Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ομοσπονδία με δύο ιδρυτικά κρατίδια θέλει ο Ερντογάν


Δεν πρόκειται η Τουρκία να δεχθεί να ξαναγίνουν οι Τ/Κ μειονότητα ανέφερε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα - Είπε και πως δεν έλαβε την επιστολή Αναστασιάδη.

Μια ιδιότυπη ομοσπονδία η οποία θα έχει δύο ιδρυτικά κρατίδια και κατά συνέπεια δεν θα αποτελεί συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκει η Τουρκία σύμφωνα με τον νέο Πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Ερντογάν πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη εκτός Τουρκίας, ως Πρόεδρος στα κατεχόμενα. Είχε συνάντηση με τον Ντερβίς Έρογλου και έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε τις παραμέτρους για το κυπριακό και είπε ότι δεν έχει λάβει τη συγχαρητήρια επιστολή που του έστειλε ο Ν. Αναστασιάδης και την οποία μετέφερε στην Άγκυρα ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Τόνισε  ότι η Άγκυρα στηρίζει μια δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση στο Κυπριακό και εξέφρασε την ευχή ότι “η υπομονή που επέδειξαν μέχρι σήμερα θα στεφθεί με επιτυχία”

"ΔΕΙΞΑΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ"

Στη συνέντευξη Τύπου ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν λεπτομερώς το Κυπριακό με τον Ντερβίς Έρογλου.

"Από το παρελθόν μέχρι σήμερα δείξαμε υπομονή αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση στην υπομονή μας μέχρι σήμερα. Η αποφασιστικότητά μας συνεχίζεται. Εύχομαι στο τέλος της υπομονής να φτάσει η επιτυχία", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στηρίζουν μια δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να δεχτούν μη δίκαιες προτάσεις.
"Γι αυτό και η Ελλάδα και η Βρετανία πρέπει να δείξουν την ίδια ειλικρίνεια με εμάς", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. 
"Στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της Τ/κ πλευράς για δικοινοτική, πολιτική ισότητα, δύο ιδρυτικές πολιτείες, σαν μια νέα συνεργασία στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ", είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να οδηγηθούν το συντομότερο σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. "Θα είμαστε ένα βήμα μπροστά πάντα", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΝ ΑΛΛΑ...

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό προσθέτοντας ότι στόχος είναι οι συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2008 να μην χαθούν και να μην πάει χαμένος χρόνος.
"Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ μια ε/κ κυβέρνηση να φέρει τους Τ/κ σε κατάσταση μειονότητας", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.
"Όσο δεν γίνεται αποδεκτή η λύση δύο πολιτειών δεν είναι δυνατόν να το δούμε αυτό ποτέ θετικά. Την δομή της ομοσπονδίας την αποδεχόμαστε μόνο χτίζοντας πάνω της. Η πολιτική ισότητα είναι πολύ σημαντική. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιμένει ότι θα πάει αυτός μπροστά και εμείς θα ακολουθούμε από πίσω. Δεν είναι δυνατόν ποτέ να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο ποτέ", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι σε δύο τρεις μήνες θα φτάσει το νερό στα κατεχόμενα και στη συνέχεια το ηλεκτρικό. Όπως είπε αυτό δεν προορίζεται μόνο για το βόρειο τμήμα της Κύπρου αλλά για ολόκληρη την Κύπρο "φτάνει να πάρουν το χέρι ειρήνης που τους προσφέρουμε".
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι στόχος είναι τα επόμενα δέκα χρόνια να μετατραπεί το ψευδοκράτος σε κέντρο προσοχής και να διπλασιαστεί  το κατακεφαλήν εισόδημα.
Ανέφερε ότι η Τουρκία θα είναι σε αλληλεγγύη πάντοτε με τους Τ/κ και πως το Κυπριακό είναι πάντοτε το κύριο θέμα στις συναντήσεις τους στο εξωτερικό.

ΕΡΟΓΛΟΥ: ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΤΗΣ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Από την πλευρά του ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως ισχυρή Τουρκία σημαίνει και ισχυρή ΤΔΒΚ(ψευδοκράτος).
"Και σήμερα είμαστε ένα και αύριο θα είμαστε ένα, οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι αδελφικές", είπε ο Ντερβίς Έρογλου.
Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι πριν εκλεγεί σκεφτόταν ότι θα μπορούσαν μαζί να βρουν λύση αλλά δυστυχώς μετά την εκλογή του δεν έγινε κάτι τέτοιο. 
Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ότι αρνήθηκε να δεχτεί τις συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ, ότι παραβίασε τις παραμέτρους του ΓΓ του ΟΗΕ, και έθεσε ένα σωρό όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
"Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι όπως τις περίμενα, ο Αναστασιάδης θέτει μαξιμαλιστικές θέσεις στο τραπέζι", ισχυρίστηκε ο Ντερβίς Έρογλου.

ΔΕΝ ΕΛΑΒΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντερβίς Έρογλου, ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε και για την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη.
"Ποιος έφερε αυτή την επιστολή;", ρώτησε ο Ταγίπ Ερντογάν την δημοσιογράφο. "Ο κ. Βενιζέλος", απάντησε η δημοσιογράφος.
"Δεν έχει φτάσει τέτοια επιστολή σε μένα...Οι επιστολές των άλλων έρχονται", απάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πηγή:http://www.cytoday.eu/index.php?id=357&nid=2905788

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.