Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ο τομέας άμυνας της Βουλγαρίας είναι υπό κατάρρευση

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Βουλγαρίας συνεχίζει να βρίσκεται σε ένα καταστροφικά χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι δαπάνες άμυνας να είναι σαφώς ανεπαρκείς για οτιδήποτε επενδύσεις. Αυτή η πληροφορία της κατάστασης δίνεται από το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας.

Ο προϋπολογισμός άμυνας έχει μειωθεί κατά 99, 8 εκατομμύρια λέβα έως την 31η Ιουλίου του προϋπολογισμού ήταν 1,078 δισεκατομμύρια λέβα, το οποίο αντιπροσωπεύει το 1,34% του ΑΕΠ. Μετά την εφαρμογή της πρώτης δόσης περιορισμού των δαπανών, δηλαδή περικοπές κατά 5% για την ασφάλιση του προϋπολογισμού άλλων δημόσιων ταμείων, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας αντιπροσώπευε 1,027 δισεκατομμύρια λέβα, που είναι 1,27% ΑΕΠ. Από τις αρχές του προσεχούς Αυγούστου με μια νέα μείωση του 5% ο προϋπολογισμός μειώθηκε στα 978 εκατομμύρια λέβα, δηλαδή κάτω από το ψυχολογικό όριο του ενός δισεκατομμυρίου, που είναι 1,21% του ΑΕΠ.

Ο λόγος της κατανομής του κόστους εργασίας, δηλαδή για τους μισθούς του προσωπικού και η τρέχουσα συντήρηση και εξοπλιστική, χωρίς τη μείωση του προϋπολογισμού, θα είναι 75: 20: 5. Μετά την πρώτη μείωση η αναλογία αυτπη άλλαξε σε 80: 17: 3, ενώ με την δεύτερη μείωση η αναλογία είναι τώρα 90: 9: 1.


Όπως μπορεί να φανεί από τα μεγέθη αυτά, ο προϋπολογισμός άμυνας της Βουλγαρίας αντιμετωπίζει δυσκολίες να ανταποκριθεί σε δαπάνες που αφορούν το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Βουλγαρία οφείλει στην Ρωσία 14 εκατομμύρια λέβα για την επισκευή των κινητήρων των αεροσκαφών MiG-29, και τώρα αναζητείται τρόπος για να αναβληθεί αυτή η πληρωμή, επειδή προτεραιότητα είναι τα καύσιμα και οι σχεδιαζόμενες ασκήσεις.

Σημειώνται ότι η Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία είναι σε μια χείριστη κατάσταση. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι από την βουλγαρική αεροπορική βάση Graf Ignatievo απογειώθηκαν και πάλι τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-21 για αποστολές περιπολίας του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας. Πρόκειται για δακτυλομετρούμενα αεροσκάφη σε βουλγαρική υπηρεσία, τεχνολογίας μισού αιώνα νωρίτερα.

Ένα επόμενο θέμα είναι η μεγάλη εξάρτηση από την Ρωσία για θέματα προμήθειας ανταλλακτικών και συντήρηση του στρατιωτικού εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων της γειτονική χώρας. Η κρίση στην Ουκρανία αναμένεται τώρα να επιδεινώσει την κατάσταση.

Πηγή:http://www.fox2magazine.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.