Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Η αποσταθεροποίηση στα Σκόπια και η Ελλάδα


Του Αλέξανδρου Τάρκα

Τα επεισόδια εντός και εκτός του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ την περασμένη εβδομάδα, η διεύρυνση της επιρροής των Τιράνων στο Κόσοβο και στα Σκόπια και η αναταραχή στη Βοσνία υπενθυμίζουν πως, εκτός της τουρκικής απειλής, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται σε ετοιμότητα και στα Βαλκάνια.

Ωστόσο, ειδικά οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, περιέχουν την -έμμεση- θετική πτυχή της διάλυσης ενός ακόμα πολυετούς μύθου της ελληνικής πολιτικής ζωής. Ότι, δηλαδή, η επιμονή στην υιοθέτηση ονομασίας που δεν θα κρύβει, αναπαράγει ή διευκολύνει τον αλυτρωτισμό-επεκτατισμό των Σκοπίων αποτελεί πλάνη κάποιων «ακραίων» στην Ελλάδα, ενώ μια υποχώρηση της Αθήνας θα έλυνε, ως δια μαγείας, τα προβλήματα.

Ο νέος, εν εξελίξει, κύκλος αναταραχής αποδεικνύει όσα σοφά είχε υπογραμμίσει το 1992 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σε απόρρητο υπόμνημά του προς χρήση από το υπουργείο Εξωτερικών: «αν τα Σκόπια δεν αποτελούν απειλή, αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει και εγγυηθεί ποιοι συνδυασμοί δυνάμεων θα προκύψουν, στο εγγύς ή απώτερο μέλλον, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Αν αυτές οι δυνάμεις θελήσουν να χρησιμοποιήσουν πάλι το Μακεδονικό, γιατί η διεθνής κοινότης θα πρέπει να τους έχει δώσει, εκ των προτέρων, τίτλο νομιμότητας για να το πράξουν»; Προφανώς, κοντά σε αυτό το σταυροδρόμι βρισκόμαστε 25 χρόνια μετά.

Έκτακτο σχέδιο για υποδοχή Σκοπιανών προσφύγων


«Γραφείο ανάλυσης πληροφοριών», στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, συστήθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), ύστερα από την κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα και το φόβο για εμφύλιο.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου μηχανισμού πληροφόρησης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις εξελίξεις στα Σκόπια, προκειμένου να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν ακραίων καταστάσεων. Στο «γραφείο ανάλυσης πληροφοριών» συμμετέχουν διπλωμάτες και αστυνομικοί σύνδεσμοι από όλα τα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον αστυνομικό σύνδεσμο που διαθέτει στα Σκόπια, ενώ πληροφόρηση υπάρχει και από διπλωματικές πηγές.

Ο Ελληνας εκπρόσωπος ενημερώνει τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας και ΕΥΠ για την πολιτική κρίση που κανείς δεν γνωρίζει πού θα καταλήξει. Η χώρα μας λόγω και της γειτνίασης με τα Σκόπια έχει έναν λόγο παραπάνω να ανησυχεί για το ενδεχόμενο εμφύλιας σύρραξης, ιδιαίτερα μετά τα σοβαρά επεισόδια στη Βουλή της γειτονικής χώρας. Η πολιτική αστάθεια έχει θορυβήσει εδώ και καιρό τις ελληνικές αρχές, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να προκρίνει σχέδιο εγρήγορσης.