Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα, για μια ακόμα φορά. Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Στήριξη της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ουκρανίας – Απειλές για νέες κυρώσεις στη Ρωσία – Ενίσχυση της παρέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράκ. 2 νεκροί από κατάρρευση κτιρίου στο Παρίσι, μετά από έκρηξη, πιθανότατα λόγω διαρροής φυσικού αερίου. 5 αγνοούμενοι σε ορυχείο χρυσού στη Νικαράγουα. 2 νεκροί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, στο Πακιστάν.
Ευρώπη-Ρωσία
ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΕΕ – ΡΩΣΙΑ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε μια εβδομάδα διορία στη Ρωσία για να αλλάξει τη στάση της απέναντι στην κατάσταση στην Ουκρανία. Απείλησε με νέες κυρώσεις, μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μίλησε για νέες κυρώσεις «υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία», μετά την έκτακτη σύνοδο Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών, στις Βρυξέλλες. Στο ίδιο κλίμα, προφανώς, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία αναφέρθηκε σε ένταση των κυρώσεων στον τομέα της ενέργειας.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι ΗΠΑ χαιρέτησαν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Τη δήλωση έκανε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για την Εθνική Ασφάλεια, Κ. Χάιντεν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε, σε συνέντευξη του στο TvChannel1, ουσιαστικές συνομιλίες, μεταξύ ρωσόφωνων και ουκρανικής κυβέρνησης για θέματα όπως η πολιτική οργάνωση και η κρατική υπόσταση των περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε τη διένεξη εγχώρια.
Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του, μίλησε για «θαρραλέα στάση» στην Ουκρανία, αλλά όχι ακραία… Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, ήταν ειλικρινής, καλώντας την Ευρώπη να προμηθεύσει την Ουκρανία με στρατιωτικό εξοπλισμό.
Υπενθυμίζουμε πως όλα αυτά γίνονται μετά το αίτημα της Ουκρανίας για όπλα από το ΝΑΤΟ και δηλωμένη την πρόθεση της ακροδεξιάς κυβέρνησης να γίνει μέλος του. Κάπου στη σύνοδο ήταν και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε πως χρειάζεται αποφασιστικότητα και προσοχή, στην «αναταραχή» στην Ουκρανία. «Αναταραχή» στην Ουκρανία και «ανθρωπιστική κρίση» στην Παλαιστίνη, το προηγούμενο διάστημα…
ΓΑΛΛΙΑ: 2 νεκροί από κατάρρευση τετραώροφου κτιρίου, στο βορειοανατολικό Παρίσι (προάστιο Ροσνί Σου Μπουά). Η εκτίμηση των αρχών είναι πως η έκρηξη έγινε από διαρροή αερίου. Τα θύματα είναι ένα παιδί και μια ηλικιωμένη γυναίκα. Έχουν τραυματιστεί 12 άνθρωποι, οι 2 σοβαρά. Τα συνεργεία αναζητούν αγνοούμενους. Στην περιοχή γίνονται εργασίες φυσικού αερίου, αλλά δεν έχει διαπιστωθεί κάποια σύνδεση, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις αρχές. Παρ’ όλα αυτά οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν πως η σύνδεση είναι άμεση, αφού ήταν σε εξέλιξη έργα στο δρόμο του κτιρίου και τέτοια έκρηξη δεν θα μπορούσε να προκύψει από μια φιάλη.
ΓΑΛΛΙΑ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: Μέσα στο φθινόπωρο θα γίνουν τρεις σύνοδοι της ΕΕ, για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ας είμαστε προετοιμασμένοι… Πρώτη σύνοδος για θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης (7 Οκτωβρίου, στην Ιταλία). Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υποστηρίζει ένα μείγμα λιτότητας και μέτρων. Καταλαβαίνετε… Κατά τα άλλα το πρώτο που θα τους απασχολήσει είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας…
ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Νέα έκρηξη στο ηφαίστειο Μπαρνταρμπούγκα και η Ισλανδία απαγόρευσε την εναέρια κυκλοφορία, στην περιοχή.
ΠΟΛΩΝΙΑ: Το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Άμυνα της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, πήρε άδεια για να περάσει από την Πολωνία, αφού άλλαξε κατάσταση από «στρατιωτική πτήση» σε «πολιτική». Το αεροσκάφος είχε υποχρεωθεί να επιστέψει στην Μπρατισλάβα.
Μέση Ανατολή
ΙΡΑΚ: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κάλεσε ( με άρθρο του στην εφημερίδα New York Times),σε έναν συνασπισμό για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχει μέρος της Συρίας και του Ιράκ. Οι ηγέτες της ΕΕ ανταποκρίθηκαν, στη σύνοδο κορυφής το Σάββατο, επικυρώνοντας την πρόθεση τους να παρέμβουν στην περιοχή, με διάφορους τρόπους.
Στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίστηκε η ενίσχυση των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, που βρίσκονται σε συγκρούσεις με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν «να εξετάσουν μια πιο αποτελεσματική χρήση των ήδη υπαρχόντων περιοριστικών μέτρων, κυρίως για να εμποδίσουν το Ισλαμικό Κράτος να απολαμβάνει τα οφέλη των παράνομων πωλήσεων πετρελαίου ή άλλων πόρων (του Ιράκ) στις διεθνείς αγορές». Η Γαλλία έχει αποφασίσει να στείλει όπλα στους Κούρδους, καλώντας, επί της ουσίας, να ακολουθήσουν κι άλλες χώρες της ΕΕ.
Όλα αυτά λίγες μέρες πριν τη σύνοδο χωρών του ΝΑΤΟ, στην Ουαλία στις 4 και 5 Σεπτέμβρη κι ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Ιράκ, κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Η καταδίκη της δράσης του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή δεν συνδέεται με τον ρόλο του «καλού Αμερικάνου». Δεκαετίες τώρα γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτός ο ρόλος. Οι ΗΠΑ, για μια ακόμα φορά, έχουν αναλάβει δράση για τον οικονομικό έλεγχο της περιοχής.
Αφρική
ΕΜΠΟΛΑ: Το πειραματικό φάρμακο ZMapp είχε θετικό αποτέλεσμα, για τον ιό Έμπολα, σε ερευνητικό επίπεδο. Συγκεκριμένα θεράπευσε 18 πιθήκους, που είχαν τον ιό Έμπολα ακόμα και στο τελευταίο στάδιο, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Natura. Θυμίζουμε πως δύο Αμερικανοί, που είχαν μολυνθεί από τον ιό στη Λιβερία, έλαβαν το φάρμακο και θεραπεύτηκαν, αλλά δεν διαπιστώθηκε πως, σίγουρα, προήλθε από τη δράση του. Σε άλλες περιπτώσεις που ασθενείς πήραν το φάρμακο, δυστυχώς, κατέληξαν (ένας Λιβεριανός Γιατρός κι ένας Ισπανός).
Με απόφαση του προέδρου της Σιέρα Λεόνε, Έρνεστ Μπαι Κορόμα, η υπουργός Υγείας της χώρας είναι εκτός κυβέρνησης, για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα. 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα, από τον ιό.
ΝΙΓΗΡΙΑ: Η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χάραμ, αφού είχε αποκτήσει τον έλεγχο των αστυνομικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων της πόλης Γακμπόρου Γκάλα (σύνορα με το Καμερούν) σκότωσε δεκάδες αμάχους.
ΤΥΝΗΣΙΑ: Δεν έχει τέλος το δράμα με τους μετανάστες που χάνονται σε σαπιοκάραβα, σε ταξίδια απελπισίας κι ελπίδας, για να σωθούν από τον χαμό που γίνεται στις χώρες τους. 41 μετανάστες (πιθανότατα από τη Συρία) ακόμα έχασαν τη ζωή τους κοντά στα θαλάσσια σύνορα Τυνησίας – Λιβύης.
ΑΛΓΕΡΙΑ: Συντριβή αεροσκάφους – φορτηγού, με 6 Ουκρανούς κι έναν Ρώσο, στην αλγερινή Σαχάρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το δυστύχημα έγινε λόγω τεχνικής βλάβης.
Ασία
ΠΑΚΙΣΤΑΝ: 2 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Στο Ισλαμαμπάντ γίνονται διαδηλώσεις, για την παραίτηση του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος κατηγορείται από την αντιπολίτευση για νοθεία στις εκλογές.
Κεντρική και Λατινική Αμερική
ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ: Σώθηκαν οι 20 από τους 25 μεταλλωρύχους που παγιδεύτηκαν σε ορυχείο χρυσού στη Νικαράγουα, κοντά στην πόλη Μπονάνζα. Εγκλωβίστηκαν μετά από κατολίσθηση, λόγω βροχών. Βρισκόταν 800 μέτρα κάτω από το έδαφος. Οι συνθήκες εργασίας, στην περιοχή, «φυσικά» και δεν εξασφάλισαν την ασφάλεια τους. Το χωριό που βρίσκεται το ορυχείο είναι απομακρυσμένο. Το ατύχημα έχει γίνει από την Πέμπτη το πρωί και πολύ αργότερα έγινε αντιληπτό το γεγονός, από τις αρχές. Πρώτα προσπάθησαν να τους απεγκλωβίσουν οι οικογένειες τους…
Επιμέλεια – Κείμενα: Γεράσιμος Χολέβας
Με πληροφορίες από: ΑΜΕ- ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, liberation.fr, reuters.com, bbc.com, cnn.com.
Πηγή:http://www.imerodromos.gr/planhthsgh-10/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.