Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ποροσένκο: Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εισβάλει στην Ουκρανία και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.


«Έλαβα την απόφαση να ακυρώσω μια επίσκεψη εργασίας στη Δημοκρατία της Τουρκίας λόγω της ταχέως επιδεινούμενης κατάστασης στην περιοχή του Ντονέτσκ, ειδικά στην Αμβροσιγίβκα και τη Σταρομπέσεβε, καθώς λαμβάνει χώρα μια εισβολή των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε ο Ποροσένκο.


Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε, νωρίτερα, ότι «ρωσικά στρατεύματα» κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Νοβοαζόφσκ, κοντά στα σύνορα των δύο κρατών, περίπου 100 χλμ. του Ντονέτσκ, προπυργίου των φιλορώσων αποσχιστών.

«Μια αντεπίθεση από ρωσικά στρατεύματα και μονάδες των αποσχιστών συνεχίζεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία», ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας μέσω Twitter σημειώνοντας ότι σκοπός των ρωσικών στρατευμάτων και των αυτονομιστών είναι να καταληφθούν οι πόλεις Ιλοβάισκ και Σαχτάρσκ. 

Κατά την ίδια πηγή, τα κυβερνητικά στρατεύματα στην πόλη Νοβοαζόφσκ αποσύρθηκαν «για να σωθούν» και τώρα ενισχύουν τις δυνάμεις στην Μαριούπολη, όπου βρίσκεται σημαντικό λιμάνι.


Οι πράξεις της Ρωσίας στην Ουκρανία ισοδυναμούν με εισβολή, δήλωσε μία σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν την Πέμπτη. Πρόκειται, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, για μέλος του - συμβουλευτικού προς τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας - Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο αυτοαποκαλούμενος «πρωθυπουργός» της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, δήλωσε ότι στις τάξεις των αυτονομιστών υπάρχουν 3.000-4.000 Ρώσοι πολίτες που πολλοί εξ αυτών είναι πρώην στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ή και εν ενεργεία Ρώσοι στρατιωτικοί βρισκόμενοι σε άδεια.

Η Λιθουανία και η Λετονία κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προχώρησε σε «ολοφάνερη στρατιωτική εισβολή» στην Ουκρανία και ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το θέμα. Η Λιθουανία, δε, κάλεσε την Μόσχα «να αποσύρει αμέσως τις ένοπλες δυνάμεις της, τα όπλα και τα στρατιωτικά της μέσα από το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας».

Πηγή:http://tvxs.gr/news/kosmos/porosenko-i-rosia-eiseballe-stin-oykrania

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.