Ιανουάριος 24, 2017. 23:07
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οργάνωσε συζήτηση με θέμα «Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις αυξανόμενες εντάσεις στα δυτικά Βαλκάνια», όπου η μετεκλογική κατάσταση στα Σκόπια απασχόλησε ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης, αναφέρει η εφημερίδα ‘Βεστ’ των Σκοπίων.
Πιστεύεται ότι οι εντάσεις στην περιοχή θα αυξηθούν και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει ενεργά μέρος στη συμφιλίωση στα Δυτικά Βαλκάνια. Τονίσθηκε ότι πρέπει να γίνει ταχύτερη ενσωμάτωση όλων περιφερειακών χωρών στην Ένωση.
Σύμφωνα με το νέο πρόεδρο της Ομάδας της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Νταβίντ ΜακΑλιστερ, το θέμα τέθηκε με πρωτοβουλία του εισηγητή της FYROM Ίβο Βάιγκλ «επειδή οι Βρυξέλλες δεν μπορεί να βλέπουν τις εντάσεις ως απομονωμένες στα Δυτικά Βαλκάνια».
Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νταβίντ ΜακΑλιστερ (David McAllister):
«Η περιοχή βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, που περιβάλλεται από κράτη μέλη και οι εξελίξεις στην περιοχή έχουν συνέπειες στην Ένωση. Σε όλες τις χώρες της περιοχής έχουν αυξηθεί οι εντάσεις, η συμφιλίωση δεν είναι πλήρης, έχουμε εύθραυστη ισορροπία μεταξύ των εθνοτήτων.Υπάρχει εθνικισμός, ριζοσπαστικοποίηση, ρωσική επιρροή, αδύναμη ελευθερία στα ΜΜΕ και αύξηση των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων. Υπάρχει η σύγκρουση Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου για τα γεγονότα της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, οι μετεκλογικές εντάσεις στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας, την εθνοτική πόλωση στη Βοσνία, την απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο την ημέρα των εκλογών και τη ρωσική χειραγώγηση. Όλα αυτά είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας στην ΕΕ»
τόνισε ο ΜακΑλιστερ.
Ο συντονιστής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Κρίστιαν Νταν Πρέντα (Cristian Dan Preda), δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει μια σοβαρή κρίση της δημοκρατίας στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι το εκλογικό σώμα έλκεται από εθνο-εθνικιστική πολιτική και ότι εξακολουθεί να υπάρχουν εθνικές διαιρέσεις για εκλογικούς σκοπούς.
Σύμφωνα με τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή η προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε από εθνικιστικές ρητορείες
Ο Σλοβένος Ίβο Βάιγκλ, ως εμπνευστής της συζήτησης σχετικά με την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην περιοχή θα πρέπει να ανησυχήσει την ΕΕ, ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα στη σωστή στιγμή και ότι οι εξελίξεις τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην περιοχή των Βαλκανίων ότι διαμορφώθηκε μπορεί να πυρποληθεί από μια μικρή σπίθα.
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής του εθνικιστικού κόμματος της Μαρίν Λε Πεν, Jean-Luc Shafhauzer, στην παρέμβασή του έβαλε ένα ερωτηματικό: ποιες είναι αυτές οι ευρωπαϊκές αξίες που ζητούνται από τις χώρες των Βαλκανίων;
«Οι αξίες αυτές μας οδήγησαν να βομβαρδίσουμε τη Σερβία και να εδραιώσουμε τη δημοκρατία στη χώρα αυτή.Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες; Αναρωτιέμαι εάν οι ευρωπαϊκές αξίες οδήγησαν στην απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου και ότι δεν απολαμβάνει αναγνώριση από τους διεθνούς οργανισμούς. Που μάλλον πρόκειται για μια επαρχία που μετατράπηκε σε ένα κράτος εν κράτει της μαφίας. Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες. Καταδικάζεται τον εθνικισμό, ενώ η ίδια η ΕΕ έχει προβλήματα με τον εσωτερικό εθνικισμό της»,
τόνισε ο ευρωβουλευτής.
Κατά τη συζήτηση η ευρωβουλευτής της Κροατίας, Μαριάνα Πετίρ, που είναι επικεφαλής της «Ομάδας Φίλων της Ψευδομακεδονίας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι ανησυχεί με την προσέγγιση της ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια, μια προσέγγιση που την χαρακτήρισε ‘προληπτική’.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Όταν μιλάμε για δύο μέτρα και σταθμά, θα επισημάνω ότι η Ψευδομακεδονία, όπως όλοι γνωρίζουμε πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια περιμένει ακόμη να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Καλώ όλα τα κράτη της ΕΕ να εγκρίνουν τελικά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ψευδομακεδονία. Ταυτόχρονα, βλέπω ότι διακατεχόμασθε από ευνοιοκρατία προς τη Σερβία, ιδίως στην τελευταία περίπτωση με το τρένο στο Κοσσυφοπέδιο, που προκάλεσε ένταση σε όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων»,
δήλωσε η Μαριάνα Πετίρ.
Πηγή:http://www.echedoros-a.gr/2017/01/blog-post_232.html#more
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.