Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού κ. Μπ. Γιλντιρίμ στην Χώρα μας, μπορεί να τύχει πολλαπλών και πολλών αναγνώσεων και ερμηνειών αλλά ταυτόχρονα και να φανεί χρήσιμη ως προς την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για το μέλλον.
Όσο κι αν η «τακτική» επιλογή του συνόλου της ελληνικής πολιτικής «ελίτ» είναι ορθή ως προς την υποστήριξη στο καθεστώς Ταγίπ Ερντογάν, (οι συγκυρίες το επιβάλλουν) δεν σημαίνει ότι παραμερίζεται η «στρατηγική επιλογή» που βλέπει την «γείτονα» να εξακολουθεί διαχρονικά να επιβουλεύεται τα εθνικά μας δικαιώματα και την ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ κυριαρχία μας σε ό,τι είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ.
Ωστόσο, η απειρία της σημερινής κυβέρνησης που οφείλεται τόσο στην άγνοια άσκησης πολιτικής όσο και στην ιδεοληψία που χαρακτηρίζει το σύνολο των στελεχών της σε συνδυασμό με την υποστελέχωση σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας διοίκησης , δημιούργησε ένα πολύ κακό προηγούμενο: ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΥΠΟΔΟΧΗΣ» του τούρκου πρωθυπουργού στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΑΚΗ. Η επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη διευθέτηση κάποιων εκκρεμών ζητημάτων , ειδικά τώρα που η Τουρκία βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση και ο τουρκικός εθνικισμός γνωρίζει μία ιδιαίτερη ιδεολογική και πολιτική κρίση αναζητώντας στηρίγματα στο (νέο)οθωμανικού τύπου ισλαμισμό και τον «ερντογανικό» τουρκισμό (στο βάθος υπάρχουν και κάποιοι ξένοι παράγοντες αλλά δεν είναι της παρούσης)…
Θα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουμε ότι η ΘΡΑΚΗ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ! Δυστυχώς, όμως, την χάσαμε!!! Οι εποχές των στεγανών παρήλθαν και καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, δεν μπορούμε να λειτουργούμε με πρακτικές κλειστοφοβικές περασμένων δεκαετιών. Κατά τα διπλωματικά ειωθότα αλλά και την επιβαλλόμενη από τις τρέχουσες συγκυρίες πρακτική, θα έπρεπε να υπάρχει ένα αντίστοιχο πολυδύναμο κυβερνητικό κλιμάκιο με τη συμμετοχή και της τοπικής ηγεσίας.
Με εξαίρεση τον άχρωμο ΥΦΥΠΕΞ ο οποίος την τελευταία στιγμή «εστάλη» για εθιμοτυπικές φωτογραφίες η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε φροντίσει να δημιουργήσει «κυβερνητικό κλιμάκιο υποδοχής» που θα ακολουθούσε τον κ. Γιλντιρίμ και τους συνεργάτες τους σε όλους τους προορισμούς τους (με κάποιες αναλογίες θα μπορούσε να ισχύσει αυτό και για τις επισκέψεις της κ. Σεμιχά Γιλντιρίμ). Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχθηκε μία «σιωπηρή διχοτόμηση» της Ροδόπης και της Κομοτηνής προκειμένου να δώσει μία πολυεπίπεδη παράσταση η πολυπληθής ακολουθία του τούρκου Πρωθυπουργού , δημιουργώντας ΕΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ αλλά και ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ το κοινό αίσθημα της πλειοψηφίας των Θρακιωτών .
Εκτός του πρωθυπουργικού ζεύγους , τον κ. Γιλντιρίμ συνόδευαν οι υπουργοί ενέργειας και φυσικών πόρων Μπεράτ Αλμπαυράκ,, μεταφορών Αχμέτ Αρσλάν, (που επισκέφθηκε και την μονάδα επεξεργασίας κερασιών του κ. Λεβέντ Σαδίκ), κοινωνικής ασφάλισησς Μεχμέτ Μουεζίνογλου (με καταγωγή από τα Αρριανά) , ο βουλευτής Προύσας Χακάν Τσαβόυσογλου, ο διευθυντής του «ινστιτούτου» IRCICA Χαλίτ Ερέν, πρωθυπουργικί συνεργάτες και σύμβουλοι, διαπιστευμένο διπλωματικό προσωπικό στη Χώρα μας. Ως «παράπλευρη» πρωθυπουργική συνοδεία πρέπει να θεωρηθούν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Μειονότητας, μέλη συλλόγων και οργανώσεων που υποστηρίζονται από το τουρκικό προξενείο, και βεβαίως οι (παρ)άτυποι μουφτήδες των οποίων ο ρόλος φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον.
Κατ’αρχάς, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η «κατανομή» ρόλων στην παράσταση που δόθηκε για επικοινωνιακούς λόγους, ακυρώνοντας κάθε ενδεχόμενο «ελληνικό αντίμετρο», αφού είχαν στηθεί μικρές φιέστες σε τέσσερα διαφορετικά σημεία (Δύμη, Εσκί Τζαμί/ «τουρκική νεολαία», Ιωαννίνων, Φιλιπουπόλεως) δημιουργώντας την αίσθηση ότι πρόκειται για τουρκική απόβαση στην Κομοτηνή απόντος του επισήμου Κράτους. Κατ’αυτόν τον τρόπο συμπληρώθηκε το σκηνικό των εντυπώσεων υπέρ της τουρκικής αντιπροσωπείας, μετά την «τάπα» που έριξε ο τούρκος πρωθυπουργός στον Έλληνα Πρωθυπουργό για «εκατέρωθεν παραβιάσεις»….
Βεβαίως, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε , βεβαίως και η ομιλία του τούρκου πρωθυπουργού στο δείπνο Ιφτάρ στο χωριό Λύκειο του Δήμου Αρριανών παρουσία 5.000 προσκεκλημένων (σε 8.000 τους παρουσιάζουν οι τουρκικές πηγές) που μάλλον αποτελούν και τον ΜΕΓ ΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ που μπορεί να κινητοποιήσει το τουρκικό προξενείο στη Θράκη. Στο Λύκειο, ο τούρκος πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του προαναγγέλοντας την επάνοδό του το Φθινόπωρο με αφορμή την 5η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε ζητήματα εκπαίδευσης, θρησκείας, οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, προέτρεψε τους κατοίκους να ενισχύσουν τις δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα και στις πρακτικές επεξεργασίας γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να διατηρήσουν οι κάτοικοι της περιοχής την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα γιατί μόνον έτσι εξασφαλίζεται η πρόοδος και εγγυήθηκε κάθε βοήθεια από την «μητέρα πατρίδα», παγιώνοντας κατ’αυτόν τον τρόπο την στρατηγική της δημιουργίας ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΔΟΜΩΝ.
Ο λόγος του τούρκου πρωθυπουργού, λογικά πρέπει να είναι η συνέχεια των όσων συζήτησε με κκ Τσίπρα και Παυλόπουλο, για διμερή θέματα, Κυπριακό, προσφυγικό, οικονομία και τόνωση των επενδύσεων ενώ φαίνεται ότι σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της μειονότητας προωθεί μία «κρυφή ατζέντα» αναθεώρησης ή «εκσυγχρονισμού» της Συνθήκης της Λωζάννης μέσα από το κλισέ «οι μειονότητες ως γέφυρα φιλίας και προόδου».
Μία εξίσου ενδιαφέρουσα παράμετρος, αναδεικνύεται και η ανάγκη που φαίνεται πλέον να έχει ο τουρκικός μηχανισμός στη διάδοση «ήχου» και «εικόνας»: Για άλλη μία φορά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έπεσαν στην παγίδα της «υπερδιαφήμισης» της «φιέστας» που στηνόταν στο Λύκειο, ενώ τα πατριωτικού περιεχομένου μέσα αναπαρήγαγαν διθυραμβικά κείμενα των τουρκόφωνων μέσων! Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΥΓΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ και μάλιστα ΑΝΕΞΟΔΑ, που δημιούργησαν αμηχανία και στην Αθήνα!
Τα κεντρικά μέσα των Αθηνών αναπαρήγαγαν τα σχετικά κείμενα ενώ χθες είχαν απευθείας μετάδοση με συνεργεία από όλα τα σημεία των επισκέψεων των μελών της τουρκικής αντιπροσωπείας, διαφημίζοντας μάλιστα και την μονάδα επεξεργασίας κερασιού του κ. Λεβέντ Σαδίκ.
Και θα έπρεπε σε κάθε ρεπορτάζ των ελληνικών μέσων ενημέρωσης να γινόταν υπόμνηση στο ότι ο σημερινός τούρκος πρωθυπουργός, ηγείται μιας χώρας που τελεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, του οποίου ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επιδοθεί σε «κυνήγι μαγισσών» εναντίον όποιου ο νομίζει ότι διατηρεί «σχέσεις» με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πολιτικό αντίπαλό του, Φετουλάχ Γκιουλέν και το οποίο έχει οδηγήσει στην απόλυση 130.000 δημοσίων υπαλλήλων και σε 45.000 συλλήψεις πολιτών, επεκτείνεται και στην επιχειρηματικότητα. Δεκάδες σημαντικοί επιχειρηματίες βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, κατηγορούμενοι ως «συνωμότες».
Αντί επιλόγου, παραπέμπουμε σε κείμενό που εξηγούσε για ποιόν λόγο οι Τούρκοι επιθυμούν διακαώς την δημιουργία «επικοινωνιακού θύλακα» στην περιοχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.