Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Φέργκιουσον (ΗΠΑ): Τα σημαντικότερα γεγονότα μετά τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν


Ένα χρονοδιάγραμμα των βασικών γεγονότων μετά τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, στο Σαιντ Λούις, προάστιο του Φέργκιουσον στο Μιζούρι, από αστυνομικούς.

9 Αυγούστου – Ο Μπράουν και ένας σύντροφός του βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν αξιωματικό καθώς επέστρεφαν με τα πόδια στο σπίτι του Μπράουν, από ένα ψιλικατζίδικο. Ο Μπράουν και ο αξιωματικός εμπλέκονται σε κάποιου είδους συμπλοκή, που ακολουθείται από πυροβολισμούς. Ο Μπράουν πεθαίνει επί τόπου.

10 Αυγούστου – Μετά από ολονυκτία, ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Μερικοί διαδηλωτές ανεβαίνουν σε αυτοκίνητα της αστυνομίας και χλευάζουν τους αστυνομικούς.

11 Αυγούστου – Το FBI ξεκινάει έρευνα για το θάνατο του Μπράουν, και δύο άνδρες που δήλωσαν ότι είδαν τη σκηνή ενημερώνουν τους δημοσιογράφους ότι ο Μπράουν είχε τα χέρια του ψηλά όταν ο αξιωματικός πλησίασε με το όπλο του και πυροβόλησε κατ’ επανάληψη. Εκείνο το βράδυ, η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ προσπαθώντας να διαλύσει το πλήθος.

12 Αυγούστου – Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φέργκιουσον, Tom Jackson, ακυρώνει τη δημοσιοποίηση του όνόματος του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Μπράουν, επικαλούμενος απειλές εναντίον του αστυνομικού τμήματος και του Δημαρχείου. Ο Al Sharpton και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάνουν έκκληση για ηρεμία μετά από δύο νύχτες συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών.


13 Αυγούστου – Μια άλλη νύχτα συγκρούσεων, με διαδηλωτές να πετάνε βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απαντούσαν με καπνογόνα και δακρυγόνα. Δύο δημοσιογράφοι κρατούνται σε ένα McDonald ‘s. Εικόνες της αστυνομίας να χρησιμοποιεί θωρακισμένα οχήματα και να σημαδεύει με τουφέκια τα πλήθη, διαδόθηκαν ευρέως στα social media.

14 Αυγούστου – Η Missouri Highway Patrol παίρνει τον έλεγχο της ασφάλειας στο Ferguson, ανακουφίζοντας την τοπική αστυνομία μετά από τέσσερις ημέρες βίας. Μέσα σε λίγες ώρες, το κλίμα μεταξύ των διαδηλωτών γίνεται ελαφρύτερο, ακόμα και εορταστικό. Οι δρόμοι γεμίζουν με μουσική, δωρεάν φαγητό ακόμη και γέλιο.

15 Αυγούστου – Η αστυνομία ανακοινώνει ότι ο αξιωματικός που πυροβόλησε τον Μπράουν είναι ο Darren Wilson, ένας 28χρονος που περιπολούσε στο προάστιο Σεντ Λούις εδώ και έξι χρόνια. Επίσης, κυκλοφορούν ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει τον Μπράουν να ληστεύει ένα ψιλικατζίδικο λίγο πριν σκοτωθεί. Το βίντεο προκαλεί οργή ​​στους διαδηλωτές.

16 Αυγούστου – Ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Jay Nixon κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Φέργκιουσον. Η πρώτη νύχτα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τελειώνει με δακρυγόνα και επτά συλλήψεις,ενώ η αστυνομία χρησιμοποιεί τεθωρακισμένα οχήματα για να διαλύσει διαδηλωτές που αρνήθηκαν να φύγουν.

17 Αυγούστου – Ο Γενικός Εισαγγελέας Eric Holder διατάσσει τον ομοσπονδιακό ιατροδικαστή να κάνει μια άλλη νεκροψία στον Μπράουν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει τις “έκτακτες περιστάσεις” γύρω από το θάνατό του και το αίτημα από τα μέλη της οικογένειας του Μπράουν. Η αστυνομία κάνει χρήση δακρυγόνων για να καθαρίσει το δρόμο από τους διαδηλωτές που παραβίσαν την απαγόρευση κυκλοφορίας.

18 Αυγούστου – Ο διοικητής του Μιζούρι, Jay Nixon καλεί στο Φέργκιουσον την Εθνική Φρουρά, για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης και άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε δύο ημέρες νωρίτερα. Ένας παθολόγος που είχε προσληφθεί από την οικογένεια του Μπράουν λέει σε ανεξάρτητη νεκροψία πως διαπίστωσε ότι ο Μάικλ Μπράουν πυροβολήθηκε τουλάχιστον έξι φορές, συμπεριλαμβανομένων δύο πυροβολισμών στο κεφάλι. Μια πληγή από σφαίρα στο δεξί του χέρι μπορεί να υποδεικνύει ότι χέρια του ήταν επάνω ή ότι ήταν γυρισμένη η πλάτη του αλλά η νεκροψία της ομάδας δεν μπορεί να είναι σίγουρη χωρίς περισσότερες πληροφορίες, όπως είπε ο παθολόγος.

19 Αυγούστου – Ο διοικητής του Μιζούρι, Jay Nixon, λέει ότι δεν θα επιδιώξει την απομάκρυνση του εισαγγελέα που επιβλέπει την έρευνα για το θάνατο του Μπράουν. Οι βαθιές οικογενειακές διασυνδέσεις του Εισαγγελέα Bob McCulloch με την αστυνομία έχουν αναφερθεί από μερικούς μαύρους ηγέτες, οι οποίοι αμφισβητούν την ικανότητά του να είναι αμερόληπτος. Στους δρόμους, μια πιο συγκρατημένη διαμαρτυρία ξετυλίγεται, με μικρότερα πλήθη, λιγότερες αντιπαραθέσεις και χωρίς δακρυγόνα.

20 Αυγούστου – Η αστυνομία πυροβολεί και σκοτώνει κι άλλον αφροαμερικανό, 23 ετών, και συλλαμβάνει 52 άτομα στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες μετά τη δολοφονία του άοπλου Μάικλ Μπράουν.

21 Αυγούστου - Δώδεκα μέρες και νύχτες εκατοντάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους του Φέργκιουσον στο Μιζούρι, ζητώντας δικαιοσύνη και ποινική έρευνα από ειδικό εισαγγελέα για τον μοιραίο πυροβολισμό από αστυνομικό του άοπλου μαύρου εφήβου Μάικλ Μπράουν. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ μετέβη στην πόλη, όπου υποσχέθηκε μια δίκαιη και ανεξάρτητη έρευνα.

Η επίσκεψη του Χόλντερ πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά τη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών στη διάρκεια ταραχών. Διαδηλώσεις ειρηνικές την ημέρα κυρίως, με ταραχέςαργά τη νύχτα, μεμονωμένα φαινόμενα βανδαλισμών και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

22 Αυγούστου – Δύο εβδομάδες μετά το θανάσιμο πυροβολισμό του 18χρονου αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από την αστυνομία, η νύχτα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι πέρασε χωρίς μεγάλης έκτασης ένταση. Oι τοπικές αρχές διαπιστώνουν «σημαντική βελτίωση» ενώ οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς, που είχαν κινητοποιηθεί στην αποκορύφωση του χάους, έχουν πάρει διαταγή να ξεκινήσουν να αποσύρονται.Η νύχτα προς Παρασκευή ήταν ακόμη πιο ήρεμη από την αμέσως προηγούμενη, και η πόλη για πρώτη φορά επέστρεψε -περίπου- στην ομαλότητα. Όπως ανέφερε ο Ρον Τζόνσον, επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που στάλθηκε στο Φέργκιουσον ειδικά για τις ταραχές, δεν έλειψαν εντελώς οι εντάσεις -έγιναν επτά συλλήψεις- αλλά τα πράγματα δεν θύμιζαν τις προηγούμενες νύχτες.Η οικογένεια του Μπράουν ευχαρίστηκε τους κατοίκους για το «κύμα συμπαράστασης» και τους κάλεσε να «επιστρέψουν στην καθημερινή τους ζωή, στα σπίτια και στις οικογένειές τους, και να αγκαλιάσουν τα παιδιά τους». Κάθε βράδυ, πολυπληθείς και οργισμένες μεν, αλλά ειρηνικές, διαδηλώσεις ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον είπε, μετά την ηρεμία των τελευταίων ημερών, «πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά με λιγότερα περιστατικά με αγκιτάτορες που μπλέχτηκαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις και λιγότερα περιστατικά βίας».
Στο Φέργκιουσον βρέθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης ενώ ξεκίνησε η έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών για το χειρισμό της υπόθεσης από την αστυνομία. Η κηδεία του Μπράουν αναμένεται τη Δευτέρα, μετά την τρίτη νεκροψία που θα γινόταν στο σώμα του.

Πίσω από την υπόθεση βρίσκεται η αγανάκτηση για την στάση της αστυνομίας του Φέργκιουσον απέναντι στους ως επί το πλείστον χαμηλού εισοδήματος αφροαμερικανούς της πόλης – Σε αντίθεση με την πληθυσμιακή σύνθεση της κοινότητας, η αστυνομία και η ηγεσία των κεντρικών κοινωνικών δομών στελεχώνται από λευκούς.


Το έμβλημα των διαδηλώσεων στο Μιζούρι “Ψηλά τα χέρια-Μην πυροβολείτε”

Αστυνομικός σηκώνει το όπλο του προς τους διαδηλωτές

Πηγές: https://athens.indymedia.org/post/1530070/

και

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=443845

και

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=624699


Πηγή:http://wp.me/pPn6Y-jsJ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.