Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα ταμείο για όλους από το 2017...


Τη λειτουργία από το 2017 ενός ταμείου συντάξεων για όλους με ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών αποφάσισε και προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα. Πρόκειται για το Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο (ΕΕΑΤ) για τους συνολικά 11,5 εκατ. άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους και συνταξιούχους της χώρας.
  
Το μέτρο, που προβλέπεται, ως εναλλακτικό σενάριο και στο προσχέδιο της μελέτης του ΚΕΠΕ για τη διοικητική ενοποίηση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, έχει ήδη συζητηθεί με την τρόικα η οποία και το υποστηρίζει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Στο νέο ταμείο θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες σε ό,τι αφορά τις γενικές παροχές και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Το ίδιο θα ισχύει για την είσπραξη εισφορών, την οικονομική διαχείριση και την απονομή συντάξεων.

Θα αφορά 5.972.215 ενεργούς ασφαλισμένους και 2.657.568 συνταξιούχους, αλλά και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους. Ήδη προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του ΕΕΑΤ προωθούνται τα παρακάτω δύο μέτρα:

1. Δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων. Ο νέος φορέας θα απονέμει συντάξεις για όλα τα Ταμεία, ενώ θα υποστηρίζεται από το πληροφοριακό σύστημα Άτλας, που θα περιλαμβάνει ψηφιοποιημένο, ολόκληρο τον εργασιακό βίο και τις διαδοχικές αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς κάθε ασφαλισμένου.


2. Δημιουργία Ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών και των φορολογικών εσόδων υπό τη φορολογική διοίκηση με την ενδιάμεση συνδρομή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών που συγκεντρώνει τα χρέη και τους οφειλέτες.

Θα προηγηθούν το 2015 η ενοποίηση επικουρικών - εφάπαξ υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ, σε ανεξάρτητους τομείς, η αναδιοργάνωση υπηρεσιών ΙΚΑ, η ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων – ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ, η ένταξη του νέου Ταμείου στο ΙΚΑ, με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, η αναδιοργάνωση του ΟΓΑ σε μοντέλο Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και η σταδιακή ενοποίηση των καταστημάτων της περιφέρειας σε ένα 6μηνο, υπό την ομπρέλα του Ενιαίου Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου, για σύνταξη, εξυπηρέτηση του πολίτη και Κέντρα Εξυπηρέτησης Απονομής Σύνταξης και Επεξεργασίας Παροχών.

Διευκρινίσεις Κεγκέρογλου

Διευκρινίσεις για το θέμα έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι η ενοποίηση των συστημάτων δεν σημαίνει σύνταξη του ίδιου ύψους για όλους.

«Έχει ανατεθεί μία μελέτη, η οποία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν σενάρια και προτάσεις. Η λειτουργική και οργανωτική ενοποποίηση των συστημάτων είναι στόχος μας, βεβαίως. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, για παράδειγμα, ότι το ενιαίο κέντρο παροχής συντάξεων θα δίνει και μία σύνταξη. Αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ισοπέδωση και κατάργηση των διαφορετικών ασφαλιστικών ιστορικών τού κάθε ασφαλισμένου και μάλιστα διαφορετικών ταμείων. Άρα, επιβεβαιώνουμε το κομμάτι, που αφορά την πρόθεση για λειτουργική και οργανωτική ενοποίηση. Βεβαίως, το ενιαίο σύστημα παροχής των συντάξεων θα συμβάλει καθοριστικά στην εξυγίανση του συστήματος και στην ορθολογικοποίηση πολλών πραγμάτων που υπάρχουν σήμερα ως δαπάνες στα επιμέρους ταμεία, αλλά αυτό δεν οδηγεί σε καμία περίπτωση στο συμπέρασμα μία σύνταξη. Και μάλιστα, όπως πολλοί προέτρεξαν να ισχυριστούν ότι θα είναι δήθεν μία σύνταξη και ίδιου ύψους. Αυτά είναι απλουστεύσεις και ερμηνείες κατά το δοκούν».

Πηγή:http://tvxs.gr/news/ellada/ena-tameio-kai-mia-syntaksi-gia-oloys-apo-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.