Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ο σώζων εαυτόν


Του Βασίλη Βιλιάρδου

Ενώ η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος, συνεχίζεται η μαζική φυγή κεφαλαίων, επιχειρήσεων και ανθρωπίνου δυναμικού – όταν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών της Ευρωζώνης τυπώνουν μυστικά χρήματα
Η Εθνική Τράπεζα διεγράφη από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (πηγή), παρά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου. Όλες μαζί δε οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, παρά τη μεγαλύτερη κλοπή στην ιστορία των μετόχων τους (του δημοσίου κυρίως), κάθε άλλο παρά ασφαλείς θεωρούνται εν όψει της νομοθεσίας που ψηφίσθηκε – με βάση την οποία από τις αρχές του έτους θα διασώζονται από τους καταθέτες τους.
Ενώ τώρα ψηφίζονται τα νέα μέτρα του μνημονίου, η μαζική φυγή των Ελλήνων συνεχίζεται – με τις επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν τη χώρα, με τα μετρητά το τραπεζικό σύστημα, καθώς επίσης με τους ιδιώτες να αναζητούν τη λύση των προβλημάτων τους στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, οι χειρότεροι πολιτικοί που είχε ποτέ η Ελλάδα αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ακόμη και στην άκρη του γκρεμού – γεγονός που εκ των πραγμάτων αποτελεί μεγίστη προδοσία απέναντι στη χώρα μας.

Η Γενική Απεργία της 3 Δεκεμβρίου δεν πρέπει να χαριστεί στην αυθαιρεσία του κυβερνητικού Συνδικαλισμού

Ανακοίνωση

Η κυβέρνηση δοσιλόγων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ,εκτελώντας κατά γράμμα την συμφωνία του Αυγούστου 2015 με τους δανειστές, που σε απόλυτη σύμπλευση και συναινετικά υπερψήφισαν από κοινού με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΠΟΤΑΜΙ, ετοιμάζονται να φέρουν στην Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, βάζοντας επί της ουσίας ταφόπλακα σε ότι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση στην χώρα.

Πρόκειται για την δραματική μείωση των συντάξεων μέσω της ενοποίησης των ταμείων, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των επικουρικών συντάξεων, την μετατροπή του δημόσιου και αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης σε εξατομικευμένο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων σύμφωνα με όρους που υπαγορεύονται από τους κανόνες της ιδιωτικής ασφάλισης και την λογική της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Μαζί με το νέο προϋπολογισμό που θα κυρωθεί τις επόμενες μέρες στην Βουλή και προβλέπει νέα καταιγιστική φορολογία σε όλα τα επίπεδα (ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, νέοι άμεσοι και έμμεσοι φόροι) και τη νέα μείωση στις καταβαραθρωμένες δημόσιες δαπάνες στην παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια,οι πολιτικές καρικατούρες που νέμονται τον τόπο οδηγούν την συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας σε ζωτικό πλέον αδιέξοδο, κυριολεκτικά σε αδυναμία επιβίωσης.

Αμετανόητη η κ. Βαλαβάνη θέλει να μας πάει στο 4ο μνημόνιο εντός ευρώ και Ε.Ε...


Του Δημήτρη Καζάκη

[ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Η σχετική ομιλία της Νάντιας Βαλαβάνη στην Παν αττική Σύσκεψη της ΛΑ.Ε., ΕΔΩ. Ακολουθεί η "συντριπτική" απάντηση του Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρη Καζάκη σχετικά με τη διαγραφή του χρέους]

Η τοποθέτηση της κ. Βαλαβάνη στην προσυνεδριακή της ΛΑΕ εμφανίστηκε από ορισμένους ως η "φωνή της λογικής" μέσα στο συγκεκριμένο κόμμα. Κι επειδή ακόμη θυμάμαι εκείνη την ιστορική πια έκφραση της κ. Βαλαβάνη, ως υφυπουργού οικονομικών, ότι είναι "πατριωτικό καθήκον" των υπό κατοχή Ελλήνων να πληρώσουν τον δημευτικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, δεν θα μπορούσα παρά να ενδιαφερθώ για το ποιόν της "λογικής" της.

Δεν θα ασχοληθώ με τα εσωκομματικά της ΛΑΕ. Δεν με αφορούν. Θα ασχοληθώ μόνο με τις θέσεις που διατύπωσε η κ. Βαλαβάνη σχετικά με τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν όλους μας, ολόκληρη τη χώρα. Κι αυτά είναι το χρέος και το νόμισμα.

Τι είναι εφαρμόσιμη θέση;

Να τι είπε η κ. Βαλαβάνη:
"Πρώτον, πρόγραμμα σημαίνει πριν απ’ όλα θέσεις εφαρμόσιμες. Πώς π.χ. από τη θέση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους φτάσαμε στη χθεσινή εισήγηση να ενσωματώνεται η θέση ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ για ολική διαγραφή του χρέους, κάτι που δεν έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του κόσμου; Καθώς ακόμα και το χρέος που βρήκε και αρνήθηκε να πληρώσει η Οκτωβριανή Επανάσταση – τονίζω, Επανάσταση – πληρώθηκε τελικά εξ ολοκλήρου από τη Ρωσική Ομοσπονδία;"

Κακός οιωνός η… «ιλαροτραγωδία» της συνάντησης πολιτικών αρχηγών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου
του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.)

Μετά την… «ιλαροτραγωδία» της δωσιλογικής απαρτίας του περασμένου Σαββάτου (28/11/15) στο προεδρικό μέγαρο, κατέστη πλέον σαφές, ότι το φαύλο πολιτικό σύστημα έχει περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο.

Ο μεν φερόμενος ως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέβαλε απέλπιδα προσπάθεια να… προσελκύσει συνεργούς στο στυγερό έγκλημα σε βάρος της χώρας και των πολιτών, που προοιωνίζεται η «σκληρή διαπραγμάτευση» της κυβέρνησής του με τους θεσμούς. Οι δε λοιποί θιασώτες του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της απύθμενης εθελοδουλίας, που συναπαρτίζουν την αντιπολίτευση… «εικονικής πραγματικότητας», δεν ενέδωσαν ευελπιστώντας ότι η… «σθεναρή» στάση τους θα εκληφθεί ως μεταμέλεια.

Όλο αυτό το απερίγραπτο σκηνικό προδιαγράφει καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, άκρως επικίνδυνες για την Ελλάδα. Είτε με τη μορφή κάποιας οικουμενικής κυβέρνησης, είτε με κάποια άλλη μορφή ακραίου ολοκληρωτισμού, ο κίνδυνος ελλοχεύει!

Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική -όσο ποτέ άλλοτε- η ανάγκη συσπείρωσης και οργάνωσης του ελληνικού λαού, με στόχο την ανατροπή του κατοχικού καθεστώτος, μέσω μιας γενικής πολιτικής απεργίας!

Αθήνα 29 Νοεμβρίου 2015
Το Γραφείο Τύπου του ΕΠΑΜ