Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Καταρρέει η εγκληματική συμμορία της Deutsche Bank;;; (6.000 δικαστικές διώξεις!!!)


Παγκόσμιος συναγερμός για την Deutsche Bank

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Ημέρες κρίσης με απρόβλεπτες συνέπειες βιώνει η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, απειλώντας την παγκόσμια οικονομία με ένα ντόμινο πολύ πιο «συστημικό» από αυτό που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Μπορεί η Deutsche Bank να χάσει την αξιολόγηση «επενδυτικού βαθμού» και να εισέλθουν οι τίτλοι της στην... επικίνδυνη περιοχή των «σκουπιδιών» (junk) για 14 δισ. δολάρια; Πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει ο γερμανικός κολοσσός τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχεται και πόσο δικαιολογημένος είναι ο πανικός των επενδυτών;

Είναι δεδομένο ότι στην εποχή μας λίγοι οργανισμοί μπορούν να σπείρουν τον... φόβο και τον τρόμο στις αγορές στο βαθμό που μπορεί να το κάνει η Deutsche Bank. Οι «δουλειές» του γερμανικού τραπεζικού «τοτέμ» σε διάφορα σημεία και αγορές του κόσμου, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις «ατασθαλίες» στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων και το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που επέβαλε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την τεράστια έκθεση σε παράγωγα συμβόλαια συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Η DB κατηγορείται ότι υιοθετούσε αμφιλεγόμενες πρακτικές κατά την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων. Όμως αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές δεν είναι τόσο η ηθική διάσταση της υπόθεσης, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που η τράπεζα εμπλέκεται σε κάποιο σκάνδαλο, αλλά το οικονομικό της κόστος. Τα 14 δισ. δολάρια ισοδυναμούν με τα πρόστιμα που η γερμανική τράπεζα... συνήθως πληρώνει σε τρία χρόνια.

Αν κληθεί να πληρώσει το σύνολο του ποσού – ή ακόμη και το μισό - τότε δεν αποκλείεται οι οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική της ικανότητα. Σήμερα η Deutsche Bank αξιολογείται με «Baa2» από τη Moody' s, απέχοντας 2 μόλις βαθμίδες από την κατηγορία junk. Σύμφωνα με τον οίκο, αν το ποσό που θα πληρώσει η DB είναι τόσο υψηλό που θα πλήξει την κερδοφορία της φέτος και το 2017, τότε δεν αποκλείεται να επηρεαστεί αρνητικά η αξιολόγηση.

Ταυτόχρονα, οι αγορές φοβούνται ότι ο CEO της τράπεζας, John Cryan, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Και όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν αναλυτές, «η καλύτερη στιγμή για να αντλήσει κεφάλαια μία τράπεζα είναι όταν δεν τα έχει απόλυτη ανάγκη και όχι όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο». Πόσω μάλλον στην τρέχουσα συγκυρία, κατά την οποία οι επενδυτές αποφεύγουν τους τραπεζικούς τίτλους όπως... ο διάβολος το λιβάνι. Η γερμανική τράπεζα, όμως, δεν απειλείται με bail-in, τουλάχιστον άμεσα. Και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι θα δυσκολευτεί να βρει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, αν αποφασίσει να σηκώσει χρήματα από τις αγορές. Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες στις αγορές, εκτιμάται ότι οι Γερμανοί - και όχι μόνο - δεν θα εγκαταλείψουν ένα από τα σύμβολα της γερμανικής οικονομίας.

Οι ανησυχίες των αναλυτών έχουν να κάνουν περισσότερο με την τρομακτική επιδείνωση του κλίματος, στην περίπτωση κεφαλαιακών περιπετειών της DB, καθώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται σε κρίση, ενώ οι ελληνικές, οι πορτογαλικές και οι ισπανικές τράπεζες έχουν τα δικά τους δυσεπίλυτα προβλήματα. 

Η πιο επικίνδυνη

Μέσα σε τέσσερις μήνες δύο «αρμόδιοι» φορείς έχουν χαρακτηρίσει την Deutsche Bank την πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο. Τον περασμένο Ιούνιο ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που έκρουε τον κώδωνα του… συστημικού κινδύνου, ενώ την περασμένη Παρασκευή η αρχή ασφάλισης καταθέσεων των ΗΠΑ (FDIC)... απεφάνθη ότι η DB βρίσκεται σε χειρότερη θέση από αυτή που βρίσκονταν οι αμερικανικές τράπεζες λίγο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Απ' ότι φαίνεται, οι αμερικανικές Αρχές δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν τα στραβά μάτια στην περίπτωση της Deutsche Bank, καθώς οι υποθέσεις μη συμμόρφωσης είναι αρκετές. Άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η Fed έκοψε την DB στα αμερικανικά stress tests τον περασμένο Ιούνιο σχετιζόταν με τις πρακτικές διαχείρισης κινδύνων και όχι με την κεφαλαιακή της κατάσταση. Όπως σημειώνουν με νόημα ξένοι αναλυτές, «η γερμανική τράπεζα αρέσκεται να λειτουργεί στα όρια των κανονιστικών πλαισίων».

Για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, η διοίκηση της DB έχει καταρτίσει ένα πλάνο συρρίκνωσης το οποίο αναμένεται να «τρέξει» μέχρι το 2020. Με βάση το σχέδιο, η DB θα αποχωρήσει από 10 χώρες, θα μειώσει τις θέσεις εργασίας και θα αναστείλει τη διανομή μερίσματος, σε μια προσπάθεια πλήρους αναδιάρθρωσης. Όμως οι επενδυτές δεν δείχνουν να «συγκινούνται». Η Deutsche Bank έχει χάσει πάνω από τη μισή χρηματιστηριακή της αξία μέσα στο 2016, ενώ η μετοχή έχει πέσει στα... τάρταρα, αγγίζοντας τα 12,40 ευρώ, από 151,8 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2007!!!

Στη Γερμανία η κατάσταση μυρίζει… μπαρούτι. Η Άνγκελα Μέρκελ γνωρίζει ότι βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο που συνεπάγεται ότι πρέπει να αποφύγει τις όποιες αναταράξεις, ωστόσο οι ισορροπίες στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά λεπτές και κάθε κίνηση έχει τις επιπτώσεις της. Η Ευρώπη παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία τα τεκταινόμενα λόγω των τραπεζικών προβλημάτων, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος τρέμει, τι άλλο, τις θέσεις δεκάδων τρισεκατομμυρίων ευρώ της DB σε παράγωγα κάθε είδους. 

Το πρόστιμο μπορεί να κρίνει το μέλλον της;

Τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της DB με τις αμερικανικές Αρχές για το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που της έχει επιβληθεί. Αν και οι αναλυτές θεωρούν δεδομένο πως θα υπάρξει μία συμβιβαστική λύση που θα μειώσει τον «λογαριασμό», το τελικό ύψος του προστίμου ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικό για τη συνέχεια και κυρίως για το κατά πόσο θα μετριαστούν οι ανησυχίες που σχετίζονται με το ενδεχόμενο να χρειαστεί η Deutsche Bank κεφαλαιακή ενίσχυση.

Όπως αναφέρει ο οίκος Moody's σε πρόσφατη ανάλυση του ζητήματος, η Deutsche Bank θα ήθελε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να συμφωνήσει σε μείωση του ποσού, αντίστοιχη με άλλων τραπεζών.

Με βάση το μερίδιο της Deutsche Bank στην αμερικανική αγορά τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων (RMBS) – το οποίο διαμορφώνεται στο 6,4% - και συγκρίνοντας ανάλογες περιπτώσεις τραπεζών που κατέληξαν σε διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές, η Moody's εκτιμά ότι η γερμανική τράπεζα θα μπορούσε να τα βρει με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην περιοχή των 5,7 δισ. δολαρίων. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσό που θα μπορούσε να πληρώσει αν οι αμερικανικές αρχές αντιμετωπίσουν την DB με τα ίδια μέτρα και ίδια σταθμά που αντιμετώπισαν αμερικανικές τράπεζες στο παρελθόν.

Όπως εξηγεί η Moody's, στο τέλος του α' εξαμήνου του 2016, η Deutsche Bank διέθετε κεφαλαιακό απόθεμα για την κάλυψη νομικών υποθέσεων ύψους 5,5 δισ. ευρώ, αν και δεν έχει διευκρινίσει πόσα χρήματα πηγαίνουν που. Υποθέτοντας ότι η DB μπορεί να χρησιμοποιήσει τα μισά από αυτά τα χρήματα για τον διακανονισμό με τις αμερικανικές αρχές, αν το τελικό πρόστιμο «κλειδώσει» στα 2,75 δισ. ευρώ, τότε οι κάτοχοι ομολόγων δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Αν, ωστόσο, το ποσό «κλειδώσει» στα 5,7 δισ. δολάρια, τότε η γερμανική τράπεζα θα πρέπει να δαπανήσει επιπλέον 2,4 δισ. δολάρια, κεφάλαια τα οποία θα περιορίσουν την κερδοφορία της, σε μία αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική της ικανότητα. 

Η διοίκηση της DB έχει θέσει στόχο την διευθέτηση όλων των υποθέσεων που σχετίζονται με πρόστιμα και αγωγές καθώς θέλει να εξαλείψει κάθε ανησυχία, όμως στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν αναμένεται να βιαστεί. Και αυτό γιατί θέλει να εξασφαλίσει το μικρότερο δυνατό τίμημα, αφού σε άλλη περίπτωση εκφράζονται ανησυχίες για τις πληρωμές ομολόγων μέσα στο 2017. Σύμφωνα με τη Moody’s ακόμη κι αν χρειαστούν επιπλέον 2,4 δισ. δολάρια, η Deutsche Bank διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία για να πληρώσει τα ομόλογα συμπληρωματικών κεφαλαίων το 2017. Επίσης, η αξιολόγηση «Baa2» με σταθερό outlook συνυπολογίζει την πιθανότητα ήπιων ζημιών (και σημαντικών δαπανών για νομικές υποθέσεις) το 2016, καθώς και την πιθανότητα περιορισμένης κερδοφορίας το 2017.

Τι θα γίνει όμως αν προκύψουν και άλλες... απροσδόκητες δαπάνες για την Deutsche Bank;

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/80690/oikonomia/epicheiriseis/pagkosmios-sunagermos-gia-tin-Deutsche-Bank.html

***

Σενάρια για κρατική παρέμβαση βουλιάζουν την μετοχή της Deutsche Bank

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται ξανά η Deutsche Bank, η οποία έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν αναζήτησε κρατική βοήθεια αλλά ούτε και τη διαμεσολάβηση του Βερολίνου για το πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων που επιβλήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι επενδυτές οδήγησαν τη μετοχή της τράπεζας στο χαμηλό 20ετίας, αγγίζοντας νέο ιστορικό χαμηλό. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Βερολίνου, Στέφεν Ζάιμπερτ, κράτησε αποστάσεις από το επίμαχο δημοσίευμα του περιοδικού Focus, με βάση το οποίο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ απέκλεισε ρητώς κάθε ενδεχόμενο ανάμειξης του Βερολίνου για τη μείωση του υπέρογκου προστίμου από τις ΗΠΑ ή την παροχή κρατικής βοήθειας για την κεφαλαιακή στήριξη του τραπεζικού κολοσσού. «Δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία για τέτοιας φύσεως εικασίες. Η κυβέρνηση δεν θα συμμετάσχει σε αυτά τα σενάρια», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ ενώπιον δημοσιογράφων.

Η Deutsche Bank βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο των αγορών διότι το περιοδικό Focus υποστήριξε σε δημοσίευμα του περασμένου Σαββάτου πως η κ. Μέρκελ δεν προτίθεται να αναμειχθεί στα προβλήματα της με την αμερικανική δικαιοσύνη ή να προτρέξει στην οικονομική διάσωση της, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή. Ο διευθύνων σύμβουλος του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, Αντρέας Ούτερμαν, είπε πως το Βερολίνο θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην οικονομική διάσωση της Deutsche Bank. «Είναι πολύ σημαντική η τράπεζα για τη γερμανική οικονομία.»

Μια εβδομάδα πριν, το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε από το γερμανικό τραπεζικό κολοσσό 14 δισ. δολάρια για να κλείσει η υπόθεση της καταχρηστικής πώλησης τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων, τα οποία έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρρευση των αγορών και κάποιων από τους ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους του κόσμου στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Από την πλευρά της, η Deutsche Bank ξεκαθάρισε πως «δεν έχει καμία πρόθεση να καταλήξει σε συμβιβασμό που να προσεγγίζει αυτό το ποσό.»

Επανήλθαν, κατά συνέπεια, οι φόβοι για αδυναμία κεφαλαίων της Deutsche Bank έπειτα από πρόστιμα δισεκατομμυρίων που έχει πληρώσει σε έναν χρόνο για μια σειρά παραβάσεων όπως η χειραγώγηση των αγορών διατραπεζικών επιτοκίων και η παράβαση κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος άλλων κρατών όπως η Λιβύη και το Σουδάν. Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως οποιοδήποτε πρόστιμο ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ θα αναγκάσει την τράπεζα να αναζητήσει επιπλέον κεφάλαια. Οι προβλέψεις δικαστικών δαπανών της Deutsche Bank περιορίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ και εκκρεμούν πάνω 7.000 δικαστικές υποθέσεις. Παράλληλα, ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Δημοσιοποίησε ετήσιες απώλειες το 2015 για πρώτη φορά μετά το 2008 και εκτιμάται πως μπορεί να επαναληφθούν ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα και φέτος. Χθες, η μετοχή της διολίσθησε 7% ενώ έχει απωλέσει πάνω από 50% της αξίας της μέσα στο τελευταίο 12μήνο. Στο χαμηλό επταμήνου υποχώρησε χθες, επίσης, η τιμή του ομολόγου Coco -το οποίο είναι μετατρέψιμο σε μετοχές εάν υπάρξει δραματική έλλειψη κεφαλαίων. Αναλυτικότερα, η απόδοση του ομολόγου αυξήθηκε στο 7,3% με την τιμή του να κατρακυλά στα 73 σεντς του ευρώ από τα 83 σεντς, σχεδόν, προ δεκαπενθημέρου.

Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν πως τα προβλήματα της Deutsche Bank ανάγονται αναπόφευκτα σε μείζον πολιτικό ζήτημα. Έχουν, τέλος, πυροδοτηθεί σενάρια που θέλουν το αμερικανικό πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων τις βάρος της Deutsche Bank να είναι τα αντίποινα στην απόφαση των Βρυξελλών τέλη Αυγούστου να πληρώσει η Apple φόρους 13 δισ. ευρώ αναδρομικά στο ιρλανδικό κράτος. «Είναι σύμπτωση τόσο σ΄ότι αφορά τη χρονική στιγμή ανακοίνωσης του προστίμου, όσο και το ύψος του χρηματικού ποσού και στις δυο περιπτώσεις.»

Πηγή:http://www.kathimerini.gr/876492/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/senaria-gia-kratikh-paremvash-voyliazoyn-thn-metoxh-ths-deutsche-bank

***

Focus: Αποκλείει κρατική στήριξη της Deutsche Bank η Μέρκελ

"Βουτιά" 6% για τη μετοχή της Deutsche Bank, μετά το δημοσίευμα του Focus που υποστηρίζει ότι η Μέρκελ αποκλείει το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης της τράπεζας και αρνείται να παρέμβει στη νομική διαμάχη της με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Focus: Αποκλείει κρατική στήριξη της Deutsche Bank η Μέρκελ - Βουτιά 6% για τη μετοχή

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποκλείει το ενδεχόμενο παροχής κρατικής βοήθειας στην Deutsche Bank, σύμφωνα με το περιοδικό Focus, το οποίο επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

Η ηγέτις της Γερμανίας αρνείται επίσης να παρέμβει στη νομική διαμάχη της τράπεζας με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, που ίσως ζητήσει κυρώσεις έως και 14 δισ. δολάρια κατά της τράπεζας, για τις δραστηριότητες στον τομέα των τίτλων που βασίζονται σε ενυπόθηκα δάνεια.

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας αντέδρασε με «βουτιά» έως και 6% σήμερα, υποχωρώντας σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Πηγή:http://www.euro2day.gr/news/world/article/1452190/focus-apokleiei-kratikh-sthrixh-ths-deutsche-bank.html

***

Phoenix Capital: Θα είναι η κατάρρευση της Deutsche Bank χειρότερη από της Lehman Brothers;

Η Deutsche Bank έχει χάσει το 20% της αξίας της σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, τονίζει η Phoenix Capital
«Θα είναι η κατάρρευση της Deutsche Bank χειρότερη από την κατάρρευση της Lehman Brothers;», διερωτάται δυσοίωνα η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital, με αφορμή το σημερινό sell off στη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου το αμερικανικό δολάριο κατέγραψε τη δεύτερη καλύτερη ημέρα του για το 2016.

Η μόνη καλύτερη ημέρα του δολαρίου ήταν η ημέρα μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας «μαύρος κύκνος», που είχε ως αποτέλεσμα εξαιρετικά έντονη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές αγορές.


Η κίνηση του αμερικανικού δολαρίου την προπερασμένη Παρασκευή υποδηλώνει πως κάτι πραγματικό μεγάλο συμβαίνει στα παρασκήνια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με την Phoenix Capital, αυτό το «μεγάλο» είναι μια τραπεζική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ξεκάθαρο σινιάλο έρχεται από τη Deutsche Bank. Η Deutsche Bank είναι «το κίτρινο καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» για την Ευρώπη, καθώς, δεδομένης της σπουδαιότητάς της για το τραπεζικό σύστημα, είναι από τους πρώτους δείκτες για το τι πρόκειται να συμβεί.
Ευρισκόμενη στην κορυφή της ευρωπαϊκής λίστας με τη μεγαλύτερη έκθεση στα παράγωγα, η Deutsche Bank έχει δεσμούς με τα περισσότερα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της περιοχής.
Για αυτό και όταν η Deutsche Bank κατακρημνίζεται, αντιλαμβάνεται κανείς πως κάτι μεγάλο έρχεται.
Οι μετοχές της Deutsche Bank έχουν υποχωρήσει κατά 16% από τοις 15 Σεπτεμβρίου και σχεδόν 20% από τις 9 Σεπτεμβρίου. 
Με άλλα λόγια, η τράπεζα έχει χάσει το 20% της αξίας της σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, υπογραμμίζει η Phoenix Capital.


Όπως χαρακτηριστικά υπενθυμίζει, η Deutsche Bank είναι αρκετά μεγαλύτερη από τη Lehman Brothers. Το βιβλίο παραγώγων του είναι 20 φορές το ΑΕΠ της Γερμανίας.
Και το μακροπρόθεσμο γράφημα είναι τρομακτικό, καταλήγει η Phoenix Capital, προειδοποιώντας ότι η επόμενη κρίση είναι προ των πυλών.


Πηγή:http://bankingnews.gr/


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.