Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Προτάσεις τοπικής (τουριστικής και όχι μόνον) ανάπτυξης


Του Γιάννη Μακριδάκη

Με την ελπίδα ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα ανταποκριθεί και θα τα συμπεριλάβει στον σχεδιασμό της, θέτω εν συντομία σε πρώτη δημόσια διαβούλευση τρία κατά την γνώμη μου πολύ σημαντικά για την ισορροπημένη και υγιή ανάπτυξη του νησιού ζητήματα:

1. Χίαθλον
Το Χίαθλον είναι μια ιδέα που γεννήθηκε πριν μερικά χρόνια όταν με το Πελινναίο, τους αναγνώστες και τους συνεργάτες του πεζοπορούσαμε επί των ορέων και των παλαιών μονοπατιών του νησιού.

Είναι με λίγα λόγια η διοργάνωση ενός ετήσιου θεσμού, ο οποίος θα λαμβάνει χώρα στα τέλη Οκτωβρίου ή στα τέλη Απριλίου και θα αποτελεί έναν “αγώνα” πεζοπορικό με στόχο την διάσχιση του νησιού από βορρά προς νότο.

Η διαδρομή (την οποίαν μπορεί να συγκεκριμενοποιήσει βεβαίως ο εξαιρετικός συνεργάτης και φίλος κ. Γιώργος Χαλάτσης, ο σημαντικός ρόλος του οποίου στην εν λόγω διοργάνωση πρέπει να θεωρείται δεδομένος λόγω του ότι είναι απόλυτος γνώστης των μονοπατιών του νησιού από άκρη σε άκρη), μπορεί να ξεκινάει ενδεικτικά από την παραλία Καμπιών, να ανεβαίνει Πελινναίο και να κατεβαίνει Φυτά όπου θα γίνεται η πρώτη διανυκτέρευση, θα συνεχίζει την επομένη από Φυτά προς Πιτυός, όπου θα γίνεται η δεύτερη διανυκτέρευση, την τρίτη μέρα από Πιτυός προς Ανάβατο μέσω Ανδρόλακκου Μπαμπακιών Εγγύσας, την τέταρτη από Ανάβατο-Νέα Μονή- Λιθί μέσω Φα, την πέμπτη μέρα από Λιθί προς Μεστά ή προς Πυργί με κατάληξη την τελευταία μέρα στην Αγία Δύναμη ή στην Αυλωνιά του Πυργίου, ανάλογα με τα μονοπάτια που τελικώς θα επιλεγούν.

Ο Κλαούζεβιτς και η φύση του πολέμου

Καρλ φον Κλαούζεβιτς (1780-1831).
Γερμανικό γραμματόσημο
Γράφει ο Ερανιστής 

Η περίφημη πραγματεία του Καρλ φον Κλαούζεβιτς (1780-1831) Vom Kriege (Περί Πολέμου) προκαλεί μέχρι τις μέρες μας πολλές συζητήσεις. Ο Κλαούζεβιτς ήταν ένας Πρώσσος στρατιωτικός, γεννημένος την 1η Ιουνίου 1780, στην πόλη Μπεργκ της Δυτικής Πρωσίας – η περιοχή σήμερα ανήκει στην Γερμανία. Καταγόταν από μεσοαστική οικογένεια με πατέρα συνταξιούχο στρατιωτικό, ενώ κι ο ίδιος κατατάχτηκε στον στρατό σε ηλικία 13 ετών περίπου. Δηλωμένος σκοπός του Πρώσσου θεωρητικού είναι να φτιάξει μια επιστημονική θεωρία για το φαινόμενο του πολέμου. Να εξετάσει δηλαδή τον πόλεμο όπως εμφανίστηκε στην ιστορία, μέχρι και τις μέρες του. Έχει σημασία να πούμε, ότι ο ίδιος υπήρξε διακεκριμένος αξιωματικός του πρωσσικού κι αργότερα του ρωσικού στρατού, κι έλαβε μέρος ως επιτελάρχης στη μάχη του Βατερλό, εναντίον του Ναπολέοντα. Το Vom Kriege γράφτηκε μετά την αποστρατεία του, ύστερα από δεκαετίες μάχιμης στρατιωτικής καριέρας, και δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατο του.

Βασική προϋπόθεση οποιασδήποτε επιστημονικής συζήτησης είναι η στοιχειώδης συμφωνία των συνομιλητών για το ακριβές περιεχόμενων των εννοιών. Αυτό ακριβώς επιχειρεί ο Κλαούζεβιτς, από την αρχή του βιβλίου· τι είναι ο πόλεμος; Ας έχουμε στο μυαλό μας δυό πολεμιστές αντιμέτωπους: «Ας μην αρχίσουμε μ’ ένα βαρύ και σχολαστικό καθορισμό του πολέμου· ας περιοριστούμε στην ουσία του, στη μονομαχία.

James Petras: Ουκρανία – Εκεχειρία ή Δούρειος Ίππος: Υποχώρηση, Επαν-Εξοπλισμός και Επανεκκίνηση


James Petras: Ουκρανία – Εκεχειρία ή Δούρειος Ίππος: Υποχώρηση, Επαν-Εξοπλισμός και Επανεκκίνηση

[ο James Petras είναι ακτιβιστής, καθηγητής κοινωνιολογίας στο παν/μιο Binghampton της Νέας Υόρκης και συγγραφέας πολυάριθμων βιβλίων, μεταφρασμένων σε δεκάδες γλώσσες. η Καμπάνια δημοσιεύει άρθρα-άποψης που βρίσκει ενδιαφέροντα χωρίς να ταυτίζεται απαραίτητα με το σύνολο του περιεχομένου τους.]

Εισαγωγή: Ο πόλεμος με πληρεξούσιο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία (ΣτΜ. ο συγγραφέας χρησιμοποιεί τον όρο proxy war που σημαίνει πόλεμος που υποκινείται από μια μεγάλη δύναμη, η οποία όμως δεν εμπλέκεται άμεσα) ξεκίνησε με τη βίαιη ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης, με τη χορηγία των ΗΠΑ και της ΕΕ, μέσω ενός πραξικοπηματικού όχλου τον Φλεβάρη του 2014. Χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα με 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την βοηθό Γενικό Γραμματέα του Κράτους για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις του προέδρου Ομπάμα, Victoria Nuland.

Ο ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ, Ο ΜΑΘΗΤΗΣ "ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ" ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ-ΣΑΜΑΡΑΣ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ...«Είναι δυνατόν να μην μπορείτε να ελέγξετε τους μαθητάς σας»




Πηγή:http://diktiospartakos.blogspot.gr/2014/11/blog-post_951.html

ΔΝΤ, Αποκαλυπτική έκθεση: είναι παράλογο να πληρώσει κάποιος φόρους στην Ελλάδα

Mε βάση όσα αναλύονται στην έκθεση, η οποία έχει συνταχθεί από τετραμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, οι λόγοι που εντοπίζονται και για τους οποίους είναι παράλογο να πληρώσει κάποιος φόρους στην Ελλάδα είναι οι εξής:

1. Η μη πληρωμή φόρων είναι ένα μέσο για να παραμείνει μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας στην αγορά, δηλαδή να μη βάλει λουκέτο. Οπως περιγράφεται στην έκθεση, ο φορολογούμενος που είναι καθ' όλα τυπικός στις φορολογικές του υποχρεώσεις χρεώνει 23% ΦΠΑ στα προϊόντα και στις υπηρεσίες του, ασφαλίζει τους εργαζομένους του και καταβάλλει συνολικές εισφορές και φόρους ύψους 43% των ακαθάριστων αποδοχών τους και καταβάλλει φόρους κερδών και εισοδήματος δηλώνοντας όλα τα εισοδήματά του. Στο τέλος, επειδή αντιμετωπίζει αθέμιτο ανταγωνισμό από επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν πληρώνουν όλα τα παραπάνω και φοροδιαφεύγουν, θα αναγκαστεί να βάλει «λουκέτο»! Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο φοροφυγάς, ο οποίος δεν χρεώνει ή «τσεπώνει» τον ΦΠΑ 23%, απασχολεί ανασφάλιστο προσωπικό και, παρά το γεγονός ότι δεν είναι τόσο παραγωγικός, καταφέρνει να μένει στην αγορά εκμεταλλευόμενος πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους λόγω της μη πληρωμής φόρων και εισφορών.

2. Η πληρωμή των προστίμων για την απασχόληση ανασφάλιστων εργαζόμενων είναι πιο συμφέρουσα σε σχέση με την πληρωμή των εισφορών για τους εργαζομένους! Η επιχείρηση που είναι τυπική επιβαρύνεται με ένα συνολικό εργατικό κόστος για φόρους και εισφορές ύψους 43% των ακαθάριστων αποδοχών των εργαζομένων. Αντίθετα, η επιχείρηση που απασχολεί ανασφάλιστους κατά μέσον όρο ελέγχεται από την Επιθεώρηση Εργασίας μία φορά κάθε 10 χρόνια και, εφόσον εντοπιστεί ανασφάλιστη εργασία, της επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο. Δηλαδή, το πρόστιμο είναι ο μισθός, οι εισφορές και οι φόροι για έναν μόνο μήνα ενός εργαζομένου.

Για την ανάπτυξη ενός κεντρικού φοιτητικού κινήματος που θα επιδράσει στις πολιτικές εξελίξεις. Συλλογικό κείμενο φοιτητών


Η πολιτική συγκυρία  και ο ειδικός ρόλος του φ.κ.

Παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις που μπορεί να υπάρχουν για τη συγκυρία, η αναγκαιότητα της παρέμβασης του φοιτητικού κινήματος στις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, οφείλει να αποτελεί κοινό τόπο για την υλοποίηση μιας μάχιμης κατεύθυνσης στα Πανεπιστήμια. Η προσπάθεια να εξευρεθούν οι 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας, δεν μπορεί να αποτελεί, αποκλειστικά, μια διελκυστίνδα ανάμεσα στις πρακτικές εκφοβισμού των διεθνών κέντρων (δηλώσεις Σόιμπλε, spreads, κινήσεις χρηματιστηρίου κλπ), και την αδυναμία του κυβερνητικού κέντρου να οριοθετήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια. Μια τέτοια διαδικασία, ενέχει τον κίνδυνο, λόγω της απουσίας του λαϊκού παράγοντα, ακόμα και η διεξαγωγή εκλογών να είναι προϊόν της κοινοβουλευτικής αδυναμίας του κυβερνητικού κέντρου, και όχι αποτέλεσμα της ανάπτυξης κινηματικών διεργασιών, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στη συνέχεια για τη δυνατότητα των διάφορων μηχανισμών, να καναλιζάρουν την κοινωνική δυσαρέσκεια, προτάσσοντας τους κινδύνους της πολιτικής αστάθειας (πιστωτικά γεγονότα, «κλειστά ΑΤΜ» κλπ). 

Σε αυτά τα πλαίσια, αποτελεί καθήκον των ριζοσπαστικών δυνάμεων του φοιτητικού κινήματος, να συμβάλουν στην ανάπτυξη κινητοποιήσεων με κεντρικά χαρακτηριστικά, που θα υπερβαίνουν τον κατακερματισμό και την ανισομετρία των ήδη υπάρχουσων διεργασιών καθώς και το συνολικό περιβάλλον αμηχανίας.

Στιγμές Νοέμβρη 1973 απόψε το βράδυ στην Αθήνα

Άγρια επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές στο Πολυτεχνείο στην πύλη της Στουρνάρη




Offshore πατριωτισμός


Του Κώστα Βαξεβάνη

Το πράγμα είναι τόσο απλό όσο το περιέγραψε ο Σάμιουελ Τζόνσον : «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων». Αλλά απατεώνας της πολιτικής ο Γιώργος Καρατζαφέρης; Τόσες σημαίες,τόσα εμβατήρια,τόση αγάπη στα όπλα που θα υπερασπίσουν την πατρίδα για να αποδειχθεί πως οι εταιρείες οι οποίες πουλούσαν αυτά τα όπλα χορηγούσαν και τον πατριωτισμό του Γιώργου Καρατζαφέρη μέσω offshore;

Αν αποδειχθεί πως έτσι είναι,τότε απλώς η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Δηλαδή το ίδιο γελοίο μοτίβο φουσκωμένης εθνικής υπερηφάνειας,προέρχεται από το φουσκωμένο πορτοφόλι της μίζας. Αλλά αν αποδειχθεί αυτό δεν μιλάμε για τον Καρατζαφέρη μόνο.

Η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά στις μέχρι τώρα αποκαλύψεις είναι πως ένα κομμάτι του κοινοβουλευτικού μηχανισμού του ΛΑΟΣ,που αποτελείται από τον Άδωνη Γεωργιάδη,τον Μάκη Βορίδη και τον Θάνο Πλεύρη,συστηματικά κατέθετε Ερωτήσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο,πιέζοντας να υλοποιηθούν συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα,στο όνομα της πατριωτικής ανησυχίας όπως ισχυριζόταν. Ανάμεσα στα εξοπλιστικά που περιγράφονταν ως αναγκαία,ήταν και αυτά που αντιπροσώπευαν οι χορηγοί των υπεράκτιων εταιρειών Καρατζαφέρη.

Ο Δημήτρης Καζάκης στο e-roi (13 Νοεμβρίου 2014)

Δεν... ιδρώνει το αυτί της τουρκικής ηγεσίας!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου
του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.)

Αμετακίνητη από τη λογική της κλιμα-κούμενης προκλητικότητας, εμφανίζεται η Άγκυρα αναφορικά με τη δραστηριότητα του ωκεανογραφικού σκάφους «Barbaros». Σύμφωνα με δημοσιεύματα κυπριακών μέσων ενημέρωσης, το τουρκικό σκάφος αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ και «συνεχίζει να περιπλέει προκλητικά σε κυπριακά χωρικά ύδατα, ανοικτά της Αμμοχώστου»!

Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή η εξέλιξη σημειώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση κοινού σχεδίου ψηφίσματος των πολιτικών ομάδων της ευρωβουλής, σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας που προκαλούν εντάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσω του σχεδίου, το ευρωκοινοβούλιο ζητεί -μεταξύ άλλων- από την Άγκυρα «να τερματίσει απειλές και μονομερείς ενέργειες και να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία των κρατών μελών της Ε.Ε.». Για πολλοστή φορά, η τουρκική πλευρά γράφει στα... παλαιότερα των υποδημάτων της τα όργανα της Ε.Ε, εμμένοντας στην τακτική που πηγάζει από τη νεοοθωμανική αντίληψη της εξωτερικής της πολιτικής.

Αποδεικνύεται έτσι για μία ακόμα φορά η αυταπάτη των κομμάτων εξουσίας που δηλώνουν ότι βασίζονται ...στην ανικανότητα και την απροθυμία της Ε.Ε. να πράξει οτιδήποτε για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου, κυριαρχία που πλήττεται πρωτίστως από τα όργανα της Ε.Ε.

Όσο οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας συνεχίζουν τον άκρατο ενδοτισμό τους και δεν προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες της διεθνούς πρακτικής, τόσο η τουρκική πλευρά θα αποθρασύνεται. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα 13/11/2014

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΕΠΑΜ με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα έγινε μια πρώτη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΕΠΑΜ με τους Αθανασιάδη Γιάννη, Νένδο Σάκη και Κλαμπατσέα Μανώλη και του ΣΥΡΙΖΑ με τους Καρακώστα Εύη, Λεουτσάκο Στάθη και Πουλάκη Κώστα. Συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση. Διαπίστωσαν και συνεκτίμησαν ότι οι πολιτικές των μνημονίων οδηγούν σε συνεχή φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, έχοντας ένα χρέος μη διαχειρίσιμο. Κάθε λαϊκή κινητοποίηση, αντίσταση σ’ αυτές τις πολιτικές όπως οι αγώνες για την αντιμετώπιση των πλειστηριασμών, τα εργασιακά αιτήματα κ.λ.π. είναι αναγκαίοι.

Συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο επίσης το άνοιγμα διαλόγου στην κοινωνία για την αντιμετώπιση του χρέους. Οι επαφές και οι συζητήσεις των δύο χώρων παραμένουν ανοιχτές.

Το γραφείο τύπου
Αθήνα 13/11/2014

«Συμφιλίωση αντί αποζημιώσεων»


Της  Βασιλικής Σιούτη

Το «Ταμείο» που διχάζει

Γιατί το ταξίδι Παπούλια στο Βερολίνο απογοήτευσε μαρτυρικούς δήμους και την Εθνική Επιτροπή για τις γερμανικές οφειλές

Την ενεργοποίηση του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα, έναν φορέα που θα έχει επίκεντρο τα μαρτυρικά χωριά της χώρας, μόνο που τα τελευταία έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους. Η διαφωνία τους ωστόσο, παρότι αρχικά ζητήθηκε η συναίνεση τους, δεν φαίνεται να ελήφθη υπόψη από τη γερμανική πλευρά, που προχωρά το συγκεκριμένο πρότζεκτ με τους δημάρχους που «αποσχίσθηκαν» από την πλειοψηφία. Αρωγός της γερμανικής πρωτοβουλίας , παρόλα αυτά, είναι ο πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Στην ανακοίνωσή της η γερμανική πρεσβεία σήμερα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριου Κάρολου Παπούλια την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, ενεργοποιήθηκε και το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», παρέχοντας ετησίως ένα εκατομμύριο Ευρώ για προγράμματα, που άπτονται της συμφιλίωσης και της επεξεργασίας των ιστορικών δεδομένων μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας».

Κάλεσμα για το Κομπάνι


Από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν

Επτά χρόνια μετά την παλλαϊκή εξέγερση στην κουρδική περιοχή του Καμισλί και στις άλλες κουρδικές πόλεις το 2004, τις οποίες το συριακό καθεστώς έπνιξε στο αίμα, ξέσπασαν το 2011 οι δημοκρατικές και ειρηνικές διαδηλώσεις στη Συρία, τις οποίες το συριακό καθεστώς κατέστειλε βίαια.
Η οργανωμένη κουρδική κοινωνία δεν τάχθηκε με καμία πλευρά, ούτε με το απάνθρωπο συριακό καθεστώς ούτε με τις λεγόμενες «αντικαθεστωτικές δυνάμεις», αλλά παρέμεινε πιστή στην επιλογή του δημοκρατικού και ειρηνικού αγώνα.

Αυτή η επιλογή έδωσε την ευκαιρία να συγκροτηθεί με δημοκρατικές διαδικασίες μια Αυτόνομη Περιφερειακή Διοίκηση στις περιοχές που διαβιούν οι Κούρδοι στη Συρία. Σε αυτό το νέο σύστημα πολιτικής αυτοδιοίκησης, όλα τα έθνη και οι εθνότητες των κουρδικών περιοχών (4 εκατομμύρια Κούρδοι, 300 χιλιάδες Άραβες, 150 χιλιάδες χριστιανοί, πάνω από 25 χιλιάδες Γεζιντί και Ασσύριοι, Ζωροάστρες, Τουρκομάνοι, Αλεβήτες) βίωσαν την ισότητα και την ισονομία, ίσως για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τους, δημιουργώντας ένα πρόπλασμα δημοκρατικής και ελεύθερης πολιτείας που τόσο έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Όταν ή …εάν θα γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση….;


Του Ανδρέα Ζαφείρη

(Δες και Σχόλιο «ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑΣ-ΕΠΑΜ» στο τέλος του άρθρου)

Σχεδόν κάθε πολιτική συζήτηση πλέον ξεκινάει με την φράση: «..όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση...». Από εκεί και πέρα, μετά τη διατύπωση της δεδομένης αυτής αλήθειας, η συζήτηση εξελίσσεται. Και μπορεί να χαράξει διαφορετικά μονοπάτια. Όμως το δεδομένο, η βάση, είναι κοινή.

Ένα «δεδομένο»(;) που η χρήση του κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα επικίνδυνο μπούμερανγκ αυτοακύρωσης και παράλυσης .

Η κυβέρνηση Σαμαρά αποδείχθηκε ότι δεν είναι «κυβέρνηση Παπαδήμου». Και αυτή, η επώδυνη πλέον αλήθεια, δεν ήταν καθόλου αυτονόητη την επαύριο των εκλογών του Ιουνίου του 2012. Τότε η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει χρόνο ζωής και σύντομα θα καταρρεύσει ήταν κυρίαρχη. Και η αντίληψη αυτή, (...«μέχρι την άνοιξη θα αντέξουν») που προερχόταν κυρίως από τη κεκτημένη (τα κινήματα ήταν ακόμη ενεργά και η παρακαταθήκη τους ισχυρή στο κοινωνικό σώμα) ταχύτητα, διέτρεξε οριζόντια τη διάθεση, την επιθυμία και τη στάση του κόσμου της αριστεράς.

Οι δέκα λόγοι που καθιστούν το χρέος παράνομο και καταχρηστικό

Του Όθωνα Κουμαρέλλα

Με αφορμή την ημερίδα για το χρέος και τις τράπεζες που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 9 Νοέμβρη 2014 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο -που δεν προσκληθήκαμε- και στην οποία ακούστηκαν διάφορες απόψεις, είναι χρήσιμο, να «φρεσκάρουμε» λίγο τη μνήμη μας, και να καταθέσουμε τη δική μας καθαρή θέση για άρνηση αναγνώρισης του χρέους και τη μονομερή από την πλευρά μας διαγραφή του, όπως κατά καιρούς έχει αυτή εκφραστεί και αιτιολογηθεί πλήρως στα επίσημα κείμενα του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου.

Πολλοί και μόνο στο άκουσμα της φράσης περί μονομερούς διαγραφής του χρέους εξανίστανται, αφού θεωρούν, ότι με την άρνηση αναγνώρισης και παύσης της αποπληρωμής του χρέους από την πλευρά της Ελλάδας, θα προχωρήσουμε σε μια παράνομη και επί της ουσίας «ανήθικη» πράξη απέναντι σε αυτούς που μας δάνειζαν. Μια παράνομη κι ανήθικη πράξη άρνησης ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις μας, που θα μας οδηγήσει στη διεθνή κατακραυγή, στην απομόνωση και τελικά σε μεγαλύτερα δεινά.

Άλλοι, πάλι, θεωρούν μια τέτοια εξέλιξη, αναγκαία μεν, αλλά αδύνατη κάτω από τις διαμορφωμένες συνθήκες.

Όσοι βέβαια ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, πέραν από τους κυβερνητικούς που έχουν τους ....
ιδιοτελείς λόγους τους, είτε δεν γνωρίζουν τα πράγματα και αντιδρούν αυθόρμητα, είτε παρασυρόμενοι από τον συρμό και την ασύστολη προπαγάνδα, αδυνατούν να κατανοήσουν τι πραγματικά συμβαίνει με το ελληνικό χρέος.

O Kατάινεν και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα

Tου Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου*

Στις 19 Δεκεμβρίου 2009 δημοσιεύθηκε μια συνέντευξή μου στην «Ελευθεροτυπία» που είχε σαν τίτλο «Εφιάλτης μια Φασιστική Ευρώπη». Πού να φαντασθώ ότι μετά από μερικά χρόνια θα αυξανόταν τόσο  δραστικά το δημοκρατικό έλλειμμα της Ε. Ένωσης.

Το καλοκαίρι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν γραπτή επερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποίαν ζητούσαν εξηγήσεις για την έκθεση του ΟΗΕ που αναφερόταν στην προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα ως απόρροια της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κος Juri Katainen και πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας, έδωσε μια καταπληκτική απάντηση στις 17 Σεπτεμβρίου, που με λίγα λόγια έλεγε ότι για τα Κράτη-Μέλη που βρίσκονται σε καθεστώς μνημονίου δεν ισχύει ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. γιατί τα μνημόνια αποτελούν διμερείς πράξεις μεταξύ Ελλάδος και δανειστών της και όχι ενωσιακό δίκαιο. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

 «….Όσον αφορά, ωστόσο, τα προγραμματικά έγγραφα, δεν πρόκειται για ενωσιακό δίκαιο, αλλά για μέσα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της. Υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί να γίνει επίκληση του Χάρτη, ενώ στην Ελλάδα εναπόκειται να εξασφαλίσει την τήρηση  των υποχρεώσεων της, όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα». Και αντί να γίνει θέμα η δήλωση αυτή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, επικράτησε μια εκκωφαντική σιωπή. Μια σιωπή της αδιαφορίας για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τον λαό και τη χώρα να πνέει τα λοίσθια, τα πολιτικά κόμματα ανταγωνίζονται για το μονοπώλιο της φρούδας ελπίδας


Toυ Δημήτρη Καζάκη

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης- αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την επόμενη ημέρα της λήξης του μνημονίου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών, τόνισε πως «βρισκόμαστε στο τέλος μιας επίπονης προσπάθειας, διανύουμε τα τελευταία χιλιόμετρα, ο χρόνος έχει πυκνώσει, στο τέλος θα τα καταφέρουμε σίγουρα».

Την ίδια ώρα επιδεινώνεται το κλίμα στην κοινωνία εναντίον της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση ότι 12-24 θα είναι οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ. Όπως επίσης και από τη διαφαινόμενη ένταση των πλειστηριασμών ακόμη και για πρώτη κατοικία. Δυο ημέρες μετά την έκτακτη σύσκεψη κυβέρνησης-τραπεζιτών και τις δηλώσεις Σάλα υπέρ της αναβολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, οι συστημικές τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειες να ξεφορτωθούν τα "κόκκινα" δάνεια πουλώντας τα στο εξωτερικό. Κι έτσι δεν θα είναι οι εγχώριες τράπεζες που θα οδηγήσουν σε πλειστηριασμούς τους οφειλέτες, αλλά οι ξένοι αγοραστές των τιτλοποιημένων δανείων. Και γι' αυτούς δεν ισχύει η αναβολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Τσίπρας, όπως λέμε Λένιν...

Από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας - μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του - ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να είναι έτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση, καθώς «ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπερνά την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου».