Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Θέλουν και την Attica bank οι Κινέζοι

Ενα τηλέφωνο με αριθμό κλήσης από το Χονκ Κονγκ αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, καθώς ο καλών δεν ήταν άλλος από την κινεζική επενδυτική εταιρεία Sheng Yuan Holdings Limited, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του "moneypro" έχοντας μελετήσει τα δεδομένα της τράπεζας, εξέφρασε και επίσημα το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κινεζική Sheng Yuan, η οποία εξειδικεύεται σε επενδύσεις του χρηματοοικονομικού τομέα παγκοσμίως, πληροί τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος για τους υποψηφίους στρατηγικούς εταίρους της τράπεζας.

Δηλαδή οι Κινέζοι, όπως απαιτεί η ΤτΕ, κομίζουν πρόταση μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που αποδειγμένα μπορεί να ωφελήσει την Attica Bank στην επανεκκίνηση των λειτουργιών της με καθαρά τραπεζικά κριτήρια. Παράλληλα, κατέχουν και μπορούν να μεταφέρουν στην Τράπεζα την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων της και παράλληλα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις διαφάνειας, αφού η Sheng Yuan είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονκ Κονγκ. Την ίδια ώρα εκτός από το κινεζικό fund, ξεχωρίζουν δύο ακόμα προτάσεις. Εκείνες των αμερικανικών επενδυτικών σχημάτων Beach Point και Silver Point, που μπήκαν δυναμικά στο «παιχνίδι».

Πηγές πολύ κοντά στη διαδικασία, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον είναι ισχυρό, αφού ήδη 18 διεθνή αξιόλογα funds έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν, όπως τα Apollo και York. Παρόλα αυτά, η Τράπεζα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους επίδοξους επενδυτές και στοχεύει να διαλέξει τον στρατηγικό εταίρο που θα ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες της. Έτσι η «μάχη» των υποψηφίων θα είναι δύσκολη μέχρι τέλους. Η τιμή της μετοχής, αλλά και τα ποσοστά θα αποφασιστούν μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών των επενδυτών, που θα γίνουν μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει και η προθεσμία, με σκοπό να ολοκληρωθεί η διαδικασία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Κρίσιμη είναι η λήψη της απόφασης του βασικού μετόχου ΤΣΜΕΔΕ να στηρίξει την αύξηση, με το ποσό να ανέρχεται στα 435 εκατ. ευρώ, ικανοποιώντας το δυσμενές σενάριο της BlackRock. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προτεραιότητα στην κάλυψη της αύξησης θα δοθεί σε ξένους επενδυτές και το Ταμείο των μηχανικών, που κατέχει το 51%, είναι διατεθειμένο, να μειώσει το ποσοστό μέχρι το 34% και να διαθέσει τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ για το δικαίωμα καταστατικής μειοψηφίας.

Από την εφημερίδα "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" 

Πηγή:http://www.fpress.gr/trapezes/item/20700-theloyn-kai-tin-attica-bank-oi-kinezoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.