Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

ΕΛΣΤΑΤ, ΤΑΙΠΕΔ και άλλες ιστορίες...


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: 

"Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη,  η πολιτική εξουσία δεν είναι  παρά μία οργανωμένη ληστεία"

Ιερός Αυγουστίνος (354-430)
.../...

Από τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ στους τρεις του ΤΑΙΠΕΔ

Του Σταύρου Λυγερού

Στα τέλη Μαΐου το Συμβούλιο Εφετών να απάλλαξε με βούλευμα (πλειοψηφία δύο προς ένα) τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος το 2009, προκειμένου να μπει η χώρα στα μνημόνια. Η δικαστική πτυχή της υπόθεσης Γεωργίου, όμως, συνεχίζεται, αφού τρεις ημέρες αργότερα δικάστηκε στο Εφετείο για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με τη νομική πτυχή. Έχουν πολιτικό ενδιαφέρον, όμως, οι ωμές παρεμβάσεις τους ευρωιερατείου υπέρ του κατηγορούμενου. Ακόμα και στο προηγούμενο Eurogroup (22 Μαΐου) ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντράγκι παρενέβη έντονα, ζητώντας ακόμα και να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαστικά έξοδα του κατηγορουμένου. Και ο Τσακαλώτος, βεβαίως, συμφώνησε.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος απείλησε να μπλοκάρει την εκταμίευση της δόσης, προκειμένου να αποσπάσει εκ των υστέρων πλήρης ασυλία, ένα είδος αμνηστίας σε τρεις αλλοδαπούς εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ (ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος). Εναντίον αυτών και εναντίον τριών Ελλήνων έχει ασκηθεί δίωξη από την ελληνική Δικαιοσύνη. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι οι εταίροι αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν μεταμοντέρνα αποικία.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στην υπόθεση Γεωργίου. Υπενθυμίζουμε πως η Κομισιόν είχε πρωτοστατήσει στις παρεμβάσεις όταν στις αρχές του 2016 είχε ασκηθεί δίωξη εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έθεσε ποτέ ζήτημα αμφισβήτησης της αναπροσαρμογής του ελλείμματος, που είχε κάνει ο Γεωργίου και επί της οποίας αναπροσαρμογής στηρίχθηκαν τα μνημόνια.

Από την άλλη πλευρά, όμως, είχε αντιμετωπίσει μάλλον με ικανοποίηση το ξανάνοιγμα της υπόθεσης από την τότε νέα εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ήταν ενδεικτικές οι τότε δηλώσεις των υπουργών Παππά και Σκουρλέτη, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνη Παπαγγελόπουλου. Οι δύο πρώτοι είχαν δώσει έμφαση στην ανάγκη να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, ενώ ο τρίτος είχε καταγγείλει την παρέμβαση της Κομισιόν στην ελληνική Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζουμε την επιστολή των επιτρόπων Ντομπρόβσκις, Μοσχοβισί και Τίσεν.

Με οδηγίες των δανειστών

Είναι κοινό μυστικό ότι ο Γεωργίου είχε δράσει με οδηγίες των δανειστών και αυτός είναι ο λόγος που τον προστατεύουν. Αν καταδικαστεί θα δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο. Δύσκολα θα βρεθούν πρόθυμοι να διεκπεραιώνουν δύσκολες αποστολές! Το ευρωιερατείο θα προτιμούσε να μην κάνει μία τόσο βάναυση παρέμβαση, αλλά δεν είχε άλλη επιλογή. Έπρεπε να προστατεύσει τον δικό της άνθρωπο.

Ο Μοσχοβισί ή η Τίσεν δεν θα είχαν ούτε καν διανοηθεί να στείλουν μία τέτοια επιστολή στην κυβέρνηση της χώρας τους. Η Ελλάδα, όμως, θεωρείται χώρα-μέλος περιορισμένης κυριαρχίας. Αυτό επιτρέπει όχι μόνο σε ανώτατους αξιωματούχους, αλλά και σε μεσαίους γραφειοκράτες να την αντιμετωπίζουν περίπου σαν αποικία.

Όταν η Αθήνα αντιδρά το ευρωιερατείο απαντά με ωμό εκβιασμό. Αυτό συμβαίνει και στην υπόθεση Γεωργίου. Κανείς δεν πρόκειται να το πει ευθέως, αλλά αυτό συμβαίνει. Κομισιόν, Eurogroup και ΕΚΤ -μέσω κατεστημένων ευρωπαϊκών MME- ισχυρίζονται ότι ο Γεωργίου είναι αποδιοπομπαίος τράγος και ρητορεύουν περί της ανάγκης «αποπολιτικοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης»!

Πολιτικές παρενέργειες

Αντιμέτωπη με τον εκβιασμό των δανειστών, η Αθήνα είχε από τις αρχές του 2016 ανακρούσει πρύμνα. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χουλιαράκης, που διατηρεί πολύς στενές σχέσεις με το Κουαρτέτο, είχε σπεύσει να δηλώσει στη Βουλή: «Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η συμφωνία (του 2015) εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ». Μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να ήθελε μία καταδίκη του Γεωργίου, αλλά, υποκύπτοντας στις πιέσεις, έστω και χωρίς φανατισμό, πίεσε με τη σειρά της για να πέσει ο κατηγορούμενος στα μαλακά.

Υπενθυμίζουμε ότι η ποινική δίωξη του Γεωργίου στρεφόταν εκ των πραγμάτων και εναντίον της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, ειδικότερα εναντίον του τότε υπουργού Οικονομικών Παπακωνσταντίνου. Επί των ημερών τους το δημοσιονομικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε με αυθαίρετο τρόπο και από 13,6% του ΑΕΠ καθορίσθηκε στο 15,4%. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν πριν ενάμιση χρόνο είχε ασκηθεί η δίωξη και ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είχαν σπεύσει να πιαστούν από την παρέμβαση της Κομισιόν για να δικαιώσουν την τότε επιλογή τους.

Όσον αφορά τη ΝΔ, η υπόθεση Γεωργίου την δίχαζε. Η καραμανλική πτέρυγα ήθελε την παραπομπή του, θεωρώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα μειωνόταν η ευθύνη της κυβέρνησης του Καραμανλή για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της περιόδου 2004-2009. Αντιθέτως, Ο Μητσοτάκης είναι υπέρ του Γεωργίου και των μεθοδεύσεων εκείνης της εποχής. Επειδή, όμως, θα τραυμάτιζε την ενότητα της παράταξής του, είχε αποφύγει επιμελώς να πάρει θέση.

Δυσβάσταχτη κληρονομιά

Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου κληρονόμησε ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα. Ακόμα και εάν απορριφθεί η αναθεώρηση προς τα πάνω που έκανε ο Γεωργίου, το 13,6% του ΑΕΠ αρκεί για να αξιολογηθεί αρνητικά η δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης Καραμανλή. Η δεύτερη αναθεώρηση, άλλωστε, δεν έγινε τόσο για να χρεωθεί πολιτικά την επικείμενη χρεοκοπία η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ όσο για να καμφθούν οι τότε έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Είναι γνωστό ότι για να επιτύχει την ένταξη στο ευρώ ο Σημίτης μαγείρεψε με την Goldman Sacks τα στοιχεία. Η Κομισιόν το γνώριζε, αφού αντίστοιχες πρακτικές είχαν υιοθετήσει και άλλες χώρες-μέλη. Στην πραγματικότητα, το κριτήριο ήταν περισσότερο πολιτικό παρά οικονομικό. Έπρεπε, ωστόσο να τηρηθούν τα προσχήματα.

Όπως ο Αλογοσκούφης είχε καταγγείλει το μαγείρεμα της κυβέρνησης Σημίτη το 2004, την ίδια καταστροφική πρακτική ακολούθησαν το 2009 οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Με τον τρόπο αυτό, όμως, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου.

Όπως αναφέραμε στην αρχή το πραγματικό πολιτικό διακύβευμα σ’ αυτή την υπόθεση δεν είναι η  τύχη του Γεωργίου. Είναι ο δικαιολογημένος φόβος πως μία καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ θα εκθέσει ηθικά και πολιτικά την από κοινού μεθόδευση των δανειστών με την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου. Κυρίως, όμως, μία καταδίκη θα αποτρέψει στο μέλλον τους διάφορους «τεχνοκράτες» τύπου Γεωργίου να εκτελούν συμβόλαια εναντίον της χώρας τους.

Πηγή:https://stavroslygeros.gr


...//...



Μπλόκο στη δόση από Ισπανία λόγω παραπομπής μελών του ΤΑΙΠΕΔ - Η απάντηση Μαξίμου

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Παρά την απόφαση για εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα το πρωί κατά την προσέλευσή του στο Ecofin ότι αν δεν λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με την δικαστική παραπομπή τριών μελών του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι εμπειρογνωμόνων για απιστία τότε δεν θα γίνει και η απαραίτητη εκταμίευση.

Οι παραπάνω κατηγορούμενοι, μέλη του ΤΑΙΠΕΔ, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τους ευρωπαίους αξιωματούχους, καθώς τρεις από αυτούς είναι μέλη της Κομισιόν, ένας Ισπανός, ένας Ιταλός και ένας Σλοβάκος.

«Αυτοί οι ειδικοί πήγαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν», είπε ο υπουργός οικονομικών της Ισπανίας Λ. Ντε Γκίντος και πρόσθεσε πως «το Εurogroup μετά τις προτροπές της Ιταλίας και της Ισπανίας θα μπορούσε να μπλοκάρει την εκταμίευση αν η κατάσταση αυτών των τριών ειδικών δεν λυθεί οριστικά».

Η χθεσινή συζήτηση στο Εurogroup για την Ελλάδα ξεκίνησε με έντονη κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση για τις παραπάνω δικαστικές παραπομπές με τους υπουργούς Οικονομικών να θέτουν επίσης ως θέμα και την αποπληρωμή των δικαστικών εξόδων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, που αθωώθηκε για τις κατηγορίες παραποίησης στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε στις δηλώσεις του πως για το θέμα των εμπειρογνώμων του ΤΑΙΠΕΔ  ο ίδιος και ο Ιταλός υπουργός οικονομικών το έχουν συζητήσει «για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον κ. Τσακαλώτο», καθώς όπως είπε μπορεί να πέρασε ένας νόμος που τους προστατεύει αλλά ο δικαστής δεν τον εφαρμόζει. «Αν αυτοί δεν αθωωθούν η εκταμίευση δεν θα δοθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Μαξίμου: Κανένας λόγος ανησυχίας
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά», 
αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με την απειλή συσχέτισης καταβολής της δόσης και ασυλίας τριών στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας».

Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση αφορά στην πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του δημοσίου. Η συμφωνία, υλοποιήθηκε στο τέλος του 2013 μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και των εταιρειών Eurobank Properties και Εθνική Παγγαία.  Οι εταιρείες κατέβαλαν 261 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και το Ελληνικό Δημόσιο επαναμίσθωσε τα ακίνητα για περίπου 20 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Οι διώξεις για τη σύμβαση, ασκήθηκαν το 2015 μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς Ιωάννη Σέβη και Αγγελική Τριανταφύλλου. Αφορμή αποτέλεσε μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλει δικηγόροι, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά. Ο τελευταίος αντιδρούσε με τον τρόπο αυτό, στην πιθανή μεταφορά των δικαστηρίων Πειραιά στο κτίριο του Κεράνη (Λ. Θηβών στον Ελαιώνα) που περιλαμβάνονταν στα 28 κτίρια των σχετικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με την παραγγελία της δίωξης, η σύμβαση προκάλεσε ζημία ύψους τουλάχιστον 575 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Την κύρια ανάκριση της υπόθεση ανέλαβε το εισαγγελέας διαφθοράς Κωνσταντίνος Σαργιώτης. Ο τελευταίος δύο φορές εισηγήθηκε την απαλλαγή των κατηγορουμένων και την αρχειοθέτηση της υπόθεσης, αλλά ο Εισαγγελέας Ανδρέας Καραφλός, πρότεινε την παραπομπή τους σε δίκη. Η διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, οδήγησε την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών οι οποίοι πριν λίγες ημέρες κατέθεσαν βούλευμα που υιοθετεί την θέση του Εισαγγελέα Εφετών.

Ετσι παραπέμπονται σε δίκη τα τρία μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ με τη κατηγορία της υπεξαίρεσης και τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων με την κατηγορία της απιστίας. Η δικαιοσύνη δεν μπορούσε να ασκήσει διώξεις με την κατηγορία της απιστίας στα μέλη του Δ.Σ. καθώς τα τελευταία καλύπτονταν από ασυλία, βάση του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ.

Ετσι στο «κάδρο» της δίωξης μπήκαν τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που είχαν αντίστοιχες νομικές καλύψεις. Ωστόσο η δικαιοσύνη ξέχασε ότι τα μέλη το Συμβουλίου Εμπεριογνωμώνων, έχουν μόνο γνωμοδοτικό ρόλο και όχι εκτελεστικό.

Ούτε είναι απαραίτητο οι συστάσεις του να γίνονται δεκτές από το Δ.Σ. Σημειώνεται ότι τα μέλη του Σ.Ε. είναι οι κ. Γκίκας Μάναλης, Σπύρος Λιούκας, Γρηγόρης Δούνης, Pedro Pablo Nunez Domingo (Ισπανός), Paolo Maranca (Ιταλός) και Ivan Gransky (Σλοβάκος).

Οι τρεις τελευταίοι, είναι στελέχη του δημοσίου άλλων χωρών ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρέχουν τις υπηρεσίες στη χώρα μας χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.


Η δικαιοσύνη ωστόσο έβαλε στο κάδρο και το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Κατηγόρησε τα μέλη του ότι δεν απέδωσαν άμεσα τους τόκους από την είσπραξη του τιμήματος (261 εκατ. ευρώ) στο Ελληνικό Δημόσιο, ζημιώνοντας το κατά ποσό που ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Ωστόσο ο νόμος παρείχε περιθώριο 10 ημερών, για να καταβάλει τα χρήματα το ΤΑΙΠΕΔ στους λογαριασμούς του δημοσίου. Εξάλλου αντίστοιχη υπόθεση που έφτασε στη δικαιοσύνη για το Golden Hall μπήκε στο αρχείο.

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/914207/


...//...





Σκάνδαλο μεγατόνων: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει άφεση αμαρτιών στους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

07 Φεβρουαρίου 2017

Χρήστος Θ. Παναγόπουλος


Πώς ο νόμος για το νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων τροποποιήθηκε... κατόπιν εορτής, με «φωτογραφική» διάταξη, ώστε να βγάζει «λάδι» τους ανθρώπους που γνωμοδοτούν για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η κυβέρνηση της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης και ο πρωθυπουργός που θα ήταν «κάθε λέξη του Συντάγματος» αποφάσισαν, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Newsbomb.gr, να επεκτείνουν τις ευεργετικές διατάξεις του περιβόητου νόμου Βενιζέλου περί «ευθύνης υπουργών» και των μνημονιακών τροπολογιών που παρέχουν ασυλία στα μέλη του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ φέρνουν το νόμο Ν.4389/2016, που αφορά στη σύσταση και συγκρότηση του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων και επεκτείνουν την ασυλία!!!!
Ο τρόπος τους ήταν, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, εξαιρετικά απλόςμέσω μιας τροποποίησης του νόμου και συγκεκριμένα μιας προσθήκης στο άρθρο 192 του συγκεκριμένου νομοθετήματος, θα εξασφάλιζαν την απαλλαγή από κάθε αστική ή ποινική ευθύνη των εμπειρογνωμόνων αλλά και του συνόλου των μελών του Συμβουλίου τους, για τις γνωμοδοτήσεις που θα έκαναν στο εξής αναφορικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα ένα - ένα, με τη σειρά. Στις 27/05/2016 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α’ 94 2016-05-27) ο Νόμος 4389 με τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», βάσει του οποίου θεσπιζόταν – μεταξύ άλλων – και η «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.», δηλαδή το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Στην αρχική δημοσίευση του νόμου στο συγκεκριμένο ΦΕΚ, στο άρθρο 192, παράγραφος 7 αναφερόταν συγκεκριμένα: «Σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως».
1
Με νεότερο νόμο, τον 4393/2016, στο κείμενο της συγκεκριμένης παραγράφου προστέθηκαν επιπλέον στοιχεία (σ.σ. με έντονα γράμματα φαίνεται η προσθήκη). «Σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως, ο οποίος αν κρίνει ότι τα παραπάνω χρήζουν προκαταρκτικής εξέτασης, την εκτελεί αυτοπροσώπως ή την αναθέτει σε έναν εκ των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου».
Αμέσως μετά, ακολουθεί το πλέον σκανδαλώδες. Με τροποποίηση του νόμου που έγινε στις 03/08/2016 εισάγεται – διά του Ν.4411/2016 - στο ίδιο άρθρο και μια όγδοη παράγραφος στην οποία αναφέρονται τα εξής (σ.σ. με έντονα γράμματα φαίνεται η προσθήκη): «Άρθρο 8: Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
tropopoiisi nomou


Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι στο εξής για οποιαδήποτε πράξη αξιοποίησης, δηλαδή αγοραπωλησίας ενός δημοσίου περιουσιακού στοιχείου, οι εκάστοτε εμπειρογνώμονες που θα γνωμοδοτούσαν επ’ αυτής, θα γλίτωναν οποιαδήποτε «περιπέτεια» με τη Δικαιοσύνη είτε σε επίπεδο αστικής είτε σε επίπεδο ποινικής ευθύνης. Και βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο θα διαδραμάτιζε, όχι απλώς τυπικά, αλλά και ουσιαστικά ρόλο «θεματοφύλακα» υπέρ της δημόσιας περιουσίας.
Και λέμε «υπό την προϋπόθεση», γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε πλέον, για παράδειγμα, μια καταχρηστική και επιζήμια για το ελληνικό Δημόσιο ιδιωτικοποίηση, να μην οδηγήσει ενώπιον του φυσικού δικαστή αυτούς που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, ώστε αυτή να πραγματοποιηθεί!

Ποιος κρύβεται πίσω από αυτή την «άφεση των αμαρτιών»;


Η υπόθεση, ωστόσο, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, εάν ερευνηθεί με γνώμονα τη χρονική συγκυρία, κατά την οποία επήλθε η τροποποίηση αυτή στο συγκεκριμένο άρθρο του Ν.4389/2016.
Λίγες ημέρες μετά την πρώτη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η δικαστική περιπέτεια για τα συνολικά έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που είχαν στελεχώσει στο πρόσφατο παρελθόν το ΤΑΙΠΕΔ και τα οποία βρέθηκαν κατηγορούμενα για την υπόθεση πώλησης και εκμίσθωσης 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου.
Για την Ιστορία, σημειώνεται πως μεταξύ τους ήταν και τρεις αλλοδαποί τεχνοκράτες που είχαν διοριστεί από το EuroWorking Group: ένας Σλοβάκος, μία Ισπανίδα και ένας Ιταλός.
Η δίωξη στα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων είχε ασκηθεί από τους εισαγγελείς Διαφθοράς Ι. Σέβη και Α. Τριανταφύλλου, που είχαν ερευνήσει την υπόθεση. Στο πόρισμά τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί είχαν αποδώσει ευθύνες στους έξι εμπειρογνώμονες και είχαν κινηθεί με δίωξη σε βάρος τους, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Στις 04/06/2016, σχεδόν μία εβδομάδα μετά τη δημοσίευση του νόμου για το νέο Υπερταμείο, τα έξι μέλη αφέθηκαν ελεύθερα χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.
Είχαν προηγηθεί, όπως φάνηκε, απίστευτες πιέσεις από πλευράς Βρυξελλών και κυρίως από την Κομισιόν και το Eurogroup, που έφταναν να συνδέουν την αθώωσή τους με το ξεκλείδωμα της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ που δικαιούνταν τότε η Ελλάδα βάσει «Μνημονίου 3».
sxoinas
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς
Μάλιστα, σε δημοσίευμά της την ημέρα εκείνη η εφημερίδα «Καθημερινή» παρέθετε δήλωση - παρέμβαση του εκπροσώπου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος ανέφερε σχετικά: «Για την Επιτροπή πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της προς την ανάπτυξη».
Την ίδια ημέρα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έστελνε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, απαιτώντας απ’ αυτή να προχωρήσει «στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον».
ntaiselmploumΤι συμβαίνει εδώ, λοιπόν: με έναν στυγνό και άνευ προηγουμένου εκβιασμό, οι τεχνοκράτες και οι εκπρόσωποι των δανειστών συνέδεσαν την αθώωση έξι εμπειρογνωμόνων με το εάν η Ελλάδα θα εξασφάλιζε την πολυπόθητη μνημονιακή δόση της! Και το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπέκυψε τελικά σε αυτό τον ξεδιάντροπο εκβιασμό.
Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, καθίσταται απολύτως φανερό υπό ποιες ακριβώς συνθήκες επήλθε η προσθήκη αυτής της «αμαρτωλής» όγδοης παραγράφου στο άρθρο 192 του Ν.4389/2016.

Αμείλικτα ερωτήματα

Από τα παραπάνω, το Newsbomb.gr θέτει μια σειρά από εύλογα ερωτήματα:
- Θα απαντήσουν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, για το εάν πράγματι υπέκυψαν σε αυτό τον εκβιασμό;
- Θα λογοδοτήσουν οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι εισηγητές του συγκεκριμένου νομοθετήματος, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συγκεκριμένη «ευεργετική» τροποποιητική παράγραφο του νόμου;
- Ή τελικώς θα σωπάσουν άπαντες για ένα διαρκές και ειδεχθές έγκλημα που θα συντελείται, με τη δημόσια περιουσία να παραμένει υποθηκευμένη στο διηνεκές στα χέρια μιας ιδιωτικής εταιρείας, που τελεί υπό τον άμεσο έλεγχο των δανειστών;
Είμαστε σαφείς και εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε: το Newsbomb.gr δεν πρόκειται να σταματήσει την έρευνα. Κι όσοι πιστεύουν ότι το ρεπορτάζ θα «παγώσει», πλανώνται πλάνην οικτρά

Πηγή:http://www.newsbomb.gr/ellada/apokalypseis/story/768267/skandalo-megatonon-h-kyvernisi-syriza-anel-dinei-afesi-amartion-stoys-empeirognomones-toy-taiped


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.