Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚΤ: Το 40% του πλούτου τους έχασαν τα ελληνικά νοικοκυριά στην κρίση!!!


Το 40% του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών «ρούφηξε» η κρίση χρέους μεταξύ 2010-2014, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην ΕΕ αλλά και τις σημαντικές ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών.

Η συγκέντρωση του πλούτου ανάμεσα στα πλουσιότερα νοικοκυριά της ευρωζώνης έχει αυξηθεί μετά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, παρόλο που τα επίπεδα πλούτου μειώθηκαν οριζόντια λόγω των χαμηλότερων τιμών ακινήτων, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή [23 Δεκ. 2016]

Το 5% των νοικοκυριών της ευρωζώνης, που είναι και τα οικονομικά ισχυρότερα, κατείχαν το 37,8% του καθαρού πλούτου το 2014, συγκριτικά με 37,2% το 2010 ενώ το 5% που είναι τα ασθενέστερα οικονομικά νοικοκυριά κατείχαν μόνο χρέος, ανέφερε η έρευνα της ΕΚΤ με δείγμα 84.000 νοικοκυριά σε όλη την νομισματική ένωση.

Ο μέσος καθαρός πλούτος των νοικοκυριών στην ευρωζώνη μειώθηκε κατά περίπου 10% μεταξύ του 2010-2014, στα 104.100 ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών ακινήτων, ιδιαίτερα για το 5% του πληθυσμού που είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, ανέφερε η ΕΚΤ.

►Οι Έλληνες έχασαν το 40% του πλούτου τους 

Το παρατεταμένο πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης έχει επιδεινώσει τις ανισότητες, καθώς κράτη στην περιφέρεια όπως η Ιταλία, η Ισπανία η Πορτογαλία και η Ελλάδα αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες, ενώ χώρες στον πυρήνα της ζώνης του ευρώ, όπως η Γερμανία, ανέκαμψαν γρηγορότερα. Ο πλούτος του μέσου νοικοκυριού σε Ελλάδα υποχώρησε κατά 40%.

Ρωσία, Ιράν και Τουρκία σπάνε τη Συρία σε ζώνες επιρροής...


Ρωσία, Τουρκία και Ιράν συζητούν για τον τρόπο που θα μοιράσουν ανεπίσημα τη Συρία σε ζώνες επιρροής, συμφωνώντας ο Μπασάρ Αλ Άσαντ να παραμείνει πρόεδρος της χώρας έως τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Βάσει δημοσιεύματος του Reuters, η συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών προβλέπει τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Συρίας που θα ελέγχεται από τον Άσαντ και ταυτόχρονα θα παρέχει μια περιφερειακή αυτονομία. Όπως επισημαίνεται πρόκειται για ένα σχέδιο που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

«Έχει σημειωθεί μια κίνηση προς έναν συμβιβασμό» δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων, ινστιτούτου μελετών το οποίο πρόσκειται στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Μια τελική συμφωνία θα είναι σκληρή, όμως οι θέσεις έχουν μεταβληθεί» αναφέρει.

Οι εξουσίες του Άσαντ θα περικοπούν με βάση μια συμφωνία των τριών χωρών, λένε συγκλίνουσες πηγές, ενώ υπογραμμίζουν πως ο Άσαντ θα μείνει στην προεδρία μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές οπότε και θα αποχωρήσει υπέρ ενός λιγότερου πολωτικού αλαουίτη υποψηφίου. «Ορισμένα ονόματα στην ηγεσία έχουν αναφερθεί [ως πιθανοί διάδοχοι]» είπε ο Κορτούνοφ, αρνούμενος να μιλήσει πιο συγκεκριμένα.

Κανείς δεν πιστεύει ότι μια ευρύτερη ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία, κάτι που δεν έχει καταφέρει η διεθνής κοινότητα εδώ και χρόνια, θα είναι εύκολη, γρήγορη ή ότι η εφαρμογή της έχει βέβαιη την επιτυχία. Αυτό που είναι σαφές είναι πως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο στην προσπάθεια να επιτύχει μια διευθέτηση, αρχικά με την Τουρκία και το Ιράν. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε το αφήγημά του για μια Ρωσία που ανακτά τα σκήπτρα της παγκόσμιας δύναμης και αποτελεί σοβαρό παίκτη στη Μέση Ανατολή.