Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας


Στα άκρα φτάνει η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσία μετά τις ενέργειες της Μόσχας με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού SU-24.

Η απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από την Τουρκία στην Ρωσία έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί στα ρωσικά σύνορα περίπου 1.250 τουρκικά και άλλα φορτηγά διεθνών μεταφορών που μεταφέρουν τουρκικά προϊόντα και οι ρωσικές αρχές να τους απαγορεύουν την είσοδο στην χώρας. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον Τούρκο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Διεθνών Μεταφορών «Πέραν των φορτηγών που περιμένουν στα σύνορα, δεν επιτρέπουν ούτε σε αυτά που πέρασαν, να συνεχίσουν, αλλά τα υποχρεώνουν να αδειάσουν το φορτίο τους στα τελωνεία. Αυτό συμβαίνει και με φορτηγά άλλων χωρών, ρουμανικά, βουλγαρικά, μολδαβικά κ.α. που μεταφέρουν τουρκικά αγαθά».

Εκτός αυτού υπάρχει απαγόρευση τουρκικών οργανισμών που δρουν στη Ρωσία, η απαγόρευση ρωσικού τουρισμού στην Τουρκία και το πιο σκληρό από όλα, η απαγόρευση στις ρωσικές επιχειρήσεις να απασχολούν υπαλλήλους Τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες 90.000 Τούρκοι υπάλληλοι ρωσικών επιχειρήσεων θα πρέπει να απολυθούν την 1η Ιανουαρίου του 2016.


Το πόσο τεταμένο είναι το κλίμα μεταξύ των δυο χωρών φάνηκε και στο Παρίσι όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για το Κλίμα. Ο Ρώσος πρόεδρος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε επιβεβαίωσε τα όσα είχαν διαρρεύσει σχετικά με την απροθυμία του να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο. Επανέλαβε επίσης τις καταγγελίες του ότι  η Τουρκία συνεργάζεται με τους τζιχαντιστές του ISIS για την διακίνηση πετρελαίου, υποστηρίζοντας πως έχει στην κατοχή του νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις αρχικές πληροφορίες για συναλλαγές μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμικού Κράτους.
Ο ίδιος τόνισε πως η κατάρριψη του αεροσκάφους από την Τουρκία έγινε για να προστατευθούν οι περιοχές από όπου παραλαμβάνει με παράνομη συναλλαγή πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές.

Σε εμφανώς δύσκολη θέση και με απολογητικό ύφος ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, χαρακτήρισε ανήθικες τις κατηγορίες που αποδίδονται στην Τουρκία για την αγορά πετρελαίου από το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία δεν είναι τόσο ανέντιμη που θα αγόραζε πετρέλαιο από τρομοκράτες, είπε, προσθέτοντας πως αν βρεθούν αποδείξεις για τέτοιες αγοραπωλησίες, θα παραιτηθεί από τον προεδρικό του αξίωμα.
Η δήλωση του «σουλτάνου» ότι η Τουρκία εργάζεται να διασφαλίσει ότι δεν θα επέλθει ολοσχερής ρήξη στις σχέσεις της με την Ρωσία, τον κυριότερο προμηθευτή της στο πεδίο της ενέργειας, δείχνει ότι η Αγκυρα δεν είχε υπολογίσει σωστά τις αντιδράσεις της Μόσχας μετά την επιθετική της κίνηση και τώρα προσπαθεί να βρει διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει.

Αναμένονται πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις σ’ αυτό το θέμα.

Πηγή:http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/12/blog-post_63.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.