Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Καταγγελία για «διαπλοκή» αξιωματούχου της Ε.Ε. πίσω από το «τσάμικο»...


Το βρώμικο παρασκήνιο που οδήγησε στην πρόσφατη απάντηση του επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Αυστριακού, Γιοχάνες Χαν, περί υπάρξεως «τσάμικου ζητήματος» στην ατζέντα του ελληνο-αλβανικού διαλόγου, αποκαλύπτει άκρως απόρρητο έγγραφο της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.*

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό, και προέρχονται από πρωτοκλασάτο πολιτικό παράγοντα της Αλβανίας, αποτελούν κόλαφο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού αποκαλύπτεται ότι την απάντηση περί «τσάμικου ζητήματος», μαγείρεψε σε συνεργασία με τον Αλβανό πρωθυπουργό, σοσιαλιστή, Εντι Ράμα, η ίδια η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στα Τίρανα, της οποίας ο σύζυγος παίρνει δημόσια έργα από την κυβέρνηση Ράμα.

Το απόρρητο έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα ο «Τύπος της Κυριακής», περιλαμβάνει και εντυπωσιακές πληροφορίες για βρώμικες σχέσεις διαπλοκής ανάμεσα σε κυκλώματα ναρκωτικών, με κύκλους του κόμματος των «Τσάμηδων» και την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών.

Το απόρρητο έγγραφο συντάχθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2016, δηλαδή μια εβδομάδα, αφότου δημοσιοποιήθηκε η απάντηση του Γιοχάνες Χαν, αρχικώς στα αλβανικά ΜΜΕ, οπότε προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος στη γείτονα και κατόπιν στα ελληνικά ΜΜΕ. Να σημειωθεί ότι η απάντηση του επιτρόπου εδόθη στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά δημοσιοποιήθηκε στην Αλβανία, με μεγάλη καθυστέρηση (28 Σεπτεμβρίου), την ίδια ακριβώς ημέρα που επισκεπτόταν τη χώρα ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο των συναντήσεων για τον ελληνο-αλβανικό διάλογο. Ως γνωστόν, ο κ. Γ. Χαν δήλωσε ότι η Αθήνα δέχτηκε να συζητήσει με τα Τίρανα την ύπαρξη «τσάμικου ζητήματος». Κάτι, ωστόσο, που προκάλεσε την οργίλη απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο, αφενός μεν υποστηρίζει ότι για την Ελλάδα το «τσάμικο» είναι ανύπαρκτο, αφετέρου κατηγόρησε τον επίτροπο ως «ψεύτη».

Το «βαθύ λαρύγγι»

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, η εικόνα που δίνει ο πρωτοκλασάτος Αλβανός παράγων (ο «Ε.Τ.» της Κυριακής έχει στην κατοχή του τα στοιχεία του), αποδεικνύει ότι υπήρξε μια οργανωμένη σκευωρία, προκειμένου να δώσει αυτή την απάντηση ο Γιοχάνες Χαν. Αναλυτικά, στην έκθεση «ειδικού χειρισμού» αναφέρεται ότι ο σημαίνων Αλβανός πολιτικός παράγων είπε πως «η δήλωση του επιτρόπου Χαν στήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού Ράμα από την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στα Τίρανα, πρέσβη κ. Romana Vlahutin (Κροάτισσα), σε συνεννόηση με την Ιταλίδα συνεργάτιδα επιτρόπου στις Βρυξέλλες».

Κατά την ίδια πηγή, ο Ράμα έχει δεσμευθεί έναντι του Ιντρίζι (σ.σ. επικεφαλής του «τσάμικου» κόμματος) ότι θα διεθνοποιήσει το «τσάμικο», κυρίως στο πλαίσιο της Ε.Ε., και προς τούτο χρησιμοποίησε τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με την κ. Vlahutin, και ιδίως με τον σύζυγό της (Σέρβος από το Μαυροβούνιο), στην εταιρεία του οποίου ο Αλβανός πρωθυπουργός έδωσε τρία δημόσια έργα. Αλλωστε, πασιφανής και «τεχνοκρατικά αδικαιολόγητη» είναι η υποστήριξη που η πρέσβης της Ε.Ε. παρέχει προς τον κ. Ράμα για θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία, καθώς και η γενικότερη δημόσια στήριξη έναντι των κομματικών αντιπάλων του στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης».

Στην προκειμένη, ο Αλβανός πολιτικός δεν αποκαλύπτει μόνον τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις σε βάρος της Ελλάδας που έγιναν για την απάντηση Γ. Χαν, αλλά ταυτόχρονα εκθέτει την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στα Τίρανα, υποστηρίζοντας ότι με «πέτσινες» εκθέσεις της, προσπαθεί να ανοίξει τον δρόμο για να μπει η Αλβανία από την πίσω πόρτα στην Ε.Ε. Δηλαδή, χωρίς να πληροί τα κριτήρια. Εφόσον ισχύουν όσα καταγγέλλει, τότε προκύπτει εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα για ένα στέλεχος της Ε.Ε. με νευραλγικό ρόλο, που όμως φέρεται να κάνει «πατσαβούρι» τις πλέον βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία της Ενωμένης Ευρώπης.

Στόχος

Οπως αναφέρεται στην απόρρητη έκθεση, ο Αλβανός πολιτικός παράγων λέγει ότι 
«στόχος του Ράμα είναι η ελεγχόμενη ενίσχυση του PDIU (σ.σ. «τσάμικου» κόμματος) στις προσεχείς εκλογές του Ιουνίου 2017, εις βάρος κατά κύριο λόγο της μειονοτικής εκπροσώπησης –η ΚΕΑΔ (σ.σ. μειονοτικό Κόμμα Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) αναμένεται να υποστεί σφοδρή επίθεση από τον Αλβανό πρωθυπουργό– και δευτερευόντως εις βάρος ακραίων εθνικιστικών φορέων, τον πολιτικό χώρο των οποίων έχει αρχίσει να καταλαμβάνει». 
Κάτι εμφανές, βέβαια, εάν ληφθούν υπ’ όψιν οι εθνικιστικές κορώνες που συστηματικά βγάζει ο κ. Εντι Ράμα, τόσο για το ανύπαρκτο «τσάμικο ζήτημα», δηλαδή το ζήτημα μερικών χιλιάδων συνεργατών των ναζί στην Ελλάδα, κατά την κατοχή, αλλά και κατά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Θανάσης Αργυράκης
targirakis@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[Σημ. ιστολογίου: * Το φερόμενο ως "Ακρως απόρρητο" έγγραφο δεν δημοσιεύεται στο σχετικό άρθρο]

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Μετά απο όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες γύρω απο το "τσάμικο" δεν θα πέσουμε απο τα σύννεφα αν η υπόθεση των Τσάμηδων κριθεί ευνοϊκά απο το Δικαστήριο της Χάγης  οπότε το θέμα "ανοίγει" έτσι και αλλιώς!!!

***

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.