Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Gamato


Του Πιτσιρίκου

Με αφορμή τη σύλληψη του διαχειριστή της ιστοσελίδας Gamatotv.com -για παράβαση της νομοθεσίας για πνευματική ιδιοκτησία-, θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση μου στον συλληφθέντα αλλά και την ευγνωμοσύνη μου.
Τα τελευταία χρόνια, έχω δει άπειρες ταινίες στο Διαδίκτυο, και πολλές από αυτές ήταν μέσω των links του Gamato.
Δεν θα έβλεπα αυτές τις ταινίες, αν δεν μπορούσα να τις δω στο Διαδίκτυο. ...
Δεν έχω πια την οικονομική δυνατότητα να πηγαίνω στον κινηματογράφο, όπως πήγαινα παλιότερα. Τα τελευταία δυο χρόνια, είναι θέμα αν έχω πάει πέντε φορές στον κινηματογράφο.
Είναι βλακώδης η σύλληψη του διαχειριστή του Gamato  -μάλλον είναι μέρος των υποσχέσεων Τσίπρα για διάλυση των ολιγαρχών-, αφού υπάρχουν χιλιάδες σάιτ στο Διαδίκτυο, για να βλέπεις ταινίες online ή να τις κατεβάζεις στον υπολογιστή σου.
Καμία σύλληψη και κανένας νόμος δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό. Η παγκόσμια κοινότητα των πολιτών θα βρίσκει πάντα τον τρόπο να μοιράζεται τα όμορφα πράγματα.


Έχω γράψει πολλές φορές πως δεν πιστεύω στην πνευματική ιδιοκτησία. Στο τέλος της σελίδας μου γράφει «Δεν υπάρχουν πνευματικά δικαιώματα».

Γράφω 11 χρόνια, εκατοντάδες κείμενά μου έχουν αναδημοσιευτεί σε άλλα σάιτ -πολλές φορές χωρίς καν αναφορά στον πηγή ή τον δημιουργό-, έχουν διαβαστεί σε ραδιόφωνα, έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα, έχουν γίνει νούμερα σε παραστάσεις, και -αν και δεν είμαι πλούσιος- ποτέ δεν διανοήθηκα να κάνω μήνυση ή να ζητήσω χρήματα από κάποιον.

Θέλω να ευχαριστήσω ξανά –γιατί το έχω κάνει και στο παρελθόν– όλους αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, που ανεβάζουν όμορφες ταινίες στο Διαδίκτυο και μπορούμε να τις βλέπουμε όλοι.

(Τι θα γίνει με την ΑΕΠΙ; Ας βρεθεί κάποιος καλός δημοσιογράφος να ξετινάξει αυτή την εταιρία. Φτάνει πια. Επίσης, οι καλλιτέχνες πώς δέχονται να τους εκπροσωπεί αυτή η εταιρία;)

Πηγή:http://pitsirikos.net/2015/10/gamato/

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ...

...//...


ΟΤΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕ ΤΟ GAMATO ΣΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟ 2010

Χθες, 21/10, τα λαγωνικά της ΕΛ.ΑΣ συνέλαβαν τον διαχειριστή της ιστοσελίδας gamatotv.com καθώς και έναν ακόμη άνθρωπο γιατί έδωσαν την δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να παρακολουθούν ταινίες και σειρές χωρίς να καταβάλουν κάποιο αντίτιμο στις μεγάλες εταιρίες παραγωγής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών θεαμάτων. Τεράστιο έγκλημα δηλαδή.

Βέβαια πριν λίγα χρόνια, το 2010, είχε γίνει παρόμοιο περιστατικό και ο τότε αριστερός ριζοσπαστκός ΣΥΡΙΖΑς στήριζε τους συλληφθέντες. Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε:

18/03/2010

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της σύλληψης των διαχειριστών του δικτύου gamato.info

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή την υπόθεση της σύλληψης των διαχειριστών του δικτύου gamato.info, καθώς και τον ευρύτερο προβληματισμό γύρω από το διαμοιρασμό αρχείων στο Διαδίκτυο και την αποκαλούμενη “πειρατεία” προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Μας προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υιοθέτει το σύνολο των επιχειρημάτων των εταιριών εμπορίας και διακίνησης έργων πνευματικού μόχθου, αγνοώντας τη διεθνή συζήτηση περί ανταλλαγής αρχείων μουσικής ή βίντεο, η οποία -μεταξύ άλλων- υποστηρίζει ότι έτσι ενισχύεται η αναγνωρισιμότητα και οι πωλήσεις των έργων.Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι στο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι νέες τεχνολογίες, οι δημιουργοί έργων πνευματικού χαρακτήρα και η πολιτεία βρίσκονται μπροστά σε προκλήσεις οι οποίες δεν μπορούν να απαντηθούν με όρους «αγοράς» ή καταστολής. Ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο θα πρέπει να προστατευθεί.
Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με την ποινικοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως τα δίκτυα p2p, τα οποία αντίθετα πρέπει να αγκαλιαστούν, καθώς συνεισφέρουν σημαντικά στη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη. Η πολιτεία δεν θα πρέπει να ενδώσει στα κελεύσματα υπέρ της ποινικοποίησης της συμπεριφοράς και των συνηθειών εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων στο διαδίκτυο, αλλά αντίθετα να δει τη σημερινή κατάσταση σαν ευκαιρία για μια νέα οργάνωση της παραγωγής πολιτισμού με κοινωνικό προσανατολισμό, μακριά από τον σφιχτό εναγκαλισμό των μεγάλων εταιρειών.
Οι προσπάθειες της πολιτείας θα πρέπει πρωτίστως να έχουν στόχο την προστασία των δημιουργών και των δικαιωμάτων τους, αλλά και τη διευκόλυνση της πρόσβασης όλων στο έργο τους. Ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλει να προσαρμοστεί στις νέες εξελίξεις και να αναζητήσει από κοινού με τους δημιουργούς νέα επιχειρηματικά μοντέλα, και όχι το αντίστροφο.
Την επόμενη φορά που η αστυνομία θα δώσει παράσταση με εφόδους σε σπίτια, συλλήψεις και κατασχέσεις σκληρών δίσκων σαν να κυνηγά τρομοκρατική οργάνωση, καλό θα είναι να αφορά στη διαλεύκανση υποθέσεων αποδεδειγμένης εξαπάτησης του Ελληνικού λαού, όπως η Ζήμενς ή το Βατοπαίδι και όχι ο διαμοιρασμός αρχείων από χρήστες του Διαδικτύου.



Τι άλλαξε όμως από τότε μέχρι σήμερα; Ρητορικό το ερώτημα. Λευτεριά στο Gamato. Λευτεριά στη ανταλλαγή αρχείων μεταξύ χρηστών μέσω του διαδικτύου που χτυπάει το κέρδος της βιομηχανίας της διασκέδασης.

Πηγή:http://kollectnews.org/2015/10/22/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.