Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Οι “σώφρονες” και οι “φαντασιόπληκτοι”


Άλλη μια "θεωρία συνωμοσίας"

Του system failure

Εντύπωση κάνει ένα πρόσφατο άρθρο της Καθημερινής που βασίζεται σε έρευνα που παρουσίασαν πρόσφατα τρεις Έλληνες ερευνητές σε επιστημονικό συνέδριο στο Βερολίνο και έχει ως βασικό θέμα την έκταση του αντισημιτισμού στη Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην αρχή του άρθρου. Στο τέλος της πρώτης παραγράφου διαβάζουμε:

Με αυτή την έννοια, η συγκεκριμένη έρευνα δεν έδειξε κάτι πολύ διαφορετικό από προηγούμενες που έγιναν τελευταία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό και που επαληθεύονται από τον αντικειμενικό και σχετικά «υποψιασμένο» παρατηρητή των συμπεριφορών και των 'πεποιθήσεων' της ελληνικής κοινωνίας.”
Για αρχή λοιπόν, διαχωρίζεται “εντέχνως”, ο “αντικειμενικός” και “υποψιασμένος” παρατηρητής από την υπόλοιπη Ελληνική κοινωνία, σαν να είναι, ας πούμε, ένα ανώτερο ον που παρακολουθεί από κάπου τις συμπεριφορές εκατομμυρίων ανθρώπων, εντελώς αποστασιοποιημένα και χωρίς να επηρεάζεται από αυτές. Στη συνέχεια διαβάζουμε:
“Η σχετική πρωτοτυπία όμως αυτής της έρευνας είναι ότι συνδέει τον αντισημιτισμό με την κλίση του μέσου Ελληνα προς την καχυποψία και τη διαπιστωμένη τάση του να ασπάζεται θεωρίες συνωμοσίας ή να πιστεύει παραδοξολογίες και δοξασίες, δίχως βάση λογικής.
Οι απαντήσεις στηρίζουν απόλυτα αυτή την πραγματικότητα, καθώς το 69% των ερωτώμενων πιστεύουν ότι έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο κατά του καρκίνου, αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως, γιατί προφανώς δεν το επιτρέπουν κάποια μεγάλα συμφέροντα, το 59% ότι η επίθεση στους δίδυμους πύργους στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 σχεδιάστηκε από τις ΗΠΑ για να προωθήσουν τα σχέδιά τους διεθνώς, 27% ότι η προσελήνωση Αμερικανών αστροναυτών το 1969 δεν ήταν πραγματική αλλά σκηνοθετημένη και το 75% βεβαίως ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αποτελεί σχέδιο ξένων, για να λεηλατήσουν φυσικά τη χώρα...”

Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι πρόκειται για ένα αρκετά πρόχειρο “τσουβάλιασμα” αυτών που πιστεύουν διαφορετικά πράγματα και ταύτισή τους με τον αντισημιτισμό. Για παράδειγμα, από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι κάποιος ο οποίος μπορεί να πιστεύει ότι έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο για τον καρκίνο αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως, είναι ταυτόχρονα και αντισημίτης;

Επιπλέον, είναι “παραδοξολογία” και “δοξασία” δίχως βάση λογικής, να πιστεύει κάποιος ότι έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο για τον καρκίνο αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως, επειδή κάποια ερευνητικά κέντρα θα χάσουν τεράστια ποσά χρηματοδότησης; Ή ότι κάποιες φαρμακοβιομηχανίες θα χάσουν δισεκατομμύρια από φάρμακα στα οποία έχουν επενδύσει και θα καταστούν τελικά άχρηστα σε μια τέτοια περίπτωση;

Βεβαίως και ο τρόπος των ερωτήσεων σε μια τέτοια έρευνα παίζει μεγάλο ρόλο στο να εμφανίζονται οι ερωτηθέντες τουλάχιστον ως “συνωμοσιολογόπληκτοι”. Για παράδειγμα, η ερώτηση “πιστεύετε ότι έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο κατά του καρκίνου, αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως;” είναι πολύ διαφορετική από μια ερώτηση του τύπου π.χ. “πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο κατά του καρκίνου, αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως;”, διότι όσοι “τολμήσουν” να απαντήσουν θετικά στο πρώτο ερώτημα, άσχετα αν πρόκειται για λογικούς ανθρώπους οι οποίοι απλώς δεν εμπιστεύονται την ελεγχόμενη πληροφορία που φτάνει τελικά σ'αυτούς, μπορούν πιο εύκολα να κατηγοριοποιηθούν τουλάχιστον ως άνθρωποι επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίας.

Ακόμα πιο εκπληκτικό είναι το “τσουβάλιασμα” του “μέσου Έλληνα” στην αρχή της παραγράφου: “Η σχετική πρωτοτυπία όμως αυτής της έρευνας είναι ότι συνδέει τον αντισημιτισμό με την κλίση του μέσου Ελληνα προς την καχυποψία και τη διαπιστωμένη τάση του να ασπάζεται θεωρίες συνωμοσίας ή να πιστεύει παραδοξολογίες και δοξασίες, δίχως βάση λογικής. Οι απαντήσεις στηρίζουν απόλυτα αυτή την πραγματικότητα ...”.

Έτσι, είτε κάποιος ανήκει στο 75% που απάντησε ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αποτελεί σχέδιο ξένων, για να λεηλατήσουν φυσικά τη χώρα, είτε στο μόλις 27% που πιστεύει ότι η προσελήνωση των Αμερικανών αστροναυτών το 1969 δεν ήταν πραγματική αλλά σκηνοθετημένη, “ταμπελοποιείται” ως ο “μέσος Έλληνας” που “διαπιστωμένα” ασπάζεται θεωρίες συνωμοσίας και όλα αυτά βέβαια, συνδέονται ως δια μαγείας πάντα με τον αντισημιτισμό.


Με άλλα λόγια, το να θεωρεί κάποιος ότι η οικονομική κρίση είναι σχεδιασμένη, αντιμετωπίζεται ως εξίσου επιρρεπής σε θεωρίες συνωμοσίας, με κάποιον που θεωρεί ότι οι Αμερικανοί αστροναύτες δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στη Σελήνη, παρόλο που σχεδόν οι πάντες γνωρίζουν πλέον ότι οι μεγάλες τράπεζες κατευθύνουν απόλυτα τις κυβερνήσεις-μαριονέτες σε Αμερική και Ευρώπη, όταν μάλιστα τα ισχυρά χρηματοπιστωτικά λόμπι επηρεάζουν άμεσα τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών οργάνων και όταν πρώην τραπεζικά στελέχη βρίσκονται παντού σε θέσεις-κλειδιά στις κυβερνήσεις.

Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Η σημερινή εκπομπή (23/07) “Τώρα” του Σκάι, φιλοξένησε έναν ερευνητή ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι το 75% των ερωτηθέντων (πρόκειται μάλλον για την ίδια έρευνα), θεωρεί ότι η Ελληνική κρίση είναι προσχεδιασμένη από εξωθεσμικά κέντρα και ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει μια λογική με βάση τη ρητορική, όπως είπε, των τελευταίων τριών εκλογικών αναμετρήσεων.

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι, στη συνέχεια, ο ερευνητής συσχέτισε το υπόλοιπο 25% της συγκεκριμένης ερώτησης με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ! Όπως είπε “... αυτό το 25% το οποίο απομένει, όντως, φαντάζομαι, επέλεξε τη σημερινή κυβέρνηση που έχουμε και μάλιστα το κοιτάξαμε αυτό και έχει συσχέτιση ... οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν το πιστεύουν αυτό.”

Η συγκεκριμένη συνέντευξη βρίσκεται μεταξύ 34:35 και 38:25 στο βίντεο:

Ιδού: Άλλη μια απόδειξη ότι όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οι “σώφρονες” - που κατά τα άλλα έχουν και μια τάση σαδομαζοχισμού αφού τους αρέσει να αυτομαστιγώνονται θεωρώντας υπεύθυνους κυρίως τους εαυτούς τους για όλα τα δεινά της χώρας – ενώ οι υπόλοιποι είναι οι “φαντασιόπληκτοι” που αποτελούν κίνδυνο για τη σταθερότητα της χώρας και τα “success story” τα οποία είναι όντως “πραγματικά” και δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας των κυβερνώντων!

Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτό. Το 75% αυτομάτως μετατρέπεται και σε “πρόβατα” επιρρεπή στην συνωμοσιολογική ρητορική, ενώ το 25% είναι οι “ορθολογιστές” που δεν παρασύρονται από τον αντισυστημικό "λαϊκισμό" και εμπιστεύονται την “επίσημη” και αποκλειστικά “έγκυρη” πληροφόρηση. Η απόκρυψη πληροφοριών και ο βομβαρδισμός ψεμάτων, ανακριβειών και μιας άνευ προηγουμένου προπαγάνδας, από τα συστημικά ΜΜΕ, φορείς της “επίσημης” και “έγκυρης” πληροφόρησης, είναι φυσικά μια λεπτομέρεια που δεν έχει καμία σημασία!

Θα ήταν λοιπόν “φρόνιμο” να μην εστιάσουμε στο ποιοι είναι οι “αναμεταδότες” αυτής της τελευταίας έρευνας, γιατί πάλι θα βγουν κάποιοι και θα βάλουν τη γνωστή ταμπέλα της “θεωρίας συνωμοσίας”.

Πηγή : http://failedevolution.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.