Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ποιο άρρωστο μυαλό επινόησε τον «κόφτη»;

Tου Μιχάλη Αριδά*
  
Ενώ τα είχαμε όλα, το μόνο που μας έλειπε για να ολοκληρωθούμε ως κοινωνία, ήταν ο περίφημος κόφτης. Να που μας ήλθε κι αυτός. Ήταν κεραυνός εν αιθρία, για μερικούς αριστερούς που αρέσκονται να βαυκαλίζονται με τα αριστερά ψέματα. Για κάποιους άλλους ήταν αναμενόμενο αποτέλεσμα της μνημονιακής κατηφόρας που έχει πάρει η χώρα μας. Ο Δημήτρης Καζάκης και το ΕΠΑΜ έχουν μιλήσει και προειδοποιήσει για αυτό το πράγμα, εδώ και δύο χρόνια (χαρακτηριστικό είναι αυτό το άρθρο).

Πάνω κάτω, όλοι καταλαβαίνουν τι είναι ο κόφτης. Οι λίγοι που τρέφουν ακόμα αυταπάτες, ας μην έχουν αμφιβολίες. Ο κόφτης θα κόψει μισθούς και συντάξεις, νοσοκομεία και σχολεία, θα κόψει ανθρώπινες ζωές και δε θα στεναχωρηθεί καθόλου.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, μας είπε πως κάθε Απρίλιο θα κοιτάνε πως πήγε η προηγούμενη χρονιά, από άποψη κρατικών εσόδων - εξόδων και πλεονασμάτων και αν δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα ενεργοποιείται ο έκτακτος μηχανισμός διόρθωσης και θα λαμβάνονται μέτρα. Τι μέτρα θα είναι αυτά; Το είπαμε παραπάνω.

Ποιος θα κοιτάει τα αποτελέσματα και θα δίνει εντολή για «κόψιμο»; Η κυβέρνηση; Όχι βέβαια. Ένα νέο όργανο, ανεξάρτητο και ανεξέλεγκτο, που θα λέγεται Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Θα απαρτίζεται από τεχνοκράτες της αγοράς, δηλαδή από αγίους ανθρώπους, ταγμένους στο Θεό του χρήματος. Στην ουσία, θα είναι ένα ακόμα όργανο που θα ελέγχεται από τους «θεσμούς».

Η συνέχεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.