Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με κατεδαφίσεις στις Δρυμάδες Χειμάρρας...


...ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας

Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας συμπεριλαμβανομένης. Προϋπόθεση, όμως, της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των χωρών αυτών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Η παραβίαση των ως άνω αρχών από υποψήφιο κράτος σημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν επιθυμεί τον ευρωπαϊκό του δρόμο.

Υπενθυμίζουμε ότι η οικοδόμηση κράτος δικαίου και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων, η οποία συνδέεται ρητά με την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών των μειονοτήτων, έχουν τεθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας.

Δυστυχώς, καταστρατηγώντας κάθε έννοια κράτους δικαίου, οι αλβανικές Αρχές ξεκίνησαν, σήμερα, την κατεδάφιση, στις Δρυμάδες Χειμάρρας, τουριστικών ακινήτων που ανήκουν σε μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η κατεδάφιση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά παρέκκλιση των προβλέψεων του αλβανικού νόμου και προτού εκδοθούν οι τελικές δικαστικές αποφάσεις.

Το γεγονός ότι οι κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρά τις αντίθετες νομοθετικές προβλέψεις που απαγορεύουν τέτοιες δραστηριότητες σε αυτό το χρονικό διάστημα, επιβεβαιώνει ότι η Αλβανία δεν έχει κατανοήσει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Η Ελλάδα και η ΕΕ έχουν καταστήσει σαφή την ευρωπαϊκή απαίτηση για κατοχύρωση των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η πρόοδος στην εμπέδωση του κράτους δικαίου, καθώς και η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μειονοτήτων, περιλαμβανομένου του περιουσιακού, αποτελούν σαφείς προϋποθέσεις σύμφωνα με την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Πηγή:http://www.mfa.gr/epikairotita

..//..


Νέα ειδοποιητήρια κατεδαφίσεων έστειλαν σε Βορειοηπειρώτες στην Χιμάρα

Λίγες μόνο ημέρες μετά την επανεκλογή του Έντι Ράμα, η κυβέρνηση επανέρχεται στις γνωστές πρακτικές πίεσης του ντόπιου στοιχείου στην περιοχή της Χιμάρας: Στις 17 Ιουλίου εστάλησαν νέα ειδοποιητήρια κατεδάφισης που καλούν τους ιδιοκτήτες δύο κτιρίων στο χωριό Δρυμάδες, να εκκενώσουν «άμεσα» εντός πέντε μόλις ημερών τις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες κατεδάφισης. Τα ειδοποιητήρια εστάλησαν από την «Περιφερειακή Διεύθυνση Εθνικού Πολιτισμού» που υπάγεται στο Υπουργείου Πολιτισμού και αναφέρουν ότι σύμφωνα με την απόφαση 780/02.11.2016 του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης.

Τα ειδοποιητήρια αυτά αποτελούν τεκμήρια των παράνομων πρακτικών της κυβέρνησης:

Αφενός, σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία, απαγορεύεται κάθε οικοδομική εργασία (όπως και οι κατεδαφίσεις), εν μέσω της τουριστικής περιόδου και συγκεκριμένα από την 25η Ιουνίου μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου. Αφετέρου, για το ένα από τα δύο κτίρια εκκρεμεί δικαστική απόφαση που αφορά την αποζημίωση για την κατεδάφισή του.

Όσον αφορά τις ίδιες τις υπό κατεδάφιση ιδιοκτησίες πρόκειται για δύο τουριστικές επιχειρήσεις στους Δρυμάδες, ένα κτίριο του 1936 και ένα νεότερο το οποίο οι ιδιοκτήτες του έχουν εγγράψει στο υποθηκοφυλακείο με τις διαδικασίες που προβλέπει η πολυδιαφημισμένη από τον πρωθυπουργό νομοθεσία τακτοποίησης αυθαιρέτων. Για το δεύτερο κτίριο, εκκρεμεί η δικαστική απόφαση σχετικά με την αποζημίωση που πρέπει να λάβουν οι ιδιοκτήτες επομένως σε καμία περίπτωση οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης δεν μπορούν να θεωρηθούν ολοκληρωμένες ώστε να προχωρήσει η εκκένωση και κατεδάφιση.

Για το πρώτο κτίριο, αποτελεί τουλάχιστον ειρωνεία το γεγονός ότι ένα κτίσμα 80 ετών κατεδαφίζεται στο πλαίσιο ενός έργου που τιτλοφορείται «Επέμβαση αποκατάστασης του ιστορικού κέντρου των Δρυμάδων» με σκοπό να αντικατασταθεί από σύγχρονες κατασκευές σκυροδέματος, αμφιβόλου αισθητικής και όπως έχει φανεί από αντίστοιχες «παρεμβάσεις» σε άλλες περιοχές του δήμου, που δεν σχετίζονται καθόλου με την ιστορική, πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής μας.

Ενώ από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες υπήρξε διαβεβαίωση προς τους ιδιοκτήτες ότι δεν θα γίνει καμία κίνηση πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, μετέβη στις 24 Ιουλίου κλιμάκιο του στρατού το οποίο επιθεώρησε τα κτίρια ώστε να οργανώσει τις κατεδαφίσεις με χρήση εκρηκτικών. Δεδομένου ότι και τα δύο κτίρια στεγάζουν τουριστικές επιχειρήσεις, είναι ευνόητη η σημασία της μη επέμβασης μέχρι την λήξη της περιόδου.

Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε καταφανή παράβαση της νομοθεσίας από την κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες η οποία δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ταυτόχρονα, φέτος έχουμε αυξημένη παρουσία των οικονομικών και υγειονομικών ελεγκτικών αρχών, τα στελέχη των οποίων επιλεκτικά ασκούν ελέγχους και επιδεικτικά εξαντλούν τα όρια της εξουσίας τους προκαλώντας με την συμπεριφορά τους τους ντόπιους επιχειρηματίες.

Θεωρούμε ότι η εμμονή με τις κατεδαφίσεις, η πίεση μέσω των οικονομικών και υγειονομικών ελέγχων καθώς και η ξαφνική εμφάνιση πλήθους δυσφημιστικών για την περιοχή δημοσιευμάτων σε ηλεκτρονικά μέσα, στην τηλεόραση και στον τύπο αποσκοπούν στην οικονομική αποδυνάμωση του ντόπιου στοιχείου και εν τέλει την εγκατάλειψη της περιοχής από αυτό.

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Χιμάρας

25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Πηγή:http://www.himara.gr/epikairotita/6571-nea-eidopoihthria-katedafisevn-esteilan-se-voreiohpeirwtes-sthn-ximara


..//..Ομόνοια-ΚΕΑΔ Χιμάρας:Υπέρμαχος της παρανομίας και της αυθαιρεσίας η Υπουργός Πολιτισμού Kumbaro


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τις χθεσινές παράνομες κατεδαϕίσεις στο χωριό Δρυμάδες της Χιμάρας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Αλβανίας του οποίου ηγείται η Mirela Kumbaro Furxhi, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπεραμύνεται αυτών, ως απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση του αλβανικού Υπ. Πολιτισμού, δεν απαντάται κανένα από τα ζητήματα παραβίασης της νομιμότητας που θέσαμε, αντίθετα ανακύπτουν νέα θέματα που αϕορούν την σκοπιμότητα και την υποκίνηση των κατεδαϕίσεων.

Δεν γίνεται καμία αναϕορά στους λόγους που επέβαλλαν οι κατεδαϕίσεις να γίνουν τόσο βιαστικά, ενώ στην προσπάθεια υπεράσπισης της διαδικασίας, η ανακοίνωση αναϕέρεται στην τοπική εξουσία ως έχουσα πλήρη γνώση και απολύτως σύμϕωνη με αυτήν.  

Σε αντίθεση με τα όσα αναϕέρει η ανακοίνωση περί νομιμότητας της διαδικασίας, τονίζουμε ότι (πέραν της εκκρεμοδικίας και της απαγόρευσης οικοδομικών εργασιών από 25 Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου) :

1. Κανείς από τους ιδιοκτήτες δεν έχει δεχθεί ούτε έχει λάβει την αποζημίωση.

2. Το ξενοδοχείο που κατεδαϕίστηκε, έχει εγγραϕεί με την διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων με το πραγματικό του εμβαδό, 890 m2. Η υπουργική απόϕαση κατεδάϕισης, αναγράϕει μόνο 160 m2 και η αποζημίωση έχει υπολογιστεί κατ’ αναλογία μόνο των 160 m2. Τελικά κατεδαϕίστηκαν τα 890 m2 και όχι τα 160 που αναγράϕονται στην απόϕαση.

3. Τα συνεργεία που προχώρησαν στις κατεδαϕίσεις, δεν είχαν δικαστική απόϕαση εκτέλεσης της Υπουργικής Απόϕασης ως όϕειλαν.

Σήμερα στις 10.00 π.μ., οι ιδιοκτήτες κατέθεσαν μήνυση κατά του διευθυντή του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά του Υπεύθυνου της Περιϕερειακής Διεύθυνσης Πολιτισμού Αυλώνα, Agim Haxhiraj, κατά της διευθύντριας του IKMT (Εθνική Διεύθυνση Προστασίας της γης), Dallendyshe Bici και κατά της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Elira Kokona.

Ο Agim Haxhiraj, υπεύθυνος του υπουργείου για την Περιϕέρεια Αυλώνα, διώχθηκε το μεσημέρι από την υπηρεσία.


Επισυνάπτεται ϕωτογραϕία του ενός από τα κατεδαϕισμένα κτίρια, ληϕθείσα το 1954. Το κτίριο κτίστηκε το 1936 και σύμϕωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού κατεδαϕίστηκε στο πλαίσιο του έργου για την «διαϕύλαξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε αυτήν την περιοχή».


ΧΙΜΑΡΑ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Πηγή:http://tachydromos.org/2017/07/27/politike/omonoia-kead-khimarasupermakhos-tes-paranomias-kai-tes-authairesias-e-upourgos-politismou-kumbaro.html

..//..

[28 Ioυλίου 2017]
Η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει τις κατεδαφίσεις ιδιοκτησιών της ελληνικής μειονότητας

«Κατεδάφιση κτηρίων στις Δρυμάδες, η κυβέρνηση της Αλβανίας απαντά στην Ελλάδα»
Ιούλιος 27, 2017. 20:16

Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα συνεχίζει την ανθελληνική πολιτική της στρεφόμενη κατά των περιουσιών της  εθνικής ελληνικής μειονότητας σε μια προσπάθεια να σταματήσει την αναπτυξιακή της τάση σε περιοχές όπου ανθοφορεί. Τελευταία της ενέργεια ήταν η κατεδάφιση κτηρίων – ιδιοκτησιών της Ομογένειας στις Δρυμάδες  με τη στυγνή δικαιολογία της … «διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς»!
Η ανθελληνική αλβανική κυβέρνηση διατεινόμενη  σαθρές δικαιολογίες απαντά σε αντιδράσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που διαμαρτυρήθηκε για την τακτική των αλβανικών αρχών κατά των ιδιοκτησιών των Ελλήνων της Αλβανίας: 

«Μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, στις 26 Ιουλίου του 2017, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρχές επιβολής του νόμου, να κατεδαφίσουν δύο κτήρια στις Δρυμάδες, αποτελούν μέρος μια διαδικασίας που άρχισε τον Απρίλιο του 2016 από το Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή (!).

Το σχετικό σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής σε εθνικό επίπεδο, έπειτα από ευρεία διαβούλευση και εγκρίθηκε από κοινού από την κοινότητα και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Χιμάρας. (Σημ. ο δήμαρχος Χιμάρας Γκέργκι Γκόρο που είχε δηλώσει Έλληνας και ήταν κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου  με απόφαση του ελληνικού ΥΠΕΞ, λόγω της ανθελληνικής του συμπεριφοράς,  στερήθηκε της ελληνικής ιθαγένειας και  του διαβατηρίου).

Έτσι, - συνεχίζει το αλβανικό δημοσίευμα- οι κατασκευές που επηρεάζουν την …πολιτιστική κληρονομιά ( από ποιον άραγε;) κρίθηκαν κατεδαφιστέες, απαλλοτριώθηκαν και οι ιδιοκτήτες έχουν αποζημιωθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (περί …απαλλοτρίωσης).

Στην προκείμενη περίπτωση,  πρόκειται για δύο κτήρια (ελληνικής ιδιοκτησίας) που βρίσκονται κοντά σε μια πηγή νερού εντός προστατευόμενης περιοχής που θεωρείται πολιτιστική κληρονομιά.
Για τους ιδιοκτήτες που επηρεάσθηκαν ακολουθούνται  όλες οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται για τους πολίτες της Αλβανίας και σύμφωνα με όλους τους διεθνείς κανόνες και συμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, στη Χιμάρα, όπως και όλα τα άλλα κέντρα της χώρας, λαμβάνονται όλα τα  μέτρα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. 

Σε κάθε περίπτωση  και σε κάθε στάδιο της διαδικασίας (του … γκρεμίσματος) δεν υπήρξε καταστρατήγηση, παραβίαση των νομικών διατάξεων και επιλεκτική προσέγγιση από τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου.

Επιπρόσθετα και σε αυτήν την περίπτωση, έχουν εξαντληθεί όλα τα στάδια, οι προθεσμίες, με τους ιδιοκτήτες, όπως η δημόσια διαβούλευση, κοινοποίηση, απαλλοτρίωση και κατεδάφιση των κτηρίων που κατατάσσονται ως δημόσια περιουσία.

Με αυτήν τη βάση, κάθε πολίτης, μειονοτικός ή όχι, έχει το δικαίωμα να καταφύγει στα αλβανικά δικαστήρια και στους αρμόδιους φορείς για την ερμηνεία του νόμου της Δημοκρατίας τη Αλβανίας».

Και εν κατακλείδι: 

Η Αλβανία πιστεύει ακράδαντα ότι οι μόνες λύσεις που βασίζονται στο κράτος δικαίου και το σεβασμό του νόμου για όλους, εξασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όπως τονίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2016 .
(gazetadita.al)

Πηγή:http://www.echedoros-a.gr/2017/07/blog-post_809.html#more


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.