Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Εξισώνουν Βόρεια Ηπειρο με Τσαμουριά!!!


Μια δέσμευση Ελλάδας - Αλβανίας για την αποφυγή αναφορών και γεωγραφικών προσδιορισμών οι οποίοι «μπορούν δυνητικά να διεγείρουν τα πάθη μεταξύ των δύο λαών», είναι το ένα από τα τρία, σοβαρότερα στοιχεία που θα συμπεριλαμβάνει η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας, αναφέρουν έγκυρες διπλωματικές πηγές στα Τίρανα. Και προσδιορίζουν ότι πίσω από αυτή την αναφορά, θα βρίσκεται η εγκατάλειψη, και επισήμως, από την Ελλάδα της «Βόρειας Ηπείρου», αλλά και αντιστοίχως από πλευράς Αλβανίας της «Τσιμερία», της λεγόμενης Τσαμουριάς!

Με τον τρόπο αυτό θα επιδιωχθεί να κλείσουν οι λυτρωτικές διεκδικήσεις που από τη δική μας πλευρά, υποτίθεται ότι υποκρύπτουν οι αναφορές στη Βόρεια Ήπειρο, παρά το γεγονός ότι ουδέποτε ελληνική κυβέρνηση είχε διανοηθεί να παραγνωρίσει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914 που καθόριζε την αυτονομία ως κρατικής οντότητας της Βόρειας Ηπείρου.

Και από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ελληνική κυβέρνηση θέτει σε ίδια μοίρα με την Βόρεια Ήπειρο τις ανιστόρητες διεκδικήσεις διαφόρων αλβανικών κυβερνήσεων σε μία περιοχή της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία κυρίως, την οποία προσδιορίζουν ως «Τσαμουριά».
Στο πλαίσιο της εξάλειψης των αλυτρωτικών αναφορών και διεκδικήσεων, η συμφωνία θα προβλέπει τη δημιουργία μεικτών επιστημονικών επιτροπών για την ανασύνταξη των εκπαιδευτικών βιβλίων κ.λπ.

Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Φυσικά Δημοψήφισμα!!!


Πραξικοπηματική η απόφαση για Συμφωνία χωρίς να ρωτηθεί ο λαός

Του Γιώργου Παπαϊωάννου

Ο πολιτικός κόσμος σφυρίζει αδιάφορα, αλλά πρόκειται για πραξικόπημα. Βεβαίως μιλάμε για την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει στη συμφωνία για το Μακεδονικό χωρίς να ρωτηθεί κανείς.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Πρώτα-πρώτα δεν υπάρχει καν κυβερνητική-πλειοψηφία που να αποφάσισε τη Συμφωνία. Η κυβέρνηση αποτελείται από δύο κόμματα. Από αυτά το ένα προεκλογικά, αλλά και σήμερα, απέρριπτε και απορρίπτει μια λύση σαν αυτή που συμφωνήθηκε (άλλο αν συμπεριφέρεται κατά τη γνωστή ρήση του αρχηγού του).

Αλλά και γενικότερα, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 καμιά συζήτηση δεν έγινε για Μακεδονικό και κανείς πολίτης δεν ρωτήθηκε και δεν ψήφισε για αυτό. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε διατυμπανίζει διαρκώς ότι πήγε σε εκλογές μόνο για να πάρει έγκριση για τον «συμβιβασμό» του τρίτου μνημονίου. Ποιος λοιπόν, και με ποια νομιμοποίηση, δικαιούται να βάλει την υπογραφή του;

Αλλά ακόμα και η Βουλή (έστω αυτή που υπάρχει, έτσι όπως είναι) δεν κλήθηκε να αποφασίσει για τη συμφωνία. Μόνο η ΠΓΔΜ πήγε τη συμφωνία για κύρωση στο δικό της κοινοβούλιο, ενώ εδώ αποφασίζει ο Τσίπρας, ο Κοτζιάς και βεβαίως πίσω από αυτούς οι ΗΠΑ.

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Το φορτωμένο γαϊδούρι και το μαξιλάρι της εξόδου...


Γελοιογραφία του 1883: Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης κρατάει τον γάιδαρο-λαό

ενώ ο υπουργός οικονομικών Παύλος Καλλιγάς φορτώνει φόρους 

Του Θοδωρή Αθανασιάδη 

Την περασμένη εβδομάδα, κάπου ανάμεσα σε Βόρεια Μακεδονία, Αγρίνιο και Ρωσσία, χάσαμε την μπάλλα και φάγαμε γκολ. Δίχως να το καταλάβουμε, πέρασε από την βουλή (δημοσιεύθηκε ήδη στο ΦΕΚ) ένα νομοσχέδιο-τέρας: εκατόν τριάντα ένα άρθρα σε ογδόντα επτά σελίδες (τελικό κείμενο), μαζί με μια εισηγητική έκθεση άλλων πεντακοσίων σελίδων, που έπρεπε να διαβαστούν, να μελετηθούν και να συζητηθούν στο άψε-σβήσε, καθ' όσον όλα έγιναν με την -αντιδημοκρατική- διαδικασία τού κατεπείγοντος. 

Σε πρόσφατα κείμενά μας, χαρακτηρίσαμε αυτό το νομοσχέδιο ως "μεταμνημονιακό μνημόνιο" και, ίσως, σε κάποιους να φανήκαμε υπερβολικοί. Όμως, ο τίτλος του νομοσχεδίου μάλλον συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό μας: "Διατάξεις για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων – Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 και λοιπές διατάξεις". Αναρωτιέμαι, αν δεν χαρακτηρίσεις ως μνημόνιο μια "ολοκλήρωση της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων", ως τι μπορείς να την χαρακτηρίσεις. 

Εν πάση περιπτώσει, παρ' ότι αυτές οι μέρες είναι εξαιρετικά φορτωμένες με επαγγελματικές υποχρεώσεις, αναδίφησα στο ψηφισμένο κείμενο και σημείωσα μερικές εξαιρετικού ενδιαφέροντος διατάξεις. Λέω, λοιπόν, να μοιραστώ σήμερα αυτές τις σημειώσεις μου με τους αναγνώστες: 

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Επειδή υπάρχουμε κι εμείς… -ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ!


Η πρωτοπόρος σε ενδοτικότητα κυβέρνηση των Σύριζα-ΑΝ.ΕΛ., συμφώνησε με τη σκοπιανή ηγεσία μια «λύση» του «ονοματολογικού», που αναγνωρίζει τη «μακεδονικότητα» του σλαβικού κρατικού μορφώματος. Το θέμα υπερβαίνει κάθε συναισθηματισμό, και συνδέεται άμεσα με το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα σε σχέση με την εθνική υπόσταση και αυτογνωσία.
Δεδομένου ότι το νεότερο έθνος-κράτος είναι το κρατικοπολιτικό πλαίσιο του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού, η σχέση έθνους και δημοκρατίας, στην ιστορική μας παράδοση και «θεωρία», είναι ακατάλυτη αν δεν επιθυμούμε μια κάποια μορφή μοντέρνου ολοκληρωτισμού.
Είναι περιττό κάθε ιδεολογικό και πολιτικό φίλτρο προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι η «Βόρεια Μακεδονία» συνιστά:
–    παραίτηση από την ιστορική εθνική μας ταυτότητα,
–    ενδοτισμό στις γεωπολιτικές σκοπιμότητες του ευρωατλαντικού συστήματος,
–   μονιμοποίηση της πιο οργανικής προϋπόθεσης για μελλοντικούς επιθετικούς αλυτρωτισμούς.
Αυτοί που συνωμότησαν εις βάρος του ελληνικού λαού και του έθνους, επιδιώκουν τη γενική αποδόμηση-συρρίκνωση της ελληνικής ύπαρξης προς όφελος των πλανητικών σχεδίων των ελίτ. Και στην επιδίωξη αυτή, προφανώς περιφρονούν τη δημοκρατία και αγνοούν το λαό.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Χάι-τεκ εξαρτήσεις: Στο μυαλό είναι ο στόχος, το νου σου!!!


Του Στέλιου Ελληνιάδη

Ο στίχος-κραυγή της Κατερίνας Γώγου γίνεται όλο και πιο επίκαιρος... Ο έλεγχος του νου έχει εξελιχθεί σε χάι-τεκ επιστήμη και οι επιχειρηματίες έχουν πλέον ξεπεράσει το κράτος στις πλάτες του οποίου στηρίζονται. Οι σύγχρονες μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες επιδιώκουν να ελέγχουν το νου και να εξαρτούν τον πελάτη από το προϊόν και την πλατφόρμα τους. Ενώ παλιότερα το κύριο μέσο ήταν να πείθουν τον υποψήφιο πελάτη ότι το προϊόν τους είναι το καλύτερο, το φθηνότερο, το ωραιότερο κ.λπ., τώρα δεν αρκούνται σ’ αυτό, αλλά δημιουργούν με διάφορες πολύ εξελιγμένες τεχνικές μία διαρκή και στενή εξάρτηση του πελάτη από την πλατφόρμα τους. Μια εξάρτηση δραστικότερη πνευματικά και κοινωνικά απ’ αυτή που δημιουργείται από τη χρήση ναρκωτικών. Εξάρτηση που δεν περιορίζεται στην ανάγκη του οργανισμού για εξωτερικές χημικές ουσίες ούτε αποτελεί μέθοδο που απλά συμπληρώνει ή ενισχύει την επίσης γνωστή πρακτική κατασκευής κοινωνικών προτύπων, μόδας, στάτους κ.λπ. που προσελκύουν τον πελάτη και τον εξαρτούν από το προϊόν.

Οι εταιρίες, πέρα από τους ειδικούς στο σχεδιασμό, το μάρκετινγκ και την προβολή των προϊόντων, προσλαμβάνουν απόφοιτους από τις πιο σύγχρονες έδρες των πανεπιστημίων, της νευροεπιστήμης (neuroscience), της συμπεριφορικής ψυχολογίας (behavioral psychology), της νευροπληροφορικής (neuroinformatics) και των νευροοικονομικών (neuroeconomics), που ειδικεύονται στον έλεγχο, την αναδιαμόρφωση και την προσαρμογή του εγκεφάλου στις επιταγές της βιομηχανίας, του πολιτικού συστήματος, της βιομηχανίας θεάματος-ακροάματος, της διαφήμισης, της οργανωμένης θρησκείας κ.λπ.

Αν η παραπληροφόρηση, η δημιουργία προσδοκιών και ο φόβος έχουν χρησιμοποιηθεί και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τη χειραγώγηση του πολίτη, οι σύγχρονες επιστήμες αποβλέπουν στη δημιουργία «εξαρτησιογόνων προϊόντων», προϊόντων και υπηρεσιών που σε καθιστούν εξαρτημένο χρήστη.