Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

STOP! Στους Πλειστηριασμούς.ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ 05 11 2014

Μετά τη πετυχημένη αποτροπή των πλειστηριασμών την περασμένης εβδομάδας στη Ν. Ιωνία , όπου αγκάλιασαν πολιτικοί φορείς και συλλογικότητες των περιοχών μας (ΕΠΑΜ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ,Κίνημα Δεν Πληρώνω,ΑΝΕΛ,ΣΥΡΙΖΑ), συνεχίζουμε και αυτή τη Τετάρτη.

Όλοι μαζι για μια ακόμα νίκη. 
Η συλλογική δράση, η συσπείρωση δυνάμεων 
και η ενότητα στη πράξη φοβίζει.

Τετάρτη 5/11 και κάθε Τετάρτη στο Ειρηνoδικείο της Ν. Ιωνίας στις 15.45.


Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ήδη τα «Προσεχώς»


Σχόλιο της "ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ-ΕΠΑΜ" στο τέλος του άρθρου

Tου Σταύρου Χριστακόπουλου

Η πρόσφατη κρίση στη σχέση της κυβέρνησης με τις «αγορές», τόσο στο επίπεδο των ελληνικών ομολόγων όσο και σε αυτό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, ένα χρήσιμο μάθημα και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αποφάνθηκε ότι οι αγορές θα είναι εχθρικές προς την Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καθώς ο χρόνος μέχρι την κήρυξη εθνικών εκλογών λιγοστεύει διαρκώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ευκαιρία να «ζήσει», μέσα από τις περιπέτειες της κυβέρνησης Σαμαρά, μια προσομοίωση διακυβέρνησης, καθώς μια σειρά ζητήματα τα οποία θα βρει μπροστά του αποτελούν σήμερα τον επίλογο των απερχόμενων διαχειριστών της εξουσίας.

Εκτός από την κρίση με τις αγορές, ήρθαν τα τεστ αντοχής των τραπεζών να αποκαλύψουν -με το σταγονόμετρο έως τώρα- τις προθέσεις των δανειστών για το περίφημο «μαξιλαράκι» των 11,5 δισ. ευρώ, στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση υπολογίζει για την αντιμετώπιση ζητημάτων πέρα από την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, για το οποίο αρχικά η Ελλάδα το είχε δανειστεί.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (61) :Van Morrison - The Healing Game

Νέο Μνημόνιο με αυξημένη επιτήρηση!


Τι προβλέπει η «εργαλειοθήκη» του ΕΜΣ

Νέο Μνημόνιο και μάλιστα με αυξημένη επιτήρηση  και ελέγχους από την Τρόικα προβλέπει η θεσμοθετημένη «εργαλειοθήκη» του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας όπως αποκαλύπτει το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, αναφερόμενο στην Ελλάδα. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν δύο προληπτικές γραμμές πίστωσης  στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης: μία για χώρες που έχουν υγιή οικονομικά και μία για χώρες που  έχουν προβληματική οικονομία. Στην δεύτερη περίπτωση, όπως αυτή της Ελλάδας,  τα χρήματα που δίδονται συνοδεύονται και από όρους, δηλαδή Μνημόνιο. Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία δημοσιεύονται  στο Agence Europe  με τίτλο «Ελλάδα: οι επιλογές και οι προτιμήσεις του Eurogroup για το τέλος του ελληνικού προγράμματος βοήθειας» όπου επισημαίνεται ότι το όραμα του Eurogroup για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής είναι «αυτή να είναι συνετή, βιώσιμη και αξιόπιστη».

Η εργαλειοθήκη

Στο άρθρο σημειώνεται ότι, η «εργαλειοθήκη» του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα περιλαμβάνει μια προληπτική γραμμή πίστωσης στα μέτρα της Ελλάδας.  

Έως που θα φτάσει η υποχώρηση;



Βρισκόμαστε σε μια ομολογουμένως υποχωρητική πολιτική απέναντι στις επιθετικές και επεκτατικές διεκδικήσεις των γειτόνων μας με αιχμή του δόρατος την τουρκική κυβέρνηση, η οποία απροκάλυπτα αγνοεί διεθνείς κανόνες και διεθνείς συνθήκες και απειλεί την εδαφική ακεραιότητα και τη ίδια την ύπαρξη της κυπριακής δημοκρατίας και όχι μόνο.Όλοι στην Κύπρο και την Ελλάδα αναρωτιούνται έως που θα φτάσει η προκλητικότητα των Τούρκων και των γειτόνων μας και η υποχωρητικότητα των Ελλήνων. Και όσον αφορά το πρώτο ερώτημα οι «αποχρώσες ενδείξεις», όπως λένε οι δικηγόροι, είναι πέρα από δεδομένες. Οι γείτονες μας Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν την κυπριακή δημοκρατία με τα γνωστά επιχειρήματα που δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε. Είναι βέβαιο ότι, αν πετύχουν εκεί τον στόχο τους, έπεται με μαθηματική ακρίβεια το Αιγαίο και η Θράκη. Από την άλλη μεριά οι βόρειοι γείτονες μας Σκοπιανοί επιβουλεύονται την ελληνική Μακεδονία και οι Μεγαλοϊδεάτες Αλβανοί την Ήπειρο (Τσαμουριά, όπως την λένε) και πρόσφατα, στον χάρτη που κυκλοφορούν, έχουν βάλει και την Κέρκυρα. Δημοσίευσα προσφάτως δύο άρθρα με λεπτομερείς χάρτες των επεκτατικών διεκδικήσεων των γειτόνων μας.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται με την συμπαράσταση της Τουρκίας-και κύριος είδε ποιων άλλων «άσπονδων φίλων και συμμάχων μας» -είναι να συρρικνωθεί η Ελλάδα στα σύνορα του 1864 ανάμεσα στην Λαμία, (έστω και με την Θεσσαλία μέσα), έως τον Αμβρακικό κόλπο. Θα πει κάποιος αφελής, ότι αυτά δεν γίνονται στην σημερινή εποχή και όποιος τα λέει μάλλον θα είναι τρελός για δέσιμο.

Ο θάνατος του κοινωνικού κράτους


Του Βασίλη Βιλιάρδου 
(Ημερομηνία δημοσίευσης 05/02/2011)

Εάν δεν ελεγχθούν οι αγορές, θα ιδιωτικοποιηθούν τα κράτη, μετατρέποντας τους Πολίτες είτε σε θλιβερά, εξαθλιωμένα υποζύγια των αυτονομημένων κεφαλαίων τους, είτε σε υπηκόους απολυταρχικών καθεστώτων
“Χωρίς να θέλω να υποστηρίξω τη Γερμανία, νομίζω ότι δεν αποτελεί τον αληθινό «τρομοκράτη» της Ελλάδας ή της Ευρώπης. Ο λόγος είναι πως, πίσω από την «τευτονική» πολιτική, τις τράπεζες και τη γερμανική οικονομία, κρύβεται ο «μεγάλος αδελφός» – το Καρτέλ. Δεν υπάρχει γερμανική οικονομία, ούτε γερμανικές τράπεζες – όλα, μα όλα, είναι «ξένων συμφερόντων». Ελάχιστοι είναι οι φορείς εξουσίας, οι οποίοι διοικούνται από «Γερμανούς».
Για παράδειγμα, στο Βερολίνο ακόμη και η τέχνη (θέατρα, μουσική, ορχήστρες κλπ) ευρίσκονται, ανήκουν δηλαδή, σε «ξένα» χέρια. Εμφανίζοντας την Γερμανία σαν «εχθρό» και «τρομοκράτη», κρύβουμε τον πραγματικό μας αντίπαλο – το Καρτέλ. Η μοναδική δυνατότητα να αντισταθούμε απέναντι στην οικονομική εξουσία των πολυεθνικών και του τοκογλυφικού κεφαλαίου, των «αγορών» ευρύτερα, είναι η Πολιτική. Όσο περισσότερο όμως οι πολιτικοί μας «ηγέτες» παραμένουν υπηρέτες, άβουλοι «μισθοφόροι» καλύτερα των «αγορών», τόσο πιο ορατός γίνεται ο ολοκληρωτικός θάνατος του κοινωνικού κράτους και της ατομικής ή συλλογικής ελευθερίας”.
Είναι μάλλον εμφανές, με κριτήριο την παραπάνω αναφορά και όχι μόνο ότι, όλες οι προσπάθειες και οι θυσίες εκατομμυρίων Πολιτών, οι οποίοι αγωνίσθηκαν «σθεναρά» για πολλές δεκαετίες, με στόχο την οικοδόμηση του ελεύθερου, κοινωνικού και δημοκρατικού κράτους της προηγμένης δύσης, κινδυνεύουν σήμερα να χαθούν ολοσχερώς. Η Πολιτική φαίνεται να έχει χάσει εντελώς την «πρωτοκαθεδρία», οι Πολίτες αδυνατούν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα αυτών που διαδραματίζονται, αφού παραμένουν ουσιαστικά απαθείς, ενώ το Καρτέλ ισχυροποιείται διαρκώς – μέσα από τις συχνότερες, πολύ πιο καταστροφικές κάθε φορά οικονομικές κρίσεις που προκαλεί.

Οι μαρίνες, το Αιγαίο και το γεωοικονομικό δόγμα του Νταλάρα


Του Γιάννη  Στριλιγκά 

Το πολιτικό και επιχειρηματικό προσωπικό της χώρας συνεπικουρούμενο από μια ανεπαρκή πνευματική ελίτ, δεν μπορεί να κατανοήσει την στενή σχέση της πραγματικής οικονομίας με την γεωοικονομία, την γεωπολιτική στο Αιγαίο και κατ' επέκταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Το γεωπολιτικό γεωοικονομικό δόγμα του Νταλάρα, "το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του" ήταν μια κακή υπηρεσία για τα συμφέροντα της Ελλάδας, η οποία αδυνατεί να κατανοήσει την οικονομική και στρατηγική σημασία που έχουν ο έλεγχος των μαρινών και του θαλάσσιου τουρισμού στην κυριαρχία την ασφάλεια, την έρευνα και την διάσωση στην περιοχή.

Η Τουρκία δεν έχει κρύψει ποτέ την πρόθεση της να διεισδύσει και να πάρει με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα τον έλεγχο και την οικονομική εκμετάλλευση μέρους του Αιγαίου και ούτε έχει κρύψει τις προθέσεις της να γίνει ο κυρίαρχος οικονομικός και στρατηγικός θαλάσσιος παίκτης της ανατολικής Μεσογείου. 
Η παράλληλη ανάπτυξη του πολεμικού ναυτικού της και της θαλάσσιας τουριστικής υποδομής της, μαρίνες σκάφη, γίνονται στα πλαίσια αυτής ακριβώς της πρόθεσης.

4/11/2014 - Ο Δημ. Καζάκης ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ του e-roi

Θέλουμε ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και δεν θα μας εξοντώνει


Ολόκληρη η ανακοίνωση των μαθητών:

Σήμερα δώσαμε μία ακόμα μεγάλη απάντηση σε όλη την Ελλάδα! Συνεχίζουμε πιο δυναμικά και πιο οργανωμένα! Να γίνουμε περισσότεροι!

Μετά το κάλεσμα των 15μελών, 5μελών και των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες μαθητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών!

Αθήνα, Ν. Ηράκλειο, Άγιοι Ανάργυροι, Πειραιάς, Πέραμα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαμία, Ηράκλειο, Ξάνθη, Βέροια, Άρτα, Βόλος, Καρδίτσα, Λευκάδα, Κιλκίς και σε άλλες πόλεις ακούστηκε δυνατά η δική μας φωνή!

Θέλουμε ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και δεν θα μας εξοντώνει, που δεν θα κοιτάει ...
τους γονείς μας στην τσέπη, αλλά θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά.

ΕΚΠΑ: Ακραίος αυταρχισμός και στο βάθος ...ιδιωτικοποίηση!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Διάθεση πλήρους εναρμόνισης με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκεί η κυβερνώσα συμμορία, επέδειξε προ ημερών ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) Θ. Φορτσάκης. Με το πρόσχημα της «ορθής και ευπρεπούς» συμπεριφοράς την οποία πρέπει να επιδεικνύουν οι σύλλογοι των φοιτητών κατά τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, αντιμετώπισε τα παιδιά του ελληνικού λαού ως «εσωτερικό εχθρό». Για να ...«προστατεύσει» το ίδρυμα, επέλεξε ακραιφνείς αυταρχικές μεθόδους (κλείσιμο του κεντρικού κτιρίου του ιδρύματος, «κλείδωμα» του προσωπικού μέσα στους χώρους εργασίας, παρεμπόδιση των επιθεωρητών εργασίας να εισέλθουν στο κτίριο κ.α.) με κορυφαία επιλογή την επέμβαση των ΜΑΤ!

Ως αποτέλεσμα, εξασφάλισε την ...επιβράβευση του φερόμενου ως πρωθυπουργού! Συμπέρασμα: Όταν η κατοχική κυβέρνηση επιβραβεύει τους ...«φορτσάκηδες» του νεοφιλελευθερισμού, τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται γι’ αυτόν τον τόπο!

Και για του λόγου το αληθές, με τις μεθοδεύσεις της, η νέα πρυτανική αρχή του ΕΚΠΑ επιδιώκει:

Ο Φιλελευθερισμός κατά των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων


Του Γρηγόρη Σουλτάνη

Ο σύγχρονος φιλελευθερισμός δεν αμφισβητεί μόνο το κοινωνικό κράτος, αλλά και τα θεμελιώδη, συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Η εξέλιξη αυτή καταρρίπτει τον αστικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο η συνταγματική κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι αποτέλεσμα των κατακτήσεων του φιλελευθερισμού. 

Ως κυρίαρχη ιδεολογία, ο φιλελευθερισμός, όχι μόνο αποκρύπτει την ολιγαρχική και αντιδημοκρατική του φύση, μα επιπλέον, έχει οικειοποιηθεί-ρητορικά- κάθε δημοκρατικό θεσμό που έχει επιβάλλει με τους αγώνες της η δημοκρατική κοινωνία, όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Το δράμα του φιλελευθερισμού, εδώ και δύο αιώνες, υπήρξε η αδυναμία να επιβάλλει την κοσμοθεώρησή του, αφού αντιμετώπιζε πάντα άσπονδους εχθρούς και για λόγους τακτικής όφειλε να συμβιώνει μαζί τους. Οι διάφορες μικτές μορφές φιλελευθερισμού (πχ. Κοινωνικός φιλελευθερισμός) είναι αποτέλεσμα αυτών των συμβιβασμών. 

Ο μεγαλύτερος συμβιβασμός υπήρξε αυτός που συντελέστηκε μεταπολεμικά, όταν μετά το φιάσκο του διεθνοποιημένου προπολεμικού καπιταλισμού και κάτω από την πίεση του σοσιαλισμού, των δημοκρατών και του φασισμού, ο φιλελευθερισμός εξαναγκάστηκε να μοιραστεί την εξουσία με τη σοσιαλδημοκρατία, με αποτέλεσμα το μεταπολεμικό κοινωνικό συμβόλαιο. Έτσι, άθελά του, ο φιλελευθερισμός έγινε ο εγγυητής του δημοκρατικού κράτους, του κράτους ευημερίας, του κοινωνικού κράτους, του κράτους δικαίου, και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα. 

Το πλάνο και οι πλάνες της Τουρκίας


Του Κωνσταντίνου Φίλη

Η επίδειξη ισχύος της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ  και οι δοκιμές των αν(τ)οχών.

Η Τουρκία εξακολουθεί πεισματικά να αγνοεί τη διεθνή νομιμότητα. Επικαλούμενη την αδειοδότηση που δήθεν έλαβε από μια κοινότητα, χωρίς καμία νομική υπόσταση, προβαίνει σε σεισμογραφικες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ταυτόχρονα, σε μια επίδειξη ισχύος έχει «γεμίσει» την περιοχή με πολεμικά πλοία και υποβρύχιο. Χωρίς να έχει προκληθεί στρατιωτικά, δείχνει να προετοιμάζεται ή να προετοιμάζει θερμό επεισόδιο. Γιατί, όμως, αγνοεί την ανάγκη συνολικής σταθεροποίησης για μια περιοχή που μαστίζεται από πληθώρα κρίσεων; Και εν τέλει που αποσκοπεί;

Οι τρεις κύριοι πάροχοι (Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, και Ιράν) προμηθεύουν την Τουρκία με φυσικό αέριο σε σχετικά υψηλές τιμές

Ακόμη και σήμερα δεν έχω πειστεί οτι η προκλητικότητα της Άγκυρας αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, που εκτυλίσσεται. Διόλου δεν αποκλείεται να επιχειρεί να δοκιμάσει την ανοχή (αν όχι τις αντοχές) κρατών και εταιρειών και ανάλογα την αντίδραση τους να τραβήξει το σχοινί ή να αναζητήσει τρόπους υπαναχώρησης, χωρίς να εκτεθεί υπερβολικά. Προϊόντος του χρόνου, πάντως, διαφαίνεται ένα σχέδιο Β, με τη διχοτόμηση στο επίκεντρο, είτε ως φόβητρο είτε ως πραγματική διάθεση.

Χαμός… επικείμενος με τα ταξί, εξαιτίας ξένης (ΗΠΑ) εταιρίας!


Επικείμενος πόλεμος αναμένεται στην ελληνική αγορά με πρωταγωνιστές ταξιτζήδες και ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων. Αιτία; Η εταιρία Uber με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία έρχεται στην Ελλάδα.

Ποια είναι η Uber; Ο διαμεσολαβητής ανάμεσα σε οδηγούς και υποψήφιους επιβάτες. Και φυσικά δεν πρόκειται για το παραδοσιακό ταξί, που όλοι γνωρίζουμε, αλλά για μια νέα υπηρεσία, με την οποία ο κάθε κάτοχος ιδιωτικού αυτοκίνητου μπορεί να γίνει Uber οδηγός και να εξυπηρετεί, έναντι αμοιβής φυσικά, επιβάτες.

Η εφαρμογή λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ ενός οποιουδήποτε πελάτη, αρκεί μόνο το κατέβασμα και η εγγραφή στην εφαρμογή και εγγεγραμμένων οδηγών ιδιωτικών οχημάτων που μεταφέρουν επ’ αμοιβή ανάλογα με τη διαδρομή ακριβώς όπως τα ταξί. Τα οχήματα περιλαμβάνουν από απλά ΙΧ μέχρι πολυτελή σεντάν και οχήματα ελεύθερου χρόνου (SUV), συνδυάζοντας με αυτόν τον τρόπο υπηρεσίες τύπου ταξί ή ενοικίασης λιμουζινών.

Η εταιρεία, που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, θα ξεκινήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της και στην χώρα μας, ξεκινώντας από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, Λάρισα, Χίο, Βόλο, Καλαμάτα και άλλες μεγάλες πόλεις, σε κάθε μια από τις οποίες έχουν ανοίξει 100 θέσεις νέων οδηγών.

Barbaros

Του Γιάννη Σιδέρη*

Και ενώ η κυβέρνηση αναμένει την τρόικα, ανίκανη και αδύναμη όπως κάθε φορά, έτοιμη να υποκύψει και πάλι στους εκβιασμούς της, ένα επικίνδυνο παιχνίδι παίζεται από την γείτονα Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παιχνίδι το οποίο, μέρα με τη μέρα παίρνει όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Η Τουρκία για πολλοστή φορά, εκμεταλλευόμενη το θέμα των τζιχαντιστών, φέρεται ως ο αδιάλλακτος γείτονας που δεν σέβεται διεθνείς συνθήκες, σύμφωνα και με το δόγμα Νταβούτογλου.

ΑΖΕΡΟΙ

Και ενώ όλοι περίμεναν την εκτόνωση της κρίσης, η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να τερματίσει την επιδρομή της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις ενέργειές της, φθάνοντας μέχρι τα άκρα. Συγκεκριμένα, συμφώνησε με την κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, να μισθώσει πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, την οποία θα αποστείλει περί τα μέσα Φεβρουαρίου στα οικόπεδα 2 και 3, με στόχο την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.

Η συμφωνία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη επιτευχθεί εδώ, με την αζερική κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι η κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου SOCAR είναι σε θέση να διαθέσει στην αντίστοιχη εταιρεία της Τουρκίας όχι μία, αλλά δύο πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Η συμφωνία της SOCAR με την Τουρκία αφορά την πλατφόρμα Heydar Aliyev, με την κρατική εταιρεία των Αζέρων να είναι έτοιμη να θέσει στη διάθεση της Τουρκίας και την πλατφόρμα Dada Gorgud.

Μη σκοτώνετε τα παιδιά μας, αλήτες!!!

Του Γιώργου Ιεροδιάκονου

Πρόσφατη έκθεση της Unicef για την αλματώδη εκτίναξη της παιδικής φτώχειας στην μνημονιακή Ελλάδα, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το αμείλικτο ερώτημα που μας θέτει η ιστορία. Η έκθεση που, παρεμπιπτόντως, εκδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου (τι διαβολική σύμπτωση, αλήθεια!), τονίζει πως, καθώς χιλιάδες παιδιά έπαιρναν μέρος στις σχολικές παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα, το 40,5% αυτών των παιδιών ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας, αφού η χώρας μας κατέχει το υψηλότερο ποσοστό στις 41 «υποτιθέμενες» πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Σε 23 από τις 41 χώρες που αναλύθηκαν, η παιδική φτώχεια έχει αυξηθεί από το 2008, όπου η διαφορά ξεπερνάει το 50% από τα επίπεδα προ κρίσης, με την Ελλάδα να «καταφέρνει» το ακατόρθωτο, δηλαδή τριπλασιασμό!!! του ποσοστού των παιδιών που βρίσκονται πλέον στα χαμηλά εισοδήματα.

Αντίστοιχη έκθεση του ΟΗΕ (UN’s Child Agency), ανεβάζει τα ποσοστά παιδικής φτώχειας σε υπερδιπλάσια νούμερα από το 2008 μέχρι σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, επηρεάζοντας δύο στα πέντε παιδιά, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας για τα παιδιά, κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου. Διαπιστώνει δε ότι, ειδικά στην Ελλάδα, τα εισοδήματα των οικογενειών με παιδιά βυθίστηκε στα επίπεδα του 1998. Σε πραγματικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό των νοικοκυριών με παιδιά που δεν μπορούν να πληρώσουν κάθε δεύτερη ημέρα ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι (ή ένα φυτικό ισοδύναμο), αυξήθηκε ήδη από το 2012 κατά 18%.

Η κρίση στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός παιδιού

Προκειμένου η Unicef να αποκτήσει μια βαθύτερη κατανόηση των προοπτικών των ασκούμενων πολιτικών από τα μάτια ενός παιδιού, ανέθεσε σε μια επιτροπή μια πρώιμη ανάλυση της πιο πρόσφατης συμπεριφοράς υγείας παιδιών σχολικής ηλικίας, σχετικά με τη συμπεριφορά των 11χρονων, 13χρονων και 15χρονων μαθητών στην Ελλάδα.

Ο Βενιζέλος ομολόγησε τον ενδοτισμό!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου
του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.)

Σε κάποιο -κατά φαντασίαν- «κοινό πλάνο αντίδρασης» Αθήνας – Λευκωσίας, στις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε ο φερόμενος ως υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντεξή του εφημερίδα «Καθημερινή» της Λευκωσίας.

Το γεγονός ότι δεν παρουσίασε καμιά απολύτως πτυχή αυτού του σχεδίου, αποτελεί -επί της ουσίας- ομολογία συνέχισης της ενδοτικής στάσης που τηρούν από την πρώτη στιγμή οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, επαιτώντας τη βοήθεια του ξένου παράγοντα.

Ομολόγησε, όμως και κάτι άλλο. Οτι «η διεθνής κοινότητα δεν λέει καθαρά στην Τουρκία ότι πρέπει να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ», επιτρέποντας έτσι την δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος της Κύπρου. Αυτή η αναφορά, αφενός μεν επιβεβαιώνει την προηγούμενη ομολογία, αφετέρου δε καταδεικνύει την απροσμέτρητη υποτέλεια των κυβερνώντων στις δυο χώρες.

H λύση δεν μπορεί να προέλθει από πουθενά αλλού, παρά μόνο από τους ίδιους τους λαούς!

Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα 3/11/2014