Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

ΣΟΚ: μεγάλη ύφεση και GREXIT "βλέπει" η CITIGROUP...

[ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ]
Η City Group είναι γνωστός μεγάλος χρηματοοικονομικός όμιλος των ΗΠΑ.
Επομένως, δεν θα πρέπει κανείς να λαμβάνει πάντα τοις μετρητοίς τις εκθέσεις και εκτιμήσεις του, διότι σε αυτές μπορεί να υπεισέρχονται και άλλες σκοπιμότητες.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμα και αν υπάρχουν σκοπιμότητες ή αν υπεισέρχεται η πιθανότητα λαθών, το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αγνοήσει αυτές τις εκθέσεις.
Η City Group με την παρούσα μελέτη και τις προβλέψεις που περιέχει νομίζω ότι μας δείχνει κάτι από μελλοντικές εξελίξεις, οι οποίες σύμφωνα με τα δικά της δεδομένα είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες. Είναι εφιαλτικές.
Άλλωστε, η Iskra έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι η άτακτη χρεοκοπία και η ασύντακτη έξοδος από την ευρωζώνη είναι το αναπόφευκτο μέλλον της χώρας, ανεξάρτητα από τη θέληση των ιθυνόντων, εφόσον συνεχιστούν οι παρούσες πολιτικές και αυτά θα επισυμβούν μετά τη ραγδαία εξαθλίωση του λαού και το ξεπούλημα και την καταλήστευση της χώρας.
Η πρόταση για έξοδο από την ευρωζώνη και αμφισβήτηση – απειθαρχία στο νεοφιλελευθερισμό της ΕΕ [*] στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος, με δυο λόγια ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό GrXit, [**] συνιστά μια εθνική επιλογή, μια πολιτική εθνικής ανάγκης για να μπορέσει να ανασάνει και να επαναθεμελιωθεί η χώρα και να στηριχθεί ο λαός. 

Γιατί καταρρέει η ΕΕ;


Του Απόστολου Διαμαντή

Ένας προφήτης της σημερινής ευρωπαϊκής κρίσης υπήρξε ο Πωλ Βαλερύ (1871-1945). Το 1942 δίνει διαλέξεις στις Βρυξέλλες, στη Λυών και το Μονπελιέ. Ο πόλεμος και η ανάπτυξη του ναζισμού, ως ειδικής γερμανικής συνθήκης, δεν του είναι εντελώς απρόσμενα γεγονότα.

Ήδη από το 1919, στις Επιστολές του, είχε γράψει, με το απαράμιλλο, λαμπερό του στυλ: 
«Οι μεγάλες αρετές των γερμανικών φυλών γέννησαν περισσότερα δεινά απ’ όσα ελαττώματα δημιούργησε ποτέ η οκνηρία. Είδαμε, με τα ίδια μας τα μάτια, τη συνειδητή εργασία, την πιο στέρεη εκπαίδευση, την πιο σοβαρή πειθαρχία και προκοπή να βρίσκουν εφαρμογή σε τρομερά σχέδια. Τόσες φρικαλεότητες δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τόση αρετή. Χρειάστηκε αναμφίβολα πολλή επιστήμη για να σκοτωθούν τόσοι άνθρωποι, να σκορπιστούν τόσα αγαθά, ν’ αφανιστούν τόσες πόλεις μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, αλλά χρειάστηκαν εξίσου και ηθικά προσόντα. Γνώση και Καθήκον, είστε λοιπόν ύποπτα;».
Η έντονη προφητικότητα του λόγου του Πωλ Βαλερύ εντυπωσιάζει. Η ιστορική του αίσθηση, λεπτή και οξυδερκής είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό του έργου του, το οποίο πολλές φορές μοιάζει να ανησυχεί σοβαρά για την τύχη του δυτικού πολιτισμού συνολικά, πράγμα που το βλέπουμε και στην τελευταία του διάλεξη για τον Βολταίρο το 1944, λίγο πριν πεθάνει.