Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (40) :Maceo Parker - Children's World (long version)

Κρυπτοσοσιαλδημοκρατία και καπιταλισμός ή Αταξική κοινωνία και Ουμανισμός;


(Ρεφορμιστική αποανάπτυξη ή Ουμανιστική Αποκαπιταλιστικοποίηση;)

Του Κώστα Λάμπου

Στο δρόμο προς την ισοκτησία και την Άμεση Δημοκρατία

“Μια αληθινή δημοκρατική κοινωνία, μια κοινωνία που θα κυβερνάται από την γενική βούληση, απαιτεί ισότητα ιδιοκτησίας, τέτοια ώστε κανένας πολίτης να μην μπορεί ποτέ να γίνει τόσο πλούσιος, ώστε ν’ αγοράζει άλλον, και κανένας τόσο φτωχός, ώστε η ανάγκη να τον κάνει να πουληθεί”.

Ζαν Ζακ Ρουσσώ

Όλες οι ιστορικές μορφές κοινωνίας, ταξινομούνται με το κριτήριο της σχέσης της κοινωνίας ως σύνολο με τα εκάστοτε κύρια μέσα παραγωγής και εξ’ αυτού διακρίνονται σε κοινωνίες ισοκτησίας-κοινοκτημοσύνης στις οποίες όλοι εργάζονται για κοινό σκοπό και ο παραγόμενος πλούτος ισοκατανέμεται ανάλογα με τις ανάγκες, ή σε κοινωνίες ατομικής ιδιοκτησίας, παραλλαγές της οποίας αποτελούν η ταξική, η εταιρική, η κρατική και η λεγόμενη ‘δημόσια’ σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομίας ιδιοκτησία, όπου η παραγωγή και η κατανομή των αγαθών αποφασίζεται από τους ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας.

Οι σοσιαλδημοκράτες, παλιοί και ‘νέοι’ και οι λεγόμενοι ‘ελευθεριακοί’ αλλά και οι αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί, μάταια αναζήτησαν μια τρίτη μορφή κοινωνίας, ένα ‘τρίτο δρόμο’, που τάχα ‘θα συνδυάζει το σοσιαλισμό με το φιλελευθερισμό’, δίνοντας σ’ αυτόν ονόματα όπως «συμμετοχική δημοκρατία», «ελεύθερος συνεταιρισμός»1, «αντεξουσιαστικός σοσιαλισμός»2, «ελευθεριακός κομμουνισμός», ακόμα και αυτοδιεύθυνση3. Στην ιστορική διαδρομή της η ανθρωπότητα απόκτησε πολλές εμπειρίες και το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως δεν υπάρχει κανένας τρίτος δρόμος, όπως και δεν μπορεί να υπάρξει παρθενογένεση.

"Κοιμήσου Αθήνα η Θράκη χάνεται"! Διαβάστε την ομιλία του υιού Σαδίκ στην Κομοτηνή


Δεν θα κουραστούμε να γράφουμε ότι στην Θράκη η Τουρκία δουλεύει εδώ και δεκαετίες μεθοδικά για να “καταλάβει” και να ελέγξει την περιοχή. Ο καλύτερος σύμμαχός της όλα αυτά τα χρόνια είναι η παρακμή του πολιτικού μας προσωπικού . Το οποίο για να κερδίσει μερικά ψηφαλάκια παραπάνω δεν δίστασε να “χορεύει” στους ρυθμούς που το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής ήθελε. “Αρκεί να σ΄ έβλεπαν να μπαίνεις στο τουρκικό προξενείο κι έβγαινες βουλευτής”, έχει πει ο για πολλά χρόνια βουλευτής Ξάνθης και αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης.

Κανένας από τα δυο πρώην μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο δεν συγκινήθηκε. Και η “κυβερνώσα αριστερά” που πιθανόν να αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας παραμένει προσκολλημένη σε “τσιτάτα” και εμμονές άλλων εποχών. Σ΄ όλα αυτά προσθέστε και τις επί της ουσίας αντεθνικές πρακτικές που ακολουθεί η δήθεν αντισυστημική Χρυσή Αυγή στην περιοχή και προετοιμαστείτε για τα χειρότερα!

Αυτό που εντυπωσιάζει αλλά και προβληματίζει είναι ότι όλα αυτά δεν είναι …μυστικά. Είναι γνωστά στους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών. Και η αδιαφορία τους να ενεργοποιηθούν είναι πλέον ύποπτη.

Οι σεξουαλικές χάρες της (GlaxoSmith) Κλάιν Μάιν


Του Πέτρου Αργυρίου

Είναι κουραστικό να έχεις συχνά δίκιο μα το άδικο όχι μόνο να έχει συστηματοποιηθεί μα να παραμένει κάστρο συστημικό κι απόρθητο.
Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που έγραφα στο βιβλίο μου «Παρά Φύση» για τις πρακτικές των μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών και τις καταδίκες τους από αμερικάνικα δικαστήρια από το 2009 ως το 2012: «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτές οι πρακτικές συνεχίζονται. Έχουμε πολλούς λόγους να θεωρούμε ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις των ΗΠΑ για τις φαρμακευτικές εταιρίες αποτελούν απλά ενδείξεις για τη δράση ενός παγκοσμίου δικτύου παρεμπορίας φαρμάκων με πολύ ισχυρές διασυνδέσεις τόσο στον ιατρικό κόσμο αλλά και σε οντότητες που δε σχετίζονται άμεσα με την ιατρική»

Πρόσφατα ήρθε μια ακόμη επιβεβαίωση- πολλοστή- με την καταδίκη των βρετανικών καταβολών φαρμακευτικού κολοσσού GlaxoSmithKline από κινεζικό δικαστήριο και την επιβολή προστίμου 297 εκατομμυρίων λιρών.

Ποιο ήταν το κατηγορητήριο το οποίο η GlaxoSmithKline τελικά λίγο ή πολύ αποδέχτηκε;
Η GlaxoSmithKline έστησε στην Κίνα δίκτυο δωροδοκιών για να προωθήσει τα προϊόντα της λαδώνοντας Κινέζους γιατρούς με συνολικό ποσό που άγγιζε το ύψος του προστίμου που της επιβλήθηκε.

Η...Lady Gaga του σύχρονου δωσιλογισμού

«Και να ήταν ένας ο Γιακουμάτος, θα μπορούσες να πεις κομμάτια να γίνει. Εδώ μιλάμε,  ότι ένας σημαντικός αριθμός απ' αυτούς που έχει στείλει ο κυρίαρχος λαός στη Βουλή, είναι για το χρυσό κουφέτο της Αννίτας Πάνια.».

Κώστας Καίσαρης, 
εφημερίδα «GOALNEWS» 13-09-2014.

Απο askordoulakos

Όταν είχαμε στο σβέρκο την κυβέρνηση ΓΑΠ σκεφτήκαμε, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί πιο αστείος κι αντιπαθής κυβερνητικός εκπρόσωπος από τον ... απίθανο Πεταλωτή!
Αρκεί να θυμηθούμε τη γελοιοποίησή του στα ΚΑΠΗ Αργυρούπολης. Έως τότε είχαμε δει «καθηγητές» Πανεπιστημίου (Σημίτης, Παναγιωταρέα), ο οποίοι δε μπορούν να βάλουν 5 λέξεις στη σειρά και να σχηματίσουν μια πρόταση αλλά όχι κυβερνητικό εκπρόσωπο. Με τον Πεταλωτή αποκτήσαμε και κυβερνητικό εκπρόσωπο τοιαύτης «κατηγορίας». Σκεφτήκαμε, ότι  ο Πεταλωτής κι  η –σχεδόν πρωτόγονη- βλακεία του, θα’ταν το τελευταίο κρούσμα. Αμ δε! Η πραγματικότητα μας διέψευσε!

Ήρθε η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία άρχιζε να σπάει όλα τα ρεκόρ δοσιλογισμού, βλακείας και ψέματος! Νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πάλαι ποτέ συνεργάτης της εκπομπής «Bravissimo» της Ρούλας Κορομηλά, Σίμος Κεδίκογλου! Ένας αστοιχείωτος «χαλβάς», γεμάτος συμπλέγματα κι ανεκπλήρωτα απωθημένα, ο οποίος κάνει μπαμ από χιλιόμετρα, ότι ασχολήθηκε με την πολιτική, «μόνο και μόνο για να βρει γκόμενα», όπως έλεγε κάποτε κι ο μακαρίτης, ο Κακαουνάκης, για έτερους... χαλβάδες του αστικού πολιτικού συστήματος. Μπροστά στον Κεδίκογλου, ο Πεταλωτής φάνταζε ως... Τσόμσκυ! Ξεχάσαμε τον Πεταλωτη κι αρχίσαμε ν’ αναρωτιόμαστε, μετά από πόσα χρόνια θα ξαναδούμε πρόσωπο επιπέδου... Κεδίκογλου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου: Πέντε, δέκα, δεκαπέντε;

Θέλω να δώ τον Πάπα


Του Απόστολου Αποστολόπουλου

Ο Τσίπρας είδε τον Πάπα και θέλει τώρα να δει τον εαυτό του και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Η ιδέα πανικοβάλλει τον Σαμαρά αλλά δυσαρεστεί μερικούς, ως φαίνεται, και στην Αριστερά. Παρέα με τον Πάπα τι Αριστερά θα δούμε, λένε. Επισήμαναν σχετικώς ότι ο Τσίπρας παρέλειψε στη διπλή εμφάνισή του στη ΔΕΘ να μιλήσει για κυβέρνηση της Αριστεράς. Άμα δεν το λες, δεν είσαι. Είσαι ότι δηλώσεις, αποφάνθηκε προ δεκαετιών ο αείμνηστος Τσαρούχης. Ο ζωγράφος ήτο είρων.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Όλοι και χωρίς εξαίρεση (στην Αριστερά) όταν μιλάνε για το λαϊκό Κίνημα αποφαίνονται ότι είναι κάτι που δεν υπάρχει ή φυτοζωεί ενώ είναι απαραίτητο. Το λαϊκό Κίνημα δεν μπορείς να το φτιάξεις όπως το χαλασμένο ποδήλατο του παιδιού σου. Κανείς δεν μπορεί να κατασκευάσει λαϊκό Κίνημα χωρίς ευνοϊκές αντικειμενικές συνθήκες. Η ηγεσία μπορεί να το ενθαρρύνει, μπορεί να το βοηθήσει να αναπτυχθεί, να υποστηρίξει κάθε εστία εμφάνισής του. Αλλά δεν μπορεί να το κατασκευάσει. Το έχω ξαναγράψει: θα αρκούσε οι άνεργοι και δεινοπαθούντες να περνάνε για μια καλημέρα στις καθαρίστριες που ξεροσταλιάζουν στο Υ/ΟΙΚ. και το Κίνημα θα ήταν σχεδόν έτοιμο. Καμιά τέτοια διάθεση. Με δυο λόγια η κατάσταση δεν είναι επαναστατική. Τι μένει; Μένει να περάσεις από τη διαπίστωση στην αποδοχή ότι επαναστατικό Κίνημα δεν υπάρχει αλλά υπάρχει εν δυνάμει εκλογική πλειοψηφία. Και μπορεί να αποδειχθεί πολύ σταθερή και ικανή να κατασκευάζει μακρόχρονες καταστάσεις, το ΠΑΣΟΚ το επιβεβαιώνει-το τι έπραξε είναι άλλο θέμα.

Χρέη "μαμούθ" 88 δίς προς το Δημόσιο και τα Ταμεία...


ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 1,4 ΔΙΣ 
ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
«ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΕΣ» ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Στα 70 δις ευρώ, έχουν εκτιναχθεί τα χρέη προς την εφορία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραμματεία Εσόδων του υπ. Οικονομικών. Δηλαδή, μέσα στην πενταετία 2009 – 2014, τα χρέη προς την εφορία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, μιας και το 2009 ανέρχονταν περίπου σε 35 δις. ευρώ.

Δεν είναι μόνο όμως το συνολικό ύψος του χρέους που τρομάζει, αλλά και ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συγκεκριμένα, μόνο τον Αύγουστο του 2014, τα χρέη προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 1,4 δις ευρώ, ενώ τους προηγούμενους μήνες αυξάνονταν κατά 1 δις ευρώ ανά μήνα! Συνολικά, για το 2014 μέχρι και τον Αύγουστο, έχουν συσσωρευθεί «νέα» χρέη ύψους 8,65 δις.

Παράλληλα, στο υπ. Οικονομικών περιμένουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των ληξιπρόσθεσμων οφειλών, μιας και μέσα στο Σεπτέμβρη περίπου 6 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν δύο φόρους μαζεμένους (την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος).

Ο "χωρισμός" έγινε… "εξορθολογισμός"


Η είδηση είτε θάφτηκε είτε πέρασε στα "ψιλά" των περισσότερων Μέσων Ενημέρωσης. Ακόμη και στο διαδίκτυο πολύ λίγοι ασχολήθηκαν. Μόνο κάποιες εκκλησιαστικές ιστοσελίδες το σημείωσαν. Κι όμως, το θέμα ήτανε σοβαρό. Ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το ταξίδι του στο Άγιον Όρος, αναφέρθηκε και στις σχέσεις κράτους και εκκλησίας. Κι εκεί (όπως γίνεται και σε πολλά άλλα κεντρικά ζητήματα) αποκάλυψε ότι για τον σημερινό ΣυΡιζΑ δεν υπάρχει πλέον η βασική αξιακή θέση της αριστεράς από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα για πλήρη και ουσιαστικό χωρισμό εκκλησίας και πολιτείας .

Ιδού τι ακριβώς είπε ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ: "Εγώ δεν βρέθηκα στο Άγιον Όρος για να κοροϊδέψω, ούτε για να παραπλανήσω κανένα. Μίλησα ειλικρινά, δεν προσποιήθηκα. Αναγνώρισα τη μεγάλη θεσμική και πολιτισμική αξία τού Όρους. Αναγνώρισα τη μεγάλη θεσμική και πολιτισμική αξία ενός πυλώνα τής ορθοδοξίας που είναι το Όρος, σε αυτό που σημαίνει Ελλάδα και ελληνισμός. Και αυτή η αναγνώριση ήταν ειλικρινής. Δεν προσποιήθηκα, δεν έταξα, δεν αξιοποίησα, όπως άλλοι αξιοποιούν για επικοινωνιακούς λόγους τα βαθύτερα προσωπικά τους πιστεύω. Δεν είμαι τέτοιου είδους πολιτικός. Ως εκ τούτου, πρέπει να σας πω ότι η σχέση μας με την εκκλησία είναι μια σχέση ειλικρινής, πράγμα το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα. Για τον αναγκαίο εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους-εκκλησίας, που θα είναι ευνοϊκός και για το κράτος, προκειμένου να είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος αλλά και για την ίδια την Εκκλησία, ώστε να επιτελέσει με καλύτερους όρους τον σημαντικότατο κοινωνικό ρόλο που έχει".

Ναόμι Κλάιν: Καπιταλισμός εναντίον Κλίματος


Η νίκη στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλάγή, μπορεί να καταφέρει και μια νίκη κατα κράτος ενάντια στον καπιταλισμό, υποστηρίζει η διάσημη συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν, που μέσα στη γενικευμένη απαισιοδοξία της οικονομικής κρίσης, βλέπει τους σπόρους ενός μαζικού κινήματος, που έχει τη δυναμική να μεταλλάξει την αποτυχημένη δομή του οικονομικού μας συστήματος σε κάτι ριζικά καλύτερο, να ανθίζουν.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία χιλιάδες  άνθρωποι απο κάθε γωνιά του πλανήτη θα ενώσουν τις φωνές τους στην Παγκόσμια Πορεία για το Κλίμα, στη Νέα Υόρκη,  κάνει  ντεμπούτο το νέο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν, «Αυτό αλλάζει τα πάντα: Καπιταλισμός vs Κλίματος», στο οποίο αναλύει πώς η ριζικη αναθεώρηση της προσέγγισης του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτελέσει ρωγμή στο οικοδόμημα του καπιταλιστικού συστήματος. Λίγες μέρες πριν ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, για να λάβει μέρος στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική πορεία των τελευταίων ετών, η διάσημη Καναδή συγγραφέας μίλησε στο δίκτυο AlterNet.

Ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ για τη Γη»

Έναυσμα για το νέο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν υπήρξε η συνάντηση της με τη νεαρή πρέσβειρα της Βολιβίας Angélica Navarro Llanos, και η αντίληψη της για το πως οι λεγόμενες  χώρες του πρώτου κόσμου» που αποτελούν τους κύριους μολυντές, πρέπει να βοηθήσουν τις «χώρες του τρίτου κόσμου», που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή εξαιτίας τους.

Η ψευδής εξίσωση «τέλος Μνημονίου = τέλος των δεινών»


Του Σταύρου Λυγερού

Μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει σ’ όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο Μνημόνιο, αλλά το ευρωιερατείο δεν φαίνεται να έχει παραιτηθεί από την πρόθεσή του να κρατήσει την Ελλάδα στον ίδιο ασφυκτικό έλεγχο. Το είχε δηλώσει προ καιρού ο Σόιμπλε και το επαναλαμβάνουν με πιο τεχνοκρατικό τρόπο στελέχη της Τρόικας. Ο μοχλός πίεσης που διαθέτει το ευρωιερατείο είναι το περιβόητο χρηματοδοτικό κενό. Η όχι αβάσιμη εκτίμηση, δηλαδή, ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει τους τόκους και τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα.

Για τους Σαμαρά και Βενιζέλο η επιβολή ενός νέου Μνημονίου είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα. Κι αυτό, επειδή προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι εάν τελειώσει το Μνημόνιο θα τελειώσουν οι δύσκολες ημέρες. Τα όσα ειπώθηκαν από τους δύο στη Θεσσαλονίκη τροφοδοτούν αυτή την εντύπωση. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική. Ακόμα κι αν τελικώς δεν επιβληθεί νέο Μνημόνιο, οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών έχουν κληροδοτήσει ένα πυκνό πλέγμα νομοθετικών ρυθμίσεων και αλλαγών, οι οποίες έχουν αλλάξει ριζικά το τοπίο.

Απίστευτη ομολογία Κομισιόν ότι δεν ισχύει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και το Δίκαιο της ΕΕ στην Ελλάδα...


Απάντηση Επιτρόπου Κατάϊνεν στην ερώτηση των έξι Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας, κατά την Κομισιόν, η τήρηση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. 

Απίστευτη ήταν η ομολογία της Κομισιόν, ότι στην Ελλάδα και στις χώρες του Μνημονίου δεν ισχύει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και το Δίκαιο της ΕΕ, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Γ. Κατάϊνεν, σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα των Γ. Κατρούγκαλου, Δ. Παπαδημούλη, Κ. Κούνεβα, Μ. Γλέζου, Κ. Χρυσόγονου και της Σ. Σακοράφα.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους, αφού μνημόνευαν έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ, Cephas Lumina, αναφορικά με τα “μέτρα λιτότητας που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που υποβαθμίζουν την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων που προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις των ΗΕ, αλλά και από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ”, ζητούσαν από την Κομισιόν τη θέση της, καθώς επίσης, συγκεκριμένα μέτρα για την παύση της “παραβίασης των δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων”.

ΟΧΙ Στα Χαράτσια - ΕΝΦΙΑλτη


ΟΔΗΓΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ

Κατά Των Εκκαθαριστικών Του ΕΝΦΙΑ Για Όσους Πολίτες Έχουν Αποδεδειγμένα Οικονομική Αδυναμία
Η τελική προθεσμία κατάθεσης της ενδικοφανούς προσφυγής 
λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας αναλαμβάνει πρωτοβουλία και παρεμβαίνει αποφασιστικά στο κρίσιμο πρόβλημα που έχει προκαλέσει σε σημαντικό μέρος της κοινωνίας ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), συνδράμοντας με πρακτικές οδηγίες και τυποποιημένα υποδείγματα προσφυγών τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, στην αποτελεσματική και έγκαιρη άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο ΔΣΑ παρέχει αναλυτική ενημέρωση και πρακτικές βήμα-βήμα, νομικές συμβουλές και οδηγίες, σε όσους πολίτες δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα και θέλουν να αμφισβητήσουν, με αφορμή την πραγματική οικονομική τους κατάσταση, τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.

Οι οδηγίες  απευθύνονται αποκλειστικά στα πρόσωπα που λόγω της οικονομικής αδυναμίας στερούνται της δυνατότητας να ορίσουν δικηγόρο και αφορούν στις άμεσες νομικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν  οι πολίτες αυτοί προκειμένου να ασκήσουν εμπροθέσμως και παραδεκτώς,  αφ’ ενός την «ενδικοφανή προσφυγή» κατά των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και αφ’ετέρου να ζητήσουν από το Δικαστήριο τον αυτεπάγγελτο διορισμό δικηγόρου στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης του ευεργετήματος της πενίας.

Κενό γράμμα οι εξαγγελίες Ντράγκι


Με μια τρύπα στο …νερό ισοδυναμούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον για τα εκατομμύρια των ευρωπαίων εργαζομένων και τις χιλιάδες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν από την παρατεταμένη πιστωτική ξηρασία.

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Τα μέτρα που φιλοδοξούν να ενισχύσουν την ρευστότητα περιλαμβάνουν την αγορά τραπεζικών ομολόγων και τιτλοποιημένων (στεγαστικών και καταναλωτικών) δανείων από τις τράπεζες τετραετούς διάρκειας και την μείωση όλων των επιτοκίων με το βασικό να φτάνει στο 0,05%. Το ακριβές ύψος της παρέμβασης δεν έγινε γνωστό. Θα ανακοινωθεί στις αρχές Οκτωβρίου (οπότε και θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων), μαζί με τις λεπτομέρειες που έχουν τεράστια σημασία καθώς περιλαμβάνουν και τον ορισμό των προϋποθέσεων που θα κρίνουν ποιες τράπεζες θα μπορούν να ενταχθούν στις ευνοϊκές πρόνοιες του πακέτου Ντράγκι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναγγέλλεται ανάλογο πακέτο μέτρων από τον ιταλό πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αντίστοιχης πρωτοβουλίας ήταν τον Ιούνιο του 2014 όταν και πάλι εγκρίθηκε ένα νέο πρόγραμμα αναχρηματοδότησης  (TLTRO’s: Targeted Longer-Term Refinancing Operations) ύψους 400 δις. ευρώ για τις τράπεζες της ευρωζώνης σε μια προσπάθεια να αυξηθεί ο δανεισμός κυρίως στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Μάλιστα η μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης από το 0,25% στο 0,15% εισήγαγε για πρώτη φορά το ευρώ στα αχαρτογράφητα, για την Ευρώπη, και επικίνδυνα ύδατα των αρνητικών πραγματικών επιτοκίων.

Κ Λαπαβίτσας: "Οι οικονομικές προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ απαιτούν ανάλυση" (Ηχητικό)

Οι οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να θεωρηθούν ως προγραμματικές από ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, δε συνιστούν όμως σε καμία περίπτωση οικονομικό πρόγραμμα. Λείπουν όμως οι πειστικές αναλογιστικές μελέτες.

Μας δείχνουν περισσότερο πως σχεδιάζει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αν σχηματίσει κυβέρνηση και για τον λόγο αυτόν απαιτούν προσεκτική ανάλυση, είπε μεταξύ άλλων στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη ο καθηγητής Οικονομικών σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας . Καλά κάνει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει και στοχεύει στη μείωση του χρέους, κάτι που δεν είναι καθόλου ακραίο, αφού ακόμη και το ΔΝΤ συμφωνεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή μέρους του χρέους της. Όμως επιχειρεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα αποκλείοντας μονομερείς ενάργειες και συγκρούσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε έξοδο από το ευρώ. Όμως λύσεις υπέρ της Ελλάδας στο συγκεκριμένο πλαίσιο της Ευρωζώνης είναι περίπου αδύνατες και καλό είναι να μη καλλιεργούμε αυταπάτες πως αρκεί η διαπραγμάτευση να είναι πιο σκληρή.
Η διαπραγμάτευση αναγγέλλεται «σκληρή», αλλά θα λάβει χώρα μέσα στα «ευρωπαϊκά» πλαίσια, επιδιώκοντας μια «ευρωπαϊκή» λύση. 


ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (39) : Miles Davis-Blue in Green