Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Περιπεπλεγμένη περιπλοκή με τον "κόφτη"...


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Διαλέξτε ποιός θα θέλατε να κατεβάζει τον μοχλό: οι τοκογλύφοι ή τά "κατάπτυστα αριστερά ρετάλια" που καμώνονται πως κυβερνούν τον τόπο...

Εμπλοκή με τον «κόφτη» -Οι δανειστές θέλουν να περιέχει συγκεκριμένα μέτρα-17|05|2016 20:15

Σε νέα εμπλοκή οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών με επίδικο αντικείμενο τον περίφημο «κόφτη».

Η εμπλοκή αυτή οδηγεί στην επιλογή να έρθει αργότερα ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης, μετά το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται την Τετάρτη. Βέβαια, η Αθήνα επικαλείται λόγους «τεχνικής επεξεργασίας».

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείο Οικονομικών «οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης, για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου». Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι η εμπλοκή οφείλεται σε τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες.
Η πραγματικότητα ωστόσο φαίνεται να είναι διαφορετική και επώδυνη.

Πού έγκειται η εμπλοκή

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του iefimerida.gr ο κόφτης θα παραμείνει «ανοικτός» προς αυστηροποίηση εν αναμονή των αποφάσεων και του ΔΝΤ που εξακολουθεί να τηρεί άκαμπτη στάση στο θέμα.

Ο Πλάτων και η Κρίση...


Του Σπύρου Στάλια*

H κατάλυση των κρατών στην Ε.Ε. γίνεται "από απληστία για αυτό που προβάλλεται ως κυρίαρχο αγαθό. Από την ανάγκη δηλαδή, να γίνει κάνεις όσο το δυνατόν πιο πλούσιος" (Πλάτωνος Πολιτεία 555b). 
Με άλλα λόγια, η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση στηρίζεται όχι στον Δυτικό Ανθρωπισμό, που έχει την παραγωγή του  πλούτου ως όργανο της, αλλά στην αυταξία του πλούτου, που η ιστορία έχει αποδείξει ότι η φιλοδοξία και η αρπακτικότητα, πάνω στην οποία στηρίζεται η παραγωγή του πλούτου, στο τέλος φέρνει αίμα. Ιστορικός αναντίρρητος νόμος.

Λέει ο Θείος Πλάτων επίσης, στην 556a, ότι "οι κερδοσκόποι, κάνοντας πως δεν βλέπουν καν, και ρίχνοντας κάθε φορά το δηλητήριο του χρήματος σε όποιον πέσει στα νύχια τους, τον πληγώνουν, του παίρνουν τόκους πολλαπλάσιους, που τους γεννά το κεφάλαιο...και μετά φτιάχνουν κηφήνες και φτωχούς στην πόλη". 
Με άλλα λόγια γίνεται τέτοια αναδιανομή του πλούτου εις βάρος του Λαού που στο τέλος ένα προδοτικό οικονομικό-πολιτικό κατεστημένο κυβερνά ένα ανήμπορο και φοβισμένο Λαό.


Ποιο άρρωστο μυαλό επινόησε τον «κόφτη»;

Tου Μιχάλη Αριδά*
  
Ενώ τα είχαμε όλα, το μόνο που μας έλειπε για να ολοκληρωθούμε ως κοινωνία, ήταν ο περίφημος κόφτης. Να που μας ήλθε κι αυτός. Ήταν κεραυνός εν αιθρία, για μερικούς αριστερούς που αρέσκονται να βαυκαλίζονται με τα αριστερά ψέματα. Για κάποιους άλλους ήταν αναμενόμενο αποτέλεσμα της μνημονιακής κατηφόρας που έχει πάρει η χώρα μας. Ο Δημήτρης Καζάκης και το ΕΠΑΜ έχουν μιλήσει και προειδοποιήσει για αυτό το πράγμα, εδώ και δύο χρόνια (χαρακτηριστικό είναι αυτό το άρθρο).

Πάνω κάτω, όλοι καταλαβαίνουν τι είναι ο κόφτης. Οι λίγοι που τρέφουν ακόμα αυταπάτες, ας μην έχουν αμφιβολίες. Ο κόφτης θα κόψει μισθούς και συντάξεις, νοσοκομεία και σχολεία, θα κόψει ανθρώπινες ζωές και δε θα στεναχωρηθεί καθόλου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, μας είπε πως κάθε Απρίλιο θα κοιτάνε πως πήγε η προηγούμενη χρονιά, από άποψη κρατικών εσόδων - εξόδων και πλεονασμάτων και αν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα ενεργοποιείται ο έκτακτος μηχανισμός διόρθωσης και θα λαμβάνονται μέτρα. Τι μέτρα θα είναι αυτά; Το είπαμε παραπάνω.

Ποιος θα κοιτάει τα αποτελέσματα και θα δίνει εντολή για «κόψιμο»; Η κυβέρνηση; Όχι βέβαια. Ένα νέο όργανο, ανεξάρτητο και ανεξέλεγκτο, που θα λέγεται Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Θα απαρτίζεται από τεχνοκράτες της αγοράς, δηλαδή από αγίους ανθρώπους, ταγμένους στο Θεό του χρήματος. Στην ουσία, θα είναι ένα ακόμα όργανο που θα ελέγχεται από τους «θεσμούς».

Η συνέχεια ΕΔΩ

This was another coup...

Του Αλέξανδρου Ζέρβα

Οι  πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Βραζιλία, με την καθαίρεση της Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ και την εγκαθίδρυση νέας κυβέρνησης υπό τον (μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρο) Μισέλ Τέμερ, αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο συντελούνται τα πραξικοπήματα στη σύγχρονη εποχή. Άλλωστε, ποιος ο λόγος να κατεβαίνουν τα τανκς, όταν υπάρχει ο οικονομικός πόλεμος και η δουλειά μπορεί να γίνει έτσι ήρεμα και (πάνω απ’ όλα) «κοινοβουλευτικά»;

Το περίεργο της υπόθεσης, βέβαια, έχει να κάνει με το γεγονός πως για να στοιχειοθετηθεί η ανατροπή της Ρούσεφ χρειάστηκε να κατηγορηθεί η ίδια για παραποίηση δημοσιονομικών στοιχείων. Κι αυτό αποτελεί παράδοξο,  με δεδομένο πως οι πολιτικοί της αντίπαλοι που της απευθύνουν τις σχετικές κατηγορίες εμπλέκονται σε πολύ πιο σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς, όπως το σκάνδαλο Petrobas. Επιπλέον, γιατί η λεγόμενη «δημιουργική λογιστική» υπήρξε μια πολύ αγαπημένη συνήθεια τόσο των ελληνικών όσο και πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, με κυριότερο παράδειγμα εκείνο του Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία.

Όχι πως στη σύγχρονη Ενωμένη Ευρώπη λείπουν τα πραξικοπήματα. Μόλις πρόσφατα η ευρωπαϊκή ελίτ «έκανε τα στραβά μάτια» στην ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης στην Ουκρανία, πριμοδοτώντας την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία. Παράλληλα, μόλις λίγο νωρίτερα, είχε φροντίσει η ίδια να οργανώσει στις Κάννες με απόλυτη επιτυχία ένα άλλο σχέδιο πολιτικής εκτροπής, με θύμα αυτή τη φορά την Ελλάδα.

Χάρτης διάσπασης της Τουρκίας από τους New York Times


Του Νίκου Χειλαδάκη*

Μεγάλο σοκ στην Τουρκία από ένα χάρτη που δημοσιεύει αυτές τις μέρες η γνωστή αμερικανική εφημερίδα, New York Times, επί τη ευκαιρία της εκατοστής επετείου του αγγλο-γαλλικού σχεδίου Syket Pıcot και που αποκαλύπτει, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως πιθανώς θα… διαμορφωθεί η Τουρκία στο εγγύς χρονικό διάστημα.

Ο χάρτης αυτός όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, φέρνει στην επιφάνεια το παλιό αγγλογαλλικό σχέδιο και θυμίζει την συνήθη των Σεβρών μετά το τέλος του Α' παγκοσμίου πολέμου, με το τέλος της οθωμανικής αυτοκρατορίας (την οποία θέλει να αναστήσει ο Ερντογάν).

Σύμφωνα με τον χάρτη αυτό, ιδρύεται το ανεξάρτητο Κουρδιστάν που συνδέεται με το Κουρδιστάν του βορείου Ιράκ, η Αρμενία επεκτείνεται ανατολικά και ξαναπαίρνει τα χαμένα της εδάφη, ενώ στα δυτικά ιδρύονται δυο διεθνείς ελεύθερες ζώνες, μια στην Σμύρνη και άλλη μια στα Στενά και στον Βόσπορο που τίθενται υπό διεθνή έλεγχο. Η Συρία, για την οποία έχει «λυσσάξει» ο Ερντογάν, διατηρεί την εδαφική της ακεραιότητα ενώ ιδρύεται και μια αυτόνομη περιοχή στον Λίβανο υπό την επικυριαρχία της.

Η υπόθεση των Τσάμηδων ενώπιον της Χάγης, νέα επικίνδυνη τροπή...


Toυ Νίκου Παούνη

Στις 15:00 το μεσημέρι της Τρίτης 17 Μαΐου 2016, αναμένεται να συζητηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ζήτημα της προ τριμήνου προσφυγής των οργανώσεων των «Τσάμηδων», κατά της Ελλάδος. Η παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη αφενός διεθνοποιεί την υπόθεση, αφετέρου η οποιαδήποτε απόφαση θεωρείται δεσμευτική για τα εμπλεκόμενα – αντίδικα μέρη.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, κατατέθηκε στο Δ.Δ.Χ. πολυσέλιδος φάκελος, γραμμένος σε 3 γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά & Γερμανικά), με τέσσερα κύρια αιτήματα προς εξέταση:

Α) την αναγνώριση της συντελεσθείσας Γενοκτονίας κατά των Τσάμηδων, βάσει των διατάξεων της Σύμβασης της Γενοκτονίας του 1948.

Β) τον επαναπατρισμό όλων των εκδιωχθέντων-εκτοπισμένων Τσάμηδων.

Γ) την επιστροφή όλων των ακινήτων.

Δ) τη διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, από τις ελληνικές κυβερνήσεις τις περιόδου 1913-1945.

Στη συνεδρίαση θα παραστεί ο Festim Lato, «Πρόεδρος του Δημοκρατικού Ιδρύματος της Τσαμουριάς» (Fondacioni Demokratik Çamëria), γνωστός στη γείτονα χώρα για τα κατά καιρούς ανθελληνικά παραληρήματα, ενώ την ίδια ώρα έξω από το κτίριο του Δ.Δ.Χ. θα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδήλωση υποστήριξης από τις Ομογενειακές Αλβανικές Οργανώσεις της Διασποράς. Εικάζεται ότι οι ίδιοι εξτρεμιστικοί κύκλοι, ανακινούν ανα τακτά χρονικά διαστήματα και ζήτημα «Αρβανιτών» (υπό την έννοια ότι αποτελούν αλβανικό εκχριστιανισμένο φύλο), επιθυμώντας να θέσουν τις μελλοντικές βάσεις για την ύπαρξη πολυπληθούς μειονότητας, στα υπό διεκδίκηση εδάφη.