Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Θριάμβευσε πάλι το ΟΧΙ. Η περιφέρεια Ιονίων νήσων διεξήγαγε δημοψήφισμα για τα αεροδρόμια


Βροντερό "όχι" στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είπαν οι πολίτες της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος, που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη (29/12) ο περιφερειάρχης, Θοδωρής Γαλιατσάτος.

Στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη το τελευταίο 20ήμερο, έλαβαν μέρος 6.426 άτομα. Οι 4.887 από αυτούς, ποσοστό 76,05% ψήφισαν "ναι" στην πρόταση της περιφέρειας ενάντια στην παραχώρηση των αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport – Κοπελούζος ενώ 1.539 πολίτες, ποσοστό 23,95% είπαν "όχι".

Να θυμίσουμε ότι στις 8 Ιανουαρίου πρόκειται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή που έχει καταθέσει η περιφέρεια κατά της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων.

"Σεβασμός στους πολίτες και τη γνώμη τους"

"Διαθέτουμε πλέον την πιο αξιόπιστη καταγραφή της άποψης των πολιτών. Δεν υπάρχει άλλη, ούτε εδώ ούτε σε όλη την Ελλάδα. Και η άποψη αυτή έχει άρνηση και θέσεις: αρνείται την ιδιωτικοποίηση, προκρίνει το δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας των αεροδρομίων με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων.
Συγχαρητήρια στους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες που πήραν μέρος στη διαδικασία. Έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο μεγάλο βήμα δημοκρατίας και συλλογικότητας που πραγματοποίησε η ΠΙΝ, εξαγγέλλοντας και υλοποιώντας το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. Αψήφησαν το “πυρ ομαδόν” που εκτοξεύθηκε από όσες πλευρές είτε τοπικά είτε πανελλαδικά είχαν συμφέρον να μην εκφρασθεί η φωνή του λαού.


Το μήνυμα που αναδύεται είναι: σεβασμός στους πολίτες και τη γνώμη τους για κάθε σοβαρό θέμα που επηρεάζει τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους και της χώρας.
Η πολιτεία οφείλει να εμπιστευθεί την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και να προχωρήσει στη νομοθέτηση της δυνατότητάς τους να διεξάγουν τοπικά δημοψηφίσματα", δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος.
Και πρόσθεσε: "Μια ακόμη μάχη στο σκηνικό του πολέμου για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας δόθηκε με επιτυχία. Προχωρούμε με δύναμη για την επόμενη μέρα, την επόμενη μάχη. 8/1/2016 είναι η εκδίκαση της προσφυγής μας εναντίον της ιδιωτικοποίησης ενώπιον του ΣτΕ. Η Περιφέρεια θα είναι κλειστή. Εμείς θα είμαστε εκεί για την υπεράσπιση του δικαίου, της αλήθειας, του λαϊκού και εθνικού συμφέροντος.
Καλούμε κάθε φορέα αυτοδιοικητικό και παραγωγικό ή συνδικαλιστικό, κάθε επιτροπή αγώνα, να συμπαρασταθεί με οποιοδήποτε τρόπο κρίνει πρόσφορο (φυσική παρουσία, ψήφισμα, δημοσίευση). Απευθύνουμε δημόσια πρόσκληση και στην Κοινή Πρωτοβουλία για τη μη ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων να κινητοποιήσει τα μέλη της, στις 8/1/2016".

Αφετηρία ενός πραγματικού κινήματος;

Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ιονίων δεν αρκείται απλώς στην αντίδραση προς την ιδιωτικοποίηση, αλλά αντιπροτείνει ένα εναλλακτικό σχέδιο ιδιοκτησίας και διοίκησης των αεροδρομίων.

Θυμίζουμε επίσης ότι εκτός από το διαδικτυακό δημοψήφισμα, η Περιφέρεια Ιονίων έχει προβεί σε δικαστική προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ παρόμοια προσφυγή έχει κάνει και ο Δήμος Χανίων. Οι δύο αυτές προσφυγές θα κριθούν από την Ολομέλεια του ΣτΕ στις 8 Ιανουαρίου, μαζί με παλαιότερες προσφυγές της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ, της Περιφερειακής Ενότητας Χανιών, της Γ” Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης κ.ά.

Όλα αυτά αποτελούν σημαντικές κινήσεις. Το ερώτημα τώρα είναι εάν και με ποιο τρόπο η Περιφέρεια Ιονίων οι άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς και ομάδες πολιτών, προτίθενται τώρα να αξιοποιήσουν αυτό το αποτέλεσμα, έτσι ώστε το πράγμα να μη μείνει σε μια εκτονωτική διαμαρτυρία, αλλά να αποτελέσει την αφετηρία ενός πραγματικού κινήματος της τοπικής – και όχι μόνον – κοινωνίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Ενδιαφέρουσα π.χ. είναι η ιδέα ενός πραγματικού διατοπικού δημοψηφίσματος σε όλες τις περιφέρειες που επηρεάζονται από τα αεροδρόμια, στο πρότυπο του τοπικού δημοψηφίσματος της Θεσσαλονίκης για το νερό.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/thriamveyse-pali-to-oxi-h-perifereia-ioniwn-nhswn-diekshgage-dhmopshfisma-gia-ta-aerodromia.3838621.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.