Toυ Μ. Χριστοδούλου
Όσα δημιουργήθηκαν μόνο από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου έφτασαν στα 11,83 δισ. ευρώ
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο έχουν φτάσει να σπάνε οι απλήρωτες υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων που προσεγγίζουν τα 84 δισ. ευρώ.
Τον Νοέμβριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν πληρώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα έφτασαν σε 1,453 δισ. ευρώ μετά τη μεγάλη καταιγίδα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έπληξε τον συγκεκριμένο μήνα το σύνολο των υπόχρεων.
Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη, αυτά δηλαδή που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, έφτασαν στα 11,83 δισ. ευρώ αποτυπώνοντας το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.
Η μεγάλη αύξηση των χρεών τον περασμένο μήνα προκαλεί έντονο «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο και ήδη εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών τον Δεκέμβριο, αφού μέχρι και την Πέμπτη, τελευταία εργάσιμη ημέρα του 2015, οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν μαζεμένους φόρους και τέλη για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Ειδικότερα, μέσα στις τρεις τελευταίες εργάσιμες ημέρες του έτους θα πρέπει να πληρωθούν:
1. Ο ΕΝΦΙΑ 2015. Σχεδόν 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τρίτη μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ. Συνολικά θα πρέπει να καταβληθούν πάνω από 550 εκατ. ευρώ. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2015 θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2016 με την πληρωμή των δύο τελευταίων δόσεων.
2. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2016. Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να δώσει καμία παράταση στην εξόφληση των τελών κυκλοφορίας, αλλά είναι πολύ πιθανό λόγω της μεγάλης προσέλευσης πολιτών στις τράπεζες να δοθεί τελικά και φέτος ολιγοήμερη παράταση.
3. Η επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τους αγρότες.
4. Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από τα νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 11,833 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου έχουν εισπραχθεί 1,795 δισ. ευρώ, ενώ 222 εκατ. ευρώ έχουν διαγραφεί.
Επίσης οι εισπράξεις από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο 11μηνο σε 1,545 δισ. ευρώ και ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος προβλέπει την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από παλαιά χρέη.
Την ίδια ώρα αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύουν να βρεθούν 13.527 φορολογούμενοι, που οφείλουν συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη 19,624 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.
Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν ποσά φόρων άνω των 50.000 ευρώ για περισσότερους από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία λήξης των προβλεπόμενων προθεσμιών, με αποτέλεσμα να έχουν υποβληθεί εναντίον τους μηνυτήριες αναφορές από τις αρμόδιες ΔΟΥ για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι εντοπίστηκαν στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015 να μην έχουν καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τη ΓΓΔΕ, στο 11μηνο υποβλήθηκαν προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες:
* 13.527 αναφορές για υποθέσεις μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά των μη καταβληθέντων χρεών προς το Δημόσιο τα οποία σχετίζονται με τις αναφορές αυτές ανέρχονται σε 19,624 δισ. ευρώ.
* 288 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ. Τα ποσά που αναλογούν στα διαπραχθέντα αδικήματα φοροδιαφυγής φτάνουν συνολικά τα 868,44 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα εκτός στόχων κινούνται οι έλεγχοι στις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις (εμβάσματα, φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου, offshore εταιρείες).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) είχε σε εξέλιξη 1.316 ελέγχους, ενώ είχε ολοκληρώσει 386 ελέγχους όταν ο στόχος είναι φέτος να ελεγχθούν συνολικά 900 υποθέσεις.
Στο 11μηνο το ΚΕΦΟΜΕΠ βεβαίωσε φόρους 252,65 εκατ. ευρώ έναντι ετήσιου στόχου 325 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν τα 50 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 77 εκατ. ευρώ.
Πηγή:http://bankingnews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.