αποθεματικών των Ταμείων και της καταρράκωσης κάθε έννοιας Κοινωνικού Κράτους και ενδοταξικής αλληλεγγύης, εξ αιτίας των μνημονιακών πολιτικών, είναι η ανατροπή της σχέσης μεταξύ του συνολικού ενεργού πληθυσμού, που εργαζόμενος καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές και τείνει να μειώνεται και του αντίστοιχου πληθυσμού των συνταξιούχων που συνεχώς αυξάνεται.

Το φαινόμενο αυτό, ολοένα και περισσότεροι αναγνωρίζουν, ότι δεν οφείλεται στο δημογραφικό, όπως αρχικά -λανθασμένα- είχε εκτιμηθεί, αλλά σε βαθύτερες αιτίες που έχουν να κάνουν με τη σταδιακή αλλαγή του τρόπου παραγωγής με την ενσωμάτωση ολοένα και πιο εξελιγμένων τεχνολογιών, με το παραγωγικό πλεόνασμα που δημιουργείται σε πλανητικό επίπεδο και την αντίστοιχη μείωση του ποσοστού της συμμετοχής της Εργασίας στη παραγωγή των αγαθών, με αποτέλεσμα οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, ακόμα και σε συνθήκες έντονης οικονομικής ανάπτυξης -που σήμερα δεν υπάρχουν-, να αδυνατούν να αντισταθμίσουν αυτές που χάνονται λόγω των ριζικών αναδιαρθρώσεων στις μεθόδους παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων, αλλά και των υπηρεσιών δευτερευόντως. Τα προβλήματα επιτείνονται από τη μαζική μετανάστευση των επιχειρήσεων σε περιοχές του πλανήτη που θεωρούνται πολύ χαμηλού εργατικού και φορολογικού κόστους, καθώς και από τη συρροή στις ανεπτυγμένες χώρες του μητροπολιτικού κέντρου φτηνών εργατικών χεριών, από τις χώρες της σχετικά υπανάπτυκτης περιφέρειας, που μαστίζονται επίσης, από τους πολέμους και τις επεμβάσεις των νεοαποικιοκρατών.

Σοβαρά εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη για τις στρατιωτικές ασκήσεις "καταστολής πλήθους"


Διαστάσεις παίρνει η πολύ σοβαρή καταγγελία του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος σύμφωνα με την οποία στρατιωτικές μονάδες πραγματοποιούν, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ασκήσεις καταστολής πλήθους.
Η κυβέρνηση είναι σοβαρά εκτεθειμένη, αφού τόσες μέρες μετά την καταγγελία δεν βγαίνει να τοποθετηθεί κάτι που έκαναν ήδη εργατικά σωματεία.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εύλογο: Μπορεί η ακροδεξιά φυλλάδα «Στόχος» να πανηγυρίζει γ’ αυτές τις «επιδόσεις» των στρατιωτικών δυνάμεων και η μόνη κυβερνητική αντίδραση να είναι ένα νεφελώδεις δημοσίευμα με προέλευση «στρατιωτικές πηγές»;

Το παρακάτω δημοσίευμα που υπογράφει σήμερα ο Κώστας Ζαφειρόπουλος στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είναι κατατοπιστικό:

Στρατιωτική άσκηση για ανακατάληψη εργοστασίου από ταραξίες εργάτες

Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες φαντάρων στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, μυστική στρατιωτική άσκηση διεξήχθη στο 523ο Τάγμα Πεζικού στην Κοζάνη την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, στην οποία συμμετείχαν και στρατιώτες από τη μόνιμη δύναμη του στρατοπέδου, με σενάριο «την ανακατάληψη του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ (πρώην Βιομηχανία Λιπασμάτων), το οποίο έχουν καταλάβει ταραχοποιοί».

Μάθετε την ιστορία μεταφοράς του χρυσού της Ελλάδος


Ο Ηλίας Βενέζης στο  "Xρονικόν της Τραπέζης της Ελλάδος" (Αθήναι 1955) περιγράφει όλο το ιστορικό όπως του το διηγήθηκε ο Διοικητής της Γ. Μαντζαβίνος που του ανέθεσε να γράψει την ιστορία.


ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ο χειμώνας του 1940-41. Το ελληνικόν έθνος, καταματωμένον, είχε ήδη συνθέσει τας νέας επικάς σελίδας της ιστορίας του εις τα ηπειρωτικά βουνά. Αφού απώθησε τον Ιταλόν εισβολέα, τον πανίσχυρον, από το ελληνικόν έδαφος, είχε φέρει το μήνυμα της ελευθερίας εις την μαρτυρικήν γην της Βορείου Ηπείρου. Ήτο, αυτή, μια δόξα που η λάμψις της εγέμισε με Ελλάδα τον κόσμον.

Τέλη Ιανουαρίου του 1941 απέθανε ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς. Ως Πρωθυπουργός ωρίσθη τότε ο Διοικητής της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος Αλέξανδρος Κοριζής.

Ήλθε η άνοιξις του 1941. Τότε η χιτλερική Γερμανία απεφάσισε να δώση το χέρι της εις την φασιστικήν Ιταλίαν, δια να συντριβή επιτέλους η Ελλάς. Την 5ην πρωινήν της 6ης Απριλίου του 1941 ο πρεσβευτής της Γερμανίας επεσκέφθη τον Έλληνα Πρωθυπουργόν και του ανεκοίνωσε ότι ο Γερμανικός στρατός θα επιτεθή κατά της Ελλάδος.

Gamato


Του Πιτσιρίκου

Με αφορμή τη σύλληψη του διαχειριστή της ιστοσελίδας Gamatotv.com -για παράβαση της νομοθεσίας για πνευματική ιδιοκτησία-, θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση μου στον συλληφθέντα αλλά και την ευγνωμοσύνη μου.
Τα τελευταία χρόνια, έχω δει άπειρες ταινίες στο Διαδίκτυο, και πολλές από αυτές ήταν μέσω των links του Gamato.
Δεν θα έβλεπα αυτές τις ταινίες, αν δεν μπορούσα να τις δω στο Διαδίκτυο. ...
Δεν έχω πια την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνω στον κινηματογράφο, όπως πήγαινα παλιότερα. Τα τελευταία δυο χρόνια, είναι θέμα αν έχω πάει πέντε φορές στον κινηματογράφο.
Είναι βλακώδης η σύλληψη του διαχειριστή του Gamato  -μάλλον είναι μέρος των υποσχέσεων Τσίπρα για διάλυση των ολιγαρχών-, αφού υπάρχουν χιλιάδες σάιτ στο Διαδίκτυο, για να βλέπεις ταινίες online ή να τις κατεβάζεις στον υπολογιστή σου.
Καμία σύλληψη και κανένας νόμος δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό. Η παγκόσμια κοινότητα των πολιτών θα βρίσκει πάντα τον τρόπο να μοιράζεται τα όμορφα πράγματα.