Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Εκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ...


...πριν ξεκινήσουν οι φετινές υποχρεώσεις- Σε ετοιμότητα για το plan B

Toυ Γιώργου Παππού

Όταν μέσα σε ένα μήνα αυξάνονται τα χρέη στην εφορία κατά 1,254 δισ, χωρίς μάλιστα να έχουμε μπει στη διακεκαυμένη ζώνη των δόσεων φόρου εισοδήματος και ακινήτων, τότε αναμφίβολα κάτι δεν πάει καλά.

Όσο κι αν στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι η εικόνα των φορολογικών εσόδων έχει γυρίσει σε θετικό πρόσημο κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ένα "νεκρό" μήνα στέλνει ανησυχητικά μηνύματα εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας. 

Όλες οι εκθέσεις και αναλύσεις- της ΤτΕ συμπεριλαμβανομένης- αναδεικνύουν τον έντονα υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που ψηφίστηκαν το περασμένο δίμηνο, με δεδομένο ότι πλήττουν την αγοραστική δύναμη άρα και την ιδιωτική κατανάλωση. Ο κίνδυνος είναι στην πραγματικότητα διπλός, καθώς η ένταση και η πυκνότητά τους χαμηλώνουν τον πήχη της εισπραξιμότητας - άρα και την απόδοση τους στα κρατικά ταμεία. 

Αν και θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς ότι τα 5,6 δισ νέων οφειλών στο πεντάμηνο είναι... προϋπολογισμένα, η αλήθεια είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν με αγωνία τα στοιχεία για την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και πολύ περισσότερο την πρώτη δόση του "φουσκωμένου" ΕΝΦΙΑ, για να διαπιστώσουν αν ο στόχος για πλεόνασμα 0,5% εχει όντως "κλειδώσει".

Σε διαφορετική περίπτωση [1] θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ενεργοποίηση του plan B, που προβλέπει την επίσπευση της εφαρμογής μέτρων, τα οποία κανονικά τίθενται σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2017, όπως η αύξηση των ΕΦΚ στα καύσιμα.

***
[1] Σημ. ιστολογίου:...ή την πρόωρη ενεργοποίηση του "κόφτη" θα προσθέταμε εμείς...
Ευχής έργον να "ανέβουν στο Θεό" οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, μήπως και αρχίσει το ξήλωμα της εγκληματικής συμμορίας (εγχώριας και ξένης) που κυβερνά τον τόπο... 


Πηγή:http://www.iefimerida.gr/news/277776/ekrixi-lixiprothesmon-ofeilon-prin-xekinisoyn-oi-fetines-ypohreoseis-se-etoimotita-gia#ixzz4ED6UXWuj

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.