Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Barbaros

Του Γιάννη Σιδέρη*

Και ενώ η κυβέρνηση αναμένει την τρόικα, ανίκανη και αδύναμη όπως κάθε φορά, έτοιμη να υποκύψει και πάλι στους εκβιασμούς της, ένα επικίνδυνο παιχνίδι παίζεται από την γείτονα Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παιχνίδι το οποίο, μέρα με τη μέρα παίρνει όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Η Τουρκία για πολλοστή φορά, εκμεταλλευόμενη το θέμα των τζιχαντιστών, φέρεται ως ο αδιάλλακτος γείτονας που δεν σέβεται διεθνείς συνθήκες, σύμφωνα και με το δόγμα Νταβούτογλου.

ΑΖΕΡΟΙ

Και ενώ όλοι περίμεναν την εκτόνωση της κρίσης, η Τουρκία όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να τερματίσει την επιδρομή της στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις ενέργειές της, φθάνοντας μέχρι τα άκρα. Συγκεκριμένα, συμφώνησε με την κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, να μισθώσει πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, την οποία θα αποστείλει περί τα μέσα Φεβρουαρίου στα οικόπεδα 2 και 3, με στόχο την πραγματοποίηση γεωτρήσεων.

Η συμφωνία Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη επιτευχθεί εδώ, με την αζερική κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι η κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου SOCAR είναι σε θέση να διαθέσει στην αντίστοιχη εταιρεία της Τουρκίας όχι μία, αλλά δύο πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Η συμφωνία της SOCAR με την Τουρκία αφορά την πλατφόρμα Heydar Aliyev, με την κρατική εταιρεία των Αζέρων να είναι έτοιμη να θέσει στη διάθεση της Τουρκίας και την πλατφόρμα Dada Gorgud.

Η αποκλειστική αυτή είδηση προήλθε την προηγούμενη Δευτέρα από την εφημερίδα της Κύπρου Ο Φιλελεύθερος. Είχαν προηγηθεί επαφές της Τουρκίας με δύο άλλες εταιρίες, οι οποίες αρνήθηκαν την πώληση.

Και ενώ η στάση της γείτονος δεν προκαλεί εκπλήξεις στους υποψιασμένους, για το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο. Κι αυτό γιατί είναι πολύ πρόσφατη η συμφωνία της χώρας μας με την αζέρικη κρατική εταιρεία, η οποία είναι μέτοχος κατά 20% του αγωγού που θα περάσει από τα εδάφη μας και η οποία επίσης διεκδικεί με αξιώσεις την αγορά του 66% της ΔΕΣΦΑ!

Βέβαια και πάλι δεν έπρεπε να αιφνιδιαστούμε από την στάση των αζέρων. Το 2005 οι αζέροι ήταν έτοιμοι να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, και μόνον ύστερα από έντονες διπλωματικές διεργασίες αναγκάσθηκαν να κάνουν πίσω. Και πιο συγκεκριμένα, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος επισκέφθηκε επίσημα τη χώρα και προειδοποίησε την αζέρικη κυβέρνηση ότι θα διακόψουμε τις σχέσεις μας, κάτι το οποίο λειτούργησε αποφασιστικά και αποφεύχθηκε η αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν.

Μήπως δεν γνωρίζουμε τις στενές σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν σε όλα τα επίπεδα; Αυτό από μόνο του δεν αρκεί να κατανοήσουμε ότι η εν λόγω χώρα αποτελεί απειλή για μας; Ωστόσο, παραβλέποντας αυτά τα δεδομένα οι συγκυβερνώντες, δεν δίστασαν να έλθουν σε συμφωνία με τους αζέρους μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας, παρουσιάζοντάς την μάλιστα και ως μεγάλη επιτυχία, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ΕΕ αλλά και των Αμερικανών.

ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Η καθόλα παράνομη πράξη της Τουρκίας να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, η οποία έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο το 2003, με τον Λίβανο το 2007 και με το Ισραήλ το 2010, δείχνει την σαφή στροφή της πολιτικής της Άγκυρας ως προς την επίλυση του κυπριακού, θέλοντας να επιβάλλει την λύση μέσω των ενεργειακών κοιτασμάτων, εφόσον όμως επιτευχθεί συμφωνία. Επιδιώκει, γνωρίζοντας καλά ότι δεν μπορεί να διακόψει τις ενέργειες της Λευκωσίας, μέσω απειλών, να σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες τις πλευρές θέτοντας στο επίκεντρο το ενεργειακό.

Αντίθετα η Λευκωσία έχει τοποθετηθεί επισήμως στο θέμα του φυσικού αερίου, επιμένοντας ότι τα οφέλη από αυτό ανήκουν στο σύνολο των κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν βεβαίως επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Αυτό που την ενδιαφέρει περισσότερο, δεν είναι ο έλεγχος του φυσικού αερίου, αλλά η μεταφορά του προς την Ευρώπη μέσω αγωγού που θα διασχίζει τα κατεχόμενα και θα εισέρχεται σε τουρκικό έδαφος για την από εκεί επεξεργασία και διανομή του, την στιγμή που η Κύπρος έχει αποφασίσει να το διοχετεύει μέσω του σταθμού υγροποιημένου αερίου στο Βασιλικό, στα νότια παράλια της Κύπρου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

ΕΕ

«Αναγνωρίζουμε τα κυπριακά δικαιώματα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους στην ΑΟΖ της. Αναμένουμε η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζοντας λύπη «για το ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος έχουν αυτή τη στιγμή διακοπεί».

Ο ίδιος εκπρόσωπος επισήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό».

«Βλέπουμε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επίσης έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να υπάρξει θετική επίδραση στην εξέλιξή τους (ενν. των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό). Ειδικά σε έναν δομημένο διάλογο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων για θέματα Κράτους Δικαίου, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, βλέπουμε αμοιβαίο συμφέρον. Γι’ αυτό και κατά βάση προσπαθούμε για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων» κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Απέφυγε όμως να στηρίξει την αναστολή των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων που αποφάσισε η Λευκωσία, ούτε φάνηκε να τάσσεται υπέρ του επίσημου «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας που επιζητά η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μήνυμα με αυστηρές υποδείξεις προς την Άγκυρα στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο πλαίσιο των Συμπερασμάτων, τα οποία κυκλοφόρησε ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρομπάι και θεωρούνται συμφωνημένα μεταξύ των 28 κρατών-μελών.

Επίσης προσθέτει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε τη δήλωση της Ε.Ε και των κρατών-μελών της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, μεταξύ άλλων ότι η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών αποτελεί αναγκαία συνιστώσα της διαδικασίας προσχώρησης. Υπό τις παρούσες συνθήκες», επισημαίνουν «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεώρησε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να εξασφαλιστεί θετικό κλίμα ώστε να μπορέσουν να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος».

ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΝΤΜΕΝΤ

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κύπρου για αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά επαναβεβαίωσε ταυτόχρονα τη θέση των ΗΠΑ πως «οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ αμφοτέρων των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» του Κυπριακού.

Η κ. Χαρφ δεν θέλησε να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου πλέει το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros, ούτε τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου περί στήριξης του ψευδοκράτους από την Άγκυρα και περί σεναρίου δύο κρατών.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», σχολίασε η κ. Χαρφ.

Από τις παραπάνω δηλώσεις, είναι προφανές ότι η ΕΕ, πέρα από μια παρότρυνση προς την Τουρκία για σεβασμό στους διεθνείς κανόνες, δεν είναι διατεθειμένη, τουλάχιστον προς το παρόν, ούτε για πάγωμα των διαπραγματεύσεων!

Όσο για την Αμερική, άφησε ασχολίαστο ακόμη και το γεγονός της παραβίασης της Κυπριακής ΑΟΖ!

Και οι δύο “εταίροι” πάντως, πιέζουν για επίλυση τώρα του κυπριακού, πράγμα που όπως είδαμε, διευκολύνει τις Τουρκικές επιδιώξεις!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Στα δικά μας, η ανεκδιήγητη “κυβέρνηση” Σαμαροβενιζέλου, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα άτολμη και ανίκανη να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα.

Έχοντας επιλέξει τον ραγιαδισμό ως πολιτική πρακτική, βρίσκεται εγκλωβισμένη στις προθέσεις των “εταίρων” της, ακόμη και όταν θίγονται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας!

Είναι βέβαιο αν δεν ανατραπεί, πως θα συρθεί σε μια λύση του κυπριακού επισφαλής για την χώρα.

*Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.