Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

BREXIT, FREXIT, ITEXIT, NEXIT…


Οι Βρετανοί στήριξαν την απόφαση τους αφενός μεν στην απέχθεια τους για την πολιτική των ελίτ, κυρίως όμως στη αποστροφή τους για τη γερμανική Ε.Ε.

Μετά το χάος που επικράτησε στις αγορές την Παρασκευή, οι οποίες δεν περίμεναν ότι οι Βρετανοί Πολίτες θα αψηφήσουν τις συμβουλές των ειδικών, τις προειδοποιήσεις των διεθνών οργανισμών των ελίτ (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κοκ.), καθώς επίσης τις απειλές των αγορών, η τρομοκρατία συνεχίζεται – με τους διεθνείς κερδοσκόπους, όπως τον G. Soros, να προβλέπουν (α) την αποσύνθεση της ΕΕ (πηγή) κατηγορώντας τη Γερμανία και (β) τη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο γράφημα παραπάνω συγκεκριμενοποιούνται οι προβλέψεις – με την έννοια πως η έξοδος της Βρετανίας είναι το πρώτο από τα πολλά ντόμινο που θα ακολουθήσουν. Αριστερά η Σκωτία που το 62% ψήφισε υπέρ της ΕΕ, θεωρείται πως θα επιδιώξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανάκτηση της ανεξαρτησίας της, ενώ η Β. Ιρλανδία για την ένωση της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Δεξιά η Ουαλία, στην οποία υπερίσχυσε το ΟΧΙ στην ΕΕ, παρά το ότι εισπράττει 500 εκ. στερλίνες ετησίως από τα ταμεία της ένωσης, καθώς επίσης η Αγγλία με 53,4% υπέρ.

Μετά το Brexit ζητούν να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός


Μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ καλεί να δημιουργηθεί κοινό στρατιωτικό αρχηγείο της ΕE κι ευρωπαϊκός στρατός, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Χρειαζόμαστε ένα κοινό αρχηγείο και μια συμμαχία των προθύμων, βάσει της μόνιμης διαρθρωτικής συνεργασίας όπως αυτή ορίζεται στις Συνθήκες της ΕΕ. Από μια τέτοια δομή θα μπορούσε να προκύψει τελικά ένας ευρωπαϊκός στρατός», δηλώνει ο Μπροκ στην κυριακάτικη έκδοση της Βελτ.

Για τον Μπροκ, μια κοινή στρατιωτική διοίκηση θα βοηθήσει την ΕΕ να ενισχύσει τον ρόλο της όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας και άμυνας και να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η παράνοια των Βρυξελλών αποδομεί την Ευρώπη


Θανατηφόροι τεχνοκρατικοί ανορθολογισμοί

Γράφει ο Παναγιώτης Ήφαιστος  

Η είδηση αυτή εάν είναι ακριβής σημαίνει ότι αυτό που ονομάζεται ΕΕ είναι ένα πεδίο όπου άχρωμοι, άοσμοι, πολιτικά ανεξέλεγκτοι και συχνά αισθητικά αποκρουστικοί τεχνοκράτες επιδίδονται στο άθλημα παράλογων και ανορθολογικών πράξεων. Είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί την Βρετανική διπλωματία σε αξιολογική – υποκειμενική βάση. Δεν μιλάμε γι αυτό, όμως. Μιλάμε για πολιτικό και στρατηγικό ορθολογισμό ο οποίος όπως φαίνεται εκμηδενίστηκε στην Ευρώπη, γεγονός που επιβεβαιώνει απόλυτα την θέση ότι το ένστικτο των Βρετανών ψηφοφόρων λειτούργησε ορθότατα.

Πρώτον, ποιος είναι ο οποιοσδήποτε κ. Τουσκ και η διεθνική παρέα του ή οι εναλλασόμενες παρέες του στα παρασκήνια του κοινωνικοπολιτικά ανεξέλεγκτου κοινοτικού πεδίου να αποκλείει ένα κράτος μέλος από θεσμικές συζητήσεις που το αφορούν ζωτικά;

Δεύτερον, αυτό το κράτος μέλος δεν είναι οποιοδήποτε κράτος-μέλος. Είναι μια από τις τρεις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης και, επιτρέψτε μου να πω μετά βεβαιότητας (κεφ. 4 του «Διπλωματία και Στρατηγική των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία») ο κύριος Αρχιτέκτονας της μεταπολεμικής Ευρωπαϊκής και Ευρωατλαντικής συμμαχικής δομής.