ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Έχοντας αποκτήσει ''συμμάχους'' στους δανειστές και σε μεγάλα θεσμικά κέντα στο εξωτερικό, τα ξένα funds απαιτούν να αποκτήσουν ''εδώ και τώρα'' τα ''κόκκινα'' δάνεια από τις τράπεζες.
Θέλουν να αποκομίσουν υπερκέρδη, καθώς θα αγοράσουν τα δάνεια αυτά στο 10%-30% της αξίας τους. Παράλληλα, αποβλέπουν στον πλήρη έλεγχο των ελληνικών τραπεζών, με τη συμμετοχή τους σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και την κάλυψη των ζημιών που πιστεύουν ότι θα δημιουργηθούν.
Οι επικεφαλής των funds κατηγορούν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ότι δεν αντιμετωπίζουν δραστικά τα ''κόκκινα'' δάνεια και ότι κρατούν ''τεχνητά'' στη ζωή μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα και σημαντική έκθεση στον τραπεζικό δανεισμό.
Πιεστικό ρόλο διαδραματίζει ο SSM, ο οποίος θέτει τους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχει τον πρώτο λόγο στις αλλαγές των διοικήσεων των τραπεζών.
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει σχετικό ρεπορτάζ από την Σαββατιάτικη Αγορά για τις πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες για την πώληση των κόκκινων δανείων στα funds και το οποίο έχει εξής:
''ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ'' ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Ασφυκτικές πιέσεις ασκούνται στα ξένα funds για να αποκτήσουν ''εδώ και τώρα'' από τις τράπεζες τα ''κόκκινα'' δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους. Επιζητούν, αφενός, να αποκομίσουν υπερκέρδη από τη συναλλαγή αυτή και σε δεύτερο στάδιο να ελέγξουν πλήρως τα τραπεζικά ιδρύματα και, κατ' επέκταση, το ελληνικό επιχειρείν.
Τα funds, όπως αποκαλύπτουν υψηλόβαθμα στελέχη στην ''Αγορά'', έχουν ήδη δημιουργήσει lobby και έχουν αποκτήσει συμμάχους στους εκπροσώπους των δανειστών και σε μεγάλα θεσμικά κέντρα στο εξωτερικό (λέγεται ότι έχουν άμεση επαφή και με τον SS), τα οποία έχουν τη δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Οι επικεφαλής των funds φέρονται να αναφέρουν στους συμμάχους τους στο εξωτερικό ότι ο εγχώριες τράπεζες δεν επικεντρώνονται με ριζικό τρόπο -ακόμη και με ''αίμα''- στην αντιμετώπιση των ''κόκκινων'' δανείων και έτσι δεν θα επιτύχουν τους στόχους που έχει θέσει ο SSM για την αξιολόγηση τους. Παράλληλα, δηλώνουν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών είναι διστακτικές στο να αφαιρέσουν τη ''μηχανική υποστήριξη'' και να οδηγήσουν στον ''θάνατο'' μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα και μεγάλη έκθεση στον τραπεζικό δανεισμό. Προχωρούν, μάλιστα, σε ονομαστική αναφορά συγκεκριμένων επιχειρήσεων από τον χώρο των τροφίμων και του τουρισμού.
Απαιτούν, δε, συντονισμένα με τους δανειστές και τα κέντρα του εξωτερικού να γίνει δραστική αποκλιμάκωση ων ''κόκκινων'' δανείων κατά 41 δισ. ευρώ σε διάστημα 2,5 ετών.
Η συγκεκριμένη απαίτηση είναι τελείως αντίθετη με τον σχεδιασμό των ελληνικών τραπεζών,. Σύμφωνα με τον οποίο κατά τη διετία 2016-2017 θα υπάρξουν ως επί το πλείστον αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κυρίως των μεγάλων επιχειρηματικών) και σε δεύτερη φάση 2018-2019 θα προχωρήσουν -όπου δεν πέτυχαν οι αναδιαρθρώσεις- σε διαγραφές, πωλήσεις και πλειστηριασμούς. Προκειμένου, όπως επισημαίνουν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, να μην πληγεί καίρια η ελληνική οικονομία.
Εάν οι πιέσεις των funds για μαζικές πωλήσεις των ''κόκκινων'' δανείων ευοδωθούν, τότε οι επικεφαλής τους θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη, έχοντας αποκτήσει τα ''κόκκινα'' δάνεια στο 10%-30% της ονομαστικής αξίας τους. Επικεντρώνονται, δε, στα δάνεια που έχουν πίσω τους εξασφαλίσεις, προκειμένου να είναι ευκολότερη είτε η μεταπώληση του δανείου είτε η αποκόμιση κέρδους από τον έλεγχο ή ακόμα και από την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων.
Στον αντίποδα, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να καταγράψουν ζημίες, οι οποίες θα προέλθουν από τη διαφορά στην τιμή μεταξύ των προβλέψεων που έχουν κάνει στους ισολογισμούς και της πολύ χαμηλής πώλησης στα funds. Μάλιστα, τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι ζημιές αυτές μπορεί να ανέλθουν και σε 13 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, οι τράπεζες θα οδηγηθούν στην αναζήτηση νέων κεφαλαίων για να καλύψουν τις ζημίες. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει μια ''χρυσή ευκαιρία'' για τα funds να προσφέρουν ''ζεστό χρήμα'', καθώς γνωρίζουν ότι έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες των εγχώριων επενδυτών. Έτσι, θα διευρύνουν σημαντικά τα ποσοστά συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο και θα αποκτήσουν φθηνά ''καθαρές'' τράπεζες, δηλαδή απαλλαγμένες από το βάρος των ''κόκκινων'' δανείων στα χαρτοφυλάκια τους.
Τα τραπεζικά στελέχη ανέφεραν στην ''Α'' ότι τα funds κινούνται τώρα σε τέτοιο πιεστικό βαθμό, θέλοντας να εκμεταλλευθούν δύο δεδομένα:
Πρώτον, το γεγονός ότι στις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να υποβληθούν στον SSM οι τελικοί στόχοι που θέτουν για τη διευθέτηση των ''κόκκινων'' δανείων (οι πρώτοι στόχοι είχαν υποβληθεί τον Μάιο φέτος). Εάν οι στόχοι αυτοί δεν θεωρηθούν από τον SSM ιδιαίτερα αποτελεσματικοί, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να τους αναθεωρήσουν επί το δυσμενέστερο, ενώ είναι ενδεχόμενο και να αντικατασταθούν εκείνοι που καθόρισαν τους συγκεκριμένους στόχους.
Και, δεύτερον, ότι επίσης έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αλλάξουν οι δομές και τα πρόσωπα στις τράπεζες, σύμφωνα με τον νόμο που έχει ψηφιστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Πηγή: Εφημερίδα ''Αγορά'', Όμηρος Εμμανουηλίδης
Πηγή:http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=24895:fund-daneia&catid=81:kivernisi&Itemid=198
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:
Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ...[18/3/2016]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Ξεκίνησε η άλωση της Ελλάδας...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.