Πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ για την απόφασή της να μην επιβάλει κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία για δημοσιονομικές υπερβάσεις.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία γλύτωσαν τελικά τα πρόστιμα, τουλάχιστον για την ώρα. Την απόφαση πήρε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες επανειλημμένα και παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις παραβίασαν αυτό που θεωρείται ως 'ιερή αγελάδα' της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το Σύμφωνο Σταθερότητας και το όριο του 3% για τα δημόσια ελλείμματα. Ένα λάθος ολκής για τον Μάρκους Φέρμπερ, το γερμανό ευρωβουλευτή από το βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα.
«Θα έπρεπε να δείξει κίτρινη κάρτα»
«Η Επιτροπή με την απόφασή της προξένησε ζημιά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε σε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF). «Ήταν σαφές ότι θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις. Γιατί όποιος παραβιάζει διαρκώς τους κανόνες, όποιος δεν είναι σε θέση να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά του, θα πρέπει να πάρει κίτρινη τάξη. Η κατάλληλη στιγμή ήταν αυτή. Το ΕCOFIN κάλεσε την Κομισιόν να δείξει κίτρινη κάρτα, αλλά εκείνη αποφάσισε να την κρατήσει στη τσέπη κάνοντας σαφές ότι κυρώσεις δεν πρόκειται να επιβληθούν ποτέ και σε κανέναν. ‘Έτσι, χθες βράδυ, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ενταφιάστηκε πανηγυρικά».
Ο γερμανός ευρωβουλευτής σημειώνει ότι η περίπτωση της Ισπανίας είναι πολύπλοκη, γιατί η χώρα δεν διαθέτει ακόμη κυβέρνηση μετά και την νέα προσφυγή στις κάλπες, το δε ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει θα ήταν το 2% του ΑΕΠ της, γύρω στο ένα δις ευρώ. Στην Πορτογαλία υπάρχει μεν κυβέρνηση αλλά εν γνώσει της έχει βγει από το δρόμο της λιτότητας και παραβιάζει αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη. Και στις δύο περιπτώσεις η επιβολή κυρώσεων θα έστελνε γενικότερα ένα μήνυμα, υποστηρίζει ο Μάρκους Φέρμπερ.
«Άλλο Πολωνία, άλλο Ισπανία και Πορτογαλία»
Η στάση της Κομισιόν σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία συνέπεσε με απόφαση της την ίδια στιγμή, να περάσει στο δεύτερο στάδιο συστάσεων προς την Πολωνία για να λάβει επαρκή μέτρα περιφρούρησης του κράτους δικαίου.
Κινδυνεύει και σε αυτήν την περίπτωση η ΕΕ να παραμείνει στην πολιτική των συμβόλων αποφεύγοντας να εφαρμόσει τους προβλεπόμενους κανόνες του παιγνιδιού;
ρωτά η δημοσιογράφος τον γερμανό ευρωβουλευτή.
«Η διαδικασία που αφορά στην διατήρηση των αρχών δικαίου είναι πολύπλοκη», παραδέχεται ο Μάρκους Φέρμπερ. «Πρόκειται περισσότερο για μια προειδοποίηση. Μέχρις ότου φτάσουμε στο τέλος της διαδικασίας που προβλέπει άρση του δικαιώματος ψήφου, θα περάσει χρόνος. Στην περίπτωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπονται κυρώσεις και πρόστιμα, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σαφείς και εδώ ακριβώς έγκειται η διαφορά».
Ο γερμανός ευρωβουλευτής απορρίπτει τα επιχειρήματα Μοσκοβισί, ο οποίος χθες επεσήμανε ότι ουδείς δεν θα αντιλαμβάνονταν τη χρησιμότητα κυρώσεων σε χώρες με το τόσο υψηλή νεανική ανεργία. «Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν διακρίνει ούτε εκλογικές διαδικασίας, ούτε εσωτερικοπολιτικές εξελίξεις» επιμένει. Φέρμπερ.
DLF / Σάντρα Σουλτς / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή:http://www.dw.com/el/
***
Χείρα βοηθείας Σόιμπλε σε Ισπανία και Πορτογαλία
Η παρέμβαση Σόιμπλε στην απόφαση της ΕΕ να μην επιβάλλει πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία για υπερβολικό έλλειμμα και η αναμενόμενη συνέντευξη της καγκελαρίου για τις επιθέσεις στη Γερμανία είναι τα θέματα.
«Οι Βρυξέλλες δείχνουν κατανόηση για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν Ισπανία και Πορτογαλία και δεν τους επιβάλλουν πρόστιμα για υπερβολικά ελλείμματα."
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρεμπόδισε από το παρασκήνιο την επιβολή προστίμων. Από κοινού με τον ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος επικοινώνησε τηλεφωνικά από την σύνοδο των G20 στην Κίνα με αρκετούς ευρωπαίους επιτρόπους και παρακάλεσε να μην επιβληθούν πρόστιμα σε Λισαβόνα και Μαδρίτη. Προφανώς ο Β. Σόιμπλε θέλησε με την παρέμβασή του να στηρίξει την παλαιά και νέα χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση στη Μαδρίτη. Έτσι στην χθεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν μόλις τέσσερεις επίτροποι τάχθηκαν υπέρ των προστίμων: οι δύο αντιπρόεδροι, ο φιλανδός Γίργκι Κατάινεν και ο λετονός Βάλντις Ντομπρόφσκις, η Σουηδή Σεσίλια Μάλμστρεμ και ο γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ.
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Για έκπληξη κάνουν λόγο στις Βρυξέλλες, μιας και μόλις πριν από μια εβδομάδα οι μισοί επίτροποι ήταν υπέρ ενός, έστω και χαμηλού, προστίμου. Μπορεί στις εν λόγω χώρες να μην επιβληθεί πρόστιμο για τα υπερβολικά ελλείμματα. Πορτογαλία και Ισπανία θα βρεθούν ωστόσο αντιμέτωπες με πάγωμα πόρων από τα διαθρωτικά ταμεία. Ανοιχτό παραμένει μόνο το ύψος. Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι: “Τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2017 θα πρέπει να προβλέπουν μέτρα λιτότητας, διαφορετικά είμαστε αναγκασμένοι να παγώσουμε πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία Και αυτό θα πλήξει τις δύο χώρες πολύ περισσότερο από ότι τα ενδεχόμενα πρόστιμα“»
.
Άλλο Ελλάδα και άλλο Ισπανία;
Με αφορμή την απόφαση της Κομισιόν να μην επιβληθούν πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία το Spiegel Online επισημαίνει σε σχόλιό του με τίτλο «Όποιος δεν δαγκώνει δεν πρέπει να γαβγίζει»: «Η απόφαση της Επιτροπής είναι λογική. Η οικονομική ανάπτυξη στις εν λόγω χώρες είναι αναιμική. Μια επιβολή προστίμων θα ήταν παράλογη σε αυτή την χρονική περίοδο λίγες εβδομάδες μετά το Brexit. (…) Από δημοσιονομική άποψη ωστόσο η απόφαση είναι προβληματική. Διότι την κατανόηση με την οποία αντιμετωπίζονται σήμερα Ισπανία και Πορτογαλία θα την ζητήσουν αύριο και άλλες χώρες. Επί χρόνια, ο Β. Σόιμπλε απέρριπτε το αίτημα για περισσότερη επιείκεια απέναντι στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η λιτότητα στραγγαλίζει την ανάπτυξη. Όμως η αντίσταση στην Ελλάδα προέρχονταν από μια αριστερή κυβέρνηση. Στην Ισπανία όμως ο Β. Σόιμπλε στηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και μήνες για την παραμονή του στην εξουσία».
Η Μέρκελ πρέπει να πείσει ότι ξέρει τι πρέπει να γίνει
Η εφημερίδα Der Tagespiegel αναφέρεται στις προσδοκίες από την συνέντευξη τύπου της καγκελαρίου Μέρκελ στο Βερολίνο στον απόηχο των επιθέσεων στην Γερμανία:
«Το ζητούμενο είναι να γίνει το ανθρωπίνως δυνατό, αλλά και να σταθμιστούν η ανεκτικότητα και ο έλεγχος, η ανθρωπιά και το προσωπικό συμφέρον, η ελευθερία και η ασφάλεια. Όποιος επιλέγει τη μια ήταν την άλλη πλευρά δεν είναι σωστός πολιτικός, ζει με αυταπάτες. Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Είναι η Α. Μέρκελ η κατάλληλη για να δώσει λύσεις; Η μόνη δυνατότητα που έχει η καγκελάριος είναι να πείσει τους υποστηρικτές της πολιτικής της ότι γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να γίνει. Σε διαφορετική περίπτωση ο φόβος του πληθυσμού θα την εξοντώσει πολιτικά», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.
Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή:http://www.dw.com/el
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.