Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Ιστορίες Λυκοφιλίας

Του Γιάννη Σιδέρη*

Η ελληνογερμανική φιλία από το 2010, έχει θεμελιωθεί σε στέρεες βάσεις. Δύο γεγονότα μέσα στο καλοκαίρι, το επιβεβαιώνουν.


Μαθήματα νεοφιλελευθερισμού σε έλληνες φοιτητές με «καθηγητές» τον Χανς Φούχτελ και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο! Και μάλιστα σε «Θερινή Ακαδημία» στη Λέσβο, ώστε τα σεμινάρια να συνδυάζονται με διακοπές.

Το πρόγραμμα που είχε ως τίτλο «Βιώσιμη ανάπτυξη, Νησιωτικός χώρος και Οικονομική κρίση» πραγματοποιήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και οι γερμανοί βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτό, έμειναν τόσο ευχαριστημένοι, που -όπως δήλωσαν- ανυπομονούν να έρθει η ώρα αυτοί οι νέοι να πάρουν την εξουσία.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που παρουσιάστηκαν τα μαθήματα αυτά από τους διοργανωτές του γερμανικού πολιτικού ιδρύματος στην ιστοσελίδα τους, σε άρθρο με τίτλο «Μαθαίνοντας από τους πολιτικούς» προβάλλοντας ιδιαιτέρως την παρουσία του γερμανού εντεταλμένου της καγκελαρίου Μέρκελ, Χανς Φούχτελ.

Στη «Θερινή Ακαδημία», όπως αναφέρουν, συμμετείχαν κι άλλοι γερμανοί πολιτικοί, πλην του Φούχτελ, όπως οι Katrin Albsteiger (CSU), Josef Rief (CDU) και Markus Tressel (Πράσινοι).
Αποκορύφωμα των σεμιναρίων, σύμφωνα με τους διοργανωτές ήταν η ομιλία (μαζί με workshop) του νεοφιλελεύθερου πολιτικού που χρειάστηκε να βγάλουν από τη ναφθαλίνη, του πρώην υπουργού της Ν.Δ, Ανδρέα Ανδριανόπουλου , με θέμα «Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Μια πρόταση ανάπτυξης για τις νησιωτικές περιοχές».

Στο workshop για τις «Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες» υπήρξαν και ρόλοι, με επιλεγμένα ελληνικά νησιά, στα οποία έπρεπε να επιβάλλουν το καθεστώς αυτό, σε ένα παιχνίδι «προσομοίωσης». Το «τεστ» δηλαδή, ήταν να πάρουν ένα ελληνικό νησί και να το μετατρέψουν σε «Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» ξεπερνώντας τα «εμπόδια του κρατικού προστατευτισμού».

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ της Β. Σιούτη, στο συγκεκριμένο σεμινάριο, προώθησαν την “πρόταση” των “Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών” και μάλιστα και σε φοιτητές, διεμβολίζοντας έτσι το νευραλγικό χώρο της παιδείας προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο τους.

Για τις Ζώνες αυτές, όπου επικρατούν συνθήκες σύγχρονης δουλείας ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις έχουν φορολογικές απαλλαγές, θα βρείτε πλούσια αρθρογραφία. Ωστόσο εδώ, θα προσπαθήσουμε να διαγνώσουμε πως “πλασάρεται” το θέμα στους πολίτες από τα συστημικά ΜΜΕ.

Καταρχάς για το ίδιο θέμα από το ethnos.gr, ούτε λέξη περί των “Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών”. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε:

Ο πρόεδρος και τα άλλα στελέχη του Επιμελητηρίου παρέδωσαν στον κ. Φούχτελ υπόμνημα το οποίο επικεντρωνόταν στην προώθηση των εξαγωγών τού λεσβιακού ελαιολάδου στη Γερμανία, την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία μέσω τσάρτερς, την αντιμετώπιση του ζητήματος της νησιωτικότητας από την ΕΕ, τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά και στη διατήρηση της υποχρεωτικότητας εγγραφής των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, καθεστώς το οποίο ισχύει και στη Γερμανία.

Ο κ. Φούχτελ δήλωσε πως χαίρεται ιδιαίτερα που βρίσκεται στη Λέσβο, σημείωσε τα αιτήματα του Επιμελητηρίου και δεσμεύτηκε να δουλέψει για την ελληνογερμανική επιχειρηματική συνεργασία, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για προϊόντα κατασκευασμένα από ξύλο ελιάς. Ο Γερμανός υφυπουργός μιλώντας στους νέους που συμμετέχουν στο θερινό σχολείο χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα αυτή την περίοδο. Ως παράδειγμα ανέφερε τον νόμο «Καλλικράτης» που οδήγησε στη δημιουργία μεγάλων δήμων στην Ελλάδα. Και υπογράμμισε πως ο ίδιος έχει ως στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δήμων της χώρας και της Γερμανίας. Επίσης τόνισε πως είναι θετικό ότι η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν προχωρήσει σε μια στενή συνεργασία μετά το 2010.

Ούτε λέξη για το φλέγον ζήτημα. Θα ‘λεγε κάποιος πως το ρεπορτάζ της Β. Σιούτη είναι ψευδές. Ευτυχώς που η παρακάτω λεπτομέρεια από το πρόγραμμα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης!


Γιατί όμως οι δημοσιογράφοι των “έγκριτων” μέσων ενημερώνουν ελλιπώς τους πολίτες;

Γιατί αυτή η επιλεκτική “προστασία” έναντι των γερμανών, που είναι η κύριοι υπεύθυνοι για το ότι έχει προκληθεί στην χώρα μας;

Ένα άλλο ρεπορτάζ ξεκαθαρίζει και στους πλέον δύσπιστους το τι συμβαίνει με τους δημοσιογράφους της χώρας μας και τους γερμανούς.

Ηδη, το τμήμα Τύπου της γερμανικής πρεσβείας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τύπου, διοργανώνει επισήμως επιμορφωτικά ταξίδια στη Γερμανία για δημοσιογράφους που έχουν ως σκοπό «να εντείνουν το αμοιβαίο ενδιαφέρον του Τύπου μέσα από την άμεση ανταλλαγή εμπειριών». Επίσης, τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της ετήσιας διεθνούς ενημερωτικής επίσκεψης δημοσιογράφων που διοργανώνεται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία του Βερολίνου, Έλληνες δημοσιογράφοι επισκέπτονται τη γερμανική πρωτεύουσα για «σύσφιξη των σχέσεων».

Κάτι τέτοιο θα συμβεί και φέτος και συγκεκριμένα σε μία εβδομάδα, στις 8 Σεπτεμβρίου, καθώς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζει (με εχεμύθεια ομολογουμένως) πενταήμερη αποστολή επιλεγμένων Ελλήνων δημοσιογράφων.

Είναι εμφανές ότι πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια χειραγώγησης των ελλήνων πολιτών, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2010.

Ενδιαφέρον όμως έχει και το θέμα της ερχόμενης επίσκεψης:

Αφορμή της αποστολής, όπως αναφέρεται επισήμως από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι «Η κουλτούρα μνήμης, η ιστορική επεξεργασία και η συμφιλίωση». Η αποστολή σχετίζεται προφανώς με τη βελτίωση της εικόνας των Γερμανών στα μάτια των Ελλήνων, ενώ έμφαση φέρεται ότι δίνεται στην προώθηση των γερμανικών θέσεων για τα εγκλήματα και τις επανορθώσεις του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Τα ονόματα των Ελλήνων δημοσιογράφων που έχουν επιλεχθεί για τη συγκεκριμένη αποστολή δεν έχουν γίνει γνωστά, ωστόσο δεν αποκλείεται να συναντηθούν ακόμα και με τον πρόεδρο της Γερμανίας.

(πηγή: dimokratianews.gr)

Τρία είναι τα συμπεράσματα από τις παραπάνω πληροφορίες.

Πρώτον, εντός των επόμενων μηνών ας αναμένουμε έναν καταιγισμό ρεπορτάζ από τα γνωστά ΜΜΕ τόσο περί των “Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών” και το πόσο απαραίτητες είναι για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας, όσο και το πόσο “φίλοι μας” είναι οι γερμανοί ώστε το να απαιτήσουμε το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις, θα είναι πράξη που θα την θέτει σε αμφισβήτηση!

Δεύτερον, είναι εμφανές πόσο μεγάλη σημασία δίνουν οι ισχυροί της ΕΕ γερμανοί στην προπαγάνδα, ώστε από τις πρώτες τους πράξεις το 2010 ήταν η σύναψη συμφωνίας για τους ανθρώπους των ΜΜΕ. Γνωρίζουν πολύ καλά, από την εποχή του Γκέμπελς, την ισχύ της προπαγάνδας στην χειραγώγηση των λαών.

Τρίτον και ίσως σημαντικότερο, το πόσοι “έλληνες” “έγκριτοι” δημοσιογράφοι, αποδέχονται να παίξουν έναν τόσο άθλιο ρόλο εναντίον της ίδιας της χώρας τους, προπαγανδίζοντας τις θέσεις μιας χώρας η οποία έχει προκαλέσει τόσα και τόσα στην χώρα μας και κατά το πρόσφατο ιστορικά παρελθόν αλλά και συνεχίζει να προκαλεί!

Άραγε μπορούμε να τους σταματήσουμε; Σαφώς και μπορούμε, εφόσον είμαστε ενήμεροι για τις πράξεις τους.

Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να ενημερώνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών για τις προθέσεις και τις πρακτικές τους, σε μια προσπάθεια αφύπνισης από την αποχαύνωση και τον φόβο που εκλύονται καθημερινά από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ. Οποιαδήποτε τέτοιου είδους προσπάθεια δεν πρόκειται να “πάει χαμένη”, προκειμένου να αντισταθούμε στην γερμανική επίθεση. Ακόμη και έναν πολίτη να αφυπνίσουμε είναι κέρδος και μάλιστα πολλαπλασιαστικό.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!


*Ο Γιάννης Σιδέρης είναι μέλος του ΕΠΑΜ Πάτρας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.