Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Η εγαρμογή buycott app για μποϋκοτάζ του Ισραήλ

Οι αλληλέγγυοι στην Παλαιστίνη χρησιμοποιούν την εφαρμογή buycott app για να μποϊκοτάρουν προϊόντα ισραηλινών και φιλο-ισραηλινών εταιριών

Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι μποϊκοτάρουν αγαθά που παράγονται από εταιρίες που συνδέονται με το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για smartphones που σκανάρει τα barcodes.

Καθώς επικριτές της ισραηλινής πολιτικής στη Γάζα χάνουν την πίστη τους στις κυβερνήσεις ότι θα αναλάβουν δράση, μια νέα εφαρμογή τους βοηθά να το κάνουν οι ίδιοι. Η εφαρμογή buycott επιτρέπει στους χρήστες να αναγνωρίσουν την πηγή των προϊόντων τους άμεσα ώστε οι αγορές τους να μην έρχονται σε σύγκρουση με τα πιστεύω τους. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν λίστες απαγορευμένων προϊόντων για να υποστηρίξουν τα δικά τους συμφέροντα ή σκοπούς, αλλά οι αντι-ισραηλινές λίστες είναι αυτές που εκτόξευσαν τη δημοτικότητα της εφαρμογής.

Ο δημιουργός της εφαρμογής Ιβάν Πάρντο λέει στο Forbes: «Παρατήρησα πριν από 3 εβδομάδες πως βλέπαμε μια ασυνήθιστη άνοδο στην κίνηση, αλλά δεν υπήρχαν άρθρα για την εφαρμογή ή για καμπάνιες για το Ισραήλ. Το επόμενο που είδα ήταν ότι το buycott ήταν στις κορυφαίες 10 εφαρμογές στη Βρετανία και την Ολλανδία, και νούμερο ένα στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η πληροφορία διαχεόταν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»


Η εφαρμογή Buycott έχει διάφορες ομάδες στις οποίες μπορούν οι χρήστες να συμμετάσχουν, με μια από τις πιο πετυχημένες να είναι η “Long live Palestine, boycott Israel” (Ζήτω η Παλαιστίνη, μποϊκοτάζ στο Ισραήλ). Ενώ αριθμούσε μερικές εκατοντάδες χρήστες στα μέσα Ιουλίου, έχει σημειώσει άνοδο σε δημοτικότητα σε ένα μήνα, με πάνω από 250 χιλιάδες ανθρώπους [ΣτΜ πλέον φτάνουν τους 350.000] να έχουν εγγραφεί σύμφωνα με τον ιστότοπο της Buycott.

Η ομάδα «Long Live Palestine, boycott Israel” στην εφαρμογή Buycott στήθηκε τον Απρίλιο από έναν Βρετανό έφηβο. Ενισχύεται όλο και περισσότερο. Η ομάδα είδε την κίνηση να ανεβαίνει κατά σχεδόν 30% μέσα σε 12 ώρες το πρωί της Πέμπτης 7 Αυγούστου.
Η ομάδα απευθύνεται σε «απλούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που χρησιμοποιούν το δικαίωμά τους να θέσουν τέλος στην καταπίεση στην Παλαιστίνη. Είναι ένας ειρηνικός τρόπος να ασκηθεί διεθνής πίεση στο κράτος του Ισραήλ και ακολουθεί το παράδειγμα του επιτυχημένου μποϊκοτάζ εναντίον του Νοτιοαφρικανικού Απαρτχάιντ» λέει ένα μήνυμα στην σχετική ιστοσελίδα της ομάδας.
Η εφαρμογή λειτουργεί επιτρέποντας στους καταναλωτές να σκανάρουν τα barcodes προϊόντων, όπως χούμους, για να δουν εάν έχουν παραχθεί στο Ισραήλ, ή αν έχουν σχέση με εταιρίες που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Η διαδικασία σκαναρίσματος χρειάζεται μόλις λίγα δευτερόλεπτα και παρέχει πληροφορίες για την εταιρία όπως την έδρα της και τον ιστότοπό της.

Η ομάδα «Long Live Palestine, boycott Israel» έχει πλέον γύρω στις 80 εταιρίες στη λίστα αποφυγής: από την Victoria’s Secret που είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες της Delta Galil, η οποία λειτουργεί εργοστάσιο υφαντουργίας στο βιομηχανική ζώνη του εποικισμού Μπαρκάν, μέχρι τη Volvo, μηχανήματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για να καταστρέψουν παλαιστινιακά χωριά.

Μεγάλο μέρος της πληροφόρησης φαίνεται να προέρχεται από τον ιστότοπο http://www.inminds.com/
Αλλά η εφαρμογή υποστηρίζει και εταιρίες όπως η παλαιστινιακή εταιρία ζυθοποιίας Taybeh στη Δυτική Όχθη. Επίσης στη λίστα είναι εταιρίες «δίκαιου εμπορίου» όπως η Al-Muqadasa Fair Trade Producers’ Company και η Ζaytoun CIC. Αλλά και η εταιρία καλλυντικών LUSH που υποστήριξε τραγούδι για την Παλαιστίνη.

Η ομάδα «Long Live Palestine, boycott Israel» δεν είναι η μόνη για μποϊκοτάζ ισραηλινών προϊόντων ή προϊόντων από τους ισραηλινούς εποικισμούς. Μια άλλη ομάδα, η Avoid Israeli Settlement Products έχει ήδη πάνω από 160 χιλιάδες μέλη.

O Πάρντο επισημαίνει πως η εφαρμογή δεν σχεδιάστηκε ειδικά για να πλήξει το Ισραήλ και ο ίδιος λέει πως δεν έχει ιδιαίτερη άποψη για το ζήτημα.
«Με ενοχλεί που πολύς κόσμος κατεβάζει το buycott και νομίζει ότι σχεδιάστηκε ειδικά για να μποϊκοταριστεί το Ισραήλ. Δεν έγινε γι’ αυτό και για να αντικρούσω αυτήν την ιδέα ενθαρρύνω ενεργά φιλο-ισραηλινές ομάδες να ξεκινήσουν καμπάνιες υποστήριξης του Ισραήλ.»

Πηγές: RT, Sky News, buycott.com

Υ.Γ. Ευχαριστούμε το φίλο που μας παρείχε την πληροφόρηση και μας έδειξε τον τρόπο που χρησιμοποιείται η εφαρμογή, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ηράκλειο.

Πηγή:http://intifadagr.wordpress.com/2014/08/21/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.