Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Παίρνουν πίσω τη δίωξη κατά των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ


Από τη Δικαιοσύνη ήρθε τελικά η λύση στην υπόθεση δίωξης στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ για την έγκριση της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Δημοσίου το 2014, που λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την εκταμίευση της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, λίγες ώρες μετά τη νέα παρέμβαση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης ζήτησε την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών με το οποίο παραπέμπονταν σε δίκη τρία μέλη του Δ.Σ του ΤΑΙΠΕΔ και έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογωμόνων του Ταμείου για τη συναλλαγή που είχε γίνει το 2014. Η απόφαση θα ληφθεί από το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. 

Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς βρέθηκαν υπόλογα τρία ξένα στελέχη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ από την Ισπανία, την Ιταλία και την Σλοβακία. Λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστή η δίωξη, πρώτος ο Iσπανός υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos είχε συνδέσει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα με την διευθέτηση του ζητήματος.
Το βούλευμα παραπέμπει τα τρία μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ (2013) για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, καθώς βάσει του ιδρυτικού του νόμου δεν μπορούν να παραπεμφθούν για το αδίκημα της απιστίας. Η κατηγορία είναι ότι δεν παρέδωσαν αμέσως τα κεφάλαια από την πώληση των ακινήτων, ζημιώνοντας έτσι, σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, το ελληνικό Δημόσιο με ποσό που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. Όσο για τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ε.) του ΤΑΙΠΕΔ, η κατηγορία αφορά απιστία, καθώς αυτά δεν καλύπτονταν με νομοθετική προστασία.

Πηγή: http://www.liberal.gr

Το ιστορικό της υπόθεσης: ΕΛΣΤΑΤ, ΤΑΙΠΕΔ και άλλες ιστορίες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.