Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Τοπίο μ.Π. (μετά Παρμενίωνα)-Πρό(σ)κληση

Ο περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος ελληνικός στρατός, που σε κάθε του ανακοίνωση άσκησης αναφέρει ότι κατόπιν θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία του περιβάλλοντος, δηλαδή ότι θα μαζέψουν τα σακουλάκια από τα κρουασάν που τρώνε κατά την διάρκειά της, έδωσε προχθές στη δημοσιότητα φωτογραφικό υλικό από την άσκηση Παρμενίων, μέρος της οποίας έλαβε χώρα στον Μάναγρο Βολισσού.

Σήμερα περπάτησα κι εγώ στην παραλία και φωτογράφισα όσα δεν έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση της 96 ΑΔΤΕ, για να δούμε πόση προσοχή έδειξαν εντέλει στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η παραλία σκαμμένη από άκρη σε άκρη


Οι θίνες είναι ευαίσθητα και προστατευόμενα σε όλη την Ευρώπη οικοσυστήματα. Αντιγράφω από τον ιστότοπο της ελληνικής ορνιθολογικής εταιρίας:

“Οι παράκτιες θίνες ή αμμόλοφοι δημιουργούνται από τη δράση της θάλασσας και του ανέμου και αποτελούν το φυσικό φράγμα που προστατεύει την ενδοχώρα από το αλμυρό νερό και τον άνεμο. Ακόμα και περιορισμένη καταστροφή τους μπορεί να προκαλέσει διείσδυση αλμυρού νερού στα υπόγεια γλυκά νερά απειλώντας τις αγροτικές καλλιέργειες. Οι θίνες είναι εξαιρετικά εύθραυστα συστήματα, προσαρμοσμένα στις μεταβολές που προκαλούν οι φυσικές δυνάμεις αλλά ανίσχυρα απέναντι στην ανθρώπινη κατάχρηση. Τρία τέταρτα των θινών της Ευρώπης ανάμεσα στο Γιβραλτάρ και τη Σικελία έχουν καταστραφεί κυρίως από την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη. Η αξία τους είναι πλέον αναγνωρισμένη και προστατεύονται σε όλη την Ευρώπη ενώ γίνονται εκτεταμένες προσπάθειες για την ανασύστασή τους”.

Στην πρώτη φωτογραφία βλέπετε πώς ήταν οι θίνες στην περιοχή του Μάναγρου και στις επόμενες δύο πώς τις κατάντησαν. Πλήρης καταστροφή.
Νεκροταφείο βολβών που χάσκουν τσαλαπατημένοι και άταφοι. Εδώ φωτογράφισα έναν. Είναι τα υπό εξαφάνιση είδη κρινάκια της άμμου (pancratium maritimum), τα οποία και κατέστρεψαν ολοσχερώς


Μεγαλύτερης έκτασης καταστροφή συντελείται φυσικά μετά από τις ασκήσεις αυτές στον βυθό της θάλασσας. Η θαλάσσια περιοχή της βορειοδυτικής Χίου είναι ο μόνος ψαρότοπος που έχει απομείνει στο νησί αφού όλο το στενό ανατολικά μεταξύ Χίου Τουρκίας είναι κατεστραμμένο και έρημο από ζωή. Τώρα, εδώ και 5 περίπου χρόνια που έχει μετακομίσει το πεδίο βολής στον Μάναγρο και βορειότερα, καταστρέφουν συστηματικά και αυτή τη μεριά του νησιού. Κατά καιρούς έχουν ξεβραστεί νεκρά δελφίνια και χελώνες στην παραλία. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι έχουν σκοτωθεί από τις εκρήξεις στη θάλασσα, αλλά κανείς δεν μπορεί και να είναι βέβαιος ότι δεν έχουν σκοτωθεί από αυτές.

Φέτος, στην παραλία Πραστιά, μισό χιλιόμετρο νοτιότερα από το πεδίο βολής γέννησαν χελώνες καρέτα καρέτα και οι περίοικοι προφύλαξαν τις φωλιές για να βγουν τα χελωνάκια και να μπορέσουν να πάνε στη θάλασσα και να ζήσουν. Οι πρώτες γέννες αναμενόταν στις αρχές Σεπτέμβρη και οι επόμενες στις αρχές Οκτώβρη. Τώρα τα χελωνάκια, όσα μπόρεσαν να φτάσουν στη θάλασσα, και όσα δεν σκοτώθηκαν στον Παρμενίωνα, θα βρίσκονται κάπου τριγύρω περιμένοντας την βόμβα που θα σκάσει δίπλα τους από τις βολές με πραγματικά πυρά στη θάλασσα της επόμενης άσκησης, την οποία έχει ανακοινώσει ήδη η διοίκηση του στρατεύματος.

Η τοπική κοινωνία, ο δήμος, οι αλιείς και οι τουριστικοί επιχειρηματίες πρέπει να απαιτήσουν να σταματήσει η κακοποίηση και η καταστροφή της περιοχής του Μάναγρου από τον στρατό, να φύγει από αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα το πεδίο βολής και να προστατευτεί η περιοχή.


Πηγή: http://yiannismakridakis.gr/?p=8230

***

Πρό(σ)κληση

Το άρθρο που ανέβασα πιο πάνω για την περιβαλλοντική ζημιά την οποίαν προξένησε ο στρατός κατά τη διάρκεια της άσκησης Παρμενίων στον Μάναγρο της ΒΔ Χίου έφερε πλήθος τηλεφωνημάτων και μέηλ από ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν ποικιλοτρόπως για το θέμα.

Σκέφτηκα λοιπόν το εξής. Επειδή αυτά που είδατε και αυτά που έγιναν στην άσκηση Παρμενίων δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που θα γίνουν κατά το 5θήμερο 17-21 Οκτώβρη, που θα είναι σε εξέλιξη η άσκηση με πραγματικά πυρά στη θάλασσα της τοπικής Ταξιαρχίας, προκαλώ και προσκαλώ όποιον δημοσιογράφο ενδιαφέρεται να καταγράψει την καταστροφή και τον πόλεμο που κάνει μόνη της μια πτωχευμένη χώρα αδειάζοντας τόνους πυρομαχικά στη θάλασσα και καταναλώνοντας τόνους καυσίμων αλλά και όποιον υπεύθυνο κάποιας περιβαλλοντικής οργάνωσης έχει τη διάθεση να δει από πρώτο χέρι την καταστροφή του οικοσυστήματος, να έρθουν στην Βολισσό κατά το παραπάνω 5θήμερο και θα τους φιλοξενήσω προσωπικά.

Φυσικά ισχύει η πρότασή μου και για πολεμικό τουρισμό, την οποία κατέθεσα προ ημερών

Για επικοινωνία: akridaki@gmail.com, 6977000744

Πηγή:http://yiannismakridakis.gr/?p=8257

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.