Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Κύματα κατασχέσεων σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες του ΟΑΕΕ

ΤΟ 60% ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ 
ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ 7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Τις μέρες αυτές επαγγελματίες και έμποροι παραλαμβάνουν τις «Ατομικές ειδοποιήσεις» και τους δίνεται διορία 20 ημερών για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στον ΟΑΕΕ. Ενα ακόμη βήμα προς την ενεργοποίηση της διαδικασίας των κατασχέσεων σε βάρος δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, που αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους, κάνει αυτές τις μέρες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Στους ασφαλισμένους που οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ, αποστέλλεται η «Ατομική ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών», με την οποία ενημερώνονται ότι αν σε 20 μέρες από την παραλαβή της ειδοποίησης δεν επιδιώξουν την εξόφληση ή κάποια ρύθμιση των χρεών τους, τότε «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε στα προβλεπόμενα από το ΝΔ 356/1974 (ΚΕΔΕ) αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος σας, καθώς και των κατά νόμον υπευθύνων (κατάσχεση, πλειστηριασμό, κατάσχεση εις χείρας τρίτων)».

Είχε προηγηθεί στις 15/7/2014 η αποστολή από τον ΟΑΕΕ στο ΚΕΑΟ μιας «παρτίδας» με 92.992 οφειλέτες, που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ ο καθένας και είτε παραμένουν ενεργοί, είτε είχαν διακόψει τη δραστηριότητά τους το προηγούμενο εξάμηνο. Η παρτίδα αυτή αύξησε στους 99.140 τους συνολικούς οφειλέτες του ΟΑΕΕ, τα χρέη των οποίων έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, από την έναρξη της λειτουργίας του.

Το ΚΕΑΟ σταδιακά ειδοποιεί αυτούς τους ασφαλισμένους για τις οφειλές τους και σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν στην «υπόμνηση» να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες με το Ταμείο τους, αποστέλλεται τώρα η «Ατομική ειδοποίηση», που είναι και το τελευταίο στάδιο πριν την ενεργοποίηση της διαδικασίας των κατασχέσεων.
Από καταγγελίες αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ προκύπτει ότι τα ατομικά ειδοποιητήρια με τον εκβιασμό της κατάσχεσης παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, σ' αυτό το δεύτερο στάδιο των ατομικών ειδοποιήσεων έχουν ενταχθεί για την ώρα 5.941 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, με οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η κατάσταση είναι τραγική για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, οι οφειλές των οποίων στον ασφαλιστικό τους οργανισμό αυξήθηκαν κατακόρυφα την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Το παράδειγμα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» είναι αποκαλυπτικό: Ενας επαγγελματίας, συνεπής κατά τ' άλλα στις υποχρεώσεις του απέναντι στον ΟΑΕΕ, άρχισε από τα τέλη του 2011 να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καταβολή των εισφορών του.

Τα συσσωρευμένα χρέη του έφτασαν τον Ιούλη του 2014 (οπότε και βεβαιώθηκαν από το ΚΕΑΟ) στις 14.724,82 ευρώ. Με τα πρόσθετα τέλη, το τελικό ποσό της οφειλής αυξήθηκε στα 14.823,47 ευρώ. Τώρα, με την «Ατομική ειδοποίηση» (ημερομηνία έκδοσης 1/8/2014), καλείται από το ΚΕΑΟ να αποπληρώσει το χρέος του, ή να το ρυθμίσει μέσα σε 20 μέρες, αλλιώς απειλείται με κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 370.000 ασφαλισμένοι έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ, σε σύνολο 740.000 ενεργών ασφαλισμένων, δηλαδή οι μισοί. Τα χρέη προς το Ταμείο έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Ολο και περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι χάνουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω χρεών (στοιχεία ΟΑΕΕ). Από τις συνολικές οφειλές, μόλις ένα μικρό μέρος (λιγότερο από 8%) έχει ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Επαληθεύεται και μ' αυτόν τον τρόπο η αδυναμία των χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ να ανταποκριθούν οικονομικά στους όρους ακόμα και αυτών των ρυθμίσεων που τους προτείνει το Ταμείο και κατόπιν το ΚΕΑΟ.

Το ποιος πραγματικά «πληρώνει τη νύφη» του εισφορο-κυνηγητού που έχει κηρύξει η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της διάσωσης των Ταμείων, φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΑΟ (Αύγουστος 2014). Σύμφωνα με αυτά, το ΚΕΑΟ έχει καταγεγραμμένους 211.451 οφειλέτες όλων των Ταμείων. Από αυτούς, οι 139.359 (περισσότεροι από τους μισούς) έχουν βεβαιωμένα χρέη έως 20.000 ευρώ ο καθένας και χρωστούν συνολικά 1.397.845.888,27 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, μόλις 833 οφειλέτες έχουν χρέη πάνω από 1.000.000 ευρώ ο καθένας και συνολικά 2.891.937.190,13. Τα ποσά των οφειλών δείχνουν ότι πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, με συσσωρευμένα χρέη ετών στο ΙΚΑ. Δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που κυνηγάει το ΚΕΑΟ είναι μικροοφειλέτες, με συνολικό χρέος περίπου 1,4 δισ. ευρώ σε όλα τα Ταμεία, όταν λιγότεροι από 850 μεγαλοοφειλέτες - επιχειρήσεις έχουν διπλάσιο χρέος στο ΙΚΑ!

Πηγή : Ριζοσπάστης (3/9/2014)

Πηγή:http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/2014/09/blog-post_5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.