Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Για την κατάκοιτη παραπληγική που πέθανε όταν της έκοψε το ρεύμα η ΔΕΗ στο σπίτι της στα Χανιά…

Του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου

Για να συγκεντρωθούμε λίγο.
Για να κάνουμε μια πνευματική άσκηση, να νιώσουμε λίγο κάτι που νομίζουμε ότι καταλαβαίνουμε, αλλά θα αντιληφθούμε πολύ γρήγορα ότι το μυαλό μας δεν μπορεί να το αντέξει.
Σκεφθείτε, ένα μουγκό, εκτυφλωτικό, εκδικητικά καυτό καλοκαιρινό απομεσήμερο, ο καύσωνας να σφυροκοπάει αλύπητα τα φτηνά τσιμέντα, τις σκουριασμένες λαμαρίνες, τα θλιβερά Ελενίτ, τα πλαστικά παντζούρια, τα αλουμινένια καφάσια, τις έξυπνες σίτες που αποτελούν τα υλικά ενός φτωχικού σπιτιού όπου μένει μια παραπληγική γυναίκα 56 χρόνων που δεν έχει ούτε για να πληρώσει το ρεύμα, και γύρω της οι άνθρωποι είτε αδιαφορούν, είτε είναι απασχολημένοι με αντίστοιχα, δικά τους δράματα.

Σκεφθείτε την θερμοκρασία να ανεβαίνει, μέρα-νύχτα, να μην φυσάει το παραμικρό αεράκι σκεφθείτε τον ιδρώτα να τρέχει από το άρρωστο κορμί σας, το κορμί που δεν μπορείτε να σηκώσετε ούτε για να πάτε να κατουρήσετε.
Σκεφθείτε την αφόρητη ζέστη να σας καθηλώνει σε μια μόνιμη ημικρανία, μια ατέρμονη δύσπνοια, επιπρόσθετης της ακινησίας που σας έχει καθηλώσει να κοιτάτε το ταβάνι για 15 ολόκληρα χρόνια.

Σκεφθείτε την ανάσα σας να κόβεται και να τρέχει ο ιδρώτας σας σταγόνα-σταγόνα στο διψασμένο σας λαρύγγι σας καθώς τα σωληνάκια ξαφνικά σταματούν να παρέχουν οξυγόνο.
Σκεφθείτε ότι θα πεθάνετε. Σε κάποιες ώρες ίσως, αν είστε τυχερή και δεν πέσετε απλά σε ένα κώμα όπου θα φυτοζωείτε με μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες λόγω στέρησης οξυγόνου. Καλύτερα να πνιγείτε αμέσως, αλλά το σωματικό ένστικτο επιβίωσης νικιέται πολύ δύσκολα.

Αντανακλαστικά, ακόμα και αν δεν το θέλετε, ρουφάτε πανικόβλητες, κοφτές ανάσες, σαν μαχαίρια από αέρα που γρατζουνάν τον λαιμό αλλά δεν γεμίζουν τα πνευμόνια επαρκώς με οξυγόνο, ίσα-ίσα παρατείνουν το μαρτύριο που θα έφερνε η λύτρωση της θανατηφόρας ασφυξίας, της μόνης πλέον διεξόδου από το αφόρητο μαρτύριο στο οποίο σας καταδίκασε ένας Πρωθυπουργός με την απάνθρωπη πολιτική του, ένας γραφειοκράτης με την εγκληματική του αμέλεια, μια γειτόνισα που ξεχάστηκε γιατί έχει και αυτή τα δικά της, γιατί τέλος πάντων, κάτι πήγε πολύ στραβά, δεν θα το κάνουμε και μελόδραμα, έχετε δύναμη και δεν θα σας πάρει και το παράπονο που θα πεθάνετε, ήσασταν πολύ καιρό σε αυτό το νεκροκρέβατο, το περιμένατε.

Αλλά όχι έτσι. Όχι τόσο ακραία βασανιστικό, να πεθάνετε από την ζέστη, κατάκοιτη. Τόσο σκληρό μαρτύριο δεν υπέφεραν ούτε οι αιχμάλωτοι πολέμου Κινέζων αυτοκρατόρων.

Όμως, ποτέ σας δεν μπορούσατε να φανταστείτε ότι θα υποφέρετε τόσο μαρτυρικό θάνατο, πολύ απλά επειδή δεν σας αξίζει να πνίγεστε στους ατμούς του ίδιου σας του ιδρώτα.

Κάπου έξω από το παράθυρο σας, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της χώρας που γεννηθήκατε, ο άνθρωπος που έχει την πολιτική ευθύνη της υγείας των πολιτών όπως εσείς, είναι συνήγορος της ιδιωτικής εταιρίας παροχής ρεύματος που έφαγε μισό δις από τα δημόσια ταμεία, ταμεία ενός δημοσίου στα οποία το κυβερνητικό κόμμα χρωστάει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χρωστάει περιουσίες στην ΔΕΗ την οποία και πουλάει σε ιδιώτες σαν τον προαναφερθέντα πελάτη υπουργού και κοσμοπολίτη που γαμιέται με ένα μοντέλο στην δροσερή του πισίνα στην Μύκονο, την πισίνα που εσείς πληρώνατε με κάθε λογαριασμό ρεύματος μέχρι τον τελευταίο που δεν μπορέσατε.

Πηγή: http://seisaxthia.wordpress.com/2014/07/24/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.