Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Επιδρομή στην πόλη:Οι άστεγοι ως τουριστική ατραξιόν...


Του Κωστή Μαργιόλη 

Το 2014 ανακοινώνεται στον τύπο* η έναρξη του «πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα» προγράμματος «Αόρατες διαδρομές» στην Αθήνα. Περίπου δέκα χρόνια μετά, το ίδιο πρόγραμμα επιδοτείται από ειδικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η οποία αναπτύσσεται πια με ρυθμούς αντίστοιχους των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας και δέχεται 30 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο έχοντας εξαλείψει  το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης. Ταυτόχρονα έχει ανακοπεί η εξάπλωση των ανθρώπων του περιθωρίου (ναρκομανείς, άστεγοι κτλ), κάτι που αποτελούσε ανασχετικό παράγοντα στην προσέλκυση τουριστών στο κέντρο.

Οι λιγοστοί «περιθωριακοί» που κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι στους δρόμους είναι την ίδια στιγμή αξιοθέατα (όπως τα λιοντάρια στο τσίρκο) και ξεναγοί του εαυτού τους, αφού όσοι από αυτούς περνούν τις εξετάσεις του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης έχουν το δικαίωμα να συνοδεύουν επί αμοιβή γκρουπ τουριστών που επιθυμούν να ζήσουν «μια μέρα μέσα στην άγρια ζούγκλα της Αθήνας».


Η ξενάγησή μας ξεκινάει σε πέντε λεπτά. Παρακαλώ μαζευτείτε για να προχωράμε όλοι μαζί. Θα περάσουμε από δύσκολα σημεία και για τη δική σας ασφάλεια θα ήταν καλό να κλείσετε τα φερμουάρ από τις τσάντες σας, να βγάλετε από τις κωλότσεπες τα πορτοφόλια σας, να μη χρησιμοποιείτε τα iPhone και τα tablet σας, να περάσετε χιαστί πάνω σας τις φωτογραφικές μηχανές και γενικώς να είστε προσεκτικοί, σιωπηλοί και κουμπωμένοι σε όλη τη διάρκεια της περιήγησής μας.  Θα δείτε πρόσωπα εξαγριωμένα αλλά μην τρομάξετε, δαγκώνουν μόνο αν κινηθείτε απειλητικά προς το μέρος τους. Θα περάσουμε δίπλα από μισοπεθαμένα ερείπια, ξυστά από σκελετωμένους άστεγους, σύρριζα από εξαϋλωμένα σαρκία με μαύρους κύκλους σαν σακούλες κάτω από τα μάτια, πληγές που χάσκουν αρρώστια και όπιο παντού στο σώμα. Μη δώσετε ούτε λεφτά ούτε σημασία στα απλωμένα χέρια τους, έτσι κι αλλιώς δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν την παρουσία σας. Προσέξτε μόνο μην τα πατήσετε, υπάρχει κίνδυνος να αντιδράσουν βίαια. Σε αυτή την περίπτωση να ξέρετε ότι είστε ασφαλισμένοι από την εταιρεία μας για σωματικές βλάβες. Η αποζημίωση σάς καλύπτει ιατρικά έξοδα μέχρι 10.000 ευρώ. Καλή σας διασκέδαση! Η επιδρομή μας… Συγγνώμη, συγγνώμη! Η εκδρομή μας, ήθελα να πω, στην άγρια ζούγκλα της Αθήνας, ξεκινάει αμέσως.


Εδώ στη Μασσαλίας είναι μια όμορφη γειτονιά πρέζας και άλλων σκληρών ναρκωτικών ουσιών. Αν είστε τυχεροί θα δείτε να γίνεται μπροστά σας η ανταλλαγή με τους ντίλερς και τα πρεζόνια. Θα περάσουμε πρώτα από τα άνετα ξύλινα παγκάκια που είχε τοποθετήσει ο Δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας του κυρίου Αβραμόπουλου, ο οποίος σήμερα διαπρέπει στις Βρυξέλλες ως πρόεδρος στην Κομισιόν. Αν σκύψετε λίγο θα δείτε κάτω από αυτά χρησιμοποιημένες σύριγγες. Α, να εδώ εσείς που είστε μπροστά-μπροστά βλέπετε κιόλας ένα πρεζόνι που σουτάρει τη δόση της. Είναι εκείνη με το ροζ τιραντέ μπλουζάκι…

Ξέχασα να σας πω και μια ιστορία που λίγοι πια θυμούνται στην Αθήνα. Ήταν πριν δεκαπέντε χρόνια, αν θυμάμαι καλά, που σε αυτό εδώ το κτήριο είχε μεταφερθεί μια ομάδα λαθρομεταναστών από την Κρήτη οι οποίοι ζητούσαν να νομιμοποιηθούν. Εκείνο το βράδυ είχαν μαζευτεί απέξω για συμπαράσταση άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου και άλλων οργανώσεων της Αριστεράς που έχουν πλέον απαγορευτεί από το νόμο. Οι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν τελικά με ασφάλεια σε ένα άλλο κτήριο, όπου συνέχισαν την απεργία πείνας προκειμένου να εκβιάσουν την έκδοση των αδειών παραμονής τους στη χώρα. Εκείνη την εποχή υπολογίζεται ότι ζούσαν στην Ελλάδα πάνω από δύο εκατομμύρια μετανάστες, οι περισσότεροι παράνομοι. Σήμερα ζουν μόνο στην Αθήνα δέκα – δεκαπέντε χιλιάδες, οι οποίοι το βράδυ διανυκτερεύουν στο κέντρο ανοικτής φιλοξενίας της Αμυγδαλέζας και κάθε πρωί μεταφέρονται στο κέντρο με ειδικά λεωφορεία του ΟΑΣΑ (πιθανόν να τα έχετε δει, είναι κάτι πορτοκαλί που έχουν σιδερένιο πλέγμα γύρω από τα τζάμια) όπου τους παραλαμβάνουν οι εταιρείες απασχόλησης αλλοδαπών και τους κατευθύνουν όπου υπάρχει ανάλογη ζήτηση ανειδίκευτης εργασίας. Να σας πω ακόμα ότι ο αριθμός τους πλέον μειώνεται ταχύτατα. Σας είπα νομίζω ότι μόνο στην Αθήνα ζουν πλέον μετανάστες, στην επαρχία και τις υπόλοιπες πόλεις έχουν εξαφανιστεί πλήρως από τότε που δημιουργήθηκαν τα ειδικά σώματα πολιτοφυλακής (τα λεγόμενα ΕΣΠΟ). Η κυβέρνηση έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κάνει πράξη αυτό που είχε υποσχεθεί από το 2010 περιορίζοντας θεαματικά την είσοδο λαθραίων από τον Έβρο και το Αιγαίο.

Εδώ τώρα έχουμε φτάσει απέναντι από την πλατεία Κλαυθμώνος. Πρόκειται για το ιστορικό όνομα της πλατείας το οποίο είχε κάποτε αλλάξει σε πλατεία Εθνικής Συμφιλίωσης. Είχε τοποθετηθεί μάλιστα ένα τεράστιο γλυπτό που έδειχνε τρία ανθρώπινα σώματα με συγκλίνοντα υψωμένα χέρια. Εδώ και τέσσερα χρόνια το έργο αυτό αντικαταστάθηκε έπειτα από δημοψήφισμα που προκάλεσε η δημοτική παράταξη της «Ελληνοχριστιανικής Αυγής» και τοποθετήθηκε το άγαλμα που βλέπετε εκεί στο κέντρο. Συμβολίζει, όπως γράφει και η μπρούτζινη πινακίδα που βρίσκεται στη βάση του, την ελληνική οικογένεια, το κύτταρο της σύγχρονης κοινωνίας και θεματοφύλακα των πατρογονικών αξιών του ελληνισμού.

Ας περάσουμε απέναντι… Βλέπετε ξεκάθαρα το διαχωρισμό της πλατείας σε δύο διαζώματα. Στο πάνω μέρος, αυτό που είμαστε τώρα και εφάπτεται της οδού Σταδίου, οι ξύλινες κατασκευές χρησιμοποιούνται το χειμώνα από τις γύρω καφετέριες. Α, να σας πω κι αυτό που μπορεί να σας ενδιαφέρει, οι κιτρινοκόκκινες ομπρέλες που έχουμε εδώ μπροστά ανήκουν στην αλυσίδα καφέ / εστιατορίων Mlks, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας από μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας και γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό. Όσοι έρχεστε από την Αγγλία, τη Γαλλία ή την Ιταλία θα έχετε δει σίγουρα το χαρακτηριστικό λογότυπο της φίρμας. Οι ιδρυτές της επιχείρησης έχουν κάνει πολλές δωρεές στην Αθήνα, άλλωστε ο ένας από αυτούς εκλέχτηκε πέρσι δήμαρχος της πόλης, ενώ ο άλλος είναι ιδιοκτήτης της μίας από τις δύο μεγαλύτερες ομάδας μπάσκετ της χώρας.

Στο κάτω μέρος λοιπόν, τα παραπήγματα που έχουν στηθεί με προσφορά του ίδιου του δημάρχου παρέχουν τη στοιχειώδη προστασία σε περίπου εκατό άστεγους του κέντρου της Αθήνας. Θα θυμάστε που σας έλεγα νωρίτερα για τα κέντρο φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα. Τέτοια κέντρα υπάρχουν πλέον σε κάθε δήμο της Αττικής όπου έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότεροι λαθρομετανάστες, άστεγοι, ναρκομανείς και άλλες κατηγορίες του πληθυσμού που για οποιοδήποτε λόγο αδυνατούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Όσοι λοιπόν από τους άστεγους δεν χωρούν σε αυτά τα κέντρα ζουν σε πρόχειρες κατασκευές σαν αυτή μέσα στο κέντρο της πόλης, αλλά σε πολύ καλύτερες συνθήκες σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία της ελληνικής κρίσης. Μέσα σε αυτά τα παραπήγματα υπάρχει θέρμανση το χειμώνα, χημικές τουαλέτες που καθαρίζονται συνήθως από τις εταιρείες απασχόλησης αλλοδαπών και καθημερινό συσσίτιο που παρέχει ο δήμος. Μόνη υποχρέωση των ενοίκων είναι να καταβάλουν ετησίως ένα συμβολικό ενοίκιο της τάξης των 500 ευρώ το οποίο τους απαλλάσσει από κάθε άλλη φορολογία και τους παρέχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Γι’ αυτό άλλωστε και αυτοί οι άστεγοι θεωρούνται «ελίτ» από τους υπόλοιπους και συχνά παρατηρούνται συμπλοκές στους δρόμους μεταξύ των πρώτων και όσων ζουν στα κέντρα φιλοξενίας που, όπως και να το κάνουμε είναι «β’ κατηγορίας», αφού ούτε πολιτικά δικαιώματα έχουν, ούτε μπορούν να μετακινηθούν εκτός ορίων νομού χωρίς ειδική άδεια του Υπουργείου Προστασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων.

Αλλά ας κατηφορίσουμε προς την περιοχή της Ομόνοιας που παρουσιάζει, όπως ξέρετε, το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον…



*(http://www.kathimerini.gr/782974/article/epikairothta/ellada/aorates-diadromes-sthn-a8hna-me-3enagoys-nyn-kai-prwhn-astegoys )

Πηγή:http://www.toperiodiko.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.