Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Νέες ψυχροπολεμικές κυρώσεις απο την Ε.Ε. σπρώχνουν την Ευρώπη στην άβυσσο...


ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΕΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΣΕ ΡΟΛΟ ΥΠΟΤΕΛΟΥΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ 
ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ

Την ίδια ώρα που η εκεχειρία ανάμεσα στο καθεστώς του Κιέβου και τις δυνάμεις του λαϊκού στρατού της Νοβορωσίας κινείται σε τεντωμένο σχοινί, οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ πανικόβλητοι ενέκριναν τυχοδιωκτικά την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η απόφαση πάρθηκε μετά από δύο διαδοχικές συσκέψεις των πρεσβευτών των χωρών - μελών της ΕΕ το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας (8/9) και προβλέπει τον αποκλεισμό ρωσικών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών από τις διεθνείς χρηματαγορές, πρώτα απ' όλα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών Rosneft και Transneft, καθώς επίσης και πάγωμα περιουσιακών τους στοιχείων. Ταυτόχρονα, ενισχύονται τα απαγορευτικά μέτρα που αφορούν την πώληση αγαθών «διπλής χρήσης», στρατιωτικής πολιτικής, στη Ρωσία και της ευαίσθητης τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Β. Ρομπάι, οι νέες κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ τις επόμενες μέρες.

Η απόφαση της ΕΕ έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της Ουκρανικής κρίσης, η οποία όλα δείχνουν ότι θα κλιμακωθεί αφού η ρωσική πλευρά, δια στόματος του Ρώσου Πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχει προειδοποιήσει με «ασύμμετρες» πρακτικές, ακόμη και με αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Ρωσίας για ευρωπαϊκές πτήσεις, ως απάντηση στην αμερικανο-ΕΕ επιθετικότητα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (8/9), η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι την ίδια μέρα θα προχωρούσε στην εφαρμογή των νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εκτός εάν κάποια από τις κυβερνήσεις εγείρει ενστάσεις. «Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη» είπε διπλωματική πηγή, χωρίς να διευκρινίσει ποιο ή ποια κράτη διαφωνούν με τις κυρώσεις.

Τελικά, όπως αναμενόταν, η έλλειψη ομοφωνίας εντός της ΕΕ οδήγησε στην κατάθεση σχετικών ενστάσεων, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί η δεύτερη έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να αναζητηθεί μία κοινά αποδεκτή λύση. Μια άλλη πηγή είπε ότι η συνάντηση αυτή αφορά «στους όρους εφαρμογής των κυρώσεων», οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από την Τρίτη (9/9), μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν διαφωνήσει την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα, ωστόσο το Σάββατο (6/9) οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δήλωσαν ικανοποιημένες από τα μέτρα που εγκρίθηκαν την Παρασκευή (5/9).

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση  Σαμαρά, συμφωνώντας ανεπιφύλακτα και με τις νέες κυρώσεις, φέρει βαρύτατες ευθύνες, καθώς, μπροστά σε αυτές τις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις του αμερικανο-ΕΕ άξονα, έχει μετατρέψει τη χώρα σε έναν υποτελή δορυφόρο της πιο ακραίας δυτικής επιθετικότητας.

Η εμπειρία του ελληνικού λαού από αυτές τις εξελίξεις είναι ήδη πικρή, αφού οι ψυχροπολεμικές οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας έβλαψαν σοβαρά τον κλάδο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Αποτελεί ζωτικής σημασίας προτεραιότητα, η Ελλάδα να εγκαταλείψει άμεσα την πολεμοχαρή πολιτική των ΝΑΤΟϊκών ιέρακων και να ακολουθήσει μια ανεξάρτητη πολιτική εξωτερικών και οικονομικών σχέσεων.

"ΑΝΑΒΕΙ" ΠΑΛΙ Η ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΤΟ ΚΙΕΒΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ GORLOVKI

"Ανάβει" πάλι η φωτιά του πολέμου, καθώς οι Ουκρανοί νεοναζί ετοιμάζονται για δεύτερο γύρο συγκρούσεων με το λαϊκό στρατό της Νοβορωσίας και συγκεντρώνουν μεγάλες δυνάμεις στο Gorlovki δυτικά του Ντονέτσκ.

Στο Debalcevo, που βρίσκεται δυτικά της πόλης αερομεταφέρθηκαν 32 άρματα μάχης, και στο Artemovskie που βρίσκεται βορειότερα έφτασαν 15 Α/Κ πυροβόλα "Shilka" και 7 συστοιχίες βαλλιστικών πυραύλων "Tochka-U" όπως και έξι συστοιχίες "Grad". Επίσης μεγάλος αριθμός εχθρικών δυνάμεων βρίσκεται μεταξύ των χωριών Myronivka, Artemovskie, και Debalcevo. Η χούντα του Κιέβου χρησιμοποεί την εκεχειρία για να ανασυνταχθεί και για να ετοιμάσει την νέα της επίθεση.

Να σημειωθεί ότι στο Debalcevo είχε επιτευχθεί μια ακόμα περικύκλωση ουκρανικών δυνάμεων με μόνες επιλογές ή να εξοντωθούν ή να παραδοθούν.

Στην περιφέρεια του Χάρκοβο φαίνεται πως θα ξεσπάσει η νέα εστία συγκρούσεων μόλις ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος, καθώς φάλαγγα φορτηγών που μετέφεραν 84 νεοσύλεκτους προς αντικατάσταση παλαιότερων σειρών που βρίσκονται στο Σλαβιάνσκ, σταματήθηκε από πέντε άτομα της λαϊκής πολιτοφυλακής του Χάρκοβο, τα οποία ήταν ντυμένα με ουκρανικές στολές, τους πήραν τον οπλισμό και τα έγγραφά τους λέγοντάς τους ότι απαλάσσονται των στρατιωτικών καθηκόντων τους, και όσοι επιθυμούν μπορούν να ενταχθούν στις δυνάμεις της Νέας Ρωσίας για να πολεμήσουν εναντίον του Κιέβου εάν υπάρξει συνέχεια στις συγκρούσεις.

Από τους 84, συμφώνησαν να ενταχθούν 9 στρατιώτες. Όπως αναφέραμε ήδη πριν από λίγο αντιαρματική ρουκέτα χτήπησε στρατολογικό γραφέιο στο Χάρκοβο, δείχνοντας ότι τα πράγματα δεν είναι ήσυχα στην ιστορική πόλη, και ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της περιοχής σύντομα θα διεκδικήσει την ελευθερία του και την ένταξή του στη Νέα Ρωσία.

ΝΑΤΟ & ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕ SU-24 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Σε κοινές ασκήσεις μέσα στην Μαύρη Θάλασσα προχωρούν οι ΗΠΑ μαζί με τον κυβερνητικό στρατό της Ουκρανίας σε μια νέα πρόκληση απέναντι στη Ρωσία. Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις στη Μαύρη θάλασσα από τη Δευτέρα (8/9) έως την Τετάρτη (10/9).

Συγκριμένα θα ασκηθούν σε περιοχή βόρειο-δυτικά της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκεται στην Οδησσό, το μονο ουσιαστικά λιμάνι που έχει απομείνει στην Ουκρανία. Οι ασκήσεις έχουν την κωδική ονομασία "Sea Breeze 2014».

Όπως ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti σε δηλώσεις του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας, ο σκοπός των θαλάσσιων ασκήσεων είναι η «εκτέλεση διεθνούς επιχείρησης για την διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή της ζώνης κρίσης».

Η άσκηση θα περιλαμβάνει σενάρια αναζήτησης, εντοπισμού και εξουδετέρωσης των εισβολέων, καθώς και της παροχής βοήθειας σε πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο.Φυσικά όταν αναφέρονται σε εισβολείς ενοούν το ρωσικό Ναυτικό.

Αναμένεται ότι στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν, επίσης, η Ισπανία, ο Καναδάς, η Ρουμανία και η Τουρκία. Συνολικά θα συμμετέχουν 12 πλοία και σκάφη υποστήριξης, καθώς και αεροσκάφη και ελικόπτερα της Αεροπορίας του ουκρανικού Ναυτικού. Ως παρατηρητές στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Γεωργίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και της Γαλλίας.

Αποκαλύπτεται έτσι ο σκοπός της διέλευσης των Στενών των τεσσάρων ΝΑΤΟϊκών πλοίων πριν λίγες μέρες.

Πρόκειται για το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross κλάσης Arleigh Burke, για το γαλλικο Commandant Birot, για την καναδική φρεγάτα HMCS Toronto, κλάσης Halifax, και την ισπανική φρεγάτα Almirante Juan de Borbon.

Σύμφωνα με την συνθήκη του Μοντρέ του 1936, τα πολεμικά πλοία που δεν ανήκουν σε Παρευξείνιες χώρες μπορούν να μείνουν στην Μαύρη Θάλασσα για 21 ημέρες. Το μέγεθος ενός τέτοιου πλοίου δεν μπορεί να ξεπερνά τους 45000 τόνους.

Από ρωσικής πλευράς η άφιξη των ΝΑΤΟϊκών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα απαντάται με τακτικές ασκήσεις της Αεροπορίας του Ναυτικού. Συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη κρούσης Su-24 θα εκτελέσουν ασκήσεις γύρω από τα ΝΑΤΟϊκά σκάφη, με σκοπό την "καταστροφή και την εκδίωξη" των εισβολέων από την Μαύρη Θάλασσα.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΡΩΣΙΑΣ-ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

Koινές ρωσοκινεζικές ασκήσεις "κατά της τρομοκρατίας" διεξάγονται αυτές τις μέρες στα ρωσοκινεζικά σύνορα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Τρανσβαϊκάλης.

Στόχος των ασκήσεων είναι η αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών που και οι δύο χώρες θεωρούν ότι είναι πιθανό να συμβούν με υποκίνηση των ΗΠΑ, επειδή από εκεί θα περάσει ο αγωγός που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο, στην ενεργοβόρα κινεζική αγορά.

Και οι δύο υπερδυνάμεις θεωρούν ότι η τρομοκρατία έχει άμεση σχέση με τις ΗΠΑ και ότι ελέγχεται από αυτές ως μοχλός πίεσης προς επίτευξη γεωπολιτικών στόχων, ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν στη Συρία και τώρα στο Ιράκ, με την οργάνωση ISIL. Η οργάνωση αυτή, όπως πολλάκις έχουμε δημοσιεύσει, εξοπλίστηκε, χρηματοδοτήθηκε, και εφοδιάστηκε από τις ΗΠΑ με στόχο την καταστροφή του Άσαντ στη Συρία. Ο δε αρχηγός της ISIL, Abu Bakr al-Baghdadi, βάσει του τουρκικού Τύπου είχε εκπαιδευτεί από την CIA το 2005-2009, και το όνομά του ήταν Simon Eliot, ενώ υπάρχει και φωτογραφία του από συναντησή του με τον πρώην Αμερικανό προεδρικό υποψήφιο John Maccain στο έδαφος της Συρίας.

Οι ρωσοκινεζικές ασκήσεις παρακολουθήθηκαν από παρατηρητές του Συμφώνου της Σαγγάης, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει πρόθεση μετατροπής του σε στρατιωτικό αντίβαρο προς την Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το σενάριο των ασκήσεων περιλαμβάνει "επίθεση από τρομοκράτες στο κινεζικό έδαφος". Περιλαμβάνει τους Ουιγούρους Τούρκους οι οποίοι υποκινούνται από την Δύση και από πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ, για να προκαλούν ταραχές στην επαρχία Xinjiang, παρότι ακόμα και εκεί οι Ουιγούροι αποτελούν την μειοψηφία σε σχέση με τους Κινέζους Χαν.

Σύμφωνα με το σενάριο οι συνοριακές δυνάμεις των δύο χωρών εξουδετέρωσαν μια ομάδα τρομοκρατών στην Κίνα και μια άλλη που πέρασε τα σύνορα με σκοπό την παραλαβή οπλισμού από συνένοχους στην ρωσική επικράτεια. Τελικός σκοπός τους ήταν η καταστροφή "στρατηγικού" στόχου εντός της Κίνας, και πρόκειται για τον πε΄ριφημο αγωγό που θα προμηθεύσει την Κίνα με τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από το 2018

"Τα τελευταία χρόνια το θέμα της τρομοκρατίας βρίσκεται είναι πολύ κρίσιμο λόγω της κατάστασης στο Ιράκ και στην Συρία. Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια της Κίνας και στην διεθνή ασφάλεια. Αυτός είναι ο λόγος που αλλες χώρες έδειξαν τέτοιο ενδιαφέρον στην άσκησή μας" δήλωσε ο διοικητής των κινεζικών συνοριακών δυνάμεων Dong Li.

ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ: ΜΕ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΘΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Τη συμφωνία Κιέβου με χώρες του ΝΑΤΟ για άμεση παροχή οπλισμού στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος τη Δευτέρα (8/9) επισκέφθηκε τη Μαριούπολη.

«Συνήφθη συμφωνία με χώρες του ΝΑΤΟ για την άμεση προμήθεια σύγχρονων όπλων, τα οποία θα μας βοηθήσουν να προστατευτούμε και να νικήσουμε» αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, επικαλούμενο ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Ανώτερος συνεργάτης του Ποροσένκο είχε δηλώσει την Κυριακή (7/9) ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία συμφωνήθηκε η παροχή όπλων και στρατιωτικών συμβούλων στην Ουκρανία από πέντε χώρες-μέλη, αλλά τέσσερις από αυτές άμεσα αρνήθηκαν ότι μία τέτοια συμφωνία είχε επιτευχθεί.

Τη Δευτέρα ο Πέτρο Ποροσένκο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τα βήματα που θα διευκολύνουν την ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση.

Ο ουκρανός πρόεδρος βρέθηκε τη Δευτέρα στη Μαριούπολη, η οποία πολιορκούνταν από τις δυνάμεις των ανταρτών κατά την πρόσφατη «αντεπίθεσή» τους.

Μέσω Twitter διεμήνυσε ότι η Μαριούπολη ανήκει στην Ουκρανία, «δεν θα την παραδώσουμε σε κανέναν».

Από την πλευρά του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) υπογράμμισε ότι η εκεχειρία στην Ουκρανία παραμένει εύθραυστη. «Γενικά η εκεχειρία τηρείται, αν και παραμένει ακόμη επισφαλής» επισήμανε ο πρεσβευτής της Ελβετίας στον ΟΑΣΕ, Τόμας Γκρέμινγκερ, μιλώντας στη Βιέννη.

Πηγή:http://iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.