Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Μείωση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, για πρώτη φορά εδώ και 7 χρόνια, στο 0,25%


Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των 7 ετών, προχώρησε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας.

Πιο συγκεκριμένα, "έκοψε" το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, από το 0,50% στο 0,25%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.
Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου για πληθωρισμό 2%, με τρόπο που να προστατεύεται η απασχόληση και η ανάπτυξη.

Παράλληλα, η BoΕ αποφάσισε πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων συνολικού ύψους έως 10 δισ. στερλινών, αλλά και επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με αύξηση των αγορών ομολόγων του βρετανικού δημοσίου κατά 60 δισ. στερλίνες, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό του ύψος στα 435 δισ. στερλίνες.

«Λάβαμε αυτά τα βήματα επειδή η οικονομική προοπτική έχει αλλάξει σημαντικά», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο ο διοικητής της ΤτΑ Μαρκ Κάρνεϊ, παραπέμποντας σε σειρά ερευνών που δείχνουν απότομη επιδείνωση του καταναλωτικού και επενδυτικού κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οι δείκτες έχουν πέσει απότομα, στις περισσότερες περιπτώσεις σε επίπεδα που δεν έχουμε δει μετά την [παγκόσμια] κρίση, και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ιστορικά χαμηλά», προσέθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αξιωματούχοι της BoE υπογράμμισαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε νέες κινήσεις αν χρειαστεί, ακόμα και να μειώσουν το επιτόκιο στο 0, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι τα μέτρα θα έχουν ουσιαστική επίδραση στην πραγματική οικονομία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε παράλληλα σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Για φέτος διατήρησε την πρόβλεψη αμετάβλητη στο 2%, ωστόσο για το 2017 αναμένει ανάπτυξη 0,8% (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,3%) και για το 2018 ανάπτυξη με ρυθμό 1,8% (από 2,3% προηγουμένως).

Στο μεταξύ, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών εβδομάδων σημειώνει η στερλίνα στην αγορά συναλλάγματος, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας.

Νωρίτερα βρέθηκε να υποχωρεί 1% στα 1,3176 δολάρια, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από τις 15 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου το βρετανικό νόμισμα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών στα 1,2798 δολάρια. Έναντι του ευρώ, η λίρα υποχωρεί στις 84,55 πένες ανά ευρώ.

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/69450/oikonomia/2016/meiosi-epitokion-apo-ti-BoEgia-proti-fora-edo-kai-7-chronia---sto-025.html

***

Βρετανός ΥΠΟΙΚ: Σωστή η χρησιμοποίηση της νομισματικής πολιτικής για τη στήριξη της οικονομίας

Είναι σωστό να χρησιμοποιεί κανείς τη νομισματική πολιτική για τη στήριξη της οικονομίας ενώ η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Philip Hammond μετά την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2009.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25% από το 0,5% και είπε ότι θα προχωρήσει στην αγορά κρατικού χρέους ύψους 60 δισεκ. λιρών για να αποσοβήσει το πλήγμα από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

«Η ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ δημιούργησε μια περίοδο αβεβαιότητας, την οποία θα ακολουθήσει μια περίοδος προσαρμογής καθώς θα αποσαφηνιστεί η νέα μας σχέση με την ΕΕ… Είναι σωστό που χρησιμοποιείται η νομισματική πολιτική για τη στήριξη της οικονομίας σε αυτή την περίοδο προσαρμογής», δήλωσε ο Hammond σε ανακοίνωση.

«Ο διοικητής και εγώ έχουμε τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να στηρίξουμε την οικονομία καθώς ξεκινάμε αυτό το νέο κεφάλαιο και αντιμετωπίζουμε τις μελλοντικές προκλήσεις», πρόσθεσε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.