Απρίλιος 22, 2017. 19.42
Για την Τουρκία, η Αλβανία αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στην εξωτερική πολιτική της στα Βαλκάνια.
Εκτός από την παρουσιαζόμενη πολιτιστική και ιστορική εγγύτητα, που είναι κατάλοιπα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, (π.χ. το Ισλάμ), η Αλβανία έχει αυξημένη σημασία για την Τουρκία στη βαλκανική της πολιτική, για μια ποικιλία σοβαρών ζητημάτων, όπως γράφει το τούρκικο δημοσίευμα της «tuicakademi.org».
Η Αλβανία, βρίσκεται σε ένα καίριο γεωγραφικό σημείο των Βαλκανίων που ενδιαφέρει την Τουρκία.
Επιπρόσθετα, η Τουρκία βλέπει την Αλβανία ως έναν αξιόπιστο εταίρο στο εσωτερικό της Χερσονήσου.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την ιστορική τους αρχή, που δεν είναι άλλη από την ίδια μοίρα των υπόλοιπων βαλκανικών λαών.
Ο αλβανικός λαός υποτάχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1517 και βρισκόταν υπό τον έλεγχο της έως το 1912.
Η Αλβανία εξεγέρθηκε με πρωτοβουλία διανοουμένων που βρήκαν την ευκαιρία να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της στις 10 Ιουλίου του 1913 και τα σύνορά της προσδιορίσθηκαν από τη Διάσκεψη του Λονδίνου και κατόπιν επικυρώθηκαν από τη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού. Η Αλβανία έγινε δεκτή ως ανεξάρτητη χώρα στην Κοινωνία των Εθνών το Δεκέμβριο του 1920. Έτσι, εγκρίθηκε η ανεξαρτησία της χώρας για δεύτερη φορά, ως συμβολή στη σταθερότητα της χώρας, αφού εξασφαλίστηκαν τα σύνορά της και έφεραν την ειρήνη με τους γείτονες.
Οι σχέσεις της Αλβανίας με την Τουρκία, άρχισαν το 1923 σε διπλωματικό επίπεδο. Τον Σεπτέμβριο του 1928 ανακηρύχθηκε το Βασίλειο της Αλβανίας υπό τον βασιλιά Ζογκ, αλλά η ανάδειξη αυτή εμπόδισε περαιτέρω η εμβάθυνση των σχέσεων με την Τουρκία, καθώς η αλβανική βασιλεία είχε ευρωπαϊκό προσανατολισμό, συγχρόνως ο Μουσταφά Κεμάλ δεν αναγνώρισε το νέο Βασίλειο και τον βασιλιά του.
Μετά την επιδείνωση των σχέσεων της Αλβανίας και Τουρκίας το 1928, τρία χρόνια μετά, το 1931, έγιναν προσπάθειες από τον Κεμάλ Ατατούρκ να προσεγγίσει την Αλβανία, που τη θεωρούσε ως σημαντικό σημείο στα Βαλκάνια, λόγω της εδραίωσης στην επιβληθείσα θρησκεία του Ισλάμ από τους Οθωμανούς, και από τότε άρχισε πάλι μια περίοδος φιλίας.
Με την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου το 1939, άρχισε νέα κατοχή στην Αλβανία. Ο Μουσολίνι, ο οποίος κατέλαβε την Αβησσυνία το 1936 και έλαβε δριμεία κριτική από την Κοινωνία των Εθνών, εισέβαλε στην Αλβανία το 1939.
Όλες οι διπλωματικές και προξενικές υπηρεσίες της Αλβανίας μεταφέρθηκαν στη Ρώμη και στις 3 Ιουνίου του 1939 πραγματοποιήθηκε συνθήκη ότι η Αλβανία ανήκε στην Ιταλία, τότε η τουρκική πρεσβεία στα Τίρανα έκλεισε.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, μόνο τρεις κομμουνιστικές χώρες (Βόρεια Κορέα, Λάος και Βιετνάμ) είχαν σχέσεις με την Αλβανία.
Ωστόσο, προσπάθησαν να συνεχίσουν τη σχέση τους με την Αλβανία κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους, η Τουρκία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και Τσεχοσλοβακία.
Μετά το θάνατο του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα το 1985, ήρθε στην εξουσία ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ραμίζ Αλία.
Κατά την περίοδο αυτή άρχισαν να εξασθενούν τα μέτρα απομόνωσης της χώρας και η Αλβανία έκανε δειλά βήματα για τον τερματισμό της απομόνωσης της από τον έξω κόσμο.
Την ίδια περίοδο η Τουρκία προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις της τότε με την Ιταλία και την Ελλάδα.
Το 1989 ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας επισκέπτεται την Τουρκία και υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας η Συνθήκη Πολιτισμού και η Συνθήκη Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.
Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου που κυριάρχησε αυτή η αντιπαράθεση σε όλες τις ξένες χώρες, η Αλβανία βρισκόταν περιτριγυρισμένη από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς. Η μεγάλη αλλαγή επήλθε μετά το 1992 όταν επιλέχθηκε ως πολιτική προτεραιότητα ο στόχος της ένταξης της χώρας με τη Δύση.
Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η κατάρρευση του κομμουνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, ανέδειξε μια νέα κλίση: την ταχύτατη προσέγγιση της Αλβανίας με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να έρθει η άνθηση των διμερών σχέσεων.
Η Τουρκία συμμετείχε στην επέμβαση του ΝΑΤO κατά της Γιουγκοσλαβίας, δέχθηκε πολλούς πρόσφυγες Αλβανούς από το Κοσσυφοπέδιο και λίγα χρόνια αργότερα, το 2008, η Τουρκία αναγνώρισε αμέσως την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μια ενέργεια που ήταν θετική στις σχέσεις με την Αλβανία.
Η ενσωμάτωση των Αλβανών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία
Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η πρώτη γνωστή μετανάστευση Αλβανών από την περιοχή της Αλβανίας και άλλες περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που κατοικούνταν από Αλβανούς, προς την Ανατολία είναι γνωστή από τον 15ο αιώνα σημειώνει η τουρκική πηγή «tungjatjeta.blogcu.com».
Η μετακίνηση αυτή των Αλβανών οφείλεται κυρίως στη αποδοχή της νέας θρησκείας του Ισλάμ και στην ένταξη τους στον οθωμανικό στρατό, όπου μετέβησαν μαζί με τις οικογένειές τους για εκπαίδευση.
Πριν από την κατάληψη της Χερσονήσου του Αίμου, από τους Οθωμανούς, οι Αλβανοί ήταν ενταγμένοι, ως μισθοφόροι στο Βυζαντινό Στρατό, όπως σημειώνεται, αλλά η συμμετοχή τους στον Οθωμανικό κατόπιν παρουσιάζεται ως μεγάλη, ίσως γιατί έχει καταγραφεί σε οθωμανικές στρατιωτικές πηγές.
«Οι Αλβανοί βρέθηκαν με πολλά καθήκοντα και κυρίως φύλασσαν το παλάτι του Σουλτάνου Φατίχ, ο οποίος τους έφερε στην Κωνσταντινούπολη και διέμεναν σε μια γειτονιά που έφερε το όνομα «Arnavutkoy», σημειώνει η ανωτέρω πηγή.
Οι Αλβανοί συμμετείχαν, επίσης, στο κίνημα των Νεοτούρκων ως ιδεολόγοι, όπως ο διανοούμενος Ιμπραήμ Τέμο, αλλά και ο τουρκικός εθνικός ύμνος γράφηκε από τον Αλβανό Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι.
Οι Αλβανοί συμμετείχαν σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ακόμη και ο τελευταίος κυβερνήτης της Θεσσαλονίκης κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ο Ταχσίν Πασάς, ήταν αλβανικής καταγωγής.
Σε απογραφή που είχε γίνει στην Τουρκία το 1965 καταγράφηκαν 535,520 Αλβανοί. Αυτοί κυρίως ζούσαν στις δυτικές επαρχίες και στο μέσο της Ανατολίας («tungjatjeta.blogcu.com»).
Μετά από τη γενική εικόνα στο ιστορικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη σχέση σε διπλωματικό επίπεδο, μια σχέση που απεικονίζεται σαφώς με επισκέψεις και συνεντεύξεις των δύο πλευρών.
Η τουρκική βάση στην Αδριατική
Η πρώτη στρατιωτική βάση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δημιουργήθηκε στην Αυλώνα της Αλβανίας το έτος 1997.
Ήταν η πρώτη στρατιωτική βάση ξένης χώρας, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Η εγκατάσταση των Τούρκων στο Πασαλιμάνι της Αυλώνας έγινε ακριβώς μετά τον εμφύλιο πόλεμο του ’97 και μέχρι σήμερα συνεχίζεται αδιάκοπτα η δραστηριότητά της. Καταλαμβάνει έκταση 20 στρεμμάτων και υπάρχει μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό.
Επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού
Το 2005 ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφθηκε την Αλβανία και δήλωσε την υποστήριξή του για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας συγχρόνως ότι επιθυμεί στη σύσφιξη των σχέσεων τόσο στην οικονομία όσο και στον τομέα της εκπαίδευσης, κυρίως με την ίδρυση τουρκικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, αναφέρθηκε στις καλές σχέσεις των δύο χωρών και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση των οικονομικών σχέσεων.
Έτσι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην έλευση στη χώρα τουρκικών εταιρειών που θα συμμετείχαν στην ιδιωτικοποίηση στρατηγικών τομέων της αλβανικής οικονομίας και από αυτήν την άποψη, υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας, σύμφωνα με την τουρκική πηγή (tuicakademi.org).
Μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να δημιουργείται ένα φιλοτουρκικό κίνημα στην Αλβανία, κυρίως, με την εγκατάσταση στη χώρα τουρκικών επενδύσεων.
Η Τουρκία προσπαθεί να εισέλθει σε πολλούς τομείς στο αλβανικό κράτος που εκτός από την οικονομία και την εκπαίδευση προσπαθεί να προσελκύσει και το στρατό διοργανώνοντας προτάσεις για στρατιωτική εκπαίδευση στην Τουρκία, αλλά και με την πρόταση να ανασυγκροτήσει μια κοινή στρατιωτική βάση στο εσωτερικό της Αλβανίας, στο αεροδρόμιο Kuçovë (sot.com.al).
Πριν από οκτώ χρόνια άρχισαν να δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ των Αλβανών και των Τούρκων με κείμενα που έλεγαν ότι «είναι πολύ δύσκολο, στην πραγματικότητα να καταμετρηθούν οι Αλβανοί στην Τουρκία με μοναδικό κριτήριο την αλβανική γλώσσα».
Σύμφωνα με το «tungjatjeta.blogcu.com» μπορεί κανείς να καταμετρήσει τους Αρμένιους και τους Έλληνες, αλλά δεν μπορεί τους Αλβανούς που έχουν ενσωματωθεί στον τουρκικό πληθυσμό. Ωστόσο, υπολογίζονται (θεωρητικά) περί το ένα εκατομμύριο, αφού σε πολλές δημόσιες θέσεις, ως «Τούρκοι», οι Αλβανοί υπηρέτησαν τον τουρκικό στρατό.
«Σήμερα, στα κατάλοιπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μπορεί κανείς να δει στα ερείπια των αποικιών μας, την παρουσία των Αλβανών, στη Λιβύη, Συρία, Σαουδική Αραβία που διετέλεσαν ως διπλωμάτες, επιχειρηματίες, αλλά και ανώτεροι πολιτικοί», θα τονίσει περαιτέρω την «αδελφική σχέση» μεταξύ των Τούρκων και των Αλβανών, η οποία σχέση αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές.
Το 2009, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, όπου επιβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Νταβούτογλου δήλωσε ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάργηση των θεωρήσεων μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις, τονίζοντας ότι οι τουρκικές επενδύσεις έχουν πλησιάσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια, βοηθώντας την ευημερία, την σταθερότητα και την ασφάλεια του αλβανικού λαού.
Ο Ιλίρ Μέτα, δήλωσε ότι είχε επιτευχθεί συναίνεση για τη λήψη πολιτικών διαβουλεύσεων σε διεθνή και διμερή σημαντικά θέματα τονίζοντας ότι με την συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι σταθερές σχέσεις των δύο πλευρών.
Την ίδια χρονιά μετέβη στην Αλβανία, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι, οι οποίοι προήδρευσαν στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών τους.
Οι συνομιλίες κατέληξαν στη «Συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και στη σχετική τροποποίηση του μνημονίου συμφωνίας για πολιτικές διαβουλεύσεις».
Ο Γκιουλ επεσήμανε ότι η Τουρκία θεωρεί την Αλβανία ως στρατηγικό εταίρο στην περιοχή και ανέφερε την υποστήριξη που είχε η Αλβανία για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Το 2011 ο πρόεδρος της Αλβανίας Τόπι, επισκέφθηκε το Μέγαρο Τσανκάγια (στην Άγκυρα), όπου το Γκιουλ δήλωσε ότι «για την Αλβανία είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ό, τι χρειασθεί σε κάθε τομέα, για να την υποστηρίξουμε», επίσης τόνισε ότι η Τουρκία στηρίζει τον προσανατολισμό της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος της Αλβανίας, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψής του στην Τουρκία, ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την υποστήριξη της χώρας του στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Έντμοντ Παναρίτι, επισκέφθηκε το 2012 την Κωνσταντινούπολη για να παρακολουθήσει το συνέδριο “Balkan Savaşlarından Balkan Barışına” -‘ Βαλκανικοί πόλεμοι στην Βαλκανική Ειρήνη».
Συναντήθηκε τότε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Νταβούτογλου τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Τουρκία στην Αλβανία για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και επεσήμανε ότι μέσω της ιστορικής διαδικασίας η Αλβανία είναι ένας στρατηγικός εταίρος και είπε χαρακτηριστικά «εμείς βλέπουμε τις επιτυχίες του αδελφού μας ως δικές μας επιτυχίες».
Σημείωσε ακόμη ότι η Τουρκία μέσα σε λίγα χρόνια έγινε ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία.
Στη διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν, επίσης, περιφερειακά θέματα και συζήτησαν το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν.
Ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο. Υπενθύμισε, ακόμη, ότι η Τουρκία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα δώσει κάθε δυνατή υποστήριξη στην Αλβανία.
Την ίδια χρονιά στην Κωνσταντινούπολη στο πανεπιστήμιο της Θράκης (Trakya Üniversitesi) έγινε ένα συνέδριο για τις «τουρκο-αλβανικές σχέσεις» (Türkiye – Arnavutluk İlişkileri), όπου επισημάνθηκε η ιστορική σχέση Αλβανών και Τούρκων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις σχέσεις των δύο πλευρών κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Επισημάνθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος του αλβανικού λαού βρίσκεται στην Τουρκία και ζει αδελφικά με τον τουρκικό λαό.
«Παρότι πριν από 100 χρόνια έγινε ο διαχωρισμός των δύο λαών με την ανεξαρτησία της Αλβανίας, πιστεύουμε ότι οι δεσμοί μας είναι ισχυροί», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Εντίθ Χάρτζι, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
Το 2012, ο πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ επισκέφθηκε την Αλβανία και συναντήθηκε με την πρόεδρο της αλβανικής Βουλής Γιοζεφίνα Τοπάλι. Η επίσκεψη έγινε με αφορμή την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας της Αλβανίας.
Ο Τσιτσέκ σε ομιλία του τόνισε ότι είναι σημαντική η ειρήνη στα Βαλκάνια και η Αλβανία είναι μια χώρα που αποτελεί βάση για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Το 2013, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ δέχθηκε την πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου Γιοζεφίνα Τοπάλι στο μέγαρο Τσανκάγια. Η αλβανική αντιπροσωπεία πήγε να επιβεβαιώσει εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας.
Η Συνεργασία Τουρκίας Αλβανίας στον στρατιωτικό τομέα
Αξιοσημείωτες είναι, πέρα από τις πολιτικές και πολιτιστικές σχέσεις, οι στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αλβανίας.
Μετά από την υποστήριξη χρόνων της Τουρκίας, η Αλβανία όταν εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ ανέπτυξε περαιτέρω τις στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία.
Η Τουρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση του αλβανικού στρατού παρέχοντας δωρεάν στρατιωτικό εξοπλισμό και τη δυνατότητα εκπαίδευσης του στρατιωτικού προσωπικού της Αλβανίας.
Αλβανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύονται στις στρατιωτικές ακαδημίες της Τουρκίας και ασκούνται σε διάφορα εξειδικευμένα μαθήματα. Συγχρόνως γίνονται δεκτοί οι Αλβανοί σε δημόσια σχολεία της Τουρκίας σε τομείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οργάνωση της αλβανικής διοίκησης.
Δημοσίευμα της ιστοσελίδας «sot.com.al», σημειώνει ότι το προσωπικό των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα εκπαιδεύεται στο Κέντρο Σύμπραξη για την Ειρήνη στην Τουρκία.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται με δαπάνες της Τουρκίας, βάσει της εφαρμογής της πρόσφατης συμφωνίας για την οικονομική συνεργασία μεταξύ των Στρατιωτικών Συμβουλίων των υπουργών της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Η εκπαίδευση θα είναι σε διάφορες μορφές, ορισμένες μάλιστα θα παραμείνουν μυστικές.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία θα αυξήσει την στρατιωτική παρουσία της στην Αλβανία, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.
Η Τουρκία αποφάσισε να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου Kuçovë. Το έργο προβλέπει σε μια κοινή στρατιωτική βάση στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την προστασία της Αλβανίας. Συμφωνήθηκε, ακόμη, η Τουρκία να βοηθήσει τον αλβανικό στρατό, όχι μόνο με την εκπαίδευση και την οικονομική υποστήριξη αλλά και με την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Έτσι συγχρόνως με την παρουσία των Αμερικανών στην Αλβανία υπάρχει έντονη η παρουσία του τουρκικού στρατού, που σύμφωνα με το δημοσίευμα της «sot.com.al» αυτό έχει θορυβήσει την Αθήνα που την βλέπει ως απειλή για την ελληνική κυριαρχία στα Βαλκάνια.
Συμφωνίες
Η Τουρκία και η Αλβανία έχουν συνάψει σχετικές στρατιωτικές συμφωνίες.Ορισμένες που έχουν δημοσιευθεί από την τουρκική πλευρά (tuicakademi.org) αναφέρονται:
Συμφωνία του 1992 που τέθηκε σε ισχύ το 1993, για την κατάρτιση στον στρατιωτικό τομέα μεταξύ Αλβανίας και Τουρκίας καθώς και συμφωνία τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας.
Συμφωνίες που υπεγράφησαν το 2005, 2007, 2008, 2009 και προβλέπουν Στρατιωτική Βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό του αλβανικού στρατού.
Συμφωνία του 2010, που τέθηκε σε ισχύ το 2011, προβλέπει την οικονομική υποστήριξη του αλβανικού στρατού.
Ακολούθησαν παροχές στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία στην Αλβανία. Μερικές που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας όπως αυτή του Δεκεμβρίου του 2013 από το τουρκική «dunya.com», όπου σημειώνεται η δωρεά 37 στρατιωτικών οχημάτων, γεννητριών, πολυβόλων, ασύρματα τηλέφωνα, κλπ, συνολικής αξίας 137 χιλιάδων δολαρίων για τη βελτίωση των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων.
Μάλιστα, κατά την τελετή παράδοσης, σε στρατόπεδο πλησίον των Τιράνων, μίλησε η νέα τότε υπουργός Άμυνας Μίμη Κοδέλι, η οποία ευχαρίστησε τον Τούρκο πρέσβη, Χινταγέτ Μπαϊρακτάρ, ενώ ο στρατιωτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας διάβασε μήνυμα του επικεφαλής του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Ντεζντέτ Όζελ:
«Η Αλβανία και η Τουρκία έχουν 500 χρόνια κοινής ιστορίας, οι Αλβανοί είναι αδέλφια μας. Η Αλβανία έγινε σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Η Αλβανία παρά του ότι είναι μια μικρή χώρα διαδραματίζει ενεργό ρόλο. Από το 1993, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του αλβανικού στρατού εργαζόμαστε μαζί για να τον κάνουμε έναν σύγχρονο στρατό. Η βοήθειά μας είναι τόσο στον εξοπλισμό όσο και στην παιδεία».
Οι πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας, έλαβαν μια δυναμική μορφή, όταν η νέα κυβέρνηση του Έντι Ράμα ανήλθε στην εξουσία τον Σεπτέμβριο του 2013.
Άρχισαν εντατικές συναντήσεις μεταξύ των ηγετών του αλβανικού κράτους και της Τουρκίας με κυρίαρχο θέμα την εμβάθυνση της συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με αλβανικά δημοσιεύματα λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην Άγκυρα και αρκετές εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αλβανία, Αλβανοί στρατιωτικοί θα μεταβούν στην Τουρκία για εντατική εκπαίδευση ‘στο πλαίσιο της ανάπτυξης της στρατιωτικής δύναμης της Αλβανίας στα Βαλκάνια».
Στις 4 Ιουνίου του 2015 τουρκικά δημοσιεύματα σημειώνουν τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας προς τον αλβανικό στρατό στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Αλβανίας.
Χορηγήθηκαν δωρεάν 27 οχήματα τύπου ‘LandRover’. Σε ειδική τελετή για την παράδοση των οχημάτων αυτών ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αλβανία, Χινταγέτ Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι η βοήθεια αυτή προβλέπεται από τις στρατιωτικές συμφωνίες και καλύπτουν την περίοδο 2010- 2013.
Συγχρόνως τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται στην βάση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην Αυλώνα και τονίζουν ότι υπηρετούν Τούρκοι στρατιώτες που εναλλάσσονται ανά εξάμηνο. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι 4 αξιωματικοί, 5 υπαξιωματικοί και 14 στρατιώτες βρίσκονται σε υπηρεσία σε 24ηβάση.
Τούρκικο δημοσίευμα της 21 Δεκεμβρίου του 2015 (savunmaveteknoloji.com) αναφέρει ότι στην 28η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία στην Άγκυρα βρίσκονται Αλβανοί στρατιωτικοί μαζί με Σκοπιανούς οι οποίοι εκπαιδεύονται από τον τουρκικό στρατό. Μέρος των μαθημάτων είναι και η εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας.
Δημοσίευμα της 29ης Φεβρουαρίου του 2016 (yenicaggazetesi.com.tr) σημειώνει ότι η Τουρκία έχει μια συνεχή στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράκ και γίνονται προσπάθειες για δημιουργία βάσης στη Σομαλία.
Τον Ιούνιο του 2016, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα ότι η χώρα είναι έτοιμη να δεχθεί στο έδαφός της στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή, η υπουργός Άμυνας της Αλβανίας Μιμή Κονέλι, δήλωσε ότι η χώρα, παρά τη μικρή της συμβολή -από οικονομικής απόψεως, θα αυξήσει μέχρι το τέλος του 2016 τις αμυντικές δαπάνες της κατά 12%.
Τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, αλβανικά δημοσιεύματα, τονίζουν ότι η Τουρκία είναι προσηλωμένη στην ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης της Αλβανίας, ιδιαίτερα τώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, απείλησαν ανοικτά την Αλβανία, οι οποίοι υπενθύμισαν τη στρατιωτική υπεροχή και την οικονομική δύναμη της Ελλάδας.
Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία δήλωσε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τον αλβανικό στρατό με εξοπλισμό, κατάρτιση και τεχνική βοήθεια (gazetatema.net).
Στην Αλβανία, όσο και στο Κοσσυφοπέδιο, τονίζεται συχνά ότι η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους Αλβανούς, ενώ αναφέρονται ως εχθρικές χώρες τόσο η Σερβία, όσο και η Ελλάδα.
Πηγές-Αναφορές:
http://savunmaveteknoloji.com/tskdan-arnavutluk-ve-makedonyali-askerlere-egitim/
http://www.milliyet.com.tr/adriyatik-teki-turk-ussu-gundem-2228426/
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/turkiye-iki-ulkede-askeri-us-kuruyor-132294h.htm
http://www.echedoros-a.gr/2016/06/12.html
http://tungjatjeta.blogcu.com/turkiye-arnavutlari/2400309
http://www.dunya.com/gundem/tsk039dan-arnavutluk039a-askeri-yardim-haberi-231627
http://www.tuicakademi.org/turkiye-ve-arnavutluk-iliskileri/
http://www.oranews.tv/vendi/kodheli-kontrate-me-shba-per-250-mjete-te-blinduara/
http://telegrafi.com/nendetesja-turke-zbarkon-ne-portin-e-durresit/amp/
https://sot.com.al/politike/kupola-e-ushtris%C3%AB-shqiptare-zbarkon-p%C3%ABr-trajnim-n%C3%AB-turqi-aeroporti-i-ku%C3%A7ov%C3%ABs-baz%C3%AB-e
http://www.gazetatema.net/2016/12/06/ndihma-ushtarake-e-turqise-per-shqiperine-pas-kercenimit-grek-pse-u-frikesua-ministri-grek-i-mbrojtjes/
http://www.echedoros-a.gr/2017/04/blog-post_49.html
http://m.time.ikub.al/Lajme/17-03-20-Hapet-Zyra-e-re-e-Mobilizimit-ne-Korce-Kodheli-Organizimi-i-trupave-rezerviste-i-nevojshem-1.aspx
http://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/tskdan-arnavutluk-ordusuna-yardim,q8Krhhv7UEe_BtYzKWTdUQ
Πηγή:http://www.echedoros-a.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.