Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Ο Πούτιν μπροστά σε μια περίπλοκη κατάσταση


Τις δυσκολότερες προκλήσεις ολόκληρης της προεδρικής θητείας του αντιμετωπίζει ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τη Δύση να ασκεί ισχυρότατες πιέσεις, για να σταματήσει τη στήριξη προς τους ρωσόφωνους αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία, και τους υποστηρικτές των ανταρτών στη Ρωσία, να θεωρούν ως προδοσία το μπλοκάρισμα των διαύλων υποστήριξης.

Λίγες ημέρες μετά την συντριβή του μαλαισιανού Boeing στην Ανατολική Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας έθεσε το ζήτημα της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Κι ενώ δήλωσε πως δεν βλέπει άμεσες εξωτερικές απειλές, την ίδια στιγμή τόνισε ότι η Ρωσία θα απαντήσει επαρκώς στη ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και θα ενισχύσει σταδιακά τις αμυντικές της δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και Σεβαστούπολης.
Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Πούτιν στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχολιάζει, στη Russia Direct, ο επικεφαλής του Συμβουλίου για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας, Φιόντορ Λουκιάνοφ.

Russia Direct: Σε ποιόν –κατά τη γνώμη σας– απευθύνθηκε κατά κύριο λόγο με την ομιλία του ο Πούτιν, στη Ρωσία ή στη Δύση;

Φιόντορ Λουκιάνοφ: Απευθύνθηκε και στους δυο, αλλά αυτή τη στιγμή, ο πιο σημαντικός αποδέκτης είναι η Δύση. Επισημαίνοντας τα βασικά σημεία, ο Πρόεδρος της Ρωσίας προσπάθησε να δείξει ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει την αύξηση των εντάσεων, ούτε οποιαδήποτε πολιτική και ψυχολογική κλιμάκωση της σύγκρουσης (με τη Δύση και την Ουκρανία). Δείχνοντας η Δύση καλή θέληση και ευελιξία, τότε και η Ρωσία είναι έτοιμη να δείξει την ίδια καλή θέληση. Βέβαια, αυτό ειπώθηκε εμμέσως, όπως φάνηκε από τον τόνο της ομιλίας του.

Η παλιά και η νέα μεταπολίτευση

Η σημερινή πολιτική περίοδος, αν γείρει υπέρ των κυρίαρχων τάξεων, θα συμβολοποιηθεί με το νέο Σύνταγμα που θα μετατρέψει τον νεοφιλελευθερισμό σε καθεστώς, ενώ αν γείρει υπέρ του λαού, πρέπει να προκύψει από κοινωνική διαβούλευση το νέο συντακτικό κείμενο, το οποίο θα επαναθεμελιώνει την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας.
 Του Χριστόφορου Βερναρδάκη*

Η είσοδος της χώρας στη μνημονιακή εποχή τον Μάιο του 2010 οριοθέτησε και το τέλος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, γνωστής περισσότερο ως «μεταπολίτευσης του ’74». Η σημερινή είναι μια μεταβατική, αργόσυρτη περίοδος, εντός της οποίας επωάζονται οι συνθήκες και οι όροι της νέας μεταπολίτευσης. Η διαφορά από τη μεταπολίτευση του ’74 είναι προφανής. Εκείνη η μεταπολίτευση έγινε ακαριαία, σε μια-δυο μέρες (και νύχτες). Επίσης, εκείνη η μεταπολίτευση είχε ώριμα και αυτονόητα τα «πολιτικά και κοινωνικά συμβόλαια» πάνω στα οποία θα θεμελιωνόταν: εθνική συμφιλίωση, εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, κοινοβουλευτισμός, ισονομία, σταθερή κομματική δημοκρατία, ισορροπία κράτους και αγοράς.

Η σημερινή μεταπολίτευση αργεί. Η ληξιαρχική πράξη γέννησής της δεν είναι ακόμα έτοιμη. Και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον έτοιμα «εθνικά συμβόλαια», αλλά ταξικά συμφέροντα που βρίσκονται σε αδυσώπητη μεταξύ τους σύγκρουση. Από τις παραλίες έως τα Πανεπιστήμια και από την υπεράσπιση (ή την καταπολέμηση) της έννοιας του δημοσίου συμφέροντος έως τη λειτουργία της Βουλής και ευρύτερα της Δημοκρατίας, η πάλη ανάμεσα στις χειμαζόμενες λαϊκές τάξεις και κυρίως τη μισθωτή εργασία, από τη μια, και τα συμφέροντα του πιο κυνικού και ακραίου κεφαλαίου, από την άλλη, είναι τεράστια, συνεχής και αβέβαιης έκβασης.

«Φώναξε. Η ζωή μας χάνεται, πάει…»


Ένα παιδί ανά μία ώρα. Ένα νεκρό παιδί από ισραηλινά πυρά ανά μία ώρα. Αυτή είναι η στατιστική των τελευταίων 24ωρών, με βάση στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ, από τη Λωρίδα της Γάζας. Μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο βολής, όπου η φρίκη διαδέχεται τον αποτροπιασμό, την οργή, την απορία, την τρέλα, το μίσος, την απόγνωση.

Όσο και αν μοιάζει ακατόρθωτο, κάθε μέρα που ξημερώνει στη Γάζα, αυτά τα τελευταία 24ωρα, είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά ανηλεώς από αέρος , εδάφους και θαλάσσης αυτό το μικρό κομμάτι εδάφους καταφέρνοντας αυτό που ακόμη και οι άπιστοι παραδέχονται: να φέρει την κόλαση επί της γης. Γιατί δεν μπορεί κανείς ν’ αντιληφθεί πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι η κόλαση αν δεν είναι να διαμελίζονται παιδικά κορμιά, να εξαφανίζονται από προσώπου γης οικογένειες που συγκεντρωμένες τρώνε πρωινό όλες μαζί για να ξορκίσουν το φόβο, να ισοπεδώνονται συνοικίες, να εκτελούνται εν ψυχρώ άμαχοι που ψάχνουν τους αγνοούμενους συγγενείς τους στα συντρίμμια (όπως φάνηκε στο συγκλονιστικό βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου), να πυροβολούνται τραυματιοφορείς και σωστικά συνεργεία.

Σαββατιάτικα (14)

*** Η είδηση από το reporter.gr: "Τρώμε 300 εκατ. αβγά Τουρκίας...". *** Και να σκεφτεί κανείς ότι, όπως δηλώνει η γνωστή παροιμιώδης φράση, είχαμε ξεκινήσει με τρία αβγά μόλις. *** Πόση ειρωνεία να σε λένε Σοφία και να είσαι Βούλτεψη... *** Δεν θέλατε Σίμο, ε; *** Καλά να πάθετε! *** Η αμήχανη στιγμή τού πασόκου που διαπιστώνει ότι κατάντησε νεοφιλελές ενώ νόμιζε πως ήταν σοσιαλιστής. *** Δηλαδή, πρέπει να δεις φωτογραφίες κομματιασμένων παιδιών για να καταλάβεις τι γίνεται στην Γάζα; *** Ισραελεεινός πόλεμος. *** Όταν λέμε ότι καταδικάζουμε την βία απ' όπου κι αν προέρχεται, εννοούμε και την βία τού Ισραήλ; *** Σόρρυ που ρωτάω αλλά δεν είδα ούτε γκαβό ούτε Μπένυ να την καταδικάσουν. *** Σκάι: "Ξεπέρασαν τους 500 οι νεκροί κι απ' τις δυο πλευρές". *** Αδικειμενική δημοσιογραφία. 

Από την ΕΡΤ στην ΝΕΡΙΤ: Μια αδέσμευτη αλλαξοκωλιά δρόμος.
*** Τόσες αντάρτικες οργανώσεις πόλεων έχουν βγει κι ακόμα ούτε μια μπόμπα τής προκοπής δεν έχει πέσει στο Φάληρο. *** Αυτό που η πίτσα είναι στρογγυλή, την κόβουν σε τρίγωνα και την βάζουν σε τετράγωνο κουτί, ποτέ δεν το κατάλαβα. *** Έξι μήνες γυμναστήριο για μια βδομάδα διακοπές; *** Πάτε καλά, ρε; *** Θέλετε να βρείτε σε μια βδομάδα την γκόμενα που δεν βρήκατε όλο τον χρόνο και χτίζετε κορμί; *** Τούβλα... *** Όταν το μόνο θηλυκό που αντέχει το βλέμμα σας είναι η οθόνη τού πι-σι, μη ταλαιπωρείστε άδικα! *** Αυτοσυγκράτηση σημαίνει να βλέπεις από δω Κοσιώνη, από δίπλα Πλεύρη κι από κάτω Πορτοσάλτε και να μη πετάς το τασάκι στην τηλεόραση. *** Η αμήχανη στιγμή τού συριζαίου που διαπιστώνει ότι κατάντησε πασόκος ενώ νόμιζε πως ήταν αριστερός. *** Διάβασα τον τίτλο "Στην ΓΑΔΑ ο Σαμαράς" και για μερικά δευτερόλεπτα τρελλάθηκα από την χαρά μου. *** Ρε, κάτι συνειρμούς που κάνει το διεστραμμένο μου μυαλό... *** Βρήκατε ευκαιρία και ξεσπαθώσατε, μικρόψυχοι. *** Αμέσως "όταν καπνίζει ο λουλάς εσύ δεν πρέπει να μιλάς", ρε σεις; *** Και καλά ότι τον κογιονάρετε τον δύσμοιρο τον Μανώλη. *** Λες και όταν δεν καπνίζει ο λουλάς, πρέπει να μιλάει...

Ελλάδα, Κύπρος 1974-2014: Διαφορετικά μέσα, ίδιοι (και χειρότεροι) σκοποί


Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Ο Χένρι Κίσσινγκερ με κοίταξε πανιασμένος. Εφτά χρώματα άλλαξε το πρόσωπό του στο άκουσμα της λέξης «Κύπρος», παίρνοντας μια έκφραση μεταξύ απόλυτου τρόμου και ακραίας κατάπληξης, έκφραση που πολύ δύσκολα θα μπορούσα να περιγράψω ακριβώς, τόσο έντονη και εντυπωσιακή ήταν. «Είσαι από την Κύπρο;» με ρώτησε.

Το περιστατικό συνέβη πριν αρκετά χρόνια στο ετήσιο συνέδριο του Μονάχου για την ασφάλεια που κάλυπτα δημοσιογραφικά. Ζήτησα από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών να σχολιάσει τις αποκαλύψεις του Χίτσενς για τον ρόλο του στην Κύπρο, αλλά η λέξη αυτή και μόνο φάνηκε να του προκαλεί είδος τρόμου, «ηλεκτρικής εκκένωσης»! Το νησί, στη διχοτόμηση και εθνοκάθαρση του οποίου συνέβαλε όσο κανείς άλλος, μοιάζει να του προκαλεί ακόμα φόβο ή τύψεις (αν υποθέσουμε ότι η λέξη τύψεις έχει νόημα για ένα πρόσωπο όπως ο Κίσσινγκερ).

Διασημότερος μεταπολεμικός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρχιτέκτων της ύφεσης με τους Σοβιετικούς και της προσέγγισης με τους Κινέζους που απομόνωσε τη Μόσχα, ο «γοητευτικός μάγος» της αμερικανικής διπλωματίας έχει ουκ ολίγα εγκλήματα στην «καμπούρα» του. Ο Χίτσενς, στο βιβλίο του «Η Δίκη του Κίσσινγκερ» («Εστία») ζήτησε την παραπομπή του σε δίκη για την Κύπρο, το ματοκύλισμα της Χιλής και τη δολοφονία του Αλλιέντε, όπως και τον ρόλο του στις σφαγές της Ινδοκίνας, του Μπαγκλαντές και του Τιμόρ. Φαίνεται ότι, μετά την έκδοση του βιβλίου, ο Κίσσινγκερ φοβήθηκε ότι, κάποια μέρα, σε κάποιο ταξίδι του πράγματι θα συλληφθεί όπως ο προστατευόμενός του, ο «χασάπης του Σαντιάγκο» Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Πώς να σωπάσω...+ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ "Σήμερα Εμείς - Αύριο Εσείς"

Δημοσιεύτηκε στις 1 Οκτ 2012
Μια συμπαραγωγή του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ και της Τηλεόρασης από τους Πολίτες για το θέμα της επέλασης της «πράσινης» ενέργειας στην Κρήτη. Η κατάληψη ζωτικού χώρου εις βάρος του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (γεωργία -- κτηνοτροφία) και οι επιπτώσεις στους ανθρώπους, στα σπάνια πτηνά και ευρύτερα στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης.
Ένα βίντεο καταγγελία για την χωρίς μέτρο και σχεδιασμό χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές με μόνο σκοπό τα οφέλη των εταιριών από την πώληση του ρεύματος, στο όνομα μιας απροσδιόριστης και νόθας «ανάπτυξης».

Για την ταινία παραχωρήθηκαν βίντεο αρχείου από την IndigoView (Θ. Παπαδουλάκης) και από το αρχείο της Τηλεόρασης από τους Πολίτες. Επίσης αποσπάσματα από την ταινία «Αποπηγάδι: Σήμερα εμείς αύριο εσείς» καθώς και διάφορα πλάνα και φωτογραφίες σχετικά με τις ΑΠΕ από το διαδίκτυο.
Ακούγονται μουσικά αποσπάσματα:
Στέλιος Πετράκης: «Βόρεια Μονοπάτια» | Σ. Ξαρχάκος -- Κ. Κινδύνης -- Ν. Ξυλούρης: «Πώς να σωπάσω»
Δημοσίευση: 30-09-2012 | Παραγωγή: Σεπτέμβριος 2012 | Μοντάζ: Γιάννης Αλικιώτης | Σενάριο: Χρύσα Μαυρόκωστα | Αφήγηση: Νεκταρία Μαυρουδή | Δημοσιογρ. Επιμέλεια: Μάριος Διονέλλης
Τηλεόραση από τους Πολίτες - Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ
Πηγή : http://www.politestv.gr | https://vimeo.com/politestv



Η ταινία για το Αποπηγάδι βασίστηκε σε αληθινά video, φωτογραφίες και έγγραφα, από τον αγώνα των κατοίκων και των αλληλέγγυων πολιτών, για τη διάσωση του Αποπηγαδιού.

Πίσω στις γραφομηχανές!


Της Χριστίνας Πουλίδου

Στη Γερμανία, όσο πληθαίνουν οι πληροφορίες για υποκλοπές και κατασκοπεία, τόσο οι άνθρωποι αναπτύσσουν τη δια ζώσης επικοινωνία – καφέδες, γεύματα και βόλτες στα πάρκα, είναι οι νέες συνήθειες που διαμορφώνονται για μια ασφαλέστερη ανταλλαγή απόψεων…

(Ή θα πρέπει να πάρουμε απόφαση, ότι όλοι μας θα μπορούσαμε να γίνουμε δυνητικά θύματα εκβιασμών, καθώς η ζωή μας όλη καταγράφεται στη μεγάλη μουβιόλα των παρακολουθήσεων, είτε θα πρέπει να απαλλαχθούμε από τη νέα τεχνολογία και να επιστρέψουμε στα δελτάρια αλληλογραφίας και στην καλλιγραφία. Στη Γερμανία συμβαίνουν και τούτα και κείνα.)

Στη συνέχεια της ιστορίας των αμερικανικών υποκλοπών γερμανικών ευαίσθητων συνδιαλέξεων, στο Βερολίνο συνελήφθη ένας τεχνικός της υπηρεσίας ασφαλείας με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ των αμερικανών - στους οποίους πουλούσε αποκωδικοποιημένα τηλεγραφήματα για την πορεία των ερευνών σε βάρος των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας…

Δις κορόιδα οι Γερμανοί, το πήραν προσωπικά το θέμα. Και σύμφωνα με δύο διαφορετικά δημοσιεύματα δείχνουν να κινούνται προς δύο ακραίες κατευθύνσεις. Κατά την «Guardian», κοινοβουλευτικά στελέχη δήλωσαν πως «εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο, να καταργήσουν εντελώς την ηλεκτρονική αλληλογραφία». «Και άρα σκέφτεστε να επανέλθετε στη γραφομηχανή;» ήταν η επακόλουθη ερώτηση. «Μάλιστα!» ήταν η αναπάντεχη απάντηση - «ούτε καν στις ηλεκτρικές γραφομηχανές, αλλά στις χειροκίνητες» αποκρίθηκε ο χριστιανοδημοκράτης Π. Σένζμπουργκ.