Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Τι σηματοδοτεί το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία και η αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συρία;


Του Δημήτρη Καζάκη

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ Ε.Πα.Μ. Δημ. Καζάκη πρίν απο ένα μήνα [15 02 2016]: 


Νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα της Τουρκίας με πάνω από 37 νεκρούς. Την ίδια περίπου ώρα που ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωνε την μερική αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία. Συνδέονται αυτά τα δυο γεγονότα;

Η τρομοκρατική ενέργεια αποδόθηκε σχεδόν αμέσως σε Κούρδους μαχητές, και έτσι η κυβέρνηση της Τουρκίας ξεκίνησε νέες αεροπορικές επιδρομές κατά κουρδικών στόχων στα νοτιανατολικά της χώρας και το Ιράκ ως "αντίποινα". Και μόνο το γεγονός αυτό, αλλά και το νέο δόγμα ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας που εξήγγειλε ο Ερντογάν, θέτει σοβαρά ερωτηματικά για το ποιός πραγματικά βρίσκεται πίσω από την τρομοκρατική ενέργεια.

Συνολικά 169 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βομβιστικές επιθέσεις στην Άγκυρα από τον περασμένο Οκτώβριο. Οι ενέργειες αυτές έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της Τουρκίας να υιοθετήσει - εντελώς αυθαίρετα - δικτατορικές εξουσίες εναντίον κάθε αντιπολιτευτικής φωνής στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
Λίγες ώρες μετά το νέο μακελειό στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι είναι αναγκαία η διεύρυνση του όρου «τρομοκράτης» για να περιλάβει και τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας, που είναι το ίδιο ένοχοι.

Kανένας δεν γνωρίζει πόσες και ποιες ΜΚΟ βρίσκονται στην Ελλάδα για το προσφυγικό!


Της Αγγελικής Λάζου

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η χώρα στραγγαλίζεται από την προσφυγική κρίση κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς πόσες και ποιες ΜΚΟ συμμετέχουν στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος καθώς είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εισπράττουν από την Κομισιόν τα κονδύλια.

H Κομισιόν αποφάσισε να εκταμιεύσει 700 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων και η διαχείριση θα γίνει μέσω ΜΚΟ, οι Βρυξέλλες τόνισαν πως πρόκειται για πάγια τακτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δίνει τα χρήματα σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας απευθείας σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και ποτέ σε κυβερνητικούς φορείς.

Τοπικά δίκτυα της Λέσβου αφιέρωσαν χρόνο και μελάνι για να καταγγείλουν ορισμένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στο νησί, πριν από δύο ημέρες το Χαμόγελο του Παιδιού, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των προσφύγων κατήγγειλε πως δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται από ορισμένες ΜΚΟ για διαφορετικούς σκοπούς.